Постанова
від 09.12.2009 по справі 2-а-7646
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія Справа № 2-а-7646/09/1170

Категорія статобліку 2.11.17

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

"09" грудня 2009 р.

Кіровоградський окружни й адміністративний суд у скл аді головуючого судді Могила н С.В., розглянувши у відкритом у судовому засіданні о 16-05 год. адміністративну справу

за позовом: Приватно го підприємства «Нікоформ»

до відповідача: Держ авної податкової інспекції у м. Кіровограді

про визнання протиправним и дій та визнання нечинним ак ту про анулювання свідоцтва платника податку на додану в артість,

за участю:

секретаря судового засіда ння - Канюки І.І.,

представників:

позивача - Очеретяний І .К., Наговський С.М.

відповідача - Король Д.М .,

Приватне підприє мство «Нікоформ» звернулося з позовом до Державної подат кової інспекції у м.Кіровогр аді, уточненим в судовому зас іданні (а.с.22), про визнання прот иправними дій Державної пода ткової інспекції у м. Кіровог раді щодо анулювання 15.10.2009 р. ре єстрації платника податку на додану вартість Приватного підприємства «Нікоформ» та в изнання нечинним акта ДПІ у м . Кіровограді від 15.10.2009 р. №161 про а нулювання реєстрації платни ка податку на додану вартіст ь.

Позивач зазначив, що анулю вання здійснено відповідно д о п.п. «в» п. 9.8 ст. 9 Закону Україн и «Про податок на додану варт ість» на підставі рапорту б/н від 13.10.2009 р., відповідно до зміст у якого, не знайдено посадови х осіб за адресою м. Кіровогра д, вул. Валентини Терешкової, 9. Але висновки викладені в рап орті, позивач вважає такими, щ о не відповідають фактичним даним, оскільки ПП «Нікоформ » постійно знаходиться за ад ресою вказаною в свідоцтві п ро реєстрацію платника подат ку на додану вартість. ПП «Нік оформ» перебуває на загальні й системі оподаткування, є пл атником податку на додану ва ртість за ставкою 20%, а тому вва жає, що у ДПІ в м. Кіровограді в ідсутні підстави для анулюва ння реєстрації платником под атку за п. п. «в» п. 9.8 ст. 9 Закону У країни «Про податок на додан у вартість».

Відповідачем подано запер ечення на позовну заяву відп овідно до змісту якого, позов ним не визнається у повному о бсязі на тій підставі, що при з дійсненні податковим органо м постійного моніторингу пла тників податку на додану вар тість були застосовані заход и з перевірки фактичного міс цезнаходження приватного пі дприємства «Нікоформ» та йог о посадових осіб, в результат і встановлено незнаходження посадових осіб за місцем реє страції підприємства, а тому на підставі п.п.«в» п.9.8 ст. 9 Зако ну України «Про податок на до дану вартість» реєстрацію пл атника ПДВ анульовано.

В судове засідання з' явил ися представники позивача, я кі позов підтримали у повном у обсязі та просили суд його з адовольнити. Представник від повідача позов не визнав та п росив в його задоволенні від мовити.

Відповідно до ч. 3 ст. 160 КАС Укр аїни в судовому засіданні 09.12.20 09 року проголошено вступну та резолютивну частини постано ви. Виготовлення постанови у повному обсязі відкладено н а 15.12.2009 р., про що повідомлено сто ронам після проголошення вст упної та резолютивної частин и постанови в судовому засід анні з урахуванням вимог ч.4 ст .167 КАС України.

Дослідивши подані позивач ем та відповідачем документи і матеріали, заслухавши пояс нення сторін та покази свідк ів, всебічно і повно з' ясува вши всі фактичні обставини, н а яких ґрунтується позов, об' єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по с уті, адміністративний суд,

ВСТАНОВИВ:

Приватне підприєм ство «Нікоформ» 14.08.2008 р. зареєст роване Виконавчим комітетом Кіровоградської міської рад и за адресою: м. Кіровоград, ву л. Валентини Терешкової, 9, що п ідтверджується свідоцтвом п ро державну реєстрацію юриди чної особи серії А00 №748032 (а.с.9).

15.08.2008 р. Приватне підприємст во «Нікоформ» взяте ДПІ у м. Кі ровограді на облік як платни к податків, що підтверджуєть ся довідкою від 15.08.2008 р. №2482/29-0 (а.с.25) .

01.01.2009 р. позивач зареєстрован ий ДПІ у м. Кіровограді як плат ник податку на додану вартіс ть, що підтверджується свідо цтвом №100154739 про реєстрацію пла тника податку на додану варт ість серії НБ №019815 (а.с.10).

Державною податковою інсп екцією у м. Кіровограді 15.10.2009 р. в инесено акт №161 про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість Приватно го підприємства «Нікофо рм» на підставі п. п. «в» п. 9.8 ст. 9 Закону України «Про податок на додану вартість» та п.21 Положення про реєстрац ію платників податку на дода ну вартість, затвердженого н аказом ДПА України від 01.03.2000 р. № 79 (а.с.7). Допитані в якості свідк ів ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОС ОБА_6, ОСОБА_7 та ОСОБА_8 пояснили, що вони входили до складу комісії, що прийняла о скаржуваний акт, та пояснили , що підставою для прийняття р ішення про анулювання свідоц тва реєстрації платника пода тку на додану вартість був ра порт.

В судовому засіданні предс тавником відповідача повідо млено, що анулювання реєстра ції позивача, як платника под атку на додану вартість, здій снено на підставі п.п.«в» п. 9.8 с т. 9 Закону України «Про подато к на додану вартість» у зв' я зку із наявністю інших причи н, а саме - незнаходження пос адових осіб за місцем реєстр ації підприємства. Факт незн аходження посадових осіб ПП «Нікоформ» за місцем реєстра ції підприємства відповідач ем встановлено на підставі р апорту о/у ГВПМ ДПІ у м. Кірово граді Ткаченка А.Б. (а.с.43).

Відносини щодо підстав та п орядку реєстрації, анулюванн я реєстрації суб' єктів госп одарювання, як платників под атку на додану вартість врег ульовані Законом України «Пр о податок на додану вартість » та Положенням про реєстрац ію платників податку на дода ну вартість, затвердженим на казом Державної податкової а дміністрації України від 01.03.200 0 року №79.

Відповідно до п. 9.1, п 9.2 ст.9 Зако ну України «Про податок на до дану вартість» центральний п одатковий орган веде реєстр платників податку. Будь-якій особі, яка реєструється як пл атник податку на додану варт ість, присвоюється індивідуа льний податковий номер, який використовується для справл яння цього податку.

Анулювання реєстрації пла тника податку на додану варт ість здійснюється лише при н астанні законодавчо встанов лених випадків, передбачени х п. 9.8 ст. 9 Закону України «Про п одаток на додану вартість»:

а) платник податку, який до м ісяця, в якому подається заяв а про анулювання реєстрації, є зареєстрованим згідно з по ложеннями підпункту 2.3.1 пункт у 2.3 статті 2 цього Закону більш е двадцяти чотирьох календар них місяців, включаючи місяц ь реєстрації, та має за останн і дванадцять поточних календ арних місяців обсяги оподатк овуваних операцій, менші за в изначені зазначеним підпунк том;

б) ліквідаційна комісія пла тника податку, оголошеного б анкрутом, закінчує роботу аб о платник податку ліквідуєть ся за власним бажанням чи за р ішенням суду (фізична особа п озбувається статусу суб' єк та господарювання);

в) особа, зареєстрована як п латник податку, реєструється як платник єдиного податку а бо стає суб' єктом інших спр ощених систем оподаткування , які визначають особливий по рядок нарахування чи сплати податку на додану вартість, в ідмінний від тих, що встановл ені цим Законом, чи звільняют ь таку особу від сплати цього податку за рішенням суду або з будь-яких інших причин;

г) зареєстрована як платник податку особа обирає відпов ідно до цього Закону спеціал ьний режим оподаткування за ставками, іншими, ніж зазначе ні у статті 6 та статті 81 цього З акону;

ґ) особа, зареєстрована як п латник податку, не надає пода тковому органу декларації з цього податку протягом двана дцяти послідовних податкови х місяців або подає таку декл арацію (податковий розрахуно к), яка (який) свідчить про відс утність оподатковуваних пос тавок протягом такого період у, а також у випадках, визначен их законодавством стосовно п орядку реєстрації суб' єкті в господарювання.

Анулювання реєстрації на п ідставах, визначених у підпу нкті «а» цього пункту, здійсн юється за заявою платника по датку.

Анулювання реєстрації на п ідставах, визначених у підпу нктах «б»-«ґ» цього пункту, зд ійснюється за ініціативою ві дповідного податкового орга ну або такої особи.

Законом України «Про подат ок на додану вартість» перед бачено вичерпний перелік під став анулювання реєстрації п латника податку на додану ва ртість.

Порядок анулювання реєстр ації платників податку на до дану вартість регулюється По ложенням про реєстрацію плат ників податку на додану варт ість, затвердженого наказом Державної податкової адміні страції України №79 від 01.03.2000 р.

Згідно із п. 25.2.2 Положення про реєстрацію платників податк у на додану вартість, рішення про анулювання реєстрації п латника податку на додану ва ртість за ініціативою податк ового органу оформляється ак том про анулювання реєстраці ї платника податку на додану вартість за формою №6-ПДВ. Так ий акт складається у двох при мірниках комісією, утвореною відповідно до розпорядження керівника податкового орган у, та затверджується керівни ком (заступником керівника) п одаткового органу. В акті про анулювання реєстрації платн ика податку на додану вартіс ть обов' язково вказується п ідстава для такого анулюванн я з посиланням на відповідні норми Закону. Дата затвердже ння акта про анулювання реєс трації платника податку на д одану вартість уважається дн ем прийняття такого рішення. Реєстрація діє до дати її ану лювання, яка відбувається у в ипадках, визначених пунктом 9.8 статті 9 Закону «Про податок на додану вартість».

В судовому засіданні предс тавник відповідача пояснив, що 12.10.2009 р. Ткаченко А.Б. близ ько 9-00 години прибув за місцем реєстрації ПП «Нікоформ» - м.К іровоград, вул.Валентини Тер ешкової, 9 та пробув там прибли зно 20 хвилин. Посадових осіб п ідприємства не було. За вказа ною адресою перевірка місцез находження посадових осіб по зивача здійснена лише один р аз, а тому судом взято до уваги той факт, що податковим орган ом не проведено системних за ходів перевірки знаходження посадових осіб за місцем реє страції підприємства впродо вж робочий дня та протягом ві дповідного періоду.

Крім того, відповідач при ви значенні підстави анулюванн я реєстрації ПП «Нікоформ», я к платника податку на додану вартість послався на п. п. «в» п. 9.8. ст. 9 Закону України «Про по даток на додану вартість», од нак в судовому засіданні, в по рушення ч. 2 ст. 71 КАС України, об ставин та відповідних доказі в щодо реєстрації позивача, я к платника єдиного податку а бо, як суб' єкта інших спроще них систем оподаткування, як і визначають особливий поряд ок нарахування чи сплати под атку на додану вартість, відм інний від тих, що встановлені вказаним Законом, чи прийнят тя рішення про звільнення ос таннього від сплати цього по датку або з будь-яких інших пр ичин, відповідачем суду не по дано.

Відповідно до преамбули За кону України «Про податок на додану вартість» зазначений Закон визначає платників по датку на додану вартість, об' єкти, базу та ставки оподатку вання, перелік неоподатковув аних та звільнених від опода ткування операцій, особливос ті оподаткування експортних та імпортних операцій, понят тя податкової накладної, пор ядок обліку, звітування та вн есення податку до бюджету, а т ому саме нормами зазначеного Закону регулюються питання пов' язанні із визначенням п латників податку на додану в артість та сплатою податку н а додану вартість.

Пунктом 9.8 статті 9 Закону Укр аїни «Про податок на додану в артість» встановлено вичерп ний перелік підстав анулюван ня реєстрації платника подат ку на додану вартість, який ро зширеному тлумаченню не підл ягає.

Відповідно до частини друг ої статті 19 Конституції Украї ни органи державної влади та органи місцевого самоврядув ання, їх посадові особи зобов ' язані діяти лише на підста ві, в межах повноважень та у сп осіб, що передбачені Констит уцією та законами України.

Частиною 2 ст. 71 КАС України п ередбачено, що в адміністрат ивних справах про протиправн ість рішень, дій чи бездіяльн ості суб' єкта владних повно важень обов' язок щодо доказ ування правомірності свого р ішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача , якщо він заперечує проти адм іністративного позову.

З огляду на викладене вище, суд, перевіривши відповідно до вимог ч. 2 ст. ст. 2 КАС України оскаржуване рішення про ану лювання свідоцтва платника п одатку на додану вартість, ви кладене в акті від 15.10.2009 року №161, дійшов висновку, що дії подат кового органу щодо прийняття вказаного акту вчиненні з по рушенням принципу законност і, а тому підлягають визнанню протиправними, а акт ? визнанн ю нечинним.

На підставі викладе ного, керуючись ст. ст. 86, 94, 158-163, 167 К одексу адміністративного су дочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити в повному обсязі.

2. Визнати протиправними ді ї Державної податкової інспе кції у м. Кіровограді щодо ану лювання свідоцтва платника п одатку на додану вартість Пр иватного підприємства «Ніко форм».

2. Визнати нечинним акт Держ авної податкової інспекції у м.Кіровограді №161 від 15.10.2009 р. про анулювання свідоцтва платни ка податку на додану вартіст ь Приватного підприємства «Н ікоформ».

Присудити Приватному підп риємству «Нікоформ», код ЄДР ПОУ 36023221 (25014, м. Кіровоград, вул. Ва лентини Терешкової, 9) з Держав ного бюджету України (рахуно к №31118095600002, УДК в Кіровоградській області, МФО 823016, ідентифікаці йний код 24145329) судовий збір в сум і 3,40 грн.

Постанова суду наби рає законної сили після закі нчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, я кщо таку заяву не було подано . Якщо було подано заяву про ап еляційне оскарження, але апе ляційна скарга не була подан а у строк, постанова суду наби рає законної сили після закі нчення цього строку.

Постанова суду може б ути оскаржена до Дніпропетро вського апеляційного адміні стративного суду через Кіров оградський окружний адмініс тративний суд шляхом подачі в 10- денний строк з дня її прого лошення, а в разі складення по станови у повному обсязі від повідно до ст. 160 КАС України - з дня складення постанови у п овному обсязі, заяви про апел яційне оскарження і поданням після цього протягом 20 днів а пеляційної скарги, або в поря дку ч. 5 ст. 186 КАС України.

Дата виготовлення по вного тексту постанови - 15 гр удня 2009 року.

Суддя (підпис)

З оригіналом згідно:

Суддя Кіровоградського

окружного адміністративно го суду С.В. Могилан

Дата ухвалення рішення09.12.2009
Оприлюднено24.06.2010

Судовий реєстр по справі —2-а-7646

Постанова від 09.12.2009

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Могилан Світлана Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні