Ухвала
від 22.03.2018 по справі 754/3238/18
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

1-кс/754/687/18

Справа № 754/3238/18

У Х В А Л А

Іменем України

22 березня 2018 року м. Київ

слідчий суддя Деснянського районного суду м. Києва: ОСОБА_1 ,

за участю секретаря: ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання старшого слідчого першого ВР КП слідчого управління фінансових розслідувань у Деснянському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, -

В С Т А Н О В И В :

31.01.2018 року старший слідчий першого ВР КП слідчого управління фінансових розслідувань у Деснянському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором Київської місцевої прокуратури № 3, подала до суду клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначає, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ДПІ у Деснянському районі ГУ ДФС у м. Києві розслідується кримінальне провадження № 32015100030000107 від 06.11.2015 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 212 КК України щодо умисного ухилення від сплати податків службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в результаті відображення в бухгалтерському обліку та податковій звітності купівлі товарів (напоїв) в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », в діяльності якого вбачається проведення транзитних фінансових потоків, спрямованих на надання неправомірних податкових вигод, з метою штучного формування валових витрат та податкового кредиту з податку на додану вартість, у період травень-вересень 2013 року ухилились від сплати податків на загальну суму 4.316.622,61 грн., що підтверджується висновком ДПІ у Деснянському районі м. Києва «Про результати камерального аналізу звітності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 )» від 28.10.2015 року № 943с/26-52-15-01-22.

Крім того, встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » шляхом формування показників податкової звітності за період 2015-2016 років на підставі невірно відображених на рахунках підприємства бухгалтерського обліку результатів господарських операцій з іншими юридичними особами, зокрема, з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », умисно ухилились від сплати податку на додану вартість у сумі 4.748.334 грн. та податку на прибуток у сумі 48.417.504 грн., всього на суму 53.165.838 грн., що підтверджується актом «Про результати документальної планової виїзної перевірки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства за період з 01.01.2015 по 30.06.2016» від 01.12.2016 року № 503/26-15-14-02-02/32559075 та податковими повідомленнями-рішеннями.

Як зазначає слідчий, досудовим розслідуванням зібрані докази фіктивності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ». Так, допитаний як свідок директор та засновник ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ОСОБА_4 надав показання, що зазначене підприємство йому невідоме, ніяких дій по створенню, реєстрації та функціонування даного підприємства він не здійснював.

Під час огляду АІС «Податковий блок» встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » сформувало податкову вигоду з податку на додану вартість ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 ».

На запит органу досудового розслідування, у порядку ст. 93 КПК України службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » надано завірені копії документів по взаємовідносинам із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

Як зазначає слідчий, з метою повного, об`єктивного і неупередженого дослідження обставин кримінального правопорушення, органу досудового розслідування необхідно отримати тимчасовий доступ до оригіналів первинних бухгалтерських документів (договори (контракти, угоди) з відповідними додатками та доповненнями, акти прийому-передачі товарів, рахунки-фактури, видаткові (прибуткові) накладні, товарно-транспортні накладні); квитанцій про реєстрацію податкових накладних, відображених у реєстрах отриманих та виданих податкових накладних; карток рахунку та оборотно-сальдових відомостей, у яких відображено фінансово-господарські операції по придбанню товарів у контрагента; платіжної документації: платіжні доручення, банківські виписки; та інших документів, у яких відображені фінансово-господарські операції ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за весь період взаємовідносин, а також у разі якщо, товарно-матеріальні цінності придбавалися з метою подальшої їх реалізації, документи що підтверджують таку реалізацію (договори, податкові, видаткові накладні, акти виконаних робіт, прийому-передачі товарів (робіт, послуг), виписки банку, платіжні доручення, товарно-транспортні накладні. Зазначені речі та документи містять в собі фактичні дані, на підставі яких можливо встановити наявність чи відсутність фактів чи обставин, що мають значення для кримінального провадження, а також свідчать про факт укладання між товариствами вказаних договорів та їх реалізацію.

В судове засідання старший слідчий першого ВР КП слідчого управління фінансових розслідувань у Деснянському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 не з`явилася, просить провести розгляди клопотання у її відсутність, клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів підтримує у повному обсязі.

Розгляд вказаного клопотання проходив без участі особи, у володінні якої знаходяться вказані документи, оскільки слідчим виконані вимоги ч. 2 статті 163 КПК України.

Дослідивши матеріали, якими слідчий обґрунтовує доводи клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, суд дійшов до наступного.

Відповідно до ст.163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

З матеріалів досудового розслідування вбачається наявність обґрунтованої підозри у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 212 КК України.

Таким чином, враховуючи, що документи, які знаходяться у володінні службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а також те, що іншим способом отримати зазначені документи неможливо, вважаю клопотання слідчого обґрунтованим та таким що підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 159-166 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання першого ВР КП слідчого управління фінансових розслідувань у Деснянському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, - задовольнити.

Зобов`язати службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) надати прокурору Київської місцевої прокуратури №3 ОСОБА_5 , слідчим групи слідчих СУ ФР ДПІ у Деснянському районі ГУ ДФС у м. Києві: ОСОБА_3 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 тимчасовий доступ до оригіналів первинних бухгалтерських документів (договори (контракти, угоди) з відповідними додатками та доповненнями, акти прийому-передачі товарів, рахунки-фактури, видаткові (прибуткові) накладні, товарно-транспортні накладні); квитанцій про реєстрацію податкових накладних, відображених у реєстрах отриманих та виданих податкових накладних; карток рахунку та оборотно-сальдових відомостей, у яких відображено фінансово-господарські операції по придбанню товарів у контрагента; платіжної документації: платіжні доручення, банківські виписки; та інших документів, у яких відображені фінансово-господарські операції підприємства з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) за весь період взаємовідносин з можливістю ознайомитися з ними та вилучити їх (здійснити виїмку).

Зобов`язати службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) надати прокурору Київської місцевої прокуратури №3 ОСОБА_5 , слідчим групи слідчих СУ ФР ДПІ у Деснянському районі ГУ ДФС у м. Києві: ОСОБА_3 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 тимчасовий доступ до оригіналів, а у разі відсутності оригіналів належним чином завірених копій фінансово-господарських документів, документів податкового та бухгалтерського обліку, актів прийому-передачі, видаткових накладних, платіжних документів, документів складського обліку, товарно-транспортних накладних та інших документів, у яких відображені фінансово-господарські операції підприємства з реалізації придбаних у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) товарів (робіт, послуг) за весь період взаємовідносин з можливістю ознайомитися з ними та вилучити їх (здійснити виїмку).

Зобов`язати службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) не розголошувати відомості досудового розслідування у кримінальному провадженні №32015100030000107.

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

Відповідно до ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів, слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених документів і речей.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.03.2018
Оприлюднено28.02.2023
Номер документу72901701
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —754/3238/18

Ухвала від 22.03.2018

Кримінальне

Деснянський районний суд міста Києва

Шмигельський Д. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні