Рішення
від 19.03.2018 по справі 823/622/18
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 березня 2018 року справа № 823/622/18

11 год. 35 хв. м. Черкаси

Черкаський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Кульчицького С.О.,

за участю: секретаря судового засідання - Роя О.В.,

позивача ОСОБА_1 - особисто, розглянувши у підготовчому судовому засіданні в загальному позовному провадженні в приміщенні суду адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до відділу освіти, молоді та спорту Канівської районної державної адміністрації Черкаської області про визнання протиправними дій та зобов'язання вчинити певні дії ,

ВСТАНОВИВ:

До Черкаського окружного адміністративного суду звернулась ОСОБА_1 (далі - позивач) з адміністративним позовом до відділу освіти, молоді та спорту Канівської районної державної адміністрації Черкаської області (далі - відповідач), в якому просить:

- визнати протиправними дії щодо нарахування заробітної плати позивачу за період роботи на посаді методиста методичного кабінету з 20.10.2008 по 18.03.2015 в частині не проведення підвищення посадового окладу методиста на 10 відсотків ставки заробітної плати викладача вищої категорії;

- зобов'язати відповідача вчинити дії на донарахування позивачу заробітної плати за період роботи на посаді методиста методичного кабінету з 20.10.2008 по 18.03.2015 згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 20.04.2007 № 643 Про затвердження розмірів підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати) та додаткової оплати за окремі види педагогічної діяльності у співвідношенні до тарифної ставки .

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що в ході проведення управлінням Держпраці у Черкаській області позапланової перевірки відповідача з питань додержання законодавства про працю було встановлено факти не проведення відповідачем підвищення посадових окладів методистам районного методичного кабінету. На думку позивача, вказані дії призвели до заниження суми виплат, які проводяться із розрахунку ставок заробітної плати та вплинуло на розмір відпускних, щорічної грошової винагороди, матеріальної допомоги на оздоровлення, а також на розмір пенсії позивача.

Ухвалою суду від 14.02.2018 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито загальне позовне провадження у справі.

Підготовче засідання із розгляду даної адміністративної справи призначено на 11 год. 00 хв. 19.03.2018.

У підготовче засідання прибула позивач.

Відповідач явку свого представника у підготовче засідання з розгляду даної справи не забезпечив.

05 березня 2018 року на адресу суду за підписом начальника відділу освіти, молоді та спорту Канівської районної державної адміністрації Черкаської області надійшла заява про розгляд справи без участі представника відповідача, в якій зазначено, що відповідач позовні вимоги визнає.

Заслухавши пояснення позивача, дослідивши та надавши оцінку наявним у матеріалах справи письмовим доказам за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на безпосередньому, всебічному, повному і об'єктивному розгляді у відкритому судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, суд зазначає про таке.

ОСОБА_1 працювала методистом методичного кабінету при відділі освіти, молоді та спорту Канівської районної державної адміністрації Черкаської області з 20.10.2008 по 18.03.2015.

У листопаді 2017 року Управлінням Держпраці у Черкаській області здійснено позапланову перевірку відділу освіти, молоді та спорту Канівської районної державної адміністрації Черкаської області з питань додержання законодавства про працю.

В ході проведення вказаної перевірки Управлінням Держпраці у Черкаській області встановлено, зокрема, що згідно з відомостями нарахування заробітної плати виявлено, що підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати) проводиться як додаткова оплата, що призвело до заниження сум виплат, які проводяться із розрахунку ставок заробітної плати та порушення вимог законодавства України з питань оплати праці. Також в ході інспекційних відвідувань у листопаді та грудні 2017 року відділу освіти, молоді та спорту Канівської районної державної адміністрації Черкаської області інспектором Управління Держпраці у Черкаській області було підтверджено факти не проведення підвищення посадових окладів методистам районного методичного кабінету.

За результатами перевірки , проведеної у листопаді 2017 року Управлінням Держпраці у Черкаській області винесено припис від 14.11.2017 № 23-03-09/1303-0889, п.2 якого зобов'язано відповідача провести аналіз нарахованої працівникам методичного кабінету заробітної плати з урахуванням вимог постанови Кабінету Міністрів України від 20.04.2007 № 643 Про затвердження розмірів підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати) та додаткової оплати за окремі види педагогічної діяльності у співвідношенні до тарифної ставки , та за наявності підстав провести донарахування та виплату працівникам заробітної плати з урахуванням вимог даної постанови .

Позивач неодноразово зверталась до відділу освіти, молоді та спорту Канівської районної державної адміністрації Черкаської області із заявами щодо проведення перерахунку заробітної плати із жовтня 2008 року по березень 2015 року з урахуванням вимог постанови Кабінету Міністрів України від 20.04.2007 № 643 Про затвердження розмірів підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати) та додаткової оплати за окремі види педагогічної діяльності у співвідношенні до тарифної ставки та виплатити їй заборгованість за 2008 - 2015 роки.

Відповідач вдповіді на вказані заяви позивачу не надав, дій щодо нарахування заробітної плати позивачу за період роботи на посаді методиста методичного кабінету з 20.10.2008 по 18.03.2015 в частині не проведення підвищення посадового окладу методиста на 10 відсотків ставки заробітної плати викладача вищої категорії не вчинив.

В статті 43 Конституції України проголошено, що кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

Відповідно до ст. 94 Кодексу законів про працю України заробітна плата - це винагорода , обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу .

Питання державного і договірного регулювання оплати праці, прав працівників на оплату праці та їх захисту визначається цим Кодексом, Законом України Про оплату праці та іншими нормативно-правовими актами (ч. 3 ст. 94 Кодексу законів про працю України).

Закон України Про оплату праці від 24.03.1995 № 108/95-ВР (далі - Закон № 108/95-ВР) визначає економічні, правові та організаційні засади оплати праці працівників, які перебувають у трудових відносинах, на підставі трудового договору з підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності та господарювання (далі - підприємства), а також з окремими громадянами та сфери державного і договірного регулювання оплати праці і спрямований на забезпечення відтворювальної і стимулюючої функцій заробітної плати.

Статтею 1 Закону № 108/95-ВР встановлено, що заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Розмір заробітної плати залежить від складності та умов виконуваної роботи, професійно-ділових якостей працівника, результатів його праці та господарської діяльності підприємства.

Постановою Кабінету Міністрів України від 20.04.2007 № 643 Про затвердження розмірів підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати) та додаткової оплати за окремі види педагогічної діяльності у співвідношенні до тарифної ставки затверджено розміри підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати) педагогічних працівників за різними підставами та доплат за окремі види педагогічної діяльності у розмірах від 5 до 30% посадового окладу (ставки заробітної плати): за педагогічні звання, за роботу в певних типах навчальних закладів - дитячих будинках, школах-інтернатах для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, протитуберкульозних установах, закладах з контингентом дітей, що потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку чи тривалого лікування тощо.

Управлінням Держпраці у Черкаській області в ході проведення перевірки відділу освіти, молоді та спорту Канівської районної державної адміністрації Черкаської області втсновленоне не проведення підвищення посадових окладів методистам районного методичного кабінету.

Відповідно до частини 1 ст. 225 Кодексу законів про працю України працівник може звернутися до комісії по трудових спорах у тримісячний строк з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права, а у спорах про виплату належної йому заробітної плати - без обмеження будь-яким строком.

05 березня 2018 року на адресу суду за підписом начальника відділу освіти, молоді та спорту Канівської районної державної адміністрації Черкаської області надійшла заява про визнання позовних вимог.

Суд зазначає, що визнання позову відповідачем не суперечить закону та не порушує чиї-небудь права, свободи чи інтереси.

Відповідно до ч. 3 ст. 183 Кодексу адміністративного судочинства України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення суду у випадку визнання позову відповідачем.

Згідно з ч. 4 ст. 189 Кодексу адміністративного судочинства України у разі визнання позову відповідачем повністю або частково суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову повністю або у відповідній частині вимог.

Отже, враховуючи визнання відповідачем позовних вимог, системного аналізу положень чинного законодавства України та оцінки наявних у матеріалах справи доказів в сукупності суд дійшов до висновку, що позовні вимоги підлягають до задоволення повністю.

Керуючись ст.ст. 14, 77, 90, 139, 183, 189, 205, 242-246, 255, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

ВИРІШИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Визнати протиправними дії відділу освіти, молоді та спорту Канівської районної державної адміністрації Черкаської області (вул. Героїв Небесної Сотні, 60, м. Канів, Черкаська область, ідентифікаційний код 02147115) щодо нарахування заробітної плати ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) за період роботи на посаді методиста методичного кабінету з 20.10.2008 по 18.03.2015 в частині не проведення підвищення посадового окладу методиста на 10 відсотків ставки заробітної плати викладача вищої категорії.

Зобов'язати відділ освіти, молоді та спорту Канівської районної державної адміністрації Черкаської області (вул. Героїв Небесної Сотні, 60, м. Канів, Черкаська область, ідентифікаційний код 02147115) вчинити дії щодо донарахування ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) заробітної плати за період роботи на посаді методиста методичного кабінету з 20.10.2008 по 18.03.2015 згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 20.04.2007 № 643 «Про затвердження розмірів підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати) та додаткової оплати за окремі види педагогічної діяльності у співвідношенні до тарифної ставки» .

Копію рішення направити особам, які беруть участь у справі.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, яка може бути подана протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення до суду апеляційної інстанції через Черкаський окружний адміністративний суд. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя С.О. Кульчицький

Рішення складено у повному обсязі 21.03.2018.

Дата ухвалення рішення19.03.2018
Оприлюднено23.03.2018
Номер документу72889132
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними дій та зобов'язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —823/622/18

Рішення від 19.03.2018

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

С.О.Кульчицький

Ухвала від 14.02.2018

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

С.О.Кульчицький

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні