Ухвала
від 23.03.2018 по справі 746/41/18
СРІБНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 746/41/18

1-кп/746/16/18

Ухвала

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 березня 2018 року

Срібнянський районний суд Чернігівської області в складі:

головуючого судді - ОСОБА_1 ,

при секретарі - ОСОБА_2 ,

за участів прокурорів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

захисника - ОСОБА_5 ,

представника цивільного позивача Управління соціального захисту населення Срібнянської районної державної адміністрації ОСОБА_6 ,

провівши в приміщенні Срібнянського районного суду Чернігівської області розгляд кримінального провадження № 42017271210000119 від 09.11.2017 року за обвинуваченням

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянки України, уродженки та мешканки АДРЕСА_1 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_2 ,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.190 КК України,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_7 обвинувачується в тому, що вона, маючи умисел, направлений на незаконне заволодіння грошовими коштами Державного бюджету України, шахрайським способом, переслідуючи при цьому ціль незаконного збагачення, діючи умисно, 24.10.2014 року у невстановлений досудовим розслідуванням час, з корисливих мотивів, з метою отримання соціальної допомоги у формі щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення АТО для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово- комунальних послуг, шляхом обману, що виразився в приховуванні інформації щодо наявності в неї у володінні житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , на який остання разом із сестрою ОСОБА_8 отримала право володіння після прийняття спадщини від померлого батька ОСОБА_9 ІНФОРМАЦІЯ_2 , що в свою чергу, відповідно до п.6 «Порядку надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово- комунальних послуг», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 року №505 «Про надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово- комунальних послуг» (надалі - Порядок), позбавило б останню права на отримання вищевказаної соціальної допомоги, подала вищевказану заяву, яка стала підставою для призначення та виплати Управлінням праці та соціального захисту населення Срібнянської райдержадміністрації щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення АТО для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово- комунальних послуг, внаслідок чого в період з 24.10.2014 року по 01.01.2015 рік заволоділа призначеною соціальною допомогою на загальну суму 1806 грн. 45 коп., чим спричинила Державному бюджету матеріальну шкоду на вказану суму.

Продовжуючи свій єдиний злочинний умисел, направлений на незаконне заволодіння грошовими коштами Державного бюджету України, шахрайським способом, переслідуючи при цьому ціль незаконного збагачення, діючи умисно, 16.12.2014 року у невстановлений досудовим розслідуванням час, з корисливих мотивів, з метою отримання соціальної допомоги у формі щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення АТО для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, шляхом обману, що виразився в приховуванні інформації щодо наявності в неї у володінні житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , на який остання разом із сестрою ОСОБА_8 отримала право володіння після прийняття спадщини від померлого батька ОСОБА_9 ІНФОРМАЦІЯ_2 , що в свою чергу, відповідно до п.6 «Порядку надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 року №505 «Про надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг» (надалі - Порядок), позбавило б останню права на отримання вищевказаної соціальної допомоги, подала заяву, яка стала підставою для призначення та виплати Управлінням праці та соціального захисту населення Срібнянської райдержадміністрації щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення АТО для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово- комунальних послуг, внаслідок чого в період з 01.01.2015 року по 23.04.2015 рік заволоділа призначеною соціальною допомогою на загальну суму 3135 грн. 14 коп., чим спричинила Державному бюджету матеріальну шкоду на вказану суму. Крім того, у вказаній заяві ОСОБА_7 умисно приховала інформацію про те, у володінні її рідної сестри ОСОБА_10 , з якою вона на час подачі заяви спільно проживала та була пов`язана спільним побутом, а отже була членом сім`ї, перебував житловий будинок, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , що в свою чергу також позбавило б ОСОБА_7 права на отримання вищевказаної соціальної допомоги.

Органи досудового слідства кваліфікували дії обвинуваченої ОСОБА_7 за ч.1 ст. 190 КК України, як заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство).

Відповідно до статті 285 КПК України особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність. Особі, яка підозрюється, обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення та щодо якої передбачена можливість звільнення від кримінальної відповідальності у разі здійснення передбачених законом України про кримінальну відповідальність дій, роз`яснюється право на таке звільнення. Підозрюваному, обвинуваченому, який може бути звільнений від кримінальної відповідальності, повинно бути роз`яснено суть підозри чи обвинувачення, підставу звільнення від кримінальної відповідальності і право заперечувати проти закриття кримінального провадження з цієї підстави. У разі якщо підозрюваний чи обвинувачений, щодо якого передбачене звільнення від кримінальної відповідальності, заперечує проти цього, досудове розслідування та судове провадження проводяться в повному обсязі в загальному порядку.

У судовому засіданні після роз`яснення обвинуваченій ОСОБА_7 суті обвинувачення, права на звільнення її від кримінальної відповідальності та підстави звільнення від кримінальної відповідальності відповідно до п.2 ч.1 ст.49 КК України, обвинувачена ОСОБА_7 заявила клопотання про звільнення її від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності на підставі п.2 ч.1 ст.49 КК України та закриття провадження на підставі п.1 ч.2 ст. 284 КПК України. Зазначила, що суть обвинувачення та правова кваліфікація дій за ч. 1 ст. 190 КК України, підстава звільнення її від кримінальної відповідальності зрозуміла. Просила закрити кримінальне провадження з цієї підстави.

Захисник ОСОБА_5 в судовому засіданні просила задовольнити клопотання, заявлене обвинуваченою ОСОБА_7 .

Прокурор у судовому засіданні не заперечував проти заявленого клопотання, вважав можливим його задовольнити.

Представник цивільного позивача Управління соціального захисту населення Срібнянської районної державної адміністрації ОСОБА_6 не заперечувала проти задоволення заявленого клопотання та просила залишити позов без розгляду.

Згідно ч. 4 ст. 286 КПК України, якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Заслухавши думки учасників судового розгляду, суд приходить до висновку про задоволення клопотання обвинуваченої ОСОБА_7 про звільнення її від кримінальної відповідальності за ч.1 ст. 190 КК України у зв`язку із закінченням строків давності на підставі п.2 ч.1 ст.49 КК України.

Згідно положень п.2 ч.1 ст.49 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минули такі строки: три роки - у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання у виді обмеження або позбавлення волі.

На підставі вимог п.1 ч.2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження ОСОБА_7 обвинувачується у скоєнні злочину, передбаченого ч.1 ст. 190 КК України, який відповідно до ст.12 КК України є злочином невеликої тяжкості, за який передбачене покарання у виді обмеження волі.

Таким чином, з дня вчинення ОСОБА_7 злочину минуло три роки, обвинувачена розуміє суть обвинувачення та правову кваліфікацію її дій за ч. 1 ст. 190 КК України, підставу звільнення її від кримінальної відповідальності, не заперечує проти закриття кримінального провадження з цієї підстави, про що з власної ініціативи заявила клопотання в судовому засіданні, яке підлягає задоволенню.

Отже, кримінальне провадження підлягає закриттю у зв`язку із звільненням обвинуваченої ОСОБА_7 від кримінальної відповідальності за ч.1 ст. 190 КК України у зв`язку із закінченням строків давності.

Позовну заяву прокурора в інтересах держави в особі позивача Управління соціального захисту населення Срібнянської районної державної адміністрації до ОСОБА_7 залишити без розгляду.

Питання про речові докази cуд вирішує відповідно до ст. 100 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 44, 49 КК України, ст. ст. 100, п.1 ч.2 ст. 284, ст. 285, ч.4 ст.286, ст.ст. 370-372 КПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

Кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017271210000119 від 09.11.2017 року за обвинуваченням ОСОБА_7 за ч. 1 ст. 190 КК України закрити, звільнивши ОСОБА_7 від кримінальної відповідальності за ч.1 ст. 190 КК України у зв`язку із закінченням строків давності.

Позовну заяву прокурора в інтересах держави в особі позивача Управління соціального захисту населення Срібнянської районної державної адміністрації до ОСОБА_7 залишити без розгляду.

Речові докази: оригінали документів, визнані речовими доказами 06.12.2017 року, залишити в матеріалах кримінального провадження протягом усього часу їх зберігання.

Копію ухвали після проголошення негайно вручити учасникам розгляду справи.

На ухвалу може бути подана апеляція до апеляційного суду Чернігівської області через Срібнянський районний суд протягом 7 днів з дня її оголошення.

Суддя

СудСрібнянський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення23.03.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу72932940
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —746/41/18

Ухвала від 23.03.2018

Кримінальне

Срібнянський районний суд Чернігівської області

Цигура Н. А.

Ухвала від 02.02.2018

Кримінальне

Срібнянський районний суд Чернігівської області

Цигура Н. А.

Ухвала від 24.01.2018

Кримінальне

Срібнянський районний суд Чернігівської області

Цигура Н. А.

Ухвала від 19.01.2018

Кримінальне

Срібнянський районний суд Чернігівської області

Цигура Н. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні