Постанова
від 09.12.2009 по справі 2а-3533/09/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМ ІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 грудня 2009 року Справа №2а-3533/09/1370

10 год. 31 хв. м. Львів, вул. Чоловськ ого, 2

Зал судових засідан ь № 7

Львівський окружний ад міністративний суд у складі:

головуючого-судді Карп' як О.О.

при секретарі судового зас ідання Занов' як О.П.

за участю представн иків сторін:

від позивача - Солтис А. В. (довіреність від 29.04.2009 № 01-7/265-495 )

від відповідача - не з' я вився

розглянувши у відкритому с удовому засіданні у м. Львові адміністративну справу за п озовом Львівського обласно го відділення Фонду соціальн ого захисту інвалідів до Обл асного комунального підприє мства «Центральна районна а птека № 85» про стягнення забо ргованості, -

в с т а н о в и в :

Львівське обласне відділ ення Фонду соціального захис ту інвалідів звернулось до с уду з адміністративним позов ом, у якому просить стягнути з відповідача борг в сумі 6740, 76г рн.

Ухвалою від 26 травня 2009 року в ідкрито провадження у справі .

Позивач - Львівське обласне відділення Фонду соціальног о захисту інвалідів - обґру нтовує свої позовні вимоги т им, що у відповідності до ст.19 З акону України "Про основи соц іальної захищеності інвалід ів в Україні" відповідачу вс тановлено норматив робочих м ісць для працевлаштування ін валідів на 2008 рік в кількості 1 робочого місця. На підприємс тві у звітному році середньо облікова чисельність працюю чих інвалідів становила 0 чол овіків. Згідно з ст. 20 Закону пі дприємства, на яких працює ін валідів менше, ніж встановле но нормативом, зобов'язані сп лачувати до відділень Фонду адміністративно - господарсь кі санкції за незабезпечення встановленого нормативу роб очих місць, призначених для п рацевлаштування інвалідів. С ума відрахувань визначаєтьс я як добуток середньорічної заробітної плати на підприєм стві на кількість робочих мі сць, не зайнятих інвалідами в ідповідно до встановленого н ормативу. У порушення ст. 20 Зак ону відповідач не сплатив ад міністративно - господарські санкції за нестворені робоч і місця для інвалідів. Згідно поданого відповідачем розра хунку, сума заборгованості п еред відділенням Фонду за 2008 р ік становить 6549, 40 грн. Однак, за результатами проведеної пер евірки, встановлено, що сума а дміністративно - господарс ьких санкцій за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів у 2008 року становить 6645,00 грн., а су ма пені становить 95,76 грн., всьо го 6740,76 грн., що підтверджується актом перевірки та розрахун ком. У судовому засіданні поз ивачем було подано клопотанн я про збільшення позовних ви мог в розмірі 6740, 76 грн.

Представник позивача в суд овому засіданні позов підтри мав повністю з урахуванням п оданих ними уточнень, просят ь позов задоволити.

Відповідач явки повноваже ного представника, не забезп ечив, заперечень на позов не п одав.

Суд розглядає справу в поря дку ст. 71 КАС України на основі наявних доказів.

Постанова в повному обсязі складена 14 грудня 2009 року.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставника позивача, досліди вши наявні у справі докази та давши їм оцінку, суд дійшов до висновку, що позов підлягає д о задоволення з таких підста в.

Закон України «Про основи с оціальної захищеності інвал ідів в Україні» визначає осн ови соціальної захищеності і нвалідів в Україні і гаранту є їм рівні з усіма іншими гром адянами можливості для участ і в економічній, політичній і соціальній сферах життя сус пільства, створення необхідн их умов, які дають можливість інвалідам вести повноцінний спосіб життя згідно з індиві дуальними здібностями і інте ресами.

Згідно ч. 3 ст. 18 цього Закону У країни, підприємства, устано ви, організації, фізичні особ и, які використовують найман у працю, зобов'язані виділяти та створювати робочі місця д ля працевлаштування інвалід ів, у тому числі спеціальні ро бочі місця, створювати для ни х умови праці з урахуванням і ндивідуальних програм реабі літації і забезпечувати інші соціально-економічні гарант ії, передбачені чинним закон одавством, надавати державні й службі зайнятості інформац ію, необхідну для організаці ї працевлаштування інваліді в, і звітувати Фонду соціальн ого захисту інвалідів про за йнятість та працевлаштуванн я інвалідів у порядку, встано вленому Кабінетом Міністрів України.

Згідно ст. 19 цього Закону Ук раїни, для підприємств, устан ов, організацій, у тому числі п ідприємств, організацій гром адських організацій інвалід ів, фізичних осіб, які викорис товують найману працю, устан овлюється норматив робочих м ісць для працевлаштування ін валідів у розмірі чотирьох в ідсотків середньооблікової чисельності штатних працівн иків облікового складу за рі к, а якщо працює від 8 до 25 осіб, - у кількості одного робочого місця.

Підприємства, установи, орг анізації, у тому числі підпри ємства, організації громадсь ких організацій інвалідів, ф ізичні особи, які використов ують найману працю, самостій но розраховують кількість ро бочих місць для працевлаштув ання інвалідів відповідно до нормативу, встановленого ча стиною першою цієї статті, і з абезпечують працевлаштуван ня інвалідів.

Підприємства, установи, орг анізації, у тому числі підпри ємства, організації громадсь ких організацій інвалідів, ф ізичні особи, які використов ують найману працю, самостій но здійснюють працевлаштува ння інвалідів у рахунок норм ативів робочих місць виходяч и з вимог статті 18 цього Закон у.

Керівники підприємств, уст анов, організацій, у тому числ і підприємств, організацій г ромадських організацій інва лідів, фізичні особи, які вико ристовують найману працю, у р азі незабезпечення виконанн я нормативів робочих місць д ля працевлаштування інвалід ів, неподання Фонду соціальн ого захисту інвалідів звіту про зайнятість та працевлашт ування інвалідів несуть відп овідальність у встановленом у законом порядку.

Відповідно до звіту про зай нятість та працевлаштування інвалідів за 2008 рік від 25.02.2009 рок у, поданого відповідачем, се редньооблікова кількість шт атних працівників, яким відп овідно до чинного законодавс тва встановлена інвалідніст ь - 0; кількість інвалідів - штатних працівників, які пов инні працювати на робочих мі сцях, створених відповідно д о ст. 19 Закону України «Про осн ови соціальної захищеності і нвалідів в України» - 0.

В судовому засіданні предс тавник позивача пояснив, що з гідно поданого відповідачем звіту про зайнятість та прац евлаштування інвалідів за 2008 рік, середньооблікова кількі сть штатних працівників облі кового складу становить 23 осо би, середньорічна заробітна плата штатного працівника н а підприємстві становить 6456, 52 грн. 24.07.2009 року проведено переві рку відповідача з питань вик онання вимог статей 19,20 Закону України «Про основи соціаль ної захищеності інвалідів в Україні», за результатами як ої складено акт, встановлено , що середньооблікова чисель ність штатних працівників у 2008 році ОКП «Центральна район на аптека №85» становила 20 осіб . Відповідно до акту перевірк и було зроблено уточнення до звіту, та встановлено, що сума адміністративно господарсь ких санкцій становить 6645,00 грн. (середньорічна заробітна пла та працівника) та пеня у розмі р 95, 76 грн., яка відповідачем сам остійно не сплачена. Загальн а сума заборгованості відпов ідача по сплаті за 2008 рік стано вить 6740,76 грн.

Згідно ст. 20 Закону України « Про основи соціальної захище ності України», підприємства , установи, організації, у тому числі підприємства, організ ації громадських організаці й інвалідів, фізичні особи, як і використовують найману пра цю, де середньооблікова чисе льність працюючих інвалідів менша, ніж установлено норма тивом, передбаченим статтею 19 цього Закону, щороку сплачую ть відповідним відділенням Ф онду соціального захисту інв алідів адміністративно-госп одарські санкції, сума яких в изначається в розмірі середн ьої річної заробітної плати на відповідному підприємств і, установі, організації, у том у числі підприємстві, органі зації громадських організац ій інвалідів, фізичної особи , яка використовує найману пр ацю, за кожне робоче місце, при значене для працевлаштуванн я інваліда і не зайняте інвал ідом. Для підприємств, устано в, організацій, у тому числі пі дприємств, організацій грома дських організацій інваліді в, фізичних осіб, на яких працю є від 8 до 15 осіб, розмір адмініс тративно-господарських санк цій за робоче місце, призначе не для працевлаштування інва ліда і не зайняте інвалідом, в изначається в розмірі полови ни середньої річної заробітн ої плати на відповідному під приємстві, в установі, органі зації, у тому числі підприємс тві, організації громадських організацій інвалідів, у фіз ичної особи, яка використову є найману працю. Положення ці єї частини не поширюється на підприємства, установи і орг анізації, що повністю утриму ються за рахунок коштів держ авного або місцевих бюджетів .

Порушення термінів сплати адміністративно-господарсь ких санкцій тягне за собою на рахування пені. Пеня обчислю ється виходячи з 120 відсотків річних облікової ставки Наці онального банку України, що д іяла на момент сплати, нарахо ваної на повну суму недоїмки за весь її строк.

Сплату адміністративно-го сподарських санкцій і пені п ідприємства, установи, орган ізації, у тому числі підприєм ства, організації громадськи х організацій інвалідів, фіз ичні особи, які використовую ть найману працю, проводять в ідповідно до закону за рахун ок прибутку, який залишаєтьс я в їх розпорядженні після сп лати всіх податків і зборів (о бов'язкових платежів).

Адміністративно-господарс ькі санкції розраховуються т а сплачуються підприємствам и, установами, організаціями , у тому числі підприємствами , організаціями громадських організацій інвалідів, фізич ними особами, зазначеними в ч астині першій цієї статті, са мостійно в строк до 15 квітня р оку, наступного за роком, в яко му відбулося порушення норма тиву, встановленого ч. 1 ст. 19 ць ого ж Закону.

У разі несплати адміністра тивно-господарських санкцій або пені чи неможливості їх с плати за рішенням господарсь кого суду їх стягнення в прим усовому порядку може бути зв ернено на майно підприємства , установи, організації, у тому числі підприємства, організ ації громадських організаці й інвалідів, фізичної особи, я ка використовує найману прац ю, в порядку, передбаченому за коном.

Заборгованість Обласного комунального підприємства « Центральна районна аптека № 85» становить 6740, 76 грн., з них: адм іністративно-господарська с анкція - 6645, 00 грн., пеня - 95,76 грн ., що підтверджується розраху нком (уточненим) заборговано сті по сплаті адміністративн о-господарських санкцій та п ені за нестворені робочі міс ця для працевлаштування інва лідів за 2008 рік, актом перевірк и від 24.07.2009 року. Вказана сума бо ргу у встановлені законом ст роки відповідачем не сплачен а, оскільки, він у своєму штат і не мав працівників-інвалід ів, службу зайнятості не пові домляв про вакантні робочі м ісця для інвалідів.

За таких обставин позовні в имоги позивача - Львівськог о обласного відділення Фонду соціального захисту інвалід ів про стягнення з відповіда ча заборгованості в сумі 6740, 76 г рн. підлягають задоволенню, о скільки, на відповідача покл адено обов' язок виділяти та створювати робочі місця для інвалідів, у тому числі спеці альні робочі місця, створюва ти для них умови праці з ураху ванням індивідуальних прогр ам реабілітації та забезпечу вати інші соціально-економіч ні гарантії, передбачені чин ним законодавством.

Щодо судових витрат, то у ві дповідності до вимог частин 2,4 статті 94 Кодексу адміністра тивного судочинства України , судові витрати у формі судов ого збору, з відповідача не на лежить стягувати.

Керуючись ст. ст. 71, 86, 87, 94, 158, 160, 162, 163, 167 Кодексу адміністративног о судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

1. Адміністративний позов задоволити повністю.

2. Стягнути з Обласного кому нального підприємства «Цент ральна районна аптека № 85» (юр идична адреса: 80700, Львівська об л., м. Золочів, вул. Шашкевича,9, Є ДРПОУ 01973975) на користь Львівськ ого обласного відділення Фон ду соціального захисту інвал ідів (юридична адреса:79000, м. Льв ів, пл. Маланюка,6; р/р 31213230700002 в ГУДК У у Львівській області, МФО 825014 , ЄДРПОУ 2394906) 6740 (шість тисяч сімс от сорок) гривень 76 коп. боргу.

3. Виконавчий лист видати пі сля набрання постановою зако нної сили.

Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, а тако ж особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив пита ння про їхні права, свободи, ін тереси чи обов' язки, мають п раво оскаржити в апеляційном у порядку постанову суду пер шої інстанції повністю або ч астково в порядку і строки вс тановлені ст. 186 КАС України.

Про апеляційне оскарження рішення суду першої інстанц ії спочатку подається заява. Обґрунтування мотивів оскар ження і вимоги до суду апеляц ійної інстанції викладаютьс я в апеляційній скарзі.

Заява про апеляційне оскар ження рішення та апеляційна скарга подаються до адмініст ративного суду апеляційної інстанції через суд першої і нстанції, який ухвалив оскар жуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасн о надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної ін станції.

Заява про апеляційне оскар ження постанови суду першої інстанції подається протяго м десяти днів з дня її проголо шення, а в разі складення пост анови у повному обсязі відпо відно до ст. 160 КАС України - з дн я складення в повному обсязі . Апеляційна скарга на постан ову суду першої інстанції по дається протягом двадцяти дн ів після подання заяви про ап еляційне оскарження.

Апеляційна скарга може бут и подана без попереднього по дання заяви про апеляційне о скарження, якщо скарга подає ться у строк, встановлений дл я подання заяви про апеляцій не оскарження.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження, встановленог о ст. 186 КАС України, якщо таку з аяву не було подано.

Якщо подано заяву про апеля ційне оскарження, але апеляц ійна скарга не була подана у с трок, встановлений ст. 186 КАС Ук раїни, постанова набирає зак онної сили після закінчення цього строку.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після апеляційног о розгляду справи.

Якщо строк апеляційного ос карження буде поновлено, то в важається, що постанова суду не набрала законної сили.

Суддя - підпис, з оригінал ом згідно.

Суддя Карп ' як О.О.

Дата ухвалення рішення09.12.2009
Оприлюднено23.06.2010
Номер документу7293134
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3533/09/1370

Постанова від 09.12.2009

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Карп'як Оксана Орестівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні