Ухвала
від 27.03.2018 по справі 910/3444/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

27.03.2018Справа № 910/3444/18

Суддя Господарського суду міста Києва Котков О.В., розглянувши матеріали за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Еверест Лімітед (03170, м. Київ, вул. Перемоги, 9-а) до Товариства з обмеженою відповідальністю Еволюшен Медіа (04107, м. Київ, провулок Делегатський, 12) про захист ділової репутації та спростування недостовірної інформації, -

ВСТАНОВИВ:

23 березня 2018 року до канцелярії Господарського суду міста Києва від Товариства з обмеженою відповідальністю Еверест Лімітед (позивач) на розгляд суду надійшла позовна заява № 141 від 23.03.2018 року до Товариства з обмеженою відповідальністю Еволюшен Медіа (відповідач) в якій викладені позовні вимоги, щоб в судовому порядку:

- визнати інформацію про ТОВ Еверест Лімітед , поширену 12 грудня 2017 року о 12 год. 19 хв. мережею Інтернет, а саме через сторінку офіційного інтернет-сайту за посиланням https://comments.ua/money/604696-sredstva-svyazi-armii-natspolitsii.html:

... Минобороны закупает турецкие рации Aselsan через фирму-посредника...

... В ходе досудебного расследования уголовного дела №32016100070000026 (по факту осуществления финансовых операций со средствами, полученными вследствие организации фиктивного предприятия, что предшествовало легализации (отмыванию) доходов в особо крупных размерах) прокуратура выявила конвертационно-транзитную группу , в которой конечным покупателем товаров оказалось некое ООО Эверест Лимитед .

Но уголовное дело, которое сейчас ведет киевская городская прокуратура №7, в ряду расследований деятельности конвертационных центров стоит отдельно. Потому что в цепочке юридических лиц находятся предприятия, участвующие в оборонных заказах.

Дело в том, что именно Эверест является официальным представителем турецкой фирмы Aselsan, с которой государство Украина заключило несколько многомиллионных контрактов на оснащение армии и Нацполиции новыми средствами связи...

... О закупках раций Aselsan для Нацполиции на сумму 43,6 млн долларов сообщил сам министр МВД Арсен Аваков 10 октября: На выставке Оружие и безопасность- 2017 по результату конкурса подписан договор: НПУ закупит современное оборудование связи фирмы Aselsan , - написал он в своем твиттере... О том, что системы закупаються через посредника, министр предпочел не распространяться. Однако информацию случайно слили сами турки - Aselsan в биржевом сообщении уведомила, что подписала контракт на поставку систем связи с одной из компаний Украины . Как нетрудно догадаться, эта компания и есть Эверест Лимитед .

... Кроме того, указанное выше криминальное дело - не первая проблема Эверест Лимитед с законом. В течение последнего года руководство этого предприятия трижды привлекалось к административной ответственности за сознательное занижение размеров НДС...

... А совсем недавно, 11 ноября, Хозяйственный суд Киева вынес довольно знаковое решение, оштрафовав Эверест на 191 501,02 грн. за неисполнение государственного контракта с госпредприятием Региональные электрические сети .

Впрочем, эти события никак не сказываются на успехах Эвереста в получении крупнейших госконтрактов... недостовірною та такою, що порушує особисте немайнове право ТОВ Еверест Лімітед на недоторканність ділової репутації;

- зобов'язати відповідача протягом трьох днів з дня набрання рішенням суду законної сили спростувати недостовірну інформацію про ТОВ Еверест Лімітед шляхом розміщення на сторінці офіційного інтернет-сайту (https://comments.ua) під заголовком СПРОСТУВАННЯ рішення суду по даній справі.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що поширена на інформаційно-аналітичному порталі Коментарі ( Comments.UA Evolution Media, ltd ) за електронним посиланням: https://comments.ua/money/604696-sredstva-svyazi-armii-natspolitsii.html інформація є недостовірною та принижує ділову репутацію позивача, тому підлягає спростуванню.

Відповідно до ч.ч. 1, 2, 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України у позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування. Позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Позовна заява повинна містити:

1) найменування суду першої інстанції, до якого подається заява;

2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім'я (прізвище, ім'я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців); відомі номери засобів зв'язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти;

3) зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються;

4) зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них;

5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову;

6) відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору - у випадку, якщо законом встановлений обов'язковий досудовий порядок урегулювання спору;

7) відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

9) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв'язку із розглядом справи;

10) підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Втім, всупереч вищезазначених положень Господарського процесуального кодексу України позивачем не зазначено відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися.

За приписами ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують: відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів; сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Положеннями ст.ст.1, 2 Закону України "Про судовий збір" визначено, що Судовий збір - збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат. Платники судового збору - громадяни України, іноземці, особи без громадянства, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні) та фізичні особи - підприємці, які звертаються до суду чи стосовно яких ухвалене судове рішення, передбачене цим Законом.

Статтею 4 вказаного Закону України встановлено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Як визначено нормами Закону України "Про судовий збір", за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, позовної заяви немайнового характеру 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Як визначено нормами Закону України "Про судовий збір", за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, позовної заяви немайнового характеру 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Так, у відповідності до Закону України Про Державний бюджет України на 2018 рік від 07.12.2017 р. № 2246-VIII розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб з 1 січня 2018 року становить 1762,00 грн.

Відтак, звертаючись до суду з даним позовом, в якому заявлено 2 (дві) позовні вимоги немайнового характеру, позивач повинен був сплатити судовий збір в розмірі 3524,00 грн., тоді як сплатив лише 1762,00 грн., що підтверджується платіжним дорученням № 7577 від 15.02.2018 року.

Отже, позивачем сплачено судовий збір в меншому розмірі, ніж визначено чинним законодавством України.

Частиною 1 ст. 172 Господарського процесуального кодексу України визначено, що позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов'язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

В якості доказу направлення відповідачу копії позовної заяви № 141 від 23.03.2018 року з доданими до неї документами, позивачем до позовної заяви додано фіскальний чек № 3701 від 23.03.2018 року та опис вкладення від 23.03.2018 року.

У відповідності до наведеного опису вкладення відповідачу направлено Позовну заяву з додатками від 23.03.2018 № 141 , загальна кількість предметів - один предмет на 57 арк. , втім вичерпного переліку документів, які були направлені відповідачу позивачем не зазначено, що позбавляє суд можливості перевірити та достовірно встановити факт направлення відповідачу саме доданих до позовної заяви документів, а не іншої кореспонденції.

За змістом ч.ч. 1, 2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

При цьому, у відповідності до Нормативів і нормативних строків пересилання поштових відправлень, затверджених наказом Міністерства інфраструктури України від 28.11.2013 року № 958 нормативні строки пересилання простої письмової кореспонденції операторами поштового зв'язку (без урахування вихідних днів об'єктів поштового зв'язку): 1) місцевої - Д+2, пріоритетної - Д+1; 2) у межах області та між обласними центрами України (у тому числі для міст Києва, Сімферополя, Севастополя) - Д+3, пріоритетної - Д+2; 3) між районними центрами різних областей України (у тому числі для міст обласного підпорядкування) - Д+4, пріоритетної - Д+3; 4) між іншими населеними пунктами різних областей України - Д+5, пріоритетної - Д+4, де Д - день подання поштового відправлення до пересилання в об'єкті поштового зв'язку або опускання простого листа чи поштової картки до поштової скриньки до початку останнього виймання; 1, 2, 3, 4, 5 - кількість днів, протягом яких пересилається поштове відправлення. При пересиланні рекомендованої письмової кореспонденції зазначені в пункті 1 цього розділу нормативні строки пересилання збільшуються на один день.

Так, положеннями ст. 116 Господарського процесуального кодексу України перебіг процесуального строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов'язано його початок. Строк, обчислюваний роками, закінчується у відповідні місяць і число останнього року строку. Строк, обчислюваний місяцями, закінчується у відповідне число останнього місяця строку. Якщо закінчення строку, обчислюваного місяцями, припадає на такий місяць, що відповідного числа не має, строк закінчується в останній день цього місяця. Якщо закінчення строку припадає на вихідний, святковий чи інший неробочий день, останнім днем строку є перший після нього робочий день. Перебіг строку, закінчення якого пов'язане з подією, яка повинна неминуче настати, закінчується наступного дня після настання події.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 164, 172, ч.ч. 1, 2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва -

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву № 141 від 23.03.2018 року Товариства з обмеженою відповідальністю Еверест Лімітед до Товариства з обмеженою відповідальністю Еволюшен Медіа про захист ділової репутації та спростування недостовірної інформації - залишити без руху.

2. Надати Товариству з обмеженою відповідальністю Еверест Лімітед строк до 15.04.2018 року для виправлення встановлених судом недоліків.

3. Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю Еверест Лімітед в строк до 15.04.2018 року через відділ діловодства суду надати:

- докази сплати судового збору у встановленому Законом порядку в сумі 1762,00 грн. (оригінал квитанції або платіжного доручення);

- письмову заяву із зазначенням відомостей про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

- опис вкладення про направлення відповідачу копії позовної заяви № 141 від 23.03.2018 року разом з доданими до неї документами із зазначенням вичерпного переліку документів, які були направлені відповідачу.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://ki.arbitr.gov.ua.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Дата підписання: 27 березня 2018 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.В.Котков

Суд звертає увагу учасників процесу на набрання чинності Законом України Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів № 2147-VIII від 03.10.2017, яким Господарський процесуальний кодекс України викладено у новій редакції, у зв'язку з чим учасникам судового процесу з метою реалізації своїх процесуальних прав та належного виконання обов'язків необхідно керуватись нормами Господарського процесуального кодексу України в редакції Закону № 2147-VIII від 03.10.2017.

Інформацію щодо руху справи можна отримати в інформаційному центрі Господарського суду міста Києва за тел. 284-18-98 та на інформаційному сайті http://www.reyestr.court.gov.ua.

Учасники процесу мають можливість отримувати процесуальні документи в електронному вигляді паралельно з документами у паперовому вигляді.

Для отримання процесуальних документів в електронному вигляді потрібно:

1. Зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (завести поштову скриньку електронного суду), розміщеній на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: mail.gov.ua.

2. Подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України у вищевказаному розділі. Процесуальні документи у відповідній справі, що видані після дати подання вказаної Заявки до суду, будуть надходити в електронному вигляді на зареєстровану електронну адресу учасника судового процесу в домені mail.gov.ua, зазначену в Заявці.

Дата ухвалення рішення27.03.2018
Оприлюднено27.03.2018
Номер документу72971156
СудочинствоГосподарське
Сутьзахист ділової репутації та спростування недостовірної інформації

Судовий реєстр по справі —910/3444/18

Рішення від 13.07.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 05.07.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 05.06.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 03.05.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 05.04.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 27.03.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні