Ухвала
від 20.03.2018 по справі 805/2471/17-а
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

20 березня 2018 року

Київ

справа №805/2471/17-а

адміністративне провадження №К/9901/27786/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

Білоуса О.В., Данилевич Н.А., Шарапи В.М., перевіривши касаційну скаргу Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України на постанову Донецького окружного адміністративного суду від 30 серпня 2017 року та ухвалу Донецького апеляційного адміністративного суду від 29 листопада 2017 року у справі за позовом Первинної профспілкової організації Обласного комунального підприємства Донецьктеплокомуненерго до Відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України, третя особа - Обласне комунальне підприємство Донецьктеплокомуненерго про визнання протиправними та скасування постанов про арешт коштів боржника,

УСТАНОВИВ:

Ухвалою Верховного Суду від 26 лютого 2018 року касаційна скарга Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України (далі - Департамент) залишена без руху з підстав пропуску скаржником строку на касаційне оскарження та неповажністю вказаних ним підстав для його поновлення.

Відповідно до частини третьої статті 3 Кодексу адміністративного судочинства України в редакції Закону України від 3 жовтня 2017 року № 2147-VIII Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів (набрав чинності 15 грудня 2017 року; далі - КАС України) провадження в адміністративних справах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи.

Водночас, згідно з підпунктом 14 пункту 1 Розділу VII Перехідні положення КАС України судові рішення, ухвалені судами апеляційної інстанції до набрання чинності цією редакцією Кодексу, набирають законної сили та можуть бути оскаржені в касаційному порядку протягом строків, що діяли до набрання ним чинності.

Судом встановлено, що скаржником у визначений строк подано заяву про поновлення строку на касаційне оскарження.

Як вбачається з матеріалів касаційної скарги, оскаржуване судове рішення суду апеляційної інстанції ухвалено 29 листопада 2017 року у відкритому судовому засіданні за участю представника відповідача. Повний текст ухвали апеляційного суду виготовлено 4 грудня 2017 року. Таким чином строк касаційного оскарження закінчився 26 грудня 2017 року (24-25 грудня вихідні дні).

До суду касаційної інстанції з касаційною скаргою вперше скаржник звернувся у грудні 2017 року. Проте, ухвалою Верховного Суду від 10 січня 2018 року вказану скаргу повернуто скаржнику на підставі пункту 1 частини п'ятої статті 332 КАС України, а саме касаційну скаргу подано особою, яка не має адміністративної процесуальної дієздатності, не підписана або підписана особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не зазначено.

Департамент повторно звернувся до суду касаційної інстанції з вказаною касаційною скаргою 16 лютого 2018 року, тобто з пропуском строку на касаційне оскарження..

Зволікання із повторним зверненням до суду касаційної інстанції із скаргою після її повернення, Департамент пояснює тривалою процедурою реєстрації вхідної кореспонденції.

Як зазначає скаржник, 24 січня 2018 року Управлінням документального забезпечення зареєстровано ухвалу Верховного Суду від 10 січня 2018 року про повернення касаційної скарги. Однак, представником Департаменту у цій справі, який знаходиться в місті Києві, є працівник Управління ДВС Головного територіального управління юстиції у Луганській області, яке територіально знаходиться в місті Сєвєродонецьку, куди скаржником направлено пакет документів для усунення недоліків і повторної подачі касаційної скарги.

Після отримання ухвали Верховного Суду представником скаржника у місті Сєвєродонецьку 7 лютого 2018 року, він повторно подав касаційну скаргу 16 лютого 2018 року.

При цьому, як зазначає Департамент, особою, яка відповідає за повторне звернення з касаційною скаргою, процесуальні строки відраховуються з моменту отримання ним доручення Департаменту.

Колегія суддів вважає такі доводи скаржника необґрунтованими з огляду на таке.

Як вбачається з касаційною скарги, її подано Департаментом, адресою для листування якого зазначено: вул. Городецького, 13, м. Київ, 01001.

Отже, ухвала Верховного Суду від 10 січня 2018 року цілком обґрунтовано направлена саме на вказану адресу, та, як про це зазначає скаржник, отримана ним 24 січня 2018 року.

Обрання скаржником посадової особи структурного підрозділу Головного територіального управління юстиції у Луганській області, який знаходиться в місті Сєвєродонецьку, своїм представником у справі є його правом і не може свідчити про поважність причин зволікання із повторним зверненням із касаційною скаргою.

Обрахунок представником скаржника процесуальних строків з моменту отримання доручення від Департаменту свідчить про нівелювання останнім вимог Кодексу адміністративного судочинства України, який чітко встановлює та регламентує всі процесуальні строки адміністративного судочинства не надаючи суду чи учасникам справи права самостійно їх визначати.

Відповідно до частини другої статті 44 КАС України (в редакції Закону від 3 жовтня 2017 року № 2147-VIII) учасники справи зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами і неухильно виконувати процесуальні обов'язки.

З огляду на вказані обставини, колегія суддів не вбачає підстав для задоволення клопотання скаржника про поновлення строку на касаційне оскарження.

Керуючись статтями 248, 332, 333, підпунктом 14 пункту 1 Розділу VII Перехідні положення КАС України,

УХВАЛИВ:

Відмовити у задоволенні заяви Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України про поновлення строку на касаційне оскарження постанови Донецького окружного адміністративного суду від 30 серпня 2017 року та ухвали Донецького апеляційного адміністративного суду від 29 листопада 2017 року.

Відмовити у відкритті касаційного провадження за скаргою Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України на постанову Донецького окружного адміністративного суду від 30 серпня 2017 року та ухвалу Донецького апеляційного адміністративного суду від 29 листопада 2017 року.

Копію ухвали про відмову у відкритті касаційного провадження разом з касаційною скаргою та доданими до скарги матеріалами направити скаржнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач О.В.Білоус

Судді Н.А.Данилевич

В.М.Шарапа

Дата ухвалення рішення20.03.2018
Оприлюднено22.03.2018
Номер документу72863943
СудочинствоАдміністративне
Сутьарешт коштів боржника

Судовий реєстр по справі —805/2471/17-а

Ухвала від 05.04.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Білоус О.В.

Ухвала від 20.03.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Білоус О.В.

Ухвала від 26.02.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Білоус О.В.

Ухвала від 10.01.2018

Адміністративне

Верховний Суд

Бевзенко В.М.

Ухвала від 29.11.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 29.11.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 26.10.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 26.10.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 21.09.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Постанова від 30.08.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кірієнко В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні