Рішення
від 16.08.2010 по справі 2-2634/10
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

м. Дніпропетровськ, пр. Пушкіна, 29, 49101, (0562) 33-50-26

справа № 2-2634/2010

Р і ш е н н я

І м е н е м У к р а ї н и

16 серпня 2010 року Кіровський районний суд м. Дніпропетровська у складі:

Головуючої судді - Овчаренко Н.Г.

при секретареві - Волошиній Л.Л.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Дніпропетровську цивільну справу за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15, ОСОБА_16, ОСОБА_17, ОСОБА_18, ОСОБА_19 , ОСОБА_20, ОСОБА_21 до Товариство з обмеженою відповідальністю Будівельні експортні системи про визнання права власності, -

В С Т А Н О В И В:

Позивачі звернулися до Відповідача з позовом про визнання право власності на квартири та нежитлові приміщення по вул.Сімферопольська, 19б в місті Дніпропетровську.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивачі посилаються на те, що між ними та відповідачем були укладені договори про інвестування житлового будівництва квартир та нежитлових приміщень багатоповерхового житлового будинку в м. Дніпропетровську по вул.Селянській узвіз,10. Позивачі свої зобов'язання по договорам виконали в повному обсязі, що підтверджують квитанції про повну сплату грошових коштів,передбачених умовами Договорів, що підтверджує виконання Позивача своїх зобов'язань по договорам.

Відповідно до розпорядження від 17.03.2008 року Міського голови міста Дніпропетровська №300р житловому комплексу по вул.Селянській узвіз, 10 присвоєно адресу - Сімферопольска,19б.

Договорами було передбачено, що відповідач зобов'язується після завершення будівництва ввести житловий будинок в експлуатацію та передати позивачам усі необхідні документи для отримання в КП ДМБТІ свідоцтва про право власності.

На даний час, позивачі не мають можливості оформити право власності на свої квартири та нежитлові приміщення, оскільки відповідач не надає необхідні документи, як то: Державний акт прийняття в експлуатацію будинку та Рішення Виконавчого комітету Дніпропетровської міської ради про його затвердження та іншу документацію.

Отже, дії відповідача перешкоджають позивачам в реєстрації права власності на їх квартири та нежитлові приміщення, тому просять суд визнати за ними право власності на квартири та нежитлові приміщення по вул.Сімферопольська,19б в місті Дніпропетровську, без додаткового акту вводу в експлуатацію.

Представник позивачів у судовому засіданні позовні вимоги підтримав в повному обсязі та, посилаючись на ті самі підстави, просить суд їх задовольнити.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, надав заяву по розгляд справи без його участі, проти задоволення позову не заперечує.

Вислухавши представника позивачів, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст.16 ЦК України кожна сторона має право звернутися за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способом захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

Відповідно до ст.328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема, із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ч.1 ст.182 ЦК України право власності та інші речові права на нерухомі речі, обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

У судовому засіданні встановлено, що між Позивачами та відповідачем були укладені договори про інвестування житлового будівництва квартир та нежитлових приміщень багатоповерхового житлового будинку в м.Дніпропетровську по вул.Селянській узвіз, 10. Позивачі свої зобов'язання по договорам виконали в повному обсязі що підтверджують квитанції про повну сплату грошових коштів,передбачених умовами Договорів, що підтверджує виконання Позивача своїх зобов'язань по договорам.

Відповідно до розпорядження від 17.03.2008 Міського голови міста Дніпропетровська №300р житловому комплексу по вул.Селянській узвіз, 10 присвоєно адресу - Сімферопольска, 19 б.

Договорами було передбачено, що відповідач зобов'язується після завершення будівництва ввести житловий будинок в експлуатацію та передати позивачам усі необхідні документи для отримання в КП ДМБТІ свідоцтва про право власності.

Позивачі не мають можливості оформити право власності на свої квартири та нежитлові приміщення, оскільки відповідач не надає необхідні документи, як то: Державний акт прийняття в експлуатацію будинку та Рішення Виконавчого комітету Дніпропетровської міської ради про його затвердження та іншу документацію. Отже, дії відповідача перешкоджають позивачам в реєстрації права власності на їх квартири та нежитлові приміщення.

КП ДМБТІ 29 липня 2010 року було проведено інвентаризацію квартир та нежитлових приміщень позивачів, згідно якої було встановлено, що квартири та нежитлові приміщення, як і сам житловий будинок мають відхилення від проекту, до ряду квартир та нежитлових приміщень приєднані місця загального користування.

Представник позивача заявив, що ніхто з позивачів не заперечує проти приєднання до квартир та нежитлових приміщень місць загального користування, адже це не порушує їхніх прав, та не заперечують проти визнання за ними права власності на місця загального користування.

ТОВ Дніпропетровський вишукувально-будівельний інститут Ліцензія АВ №079486, яка дійсна з 22.06.2006 року до 22.06.2011 року, з 21 липня 2010 року по 26 липня 2010 року було проведено обслідування технічного стану будівельних конструкцій житлового комплексу літ.А-8 по Сімферопольська, 19 б у м. Дніпропетровськ. Згідно даного обслідування та висновку, основні несучі конструкції житлового комплексу (фундаменти, стіни, перегородки, перекриття) знаходяться у нормальному і задовільному стані (категорія 1 і 2) і придатні для подальшої експлуатації. У всіх квартирах та нежитлових приміщеннях житлового комплексу висота приміщень, внутрішнє планування, площі жилих і допоміжних приміщень відповідають діючим ДБН В.2.2-15-2005 Житлові будівлі. Норми проектування .

У відповідності зі ст. 41 Конституції України кожний має право володіти, користуватися й розпоряджатися своєю власністю. У відповідності зі ст. 319 ГК України власник на свій розсуд володіє, користується й розпоряджається приналежної йому майном. Власник має право робити відносно свого майна будь-які дії, що не суперечать закону.

При урахуванні судом експертного та технічного висновку за результатами обстеження вищевказаних будівельних конструкцій позивачів на підставі ч.2 ст.8 Цивільного кодексу України у відповідності до загальних засад цивільного законодавства (аналогія права) встановлено, що прийняття в експлуатацію об'єкта полягає у визначенні готовності об'єкта, закінченого будівництвом, будівельним і іншим нормам і правилам, необхідним при прийнятті в експлуатацію. Готовність квартир та нежитлових приміщень до експлуатації у всіх аспектах визначена будівельно-технічним висновком. Таким чином, квартири та нежитлові приміщення з усіма їх складовими частинами є прийнятими до експлуатації та не потребують іншого проведення дослідження готовності до експлуатації - прийняття до експлуатації, в тому числі складання актів прийняття до експлуатації. Відхилення житлового будинку, квартир та нежитлових приміщень від проекту при їх будівництві не вплинуло на технічні характеристики будинку, а тому суд вважає за можливе визнати право власності без додаткового акту введення в експлуатацію.

Відповідно до п.10 Переліку правовстановлюючих документів, на підставі яких проводиться реєстрація права власності на об'єкти нерухомого майна, Тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 07.02.2002р. №7/5, рішення суду про визнання права власності є правовстановлюючих документом і підлягає реєстрації в Комунальному підприємстві Дніпропетровське міжміське бюро технічної інвентаризації Дніпропетровської обласної ради.

На підставі вищенаведеного, керуючись ст. 16, 182, 328, ЦК України, Тимчасовим положенням про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженим наказом Міністерства юстиції України N 7/5 від 07.02.2002, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15, ОСОБА_16, ОСОБА_17, ОСОБА_18, ОСОБА_19 , ОСОБА_20, ОСОБА_21 до Товариство з обмеженою відповідальністю Будівельні експортні системи про визнання права власності - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 (ІНН НОМЕР_1) право власності на квартиру №19 поз.1-8, І-ІV загальною площею 138,4 м 2 житловою площею 76,7 м 2 в житловому комплексі літ. А-8 (загальною площею 2525,5м 2 , житлова - 1011,6м 2 ) по вул. Сімферопольська, 19 б секція №1 в місті Дніпропетровську без акту введення в експлуатацію.

Визнати за ОСОБА_2 (ІНН НОМЕР_2) право власності на квартиру №7 поз. 1-5, І, ІІ загальною площею 79,9 м 2 житловою площею 45,0 м 2 в житловому комплексі літ. А-8 (загальною площею 2525,5м 2 , житлова - 1011,6м 2 ) по вул.Сімферопольська, 19 б секція №1 в місті Дніпропетровську без акту введення в експлуатацію.

Визнати за ОСОБА_3 (ІНН НОМЕР_3) право власності на квартиру №1 поз.1-7, І, ІІ загальною площею 78,9 м 2 житловою площею 45,3 м 2 в житловому комплексі літ. А-8(загальною площею 2525,5м 2 , житлова - 1011,6м 2 ) по вул.Сімферопольська, 19 б секція №1 в місті Дніпропетровську без акту введення в експлуатацію.

Визнати за ОСОБА_4 (ІНН НОМЕР_4) право власності на квартиру №18 поз.1-8, І-ІІІ загальною площею 135,1 м 2 житловою площею 77,4 м 2 в житловому комплексі літ. А-8 (загальною площею 2525,5м 2 , житлова - 1011,6м 2 ) по вул.Сімферопольська, 19 б секція №1в місті Дніпропетровську без акту введення в експлуатацію.

Визнати за ОСОБА_5 (ІНН НОМЕР_5) право власності на квартиру №14 поз.1-7, І, ІІ загальною площею 83,7 м 2 житловою площею 47,6 м 2 в житловому комплексі літ. А-8 (загальною площею 2525,5м 2 , житлова - 1011,6м 2 ) по вул.Сімферопольська, 19 б секція №1в місті Дніпропетровську без акту введення в експлуатацію.

Визнати за ОСОБА_6 (ІНН НОМЕР_6) право власності на квартиру №4 поз. 1-5, І, ІІ загальною площею 79,0 м 2 житловою площею 44,0 м 2 в житловому комплексі літ. А-8 (загальною площею 2525,5м 2 , житлова - 1011,6м 2 ) по вул.Сімферопольська, 19 б секція №1 в місті Дніпропетровську без акту введення в експлуатацію.

Визнати за ОСОБА_7 (ІНН НОМЕР_7) право власності на квартиру №17 поз.1-8, І-ІІІ загальною площею 133,0 м 2 житловою площею 75,3 м 2 в житловому комплексі літ. А-8 (загальною площею 2525,5м 2 , житлова - 1011,6м 2 ) по вул.Сімферопольська, 19 б секція №1 в місті Дніпропетровську без акту введення в експлуатацію.

Визнати за ОСОБА_8 (ІНН НОМЕР_8) право власності на квартиру №13 поз.1-6, І, ІІ загальною площею 79,7 м 2 житловою площею 44,4 м 2 в житловому комплексі літ. А-8 (загальною площею 2525,5м 2 , житлова - 1011,6м 2 ) по вул.Сімферопольська, 19 б секція №1 в місті Дніпропетровську без акту введення в експлуатацію.

Визнати за ОСОБА_9 (ІНН НОМЕР_9) право власності на квартиру №2 поз.1-4, І загальною площею 43,4 м 2 житловою площею 18,2 м 2 в житловому комплексі літ. А-8 (загальною площею 2525,5м 2 , житлова - 1011,6м 2 ) по вул.Сімферопольська, 19 б секція №1 в місті Дніпропетровську без акту введення в експлуатацію.

Визнати за ОСОБА_10 (ІНН1769000219) право власності на квартиру №11 поз.1-7, І, ІІ загальною площею 78,1 м 2 житловою площею 45,1 м 2 в житловому комплексі літ. А-8 (загальною площею 2525,5м 2 , житлова - 1011,6м 2 ) по вул.Сімферопольська, 19 б секція №1 в місті Дніпропетровську без акту введення в експлуатацію.

Визнати за ОСОБА_11 (ІНН НОМЕР_10) право власності на квартиру №8 поз.1-8, І-ІІІ загальною площею 100,1 м 2 житловою площею 62,3 м 2 в житловому комплексі літ. А-8 (загальною площею 2525,5м 2 , житлова - 1011,6м 2 ) по вул.Сімферопольська, 19 б секція №1 в місті Дніпропетровську без акту введення в експлуатацію.

Визнати за ОСОБА_12 (ІНН НОМЕР_11) право власності на квартиру №6 поз.1-7, І, ІІ загальною площею 88,5 м 2 житловою площею 50,6 м 2 в житловому комплексі літ. А-8 (загальною площею 2525,5м 2 , житлова - 1011,6м 2 ) по вул.Сімферопольська, 19 б секція №1 в місті Дніпропетровську без акту введення в експлуатацію.

Визнати за ОСОБА_13 (ІНН НОМЕР_12) право власності на квартиру №5 поз.1-7, І, ІІ загальною площею 78,8 м 2 житловою площею 45,3 м 2 в житловому комплексі літ. А-8 (загальною площею 2525,5м 2 , житлова - 1011,6м 2 ) по вул.Сімферопольська, 19 б секція №1 в місті Дніпропетровську без акту введення в експлуатацію.

Визнати за ОСОБА_14 (ІНН НОМЕР_13) право власності на квартиру №9 поз.1-5, І загальною площею 71,5м 2 житловою площею 32,2 м 2 в житловому комплексі літ. А-8 (загальною площею 2525,5м 2 , житлова - 1011,6м 2 ) по вул.Сімферопольська, 19 б секція №1 в місті Дніпропетровську без додаткового акту введення в експлуатацію.

Визнати за ОСОБА_15 (ІНН НОМЕР_14) право власності на квартиру №16 поз.1-5, І, ІІ загальною площею 82,2 м 2 житловою площею 45,1 м 2 в житловому комплексі літ. А-8 (загальною площею 2525,5м 2 , житлова - 1011,6м 2 ) по вул.Сімферопольська, 19 б секція №1 в місті Дніпропетровську без акту введення в експлуатацію.

Визнати за ОСОБА_16 (ІНН НОМЕР_15) право власності на квартиру №10 поз.1-6, І, ІІ загальною площею 79,9 м 2 житловою площею 45,4 м 2в житловому комплексі літ. А-8 (загальною площею 2525,5м 2 , житлова - 1011,6м 2 ) по вул.Сімферопольська, 19 б секція №1 в місті Дніпропетровську без акту введення в експлуатацію.

Визнати за ОСОБА_17 (ІНН НОМЕР_16) право власності на квартиру №12 поз.1-7, І, ІІ загальною площею 89,3 м 2 житловою площею 51,4 м 2 в житловому комплексі літ. А-8 (загальною площею 2525,5м 2 , житлова - 1011,6м 2 ) по вул.Сімферопольська, 19 б секція №1 в місті Дніпропетровську без акту введення в експлуатацію.

Визнати за ОСОБА_18 (ІНН НОМЕР_17) право власності на квартиру №15 поз.1-7, І, ІІ загальною площею 92,1 м 2 житловою площею 53,5 м 2 в житловому комплексі літ. А-8 (загальною площею 2525,5м 2 , житлова - 1011,6м 2 ) по вул.Сімферопольська, 19 б секція №1 в місті Дніпропетровську без акту введення в експлуатацію.

Визнати за ОСОБА_19 (ІНН НОМЕР_18) право власності на нежитлове приміщення №22 поз.1-5, І загальною площею 81,5 м 2 на першому поверсі в житловому комплексі літ. А-8 (загальною площею 2525,5м 2 , житлова - 1011,6м 2 ) по вул.Сімферопольська, 19 б секція №1 в місті Дніпропетровську без акту введення в експлуатацію.

Визнати за ОСОБА_20 (ІНН НОМЕР_19) право власності на нежитлове приміщення №21 поз.1-7 загальною площею 125,1 м 2 на першому поверсі в житловому комплексі літ. А-8 (загальною площею 2525,5м 2 , житлова - 1011,6м 2 ) по вул.Сімферопольська, 19 б секція №1 в місті Дніпропетровську без акту введення в експлуатацію.

Визнати за ОСОБА_21 (ІНН НОМЕР_20) право власності на квартиру №3 поз.1-4, І загальною площею 44,0 м 2 житловою площею 18,5 м 2 в житловому комплексі літ. А-8 (загальною площею 2525,5м 2 , житлова - 1011,6м 2 ) по вул.Сімферопольська, 19 б секція №1 в місті Дніпропетровську без акту введення в експлуатацію.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до апеляційного суду Дніпропетровської області через Кіровський районний суд м.Дніпропетровська протягом десяти днів з дня його проголошення.

Суддя Н.Г. Овчаренко

СудКіровський районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення16.08.2010
Оприлюднено22.03.2018
Номер документу72862509
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-2634/10

Ухвала від 16.09.2021

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Войтун О. Б.

Ухвала від 21.05.2021

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Галичанський О. І.

Ухвала від 22.04.2021

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Іщенко І. В.

Рішення від 29.11.2010

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Вінська Н. В.

Рішення від 24.06.2010

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Головін В. О.

Рішення від 16.08.2010

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Овчаренко Н. Г.

Ухвала від 17.06.2010

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Носов Г. С.

Рішення від 23.11.2010

Цивільне

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області

Пахоменко О. Г.

Ухвала від 15.02.2010

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Завгородній Є. В.

Ухвала від 29.03.2010

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Завгородній Є. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні