Рішення
від 19.03.2018 по справі 627/1287/17
КРАСНОКУТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 627/1287/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 березня 2018 року смт. Краснокутськ

Краснокутський районний суд Харківської області в складі:

головуючого судді - Каліберди В.А.,

з участю секретаря - В'юнник В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Краснокутськ Харківської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Каплунівської сільської ради Краснокутського району Харківської області, третя особа Краснокутська державна нотаріальна контора, сектор державної реєстрації Краснокутської районної державної адміністрації Харківської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування ,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 22 грудня 2017 року звернувся до суду з позовною заявою про визнання права власності на житловий будинок в порядку спадкування.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що 25 квітня 2016 року померла його мати - ОСОБА_2.

Після її смерті відкрилася спадщина на майно, що складається з житлового будинку з господарськими будівлями, який знаходиться за адресою: вул. Верхня №53 в с. Каплунівка, Краснокутського району, Харківської області.

За життя 02 серпня 2006 року ОСОБА_2 був складений заповіт, згідно якого вона все своє майно заповіла позивачу.

На даний час позивач виявив намір успадкувати майно, яке залишилось після смерті матері ОСОБА_2, оскільки він являється спадкоємцем за заповітом.

З метою отримання свідоцтва про право на спадщину позивач звернувся до Краснокутської нотаріальної контори, однак йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину в зв'язку з відсутністю правовстановлюючого документу на будинок, а тому прийняти спадщину в нотаріальному порядку позивач не має можливості.

Позивач має намір успадкувати належне йому майно, оскільки являється спадкоємцем за заповітом, в зв'язку з чим за захистом та визнанням своїх законних прав та інтересів звернувся до суду з позовом та просить визнати за ним право приватної власності на житловий будинок з господарськими будівлями, що розташований за адресою: по вул. Верхня №53 в с. Каплунівка, Краснокутського району, Харківської області.

В судове засідання представник позивача не з'явився, однак надав суду заяву про підтримання позовних вимог ОСОБА_1 та про слухання справи у її відсутність.

Представник відповідача - Каплунівської сільської ради Краснокутського району Харківської області в судове засідання не з'явився, однак надав суду заяву про слухання справи у відсутність представника та проти задоволення позовних вимог ОСОБА_1 не заперечував.

Представник третьої особи - Краснокутської державної нотаріальної контори в судове засідання не з'явився, однак надав суду заяву про слухання справи у відсутність представника та при винесенні рішення покладався на розсуд суду.

Суд, перевіривши та дослідивши письмові докази, повно та всебічно з'ясувавши обставини справи, прийшов до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Представник третьої особи - сектору державної реєстрації Краснокутської районної державної адміністрації Харківської області в судове засідання не з'явився, причину неявки суду не повідомив, хоча про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, про що свідчить розписка про отримання судової повістки.

Відповідно до ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Матеріалами справи встановлено, що ОСОБА_2 була зареєстрована та постійно проживала ІНФОРМАЦІЯ_1.

Даний житловий будинок з господарськими будівлями згідно запису в по господарській книзі №4 Каплунівської сільської ради числиться за ОСОБА_2, про що свідчить довідка виконавчого комітету Каплунівської сільської ради Краснокутського району Харківської області від 22 грудня 2016 року №02-32/655.

Як вбачається з свідоцтва про смерть серії І-ВЛ №546598, виданого виконавчим комітетом Каплунівської сільської ради Краснокутського району Харківської області, ОСОБА_2 померла 25 квітня 2016 року.

Позивач після смерті своєї матері з приводу оформлення спадщини на житловий будинок звертався до Краснокутської державної нотаріальної контори, але йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право власності, в зв'язку з відсутністю правовстановлюючого документу на житловий будинок, про що свідчить постанова про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 08.09.2017 №1121/02-31.

Відповідно до ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно ст.1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

У відповідності до вимог ч.1 ст.1223 ЦК України право на спадщину мають особи, зазначені в заповіті.

В Каплунівській сільській раді Краснокутського району Харківської області зареєстрований заповіт від 02 серпня 2006 року, згідно якого ОСОБА_2 все своє майно, де б воно не було та з чого не складалося і взагалі все те, що буде належати на день смерті і на що вона за законом матиме право заповіла ОСОБА_1, тобто позивачеві по справі.

На день смерті заповідача заповіт не відмінявсь та не скасовувався, про що свідчить відмітка в заповіті.

Також, як вбачається із матеріалів справи на житловий будинок за зверненням позивача ОСОБА_1 Костянтиновича КП Краснокутське БТІ було виготовлено технічний паспорт на житловий будинок з господарськими будівлями розташований за адресою, село каплунівка, Краснокутського району, Харківської області по вулиці Верхня №53, про те на зазначений об'єкт право власності не зареєстровано, що підтверджується довідкою КП Краснокутське БТІ №977 від 22.11.2017 року, тобто на вказане домоволодіння з господарськими будівлями в селі Каплунівка, Краснокутського району, Харківської області по вулиці Верхня №53, відсутній правовстановлюючий документ.

Матеріали цивільної справи містять постанову державного нотаріуса Краснокутської державної нотаріальної контори від 08.09.2017 року № 1121/02-31 про відмову у вчиненні нотаріальної дії.

Причиною відмови у видачі свідоцтва про право на спадщину є відсутність правовстановлюючого документу на житловий будинок, який належав спадкодавцю.

Даний факт перешкоджає позивачу звернутись до нотаріальної контори для належного оформлення спадщини.

Відповідно до ст. 25 та 346 ЦК України право власності на нерухоме майно не може бути зареєстровано за особою, яка померла, оскільки зі смертю особи її право та дієздатність припиняється.

Відповідно до роз'яснення Міністерства Юстиції України від 21 лютого 2005 року №19-32/319 в разі смерті власника нерухомого майна, первинна реєстрація права власності на яке не була проведена і правовстановлюючий документ відсутній, питання визначення належності цього майна попередньому власнику та наступного його власника (спадкоємця) повинно вирішуватися у судовому порядку.

Право ОСОБА_1 на спадкове майно в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 є невизнаним, державний нотаріус відмовив у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, що надало позивачу, в порядку ст.4 ЦПК України, звернутися до суду за захистом своїх прав.

Таким чином, в судовому засіданні встановлено, що позивач є єдиним спадкоємцем за заповітом після померлої ОСОБА_2, до складу спадкового майна входить житловий будинок з господарськими будівлями, який знаходиться на території Каплунівської сільської ради. Іншого шляху, ніж визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку, у позивача немає.

Згідно із ч.1 ст.19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Відповідно ч.1 ст.76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно із ч.1 ст.81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Таким чином, враховуючи ті обставини, що позивач надав суду достатньо доказів, які підтверджують позов, суд вважає, що позивач ОСОБА_1, як спадкоємець після смерті заповідача своєї матері - ОСОБА_2, має законне право на житловий будинок з господарськими будівлями по вул. Верхня №53 в с. Каплунівка, Краснокутського району, Харківської області в порядку спадкування за заповітом.

На підставі вищевказаного та керуючись ст.ст. 328, 1216, 1217, 1223 ЦК України, ст.ст. 259, 265, 268 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Каплунівської сільської ради Краснокутського району Харківської області, третя особа Краснокутська державна нотаріальна контора, сектор державної реєстрації Краснокутської районної державної адміністрації Харківської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право приватної власності в порядку спадкування за заповітом на житловий будинок з господарськими будівлями по вул. Верхня №53 в с. Каплунівка, Краснокутського району Харківської області, після смерті матері ОСОБА_2, померлої 25 квітня 2016 року, в цілому.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено безпосередньо до апеляційного суду Харківської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

ОСОБА_1 (місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_2, ідентифікаційний номер: НОМЕР_1).

Каплунівська сільська рада Краснокутського району Харківської області (місцезнаходження: вул. Леніна №18, с. Каплунівка, Краснокутського району, Харківської області, код ЄДРПОУ: 04397388).

Краснокутська державна нотаріальна контора (місцезнаходження: вул. Миру №138, смт. Краснокутськ, Краснокутський район, Харківська область, код ЄДРПОУ: 02593611).

Сектор державної реєстрації Краснокутської районної державної адміністрації Харківської області (місцезнаходження: вул. Охтирська №1, смт. Краснокутськ, Краснокутський район, Харківська область, код ЄДРПОУ: 23912844 ).

СУДДЯ В.А. КАЛІБЕРДА

Дата ухвалення рішення19.03.2018
Оприлюднено25.03.2018
Номер документу72933357
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —627/1287/17

Рішення від 19.03.2018

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Каліберда В. А.

Ухвала від 05.02.2018

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Каліберда В. А.

Ухвала від 22.12.2017

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Каліберда В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні