Рішення
від 13.03.2018 по справі 627/960/17
КРАСНОКУТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 627/960/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 березня 2018 року смт. Краснокутськ

Краснокутський районний суд Харківської області в складі:

головуючого судді - Каліберди В.А.,

з участю секретаря - В'юнник В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Краснокутськ Харківської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Колонтаївської сільської ради Краснокутського району Харківської області про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 13 жовтня 2017 року звернулася до суду з позовною заявою про визнання права власності на житловий будинок з господарськими будівлями та земельну ділянку в порядку спадкування.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла її мати - ОСОБА_2.

Після її смерті відкрилася спадщина на майно, що складається з житлового будинку з господарськими будівлями, що розташований на земельній ділянці площею 5000 кв.м., який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1.

На даний час позивач виявила намір успадкувати майно, яке залишилось після смерті матері ОСОБА_2, оскільки являється спадкоємцем за законом першої черги, однак відсутність оригіналу правовстановлюючого документу на нерухоме майно перешкоджає позивачу отримати свідоцтво про право на спадщину в нотаріальній конторі, в зв'язку з чим за захистом та визнанням своїх законних прав та інтересів ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом та просить: поновити їй строк звернення до суду та визнати за нею право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та земельну ділянку, що розташовані за адресою: АДРЕСА_1 в порядку спадкування за законом.

В судове засідання представник позивача не з'явився, однак надав суду заяву про підтримання позовних вимог ОСОБА_1 та про слухання справи у його відсутність.

Представник відповідача - Колонтаївської сільської ради Харківської області в судове засідання не з'явився, однак надав суду заяву про слухання справи у відсутність представника та не заперечував проти задоволення позовних вимог ОСОБА_1

Суд, перевіривши та дослідивши письмові докази, повно та всебічно з'ясувавши обставини справи, дійшов до висновку, що позовні вимоги підлягають частковому задоволенню, а саме в частині визнання права власності в порядку спадкування на житловий будинок з господарськими будівлю з наступних підстав.

Відповідно до ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Із матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_2, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2, виданого 05 грудня 2011 року Колонтаївською сільською радою Краснокутського району Харківської області.

Після її смерті відкрилася спадщина на майно, що складається з житлового будинку з господарськими будівлями, розташованого за адресою: АДРЕСА_1.

Даний житловий будинок з господарськими будівлями на праві приватної власності на підставі договору дарування житлового будинку від 10.09.2004 року належить ОСОБА_2, про що свідчить копія вказаного договору та витяг про реєстрацію права власності на нерухоме майно від 15.12.2004 року.

Відповідно до ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

У відповідності до вимог ст.ст.1217, 1223 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або законом. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини, право на спадкування одержують особи, зазначені у статтях 1261-1265 ЦК України.

Згідно ст.1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив та батьки спадкодавця.

Факт, що позивач являється донькою спадкодавці ОСОБА_2 підтверджується її свідоцтвом про народження та про одруження, копії яких маються в матеріалах справи.

Позивач з метою прийняття спадщини зверталася до Краснокутської державної нотаріальної контори Харківської області, однак отримала відмову у оформленні спадковтх справ, про що свідчить постанова державного нотаріуса Краснокутської державної нотаріальної контори Харківської області про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 02.11.2017 №1374/02-31.

Окрім цього, спадкоємцем майна ОСОБА_2 є її чоловік ОСОБА_3, який спадщину не прийняв та на неї не претендує, про що свідчить його заява, посвідчена 30.09.2017 року приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу.

Інших спадкоємців майна ОСОБА_2 немає, про що свідчить Інформаційна довідка зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) від 07.02.2018.

Відповідно до ст.25 та ст.346 ЦК України право власності на нерухоме майно не може бути зареєстровано за особою, яка померла, оскільки зі смертю особи її право та дієздатність припиняється.

Відповідно до роз'яснення Міністерства Юстиції України від 21 лютого 2005 року №19-32/319 в разі смерті власника нерухомого майна, первинна реєстрація права власності на яке не була проведена і правовстановлюючий документ відсутній, питання визначення належності цього майна попередньому власнику та наступного його власника (спадкоємця) повинно вирішуватися у судовому порядку.

Право ОСОБА_1 на житловий будинок з господарськими будівлями в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_2 є невизнаним, державний нотаріус відмовив у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, що надало позивачу, в порядку ст.4 ЦПК України, звернутися до суду за захистом своїх прав .

Таким чином, в судовому засіданні встановлено, що позивач є єдиним спадкоємцем за законом після померлої ОСОБА_2, до складу спадкового майна входить житловий будинок з господарськими будівлями, який знаходиться на території Колонтавської сільської ради. Іншого шляху, ніж визнання права власності на даний житловий будинок з господарськими будівлями в судовому порядку, у позивача немає, а тому позовні вимоги ОСОБА_1 в цій частині підлягають задоволенню.

Що стосується вимог позивача в частині визнання права власності в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_2 на земельну ділянку площею 500 кв.м., яка розташована за адресою: АДРЕСА_1, то вони задоволенню не підлягають, оскільки, відповідно до ст. ст.1216,1217 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Однак матеріали справи не містять документального підтвердження належності на праві власності (користуванні) спадкодавці ОСОБА_2земельної ділянки площею 500 кв.м., яка розташована за адресою: АДРЕСА_1, оскільки згідно договору дарування житлового будинку від 10 вересня 2004 року остання прийняла у власність лише житловий будинок з надвірними будівлями, інших доказів на підтвердження заявлених вимог позивачем не надано, а тому до складу спадщини не ввійшла вищевказана земельна ділянка, в зв'язку з чим підстави для задоволення вимог ОСОБА_1 в цій частині - відсутні.

15 грудня 2017 року набув чинності Закон України Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу Адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів №2147-VIII від 03.10.2017 року, котрим ЦПК України викладено в новій редакції.

У відповідності до п.п. 9 п.1 Розділу ХШ Перехідних Положень ЦПК України в новій редакції справи в судах першої та апеляційної інстанції, провадження у яких відкрито до набрання чинності цією редакцією Кодексу, розглядаються за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Таким чином, подальший розгляд цієї справи відбувався за правилами, що передбачені новою редакцією ЦПК України.

Згідно із ч.1 ст.19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Відповідно ч.1 ст.76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно із ч.1 ст.81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Крім того, ОСОБА_1 пропустила строк для звернення з позовною заявою до суду і просить його поновити. Перевіривши матеріали справи, суд дійшов до висновку, що відповідно до ст.127 ЦПК України пропущений строк необхідно поновити, оскільки він пропущений з поважних причин.

Таким чином, враховуючи ті обставини, що позивач надала суду достатньо доказів, які підтверджують позов, суд вважає, що ОСОБА_1, як спадкоємець після смерті спадкодавця ОСОБА_2 має законне право на житловий будинок з господарськими будівлями по АДРЕСА_1 в порядку спадкування.

На підставі вищевказаного та керуючись ст.ст. 328, 1216, 1261 ЦК України, ст.ст.259, 265, 268 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В :

Поновити ОСОБА_1строк звернення до суду з позовом про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування.

Позов ОСОБА_1 до Колонтаївської сільської ради Краснокутського району Харківської області про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування - задовольнити частково.

Визнати за ОСОБА_1 право власності в порядку спадкування за законом на житловий будинок з господарськими будівлями по АДРЕСА_1 після смерті матері ОСОБА_2, померлої ІНФОРМАЦІЯ_2, в цілому.

В задоволенні інших позовних вимог - відмовити.

Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер: НОМЕР_1 на користь держави судовий збір в розмірі 582 (п'ятсот вісімдесят дві) грн.84 коп., який перерахувати за реквізитами: отримувач коштів: ГУК у м. Києві/м. Київ/22030106; код за ЄДРПОУ:37993783; банк отримувача: Головне управління Державної казначейської служби України у м. Києві; код банку отримувача: 820019; рахунок отримувача: 31215256700001; код класифікації доходів бюджету: 22030106.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено безпосередньо до апеляційного суду Харківської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1).

Колонтаївська сільська рада Харківської області ( місцезнаходження: вул. Центральна № 107, с. Колонтаїв, Краснокутського району, Харківської області, ЄДРПОУ 04397425).

Суддя Каліберда В. А.

Дата ухвалення рішення13.03.2018
Оприлюднено22.03.2018
Номер документу72871143
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —627/960/17

Рішення від 13.03.2018

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Каліберда В. А.

Ухвала від 01.02.2018

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Каліберда В. А.

Ухвала від 13.11.2017

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Каліберда В. А.

Ухвала від 02.11.2017

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Каліберда В. А.

Ухвала від 13.10.2017

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Каліберда В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні