Рішення
від 26.03.2018 по справі 349/240/18
РОГАТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 349/240/18

Провадження № 2-о/349/21/18

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

26 березня 2018 року м. Рогатин

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

у складі головуючого судді Лошак О.О.

з участю секретаря Сірко І.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту належності правовстановлюючих документів, заінтересована особа - Галицьке об'єднане управління Пенсійного фонду України Івано-Франківської області, -

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою в якій просить встановити факт належності правовстановлюючого документа - архівної довідки № 3-2/01-18, виданої 28.02.2018 р. архівним відділом Рогатинської районної державної адміністрації на ім'я ОСОБА_2

У заяві зазначено, що у архівній довідці про його заробітну плату за час роботи у Рогатинському райміжколгоспбуді невірно вказано його прізвище, а саме, замість ОСОБА_1, зазначено - ОСОБА_2. Враховуючи, що через вказана помилку він не може скористуватися правом оформлення пенсії по віку, змушений звертатися з даною заявою до суду. В адміністративному порядку виправити помилку немає можливості, оскільки організація, яка здійснювала записи в трудовій книжці ліквідована. Просить заяву задовольнити.

У судове засідання заявник не прибув, направив клопотання про слухання справи у його відсутності. Позовні вимоги підтримує повністю, просить заяву задовольнити.

Галицьке об'єднання УПФ представника в судове засідання не направило, не повідомило суд про причини його неявки у судове засідання, хоча про день, час та місце слухання справи повідомлялося належним чином та у встановленому законом порядку.

За ст. 43 ЦПК України участь у судових засіданнях є правом, а не обов'язком сторін по справі.

Суд, дослідивши і перевіривши всі докази в їх сукупності, встановив такі факти та відповідні їм правовідносини.

Судом встановлено, що заявник звернувся до Галицького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Івано-Франківської області із заявою про визначення права для перерахунку пенсії.

Листом № 1448/03.2 від 20.03.2018 р. Галицьке об'єднане УПФ повідомило заявника, що архівна довідка про заробітну плату не може бути взята до уваги для перерахунку пенсії, оскільки вона видана на ім'я - ОСОБА_2, що не відповідає даним про особу заявника згідно паспорта.

Згідно паспорта громадянина України серії СС № 148593 який виданий 26 листопада 1996 року Рогатинським РВ УМВС в Івано-Франківській області, прізвище, ім'я, по-батькові заявника - ОСОБА_1.

Як вбачається із записів трудової книжки , виданої 17.07.1973 року, прізвище, ім'я по батькові заявника - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1.

Відповідно до архівної довідки № 3-2/01-18, виданої 28 лютого 2017 року архівним відділом Рогатинської РДА, у книгах нарахування оплати праці Рогатинського райміжколгоспбуду за період з січня 1983 року по грудень 1990 року значиться ОСОБА_2, який працював на даному підприємстві.

За ст.315 ч.1 п.6 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім'я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім'ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Згідно з роз'ясненнями, які містяться в п.12 постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 року "Про встановлення фактів, що мають юридичне значення" при розгляді справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім'я по батькові, місце і час народження якої зазначені в документі, не збігаються з ім'ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали, суд повинен запропонувати заявникові надати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що організація, яка видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення.

Відповідно листа ВСУ 01.01.2012 року "Про судову практику розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення" коли установи, які видали ці документи, не можуть виправити допущені в них помилки, громадяни мають право звернутися до суду із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документа. Проте сам по собі факт належності документа не породжує для його власника жодних прав, юридичне значення має той факт, що підтверджується документом. Таким чином, для заявника важливо не так саме одержання документа, як оформлення особистих чи майнових прав, що випливають із цього факту. Це означає, що в судовому порядку можна встановити належність громадянину такого документа, який є правовстановлюючим.

Факт, про встановлення якого просить заявник, має для нього юридичне значення, оскільки є підставою для проведення перерахунку пенсії.

При таких обставинах суд приходить до висновку, що заяву слід задовольнити.

На підставі викладеного, керуючись п.6 ч.1 ст.315, ст.319 ЦПК України, суд ,-

в и р і ш и в :

Заяву задовольнити.

Встановити, що архівна довідка № 3-2/01-18, видана архівним відділом Рогатинської районної державної адміністрації 28 лютого 2017 року на ім'я ОСОБА_2 належить ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, паспорт серії СС № 148593 виданий 26 листопада 1996 року Рогатинським РВ УМВС в Івано-Франківській області.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Івано-Франківської області через Рогатинський районний суд Івано-Франківської області протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, житель ІНФОРМАЦІЯ_3.

Заінтересована особа - Галицьке об'єднане управління Пенсійного фонду України Івано-Франківської області , місцезнаходження: Івано-Франківська область, м. Галич, вул. Шевченка,10, код ЄДРПОУ 20551050.

Повний текст рішення складено 26 березня 2018 року.

Суддя: Лошак О.О.

Дата ухвалення рішення26.03.2018
Оприлюднено28.03.2018
Номер документу72980630
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —349/240/18

Рішення від 26.03.2018

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Лошак О. О.

Ухвала від 23.02.2018

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Лошак О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні