Ухвала
від 20.03.2018 по справі 922/3900/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан ОСОБА_1, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-21-42, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"20" березня 2018 р. Справа № 922/3900/13

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Міньковського С.В.

при секретарі судового засідання Черновою В.О.

розглянувши заявуКонцерн радіомовлення, радіозв"язку та телебачення, м. Київ про визнання банкрутом ДП "Будівельно-монтажне управління № 168" м. Харків , код ЄДРПОУ 01168233 за участю :

представника Концерну РРТ - ОСОБА_2, довіреність № 329/9-09 від 31.01.18,

ліквідатора - ОСОБА_3, свідоцтво №809 від 26.04.13,

представника КП "Харківводоканал" - ОСОБА_4, довіреність № 01.01-14/1443-18 від 15.03.18,

представника держоргану з ПБ - ОСОБА_5, довіреність № 45 від 28.12.17.

ВСТАНОВИВ:

Постановою господарського суду Харківської області від 15 жовтня 2015 року ДП "Будівельно-монтажне управління № 168" м. Харків визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором по справі призначено арбітражного керуючого ОСОБА_6В, якого зобов'язано виконати всі дії по ліквідації банкрута в строк до 15.10.16 р., докази надати суду і зобов'язано надавати суду щомісячно звіти про хід ліквідаційної процедури, про фінансове становище і майно боржника станом на день відкриття ліквідаційної процедури, використання коштів боржника.

Ухвалою господарського суду від 06.12.16 р. звільнено ОСОБА_6 від виконання обов'язків ліквідатора та призначено нового ліквідатора ДП "Будівельно-монтажне управління № 168" арбітражного керуючого ОСОБА_3, якого зобов'язано завершити ліквідаційну процедуру та призначено до розгляду в судовому засіданні звіт ліквідатора.

Ухвалою суду від 18.05.17 р. відкладено розгляд звіту ліквідатора, зобов'язано ліквідатора вжити заходів з метою завершення ліквідаційної процедури.

Ухвалою суду від 12.09.17 р. відкладено розгляд звіту ліквідатора, зобов'язано ліквідатора надати суду детальний звіт про відшкодування витрат ліквідатора з посиланням на фінансові документи, що підтверджують такі витрати.

Ліквідатор в судове засідання не з'явився, на електронну адресу суду надіслав заяву про розгляд справи без його участі, в зв'язку з хворобою ліквідатора, а також надав суду детальний звіт щодо витрат ліквідатора за період з 06.12.16 р. по 31.08.2017 р. та звіт про хід виконання ліквідаційної процедури.

Розглянувши матеріали справи, надані суду документи, заслухавши пояснення учасників процесу, суд встановив, що ліквідатор надіслав на адресу суду звіт про виконання ліквідаційної процедури за листопад місяць, з якого вбачається, що ним укладено договір з організатором аукціону, який був обраний за результатом проведеного конкурсу та погоджений органом управління банкрута та здійснено оголошення про проведення торгів у вигляді цілісного майнового комплексу. Перший та другий аукціон не відбувся з причини відсутності заяв на участь в торгах. 13.11.17р. на сайті ВГСУ було розміщено оголошення про проведення другого повторного аукціону, який призначений на 13.12.17 р. Отже, ліквідаційна процедура триває.

Розглянувши звіт ліквідатора про затвердження йому грошової винагороди та відшкодування витрат в загальній сумі 296165,28 грн, господарський суд встановив наступне.

Ліквідатор в своєму звіті посилається на протокол засідання комітету кредиторів від 12.09.17 р., на якому було затверджено грошову винагороду та витрати ліквідатора. Разом з тим, при дослідженні зазначеного протоколу судом встановлено, що кредитори затвердили ліквідатору ОСОБА_3 за період з 06.12.16р.-31.08.17 р. грошову винагороду в сумі 59200,00 грн, витрати, пов'язані з охороною майна, бухгалтерськими послугами в сумі 135900,00 грн; паливо, обслуговування оргтехніки, витрати на проїзд, канцтовари, послуги пошти, нотаріальні послуги, послуги банку, послуги архіву на загальну суму 44014,95 грн, а всього - 239114,95 грн. Проте, ліквідатор надав суду звіт щодо витрат, в якому просить суд затвердити його витрати на загальну суму 296165,28 грн.

Частиною 7 ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що ліквідатор звітує про нарахування та виплату грошової винагороди арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування його витрат перед комітетом кредиторів.

Звіт арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат доводиться кредиторам до відома та повинен бути схвалений або погоджений комітетом кредиторів.

Крім того, суд звернув увагу ліквідатора на те, що після визнання боржника банкрутом у банкрута не виникає жодних зобов'язань щодо сплати податків та зборів, в зв'язку з чим суд зобов'язує ліквідатора надати суду письмові пояснення з приводу нарахування до витрат ліквідатора ПДВ та ЄСВ. Також, суду не зрозумілі витрати ліквідатора на відрядження до міста Києва та акти здачі-прийняття робіт (надання послуг) з обслуговування оргтехніки, які не містять дати.

Отже, для прийняття судом рішення щодо затвердження звіту про відшкодування витрат ліквідатора, суд повторно зауважив, що ліквідатору необхідно в порядку ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" надати суду детальний звіт про відшкодування витрат ліквідатора з посиланням на фінансові документи, що підтверджують такі витрати та в додаток до звіту надати оригінали таких документів. Тобто, зазначити суму витрат і поряд зазначити документи, що її підтверджують та період виникнення цих витрат. Крім того, з розрахунку ліквідатора основної грошової винагороди, суд не зрозумів виникнення суми за грудень 2016 р. у розмірі 8000,00 грн, в зв'язку з чим, суд зобов'язав ліквідатора надати розрахунок грошової винагороди по дням разом з формулою розрахунку. В зв'язку з чим розгляд звіту ліквідатора нарахування та виплату грошової винагороди відкладено.

Враховуючи, що ліквідаційна процедура триває, ліквідатором вживаються заходи з метою виконання ліквідаційної процедури, збереження та реалізації майна банкрута, суд відклав розгляд звіту ліквідатора на 30.01.2018 року.

В судовому засіданні 30.01.18 р. суд постановив протокольну ухвалу про відкладення підготовчого судового засідання на підставі п. 3 ч.2 ст. 183, ст.177 ГПК України та відклав розгляд справи на 20.03.2018 року.

До суду від ліквідатора надійшов остаточний звіт щодо проведення ліквідаційної процедури, разом з додатками.

В судовому засіданні 20.03.18 р. ліквідатор надав клопотання про затвердження його звіту про нарахування і виплати грошової винагороди в сумі 94892,00 грн та відшкодування витрат понесених під час проведення ліквідаційної процедури в сумі 770091,18 грн, пояснивши що вказаний звіт був затверджений на засіданні комітету кредиторів від 19.03.2018 р. До вказаного клопотання ліквідатор додав зазначений протокол зборів комітету кредиторів та інші витребувані судом докази.

Також, ліквідатор просив суд відкласти розгляд остаточного звіту.

Присутні у засіданні суду учасники процесу проти затвердження звіту ліквідатора про нарахування і виплати грошової винагороди та відшкодування витрат понесених в ліквідаційній процедурі не заперечували.

Розглянувши надане клопотання, суд зазначає наступне.

Відповідно до частини 2 статті 41 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), провадження у справах про банкрутство здійснюється у порядку, передбаченому цим кодексом з врахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Згідно з частиною 1 статті 41 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон), ліквідатор - фізична особа, яка відповідно до судового рішення господарського суду організовує здійснення ліквідаційної процедури боржника, визнаного банкрутом, та забезпечує задоволення вимог кредиторів у встановленому цим Законом порядку.

Відповідно до частини 1 статті 98 Закону, арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) користується усіма правами розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора відповідно до законодавства, у тому числі має право отримувати винагороду в розмірі та порядку, передбачених цим Законом.

Порядок сплати грошової винагороди арбітражного керуючого за час виконання повноважень у справі про банкрутство визначено положеннями статті 115 Закону.

Відповідно до частин 1, 3 статті 115 Закону, арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) виконує повноваження за грошову винагороду. Грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень ліквідатора складається з основної та додаткової грошових винагород. Основна грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень ліквідатора визначається в розмірі двох середньомісячних заробітних плат керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до відкриття господарським судом процедури ліквідації банкрута за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень ліквідатора, а її розмір не може перевищувати десяти мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень. Право вимоги основної грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень ліквідатора.

Частиною 4 статті 115 вказаного Закону встановлено, що витрати арбітражного керуючого, пов'язані з виконанням ним повноважень у справі про банкрутство, відшкодовуються в порядку передбаченому цим Законом.

Положеннями частини 5 статті 115 Закону про банкрутство визначено джерела сплати грошової винагороди арбітражного керуючого, а саме за рахунок наявних у боржника коштів, одержаних у результаті господарської діяльності боржника, або коштів, одержаних від продажу майна (майнових прав) боржника.

Згідно з частиною 6 статті 115 Закону про банкрутство, кредитори можуть створювати фонд для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого. Формування фонду та порядок використання його коштів визначаються рішенням комітету кредиторів та затверджуються ухвалою господарського суду.

Судом встановлено, що на засіданні комітету кредиторів, що відбулося 19.03.2018 р. кредиторами розглянуто та одноголосно схвалено звіт ліквідатора про нарахування і виплату йому основної грошової винагороди за період з 06.12.2016 р. по 28.02.2018 р. в сумі 94892,00 грн і відшкодування витрат пов'язаних із здійсненням процедури ліквідації в сумі 770091,18 грн, які складаються:

особисті витрати ліквідатора - 25516,96 грн,

оплата по договорам ЦПХ - 256493,39 грн,

ЄСВ - 49763,77 грн,

В/збір - 3172,52 грн,

ПДФО - 37497,36 грн,

ПДВ - 140232,06 грн,

канцтовари - 19205,90 грн,

поточні експлуатаційні витрати - 161,82 грн,

послуги архіву - 104600,00 грн,

послуги пошти - 1216,75 грн,

витрати по електронній звітності - 3168,00 грн,

обслуговування оргтехніки - 4740,00 грн,

послуги банку - 3287,76 грн,

оцінка майна - 38000,00 грн,

оголошення в газеті - 115,20 грн,

технічна інвентаризація майна - 15000,00 грн,

проведення аудиту - 5000,00 грн,

послуги біржі - 24269,69 грн.

Судом вказаний звіт ліквідатора досліджено та встановлено, що сума нарахованої грошової винагороди та сума витрат понесених в ліквідаційній процедурі підтверджуються наданими ліквідатором доказами.

Враховуючи вищевикладене, а також те, що рішення комітету кредиторів відповідає вимогам ст. 115 Закону про банкрутство, суд дійшов висновку затвердити звіт ліквідатора про відшкодування витрат пов'язаних із здійсненням процедури ліквідації в сумі 770091,18 грн та про нарахування грошової винагороди ліквідатору в сумі 94892,00 грн., який було затверджено на підставі протоколу комітету кредиторів від 19.03.2018 р.

Згідно ст. 216 ГПК України в редакції від 15.12.17 р. суд відкладає розгляд справи у випадках, встановлених частиною другою статті 202 цього Кодексу.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 202 ГПК України суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в разі необхідності витребування нових доказів.

Враховуючи необхідність отримання доказів завершення ліквідаційної процедури в повному обсязі, суд вважає за необхідне відкласти розгляд звіту ліквідатора.

За таких обставин, керуючись ст.ст. 37-48, 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст.ст. 202, 216, 232-235 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1. Затвердити звіт ліквідатора про відшкодування витрат пов'язаних із здійсненням процедури ліквідації в сумі 770091,18 грн та про нарахування грошової винагороди ліквідатору в сумі 94892,00 грн., який було затверджено на підставі протоколу комітету кредиторів від 19.03.2018 р.

2. Відкласти розгляд звіту ліквідатора на "05" квітня 2018 р. о(об) 12:00 м. Харків, пл. Свободи 5 Держпром 8-й під'їзд, зал № 111.

3. Ухвалу направити ліквідатору, державному органу з питань банкрутства, комітету кредиторів, банкруту, органу управління.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття (оголошення).

Ухвала в частині затвердження звіту ліквідатора про нарахування і виплати грошової винагороди та відшкодування витрат понесених в ліквідаційній процедурі може бути оскаржена до апеляційного суду протягом десяти днів з моменту складення повного тексту ухвали.

Ухвала в частині відкладення розгляду звіту ліквідатора оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Повний текст ухвали підписано 22.03.2018 р.

Суддя ОСОБА_1

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення20.03.2018
Оприлюднено22.03.2018
Номер документу72881950
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/3900/13

Ухвала від 31.05.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 14.05.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 14.05.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 05.04.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 20.03.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 30.01.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 14.12.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 29.11.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 28.11.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 12.09.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні