Рішення
від 20.03.2018 по справі 675/257/18
ІЗЯСЛАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 675/257/18

Провадження № 2/675/180/2018

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"20" березня 2018 р. Ізяславський районний суд

Хмельницької області

в складі: головуючого - судді Пашкевича Р.В.,

за участю: секретаря судового засідання - Гедзенюк В.В.,

представника позивача - ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами загального позовного провадження в м.Ізяславі цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Тишевицької сільської ради Ізяславського району Хмельницької області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача Головне управління Держгеокадастру у Хмельницькій області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за заповітом,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом, вказуючи, що після смерті його баби ОСОБА_4, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4, в управління спадковим майном вступив він, та отримав свідоцтво про право на спадщину за заповітом на житловий будинок з надвірними будівлями. Однак оформити свої спадкові права на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у КСП Ім.Ватутіна , с. Зубарі Ізяславського району Хмельницької області у розмірі 1,77 в умовних кадастрових гектарах, не має можливості, оскільки сертифікат на право на вказану земельну частку (пай) серія НОМЕР_2 був виданий 20 травня 1996 року, тобто після смерті баби і отримати його вона при житті не встигла. Тому, просить суд визнати за ним право на земельну частку (пай) в порядку спадкування.

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_1 позов свого довірителя підтримала в повному обсязі та просить його задовольнити.

Від голови Тишевицької сільської ради Ізяславського району надійшло клопотання з проханням слухати справу без участі їхнього представника. У задоволенні позову не заперечують.

Представник Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області Андрійчук І.В. в судове засідання не з'явився, однак направив на адресу суду письмові пояснення з проханням слухати справу у його відсутності. На вирішення даного позову покладається на думку суду.

Вислухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення по слідуючих підставах.

ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_4 померла, що підтверджується свідоцтвом про смерть НОМЕР_3 від 29 квітня 1996р. видане Тишевицькою сільською радою Ізяславського районну Хмельницько області.

Згідно заповіту, складеного 04 січня 1993 року і посвідченого головою Тишевицьької сільської ради Ізяславського району Хмельницької області, ОСОБА_4 заповіла жилий будинок з надвірними будівлями і все своє майно, належне їй ОСОБА_2.

Відповідно до інформації Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області відділу в Ізяславсьому районі від 19.01.2018 року вказано, що ОСОБА_4, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 належить право на земельну частку (пай) згідно розпорядження Ізяславської райдержадміністрації № 78 від 16.04.1996 року в розмірі 1,77 в умовних кадастрових гектарах без визначення цієї частки в натурі в КСП ім.Ватутіна с. Зубарі.

На підставі даного розпорядження ОСОБА_4, 20.05.1996 року був виданий сертифікат серії НОМЕР_4, тобто після її смерті.

Згідно повідомлення Ізяславської державної нотаріальної контори, видати свідоцтво про право на спадщину на право на земельну частку (пай), після смерті ОСОБА_4, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4, для ОСОБА_2, не має можливості, оскільки сертифікат на право на земельну частку (пай) був виданий після смерті спадкодавця - 20 травня 1996 року.

Відповідно до п. 2 Указу Президента України "Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям" право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю.

Згідно з ч. 2 ст. 158 Земельного кодексу України виключно судом вирішуються земельні спори з приводу володіння, користування і розпорядження земельними ділянками, що перебувають у власності громадян.

Відповідно до п. а ч. 3 ст. 152 ЗК України захист прав громадян на земельні ділянки здійснюється шляхом визнання прав.

Зважаючи на викладені обставини, враховуючи, що сертифікат на право на земельну частку (пай) був виданий для особи, яка на день його видачі була мертвою, та після смерті якої відкрилася спадщина на майно, в тому числі і на право на земельну частку (пай), яка залишилась після її смерті, так як при житті вона мала право на неї. Спадкоємцем якої є ОСОБА_2, який вступив в управління та розпорядження її майном. Однак позивач належним чином оформити своє право на право на земельну частку (пай) не має можливості у зв'язку з тим, що спадкодавець при житті не могла отримати сертифікат, який був виготовлений лише після її смерті.

За таких обставин позов підлягає до задоволення.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 141, 263-265 ЦПК України, ст.ст. 1216-1223, 1235, 1268 ЦК України, та ст.ст. 152, 158 ЗК України, суд

у х в а л и в :

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, в порядку спадкування за заповітом, право на земельну частку (пай), яка перебувала у колективній власності КСП Ім.Ватутіна , с. Зубарі Ізяславського району Хмельницької області у розмірі 1,77 в умовних кадастрових гектарах, що належало ОСОБА_4, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Хмельницької області. Апеляційна скарга на рішення суду подається через Ізяславський районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

Позивач: ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, місце проживання АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1.

Відповідач: Тишевицька сільська рада Ізяславського району Хмельницької області, місце знаходження с. Тишевичі, вул. Молодіжна, 25, Ізяславського району Хмельницької області, код ЄДРПОУ 04406822.

Третя особа: Головне управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, місце знаходження м. Хмельницький, вул. Інституцька, 4/1, Хмельницької області, код ЄДРПОУ 39767479.

Повний текст судового рішення складено 21 березня 2018 року.

Суддя: Р.В. Пашкевич

СудІзяславський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення20.03.2018
Оприлюднено22.03.2018
Номер документу72879429
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —675/257/18

Рішення від 20.03.2018

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Пашкевич Р. В.

Рішення від 20.03.2018

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Пашкевич Р. В.

Ухвала від 02.03.2018

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Пашкевич Р. В.

Ухвала від 05.02.2018

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Пашкевич Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні