Рішення
від 20.03.2018 по справі 810/2656/17
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 березня 2018 року справа № 810/2656/17

Суддя Київського окружного адміністративного суду Виноградова О.І., розглянувши у порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Фастівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України до сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Лан" про стягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій,

в с т а н о в и в:

2 серпня 2017 р. до Київського окружного адміністративного суду звернулося Фастівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України (далі - позивач) з позовом до сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Лан" (далі - відповідач) про стягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у сумі 5057 грн 63 коп.

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що згідно даних особового рахунку страхувальника, у нього утворився борг з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за списком № 2 відповідно до ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" за січень по березень 2017 р. у сумі 5057 грн 63 коп., який підлягає стягненню (а.с. 2-3).

Сторони у судове засідання не прибули, клопотань не подавали, відповідач письмовий відзив проти позову не подавав.

Відповідно до вимог ч. 9 ст. 205 Кодексу адміністративного судочинства України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з'явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Суд, дослідивши наявні матеріали справи, встановив таке.

Відповідач є платником збору на обов'язкове державне пенсійне страхування у розумінні Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26 червня 1997 р. № 400/97-ВР (далі - Закон України № 400/97-ВР).

Позивачем було сформовано розрахунок фактичних витрати на виплату та доставку пенсій за січень по березень 2017 р., на підставі яких:

- у січні 2017 р. було виплачено пенсію пенсіонеру ОСОБА_1М у сумі 4247 грн 37 коп., з яких місячний розмір фактичних витрат на виплату та доставку пенсій - 405 грн 13 коп., сума фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за період з дати призначення (перерахунку) пенсій до дати формування розрахунку - 00 грн 00 коп., суми плати даного підприємства пенсійному фонду України за попередній рік - 3 842 грн 24 коп.;

- у лютому 2017 р. було виплачено пенсію пенсіонеру ОСОБА_1М у сумі 405 грн 13 коп., з яких місячний розмір фактичних витрат на виплату та доставку пенсій - 405 грн 13 коп., сума фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за період з дати призначення (перерахунку) пенсій до дати формування розрахунку - 00 грн 00 коп.;

- у березні 2017 р. було виплачено пенсію пенсіонеру ОСОБА_1М у сумі 405 грн 13 коп., з яких місячний розмір фактичних витрат на виплату та доставку пенсій - 405 грн 13 коп., сума фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за період з дати призначення (перерахунку) пенсій до дати формування розрахунку - 00 грн 00 коп. (а.с. 9, 9 (зворотня сторона), 10).

У зв'язку з несплатою відповідачем заборгованості у добровільному порядку, позивачем було подано даний позов до суду.

Спірні правовідносини врегульовано Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 № 1058-IV (далі - Закон № 1058-IV), Законом України "Про пенсійне забезпечення" від 5 листопада 1991 р. № 1788-XII (далі - Закон № 1788-XII).

Згідно з вимогами ч. 2 Прикінцевих положень Закону № 1058-IV покриття витрат на виплату і доставку пенсій, що призначені особам, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, до запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди, здійснюється в порядку, що діяв до набрання чинності цим Законом (до 01.01.2004).

Підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

Коло осіб, які мають право на пенсію на пільгових умовах, визначено ст. 13 Закону № 1788-XII.

Тобто, пенсійне законодавство України встановлює обов'язок щодо відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій підприємствами та організаціями, які мають у своїх виробничих підрозділах робочі місця із шкідливими умовами праці.

Порядок відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, визначається розділом 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1 (далі - Інструкція).

Пунктом 6.4 розділу 6 Інструкції встановлено, що розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Згідно з пунктом 6.7 розділу 6 Інструкції, підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Наявні матеріали справи свідчать про таке.

Пенсіонеру ОСОБА_1, який працював у відповідача, було призначено пільгову пенсію на підставі п.п. "б"-"з" ч. 1 ст. 13 Закону України № 1788-XII (список № 2).

Позивачем з січня по березень 2017 р. було виплачено йому пенсію у сумі 5057 грн 63 коп.

Наявна у відповідача заборгованість підтверджується копіями:

- розрахунку суми заборгованості, яка утворилась (а.с. 4);

- розрахунками фактичних витрати на виплату та доставку пенсій з січня по березень 2017 р. (а.с. 9, 9 (зворотня сторона), 10).

- копією картки особового рахунку відповідача по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, згідно з якою у відповідача існує недоїмка на загальну суму 5057 грн 63 коп. (а.с. 5).

Доказів сплати зазначеної заборгованості відповідачем суду надано не було.

Крім того, при вирішенні справи судом враховано, що названі розрахунки відповідачем в адміністративному порядку оскаржено не було.

Згідно з вимогами ч. 1 ст. 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

З урахуванням викладеного суд дійшов висновку, що сума заборгованості, яка підлягає стягненню, складає 5057 грн 63 коп., а отже, позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 12, 241 - 246, п.п. 15.5 п. 1 Розділу VII «Перехідні положення» Кодексу адміністративного судочинства України, суд

в и р і ш и в:

позов задовольнити.

Стягнути з сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Лан" (08555, Київська обл., с. Триліси, вул. Горького, 22, код ЄДРПОУ 30786121) на користь Фастівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України 5057 (п'ять тисяч п'ятдесят сім)грн 63 коп.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Київського апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі оголошення судом лише вступної та резолютивної частини рішення, або розгляду справи в порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту рішення.

Відповідно до підпункту 15.5 пункту 1 Розділу VII «Перехідні положення» Кодексу адміністративного судочинства України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через Київський окружний адміністративний суд.

Суддя Виноградова О.І.

Дата ухвалення рішення20.03.2018
Оприлюднено22.03.2018

Судовий реєстр по справі —810/2656/17

Рішення від 20.03.2018

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Виноградова О.І.

Ухвала від 01.03.2018

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Виноградова О.І.

Ухвала від 01.03.2018

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Виноградова О.І.

Ухвала від 15.08.2017

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Виноградова О.І.

Ухвала від 03.08.2017

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Виноградова О.І.

Ухвала від 03.08.2017

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Виноградова О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні