Рішення
від 22.03.2018 по справі 573/297/18
БІЛОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 573/297/18

Номер провадження 2/573/171/18

РІШЕННЯ

іменем України

22 березня 2018 року м. Білопілля

Білопільський районний суд Сумської області в складі:

головуючої судді: Черкашиної М.С.,

за участю секретаря: Терещенко О.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в м. Білопіллі справу за позовом ОСОБА_1 до Іскрисківщинської сільської ради Білопільського району Сумської області, третя особа: Білопільська районна державна нотаріальна контора Сумської області, про визнання права на завершення приватизації та отримання правовстановлюючого документа на земельну ділянку,

В С Т А Н О В И В:

20 лютого 2018 року ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до Ісрисківщинської сільської ради Білопільського району Сумської області про визнання права на завершення приватизації та отримання правовстановлюючого документа на земельну ділянку . Свої вимоги позивач мотивувала тим, що 22 травня 2017 року помер її син ОСОБА_2. Останній приймав участь в антитерористичної операції на сході України та був учасником бойових дій. При житті Наказом Головного управління Держгеокадастру у Сумській області № 18-1559/16-17-СГ від 02 березня 2017 року ОСОБА_2 було надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної власності, розташованої за межами населених пунктів на території Іскрисківщинської сільської ради Білопільського району Сумської області, орієнтовний розмір земельної ділянки 2,00 га із цільовим призначенням - для ведення особистого селянського господарства. На підставі розпорядження ОСОБА_2 уклав договір на розробку проекту землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки площею 2,00 га. В процесі виконання даного договору розробником документації із землеустрою було замовлено і отримано документи, які необхідні для розробки проекту землеустрою, але закінчити розробку проекту землеустрою виконавець за життя не встиг. Внаслідок смерті сина ОСОБА_2 відкрилась спадщини на його майно, права та обов'язки, в тому числі право на зазначену вище земельну ділянку. Рішенням Білопільського районного суду Сумської області від 26 грудня 2017 року встановлено, що на час відкриття спадщини ОСОБА_2 проживав разом із матір'ю за адресою: Сумська область, Білопільський район, с. Іскрисківщина, вул. Училищна, буд. 6. Позивач вважає, що вона фактично прийняла спадщину після смерті сина ОСОБА_2, в тому числі права та обов'язки, що належали йому на момент відкриття спадщини, а саме право на завершення приватизації земельної ділянки. Однак отримати в нотаріальній конторі свідоцтво про право на спадщину за законом і вільно розпоряджатися спадковим майном вона не може у зв'язку з тим, що спадкодавець за життя не встиг набути права власності на земельну ділянку, а лише розпочав процедуру її приватизації. Посилаючись на викладені вище обставини, ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом, в якому просила визнати за нею у порядку спадкування за законом після ОСОБА_2, який помер 22 травня 2017 року право на завершення приватизації та отримання на своє ім'я правовстановлюючі документи на земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства , загальною площею 2,00 га, розташованої на території Іскрисківщинської сільської ради Білопільського району Сумської області.

В підготовче засідання позивач ОСОБА_1 та її представник за дорученням ОСОБА_3 не з'явились, надали до суду письмові заяви про підтримання позовних вимог та розгляд справи у їх відсутність (а. с. 36,37 ).

Представник відповідача - Іскрисківщинської сільської ради Білопільського району Сумської області в підготовче засідання не з'явився. Сільський голова письмовою заявою повідомив, що позов підтримує у повному обсязі, просить розглянути справу без участі представника сільської ради (а. с. 31).

Представник третьої особи - Білопільської районної державної нотаріальної контори у підготовче засідання також не з'явився. Нотаріус надіслала письмову заяву про розгляд справи без її участі, при винесенні рішення покладається на розсуд суду (а. с. 32).

Частиною 3 статті 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

У відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України суд вважає за можливе розглянути справу без участі сторін, на підставі наявних у справі доказів, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Повно, всебічно і об'єктивно дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступних висновків.

Судом встановлені наступні фактичні обставини справи і відповідні їм правовідносини.

Статтею 1216 ЦК України визначено, що спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно з ч. ч. 1, 2 ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

У відповідності до ч. 1 ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Пленум Верховного Суду України у п. 20 своєї постанови "Про судову практику справах про спадкування від 30 травня 2008 року роз'яснив, що справи про спадкування за законом мають вирішуватись на основі правил глави 86 ЦК України. Спадкування за законом здійснюється почергово. За відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття всіма спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують спадкоємці відповідної черги. Зокрема, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до ч. 3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є матір'ю ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, що підтверджується свідоцтвом про народження серії ІІ-БП № 351228 (а. с. 8).

Згідно посвідчення серії УБД № 065904, виданого 14 січня 2016 року Управлінням персоналу штабу управління оперативного командування Південь ОСОБА_2 був учасником бойових дій (а. с. 9).

Наказом Головного управління Держгеокадастру у Сумській області № 18-1559/16-17-СГ від 02 березня 2017 року ОСОБА_2 було надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної власності, розташованої за межами населених пунктів на території Іскрисківщинської сільської ради Білопільського району Сумської області, орієнтовний розмір земельної ділянки 2,00 га із цільовим призначенням - для ведення особистого селянського господарства, що також стверджується викопіюванням з кадастрової карти (плану) ( а.с. 14-17) .

Зі змісту довідки відділу у Білопільському районі Головного управління Держгеокадастру у Сумській області від 25 травня 2017 року за № 129/162-17 вбачається, що земельна ділянка, орієнтованою площею 2,00 га, яка буде надаватись громадянину ОСОБА_2 для ведення особистого селянського господарства, знаходиться на території Іскрисківщинської сільської ради за межами населених пунктів. Відповідно до Державної статистичної звітності про наявність земель та розподіл їх за власниками земель, землекористувачами, угіддями станом на 01 січня 2016 року, земельна ділянка числиться в рядку 95 Землі резервного фонду , в графі 5 рілля . Категорія земель - землі сільськогосподарського призначення, форма власності - державна (а. с. 18).

03 квітня 2017 року ОСОБА_2 уклав з КФ БІТЕК договір на розробку проекту землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки, площею 2,00 га (а. с. 21 ).

Відповідно до свідоцтва про смерть серії І-БП № 283874 ОСОБА_2 помер 22 травня 2017 року в м. Суми (а. с. 10).

Рішенням Білопільського районного суду Сумської області від 26 грудня 2017 року встановлено юридичний факт проживання ОСОБА_1 з ОСОБА_2 однією сім'єю на час відкриття спадщини - 22 травня 2017 року за адресою: АДРЕСА_1 (а. с. 12-13).

Згідно довідки Іскрисківщинської сільської ради Білопільського району Сумської області від 05 лютого 2018 року за № 90/02-24 ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, який помер 22 травня 2017 року, був зареєстрований за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2, а фактично проживав ІНФОРМАЦІЯ_3 разом зі своєю матір'ю ОСОБА_1. Заповіт від імені померлого ОСОБА_2 виконкомом сільської ради не посвідчувався. Поховання ОСОБА_2 здійснила ОСОБА_1, розпорядилась речами померлого (а. с. 11).

Із довідки відділу у Білопільському районі Головного управління Держгеокадастру у Сумській області від 15 лютого 2018 року за № 30/132-18 вбачається, що середня грошова оцінка 1 га сільськогосподарських угідь по базовому господарству ПАФ Іскра на території Іскрисківщинської сільської ради за межами населених пунктів станом на 01 січня 2018 року становить: рілля - 30 504 грн. (а. с. 19).

Зі змісту постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії, виданої приватним нотаріусом Білопільського районного нотаріального округу Сумської області ОСОБА_4 від 05 лютого 2018 року вбачається, що оформлення спадщини після ОСОБА_2, який помер 22 травня 2017 року, не вдається можливим у зв'язку з тим, що відсутній правовстановлюючий документ на спадкове майно (а. с. 20).

У відповідності до інформаційної довідки зі Спадкового реєстру Білопільської районної державної нотаріальної контори Сумської області спадкова справа після ОСОБА_2, який помер 22 травня 2017 року, не заведена, у Спадковому реєстрі відсутня будь-яка інформація (а. с. 33).

Враховуючи вище наведене, суд вважає, що спадкодавцем ОСОБА_2 за життя було розпочато, але не завершено процедуру приватизації вищевказаної земельної ділянки.

Згідно з п.10 Постанови Пленуму Верховного суду України № 7 від 30 травня 2008 року Про судову практику у справах про спадкування відповідно до ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

Відповідно до роз'яснень, які містяться в абзаці 3 пункту 23 вказаної постанови у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Згідно з роз'ясненнями Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, спори про визнання права власності на земельну ділянку та права на земельну частку (пай) в порядку спадкування, зокрема у випадках, якщо відсутній отриманий спадкодавцем державний акт про право власності на земельну ділянку, зареєстрований належним чином, якщо спадкодавцем не був отриманий державний акт про право власності на земельну ділянку, або в державному акті є неточності, які підлягають виправленню, розглядаються судами з урахуванням вимог закону та роз'яснень, викладених в пунктах 10, 11 ППВСУ від 30 травня 2008 року № 7 про те, що відповідно до статті 1225 ЦК право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

Відповідно до ст. 125 ЗК право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають із моменту державної реєстрації цих прав.

Набуття права власності на земельну ділянку та перехід права власності на земельну ділянку в порядку спадкування має місце за наявності наступних юридичних фактів у їх сукупності:

- ухвалення рішення компетентного органу про передачу у власність земельної ділянки спадкодавцю, укладення спадкодавцем правочинів щодо набуття права власності на земельні ділянки;

- виготовлення технічної документації на земельні ділянки;

- визначення меж земельної ділянки в натурі;

- погодження із суміжними землевласниками та землекористувачами;

- одержання у встановленому порядку Державного акта на землю;

- реєстрація права власності на земельну ділянку.

Якщо зазначені вимоги спадкодавцем не дотримано - право власності на конкретні земельні ділянки не виникає та відповідно до ст. 1216 ЦК не переходить до спадкоємців у порядку спадкування, за винятком встановлених випадків, на які поширюється дія п. 1 розділу X Перехідні положення ЗК.

Якщо спадкодавець не набув права власності на земельну ділянку згідно зі ст. 125 Земельного кодексу України, проте розпочав процедуру приватизації земельної ділянки відповідно до чинного законодавства України, а органами місцевого самоврядування відмовлено спадкоємцям у завершенні процедури приватизації, то спадкоємці мають право звертатися до суду із позовами про визнання відповідного права в порядку спадкування - права на завершення приватизації та одержання державного акта про право власності на землю на ім'я спадкоємця, а не права власності на земельну ділянку.

Не підлягають задоволенню позовні вимоги спадкоємців про визнання права власності на земельну ділянку, щодо якої спадкодавцем розпочато, але не завершено процедуру приватизації.

Якщо видача державного акта про право власності на землю здійснюється на підставі рішення про передачу громадянам України безоплатно у приватну власність земельних ділянок, прийнятого органами місцевого самоврядування відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України від 26 грудня 1992 року Про приватизацію земельних ділянок , до спадкоємців переходить право отримати державний акт про право власності на земельну ділянку. Зазначений порядок встановлений законодавством у разі набуття права власності на земельні ділянки шляхом їх приватизації (ч. 3 ст. 116 ЗК). Визнається правильною практика судів, які задовольняють вимоги спадкоємців, що звернулися до суду з позовами про визнання відповідного права в порядку спадкування - права на завершення приватизації та одержання державного акта про право власності на землю на ім'я спадкоємця.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що позивач ОСОБА_1, прийнявши фактично спадщину після смерті сина ОСОБА_2, набула право на спадкування усіх його прав та обов'язків, що йому належали, у тому числі право на завершення приватизації земельної ділянки, визнаної на підставі рішення суду про факт проживання однією сім'єю на час відкриття спадщини із спадкодавцем, однак за відсутності зареєстрованого правовстановлюючого документу на ім'я померлого, позивач позбавлена можливості одержати у нотаріуса свідоцтво про право на спадщину за законом, у зв'язку з чим право останньої підлягає захисту в судовому порядку.

Таким чином, позовні вимоги ОСОБА_1 про визнання в порядку спадкування за законом права на завершення приватизації та отримання правовстановлюючого документа на земельну ділянку, підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 1216, 1218, 1220, 1261, 1268 ЦК України, ст. 125 Земельного Кодексу, Постановою Пленуму Верховного суду України № 7 від 30 травня 2008 року Про судову практику у справах про спадкування , ст. ст. 10, 81, 247, 259, 265, 273, 354-355 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 (паспорт серія МА № 682805, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, зареєстрована за адресою: 41821, АДРЕСА_2) до Іскрисківщинської сільської ради Білопільського району Сумської області (місце знаходження: с. Іскрисківщина, вул. Радянська, буд. 9 Білопільський район Сумська область, код ЄДРПОУ: 04390009), третя особа: Білопільська районна державна нотаріальна контора Сумської області (місце знаходження: 41800, Сумська область, м. Білопілля, вул. Торгова Площа, 27, ЄДРПОУ: 02900251), про визнання права на завершення приватизації та отримання правовстановлюючого документа на земельну ділянку, задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 у порядку спадкування за законом після ОСОБА_2, який помер 22 травня 2017 року, право на завершення приватизації та отримання на своє ім'я правовстановлюючих документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку, площею 2,00 га для ведення особистого селянського господарства, розташованої на території Іскрисківщинської сільської ради Білопільського району Сумської області.

Відповідно до п. п. 15.5 п. 15 Перехідних положень ЦПК апеляційна скарга на рішення може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Апеляційного суду Сумської області через Білопільський районний суд Сумської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги усіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя

СудБілопільський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення22.03.2018
Оприлюднено23.03.2018
Номер документу72886481
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —573/297/18

Рішення від 22.03.2018

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

Ухвала від 21.02.2018

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні