Рішення
від 26.03.2018 по справі 243/11559/17
СЛОВ'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер провадження 2/243/539/2018

Номер справи 243/11559/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

26 березня 2018 року Слов'янський міськрайонний суд Донецької області у складі:

Головуючого судді - Хаустової Т.А.,

за участю: секретаря судового засідання - Кобець О.М.,

розглянувши в порядку спрощеного провадження цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про збільшення розміру аліментів,-

ВСТАНОВИВ :

20 грудня 2017 року ОСОБА_1 звернулася до Слов'янського міськрайонного суду Донецької області із позовною заявою до ОСОБА_2 про збільшення розміру аліментів, обґрунтовуючи свої позовні вимоги тим, що шлюб між нею, ОСОБА_1 Миколаїною та відповідачем ОСОБА_2 було розірвано 16 травня 2001 року відділом РАГС Слов'янського районного управління юстиції, що підтверджується Свідоцтвом про розірвання шлюбу серії І-НО №265596, що видане 26 червня 2001 року.

Від шлюби вони мають спільну дитину - ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1, що підтверджується Свідоцтвом про народження серія І-НО №186852 видане Черкаською селищною радою Слов'янського району Донецької області, актовий запис № 24.

Рішенням Краматорського міського суду Донецької області від 16 жовтня 2001 року її позивні вимоги задоволено та стягнуто із ОСОБА_2 на її користь аліменти на \тримання неповнолітньої дитини - ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, у розмірі 1/6 частини усіх видів його заробітку.

Відрахування аліментів на утримання дочки ОСОБА_3 у розмірі 1/6 частки всіх видів заробітку (доходу) щомісячно відраховувались з пенсії відповідача і батька ОСОБА_2 так як він закінчив працювати в органах МВС України і вийшов на пенсію з 01 вересня 2011 року.

На даний час відповідач ОСОБА_2 працює на посаді офіцера ППС, ОО та Р Донецького ЗВ ВСП, але відповідач приховує дійсний розмір своїх доходів і не сплачує аліменти у повному обсязі. Матеріальне становище відповідача значно покращилося, порівняно з моменту початку стягнення аліментів, що підтверджується Декларацією про доходи осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2016 рік.

У зв'язку з чим вважає, що для забезпечення потреб їх спільної з відповідачем дитини доцільним є змінити розмір аліментів шляхом стягнення з відповідача аліментів у розмірі 1/4 частки від усіх його доходів, але не менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Збільшення розміру стягуємих аліментів не вплине на погіршення матеріального становища відповідача, та дозволить безперешкодно забезпечувати його соціально - побутові потреби.

Відповідно до ст. 180 Сімейного кодексу України, батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до вимог ст. 182 Сімейного кодексу України при визначенні розміру аліментів суд враховує стан здоров'я та матеріальне становище дитини, стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів, наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина, а також інші обставини, що мають істотне значення.

Відповідно до ч. 1 ст. 192 Сімейного кодексу України розмір аліментів, визначений за рішенням суду або за домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до п.п. 3 п.17 Постанови Пленуму Верховного Суду України №3 від 15 травня 2006 року Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківстві материнства та стягнення аліментів , вирішуючи питання щодо розміру аліментів, суд повинен ураховувати: стан здоров'я, матеріальне становище дитини і платника аліментів; наявність у останнього інших неповнолітніх дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, повнолітні дочки, сина; інші обставини, що мають істотне значення.

Якщо суд встановить, що матеріальне становище платника аліментів, дозволяє йом утримувати дитину, він може збільшити розмір аліментів (частку заробітку (доходу), яка буде стягуватися як аліменти на дитину), що підлягає стягненню з платника аліментів. Свідчення матеріального становища платника аліментів, є величина витрат на утримання особою себе та члені своєї сім'ї. Таким чином, особа, яка одержує аліменти - одержувач аліментів, може звернутися до суду з позовом про збільшення розміру аліментів на дитину, якщо погіршилося його матеріальн становище, сімейний стан чи стан його здоров'я або ж покращилося матеріальне становище, сімейни стан чи стан здоров'я платника аліментів.

У відповідності до вимог ст. 182 ч.2 Сімейного кодексу України розмір аліментів на одну дитину не може бут меншим, ніж 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Просить суд збільшити розмір аліментів з 1/6 частини усіх видів заробітку відповідача на 1/4 частину усіх його доходів, але не менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку до досягнення дитиною повноліття, який було встановлено рішенням Краматорського міського суд Донецької області від 16 жовтня 2001 року, щодо стягнення з ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3 аліментів на утримання неповнолітньої доньки ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1.

Відповідно до ч. 5 ст.279 ЦПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження за наявними у справі матеріалами.

Відповідач ОСОБА_2 повідомлявся про розгляд справи у спрощеному провадженні, а також про необхідність у строк до 24 січня 2018 року надати відзив на позовну заяву із зазначенням заперечень та доказів, що підтверджують його відзив. (а.с.18).

Як вбачається з матеріалів справи кореспонденція, яка направляється на адресу відповідача ним отримується (а.с.36).

У відповідності до п.3, п.4 ч. 1 ст. 280 ЦПК України, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, якщо відповідач не подав відзив та позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Відповідач ОСОБА_2 своєчасно і належним чином повідомлений про час і місце судового розгляду справи у спрощеному порядку, не використала наданого законом права на подачу відзиву на позовну заяву, тому суд, враховуючи згоду позивача (представника позивача), відповідно до положень частини першої статті 280 ЦПК України, вважає можливим провести заочний розгляд справи, вирішити справу за наявними в матеріалах доказами та ухвалити заочне рішення.

Суд, розглянувши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення справи по суті, приходить до висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про збільшення розміру аліментів, підлягають задоволенню з огляду на їх законність та обґрунтованість.

Згідно до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно із ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_2 та ОСОБА_1 перебували у зареєстрованому шлюбі, який було розірвано 16 травня 2001 року, що підтверджується Свідоцтвом про розірвання шлюбу, виданим 26 червня 2001 року Відділом РАГС Слов'янського районного управління юстиції, актовий запис № 45 (а.с.5).

Від шлюби сторони мають спільну дитину - ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1, що підтверджується Свідоцтвом про народження серія І-НО №186852, що повторно видане Черкаською селищною радою Слов'янського району Донецької області 13 листопада 2000 року, актовий запис № 24 (а.с.4).

Рішенням Краматорського міського суду Донецької області від 16 жовтня 2001 року стягнуто із ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 аліменти на \тримання неповнолітньої дитини - ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, у розмірі 1/6 частини усіх видів його заробітку (а.с.12).

Відповідно до ч. 1 ст. 192 Сімейного кодексу України розмір аліментів, визначений за рішенням суду може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них.

У п. 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 15 травня 2006 року N 3 "Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів" роз'яснено, що відповідно до ст. 192 Сімейного кодексу України розмір аліментів, визначений судовим рішенням або за домовленістю між батьками, суд може змінити за позовом платника або одержувача аліментів у зв'язку зі зміною матеріального чи сімейного стану, погіршення чи поліпшення здоров'я когось із них. У новому розмірі аліменти сплачуються з дня набрання рішенням законної сили.

Відповідно до ст. 76 Цивільного процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Ці дані встановлюються такими засобами:

1) письмовими, речовими і електронними доказами;

2) висновками експертів;

3) показаннями свідків.

Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.

Відповідно наданої позивачкою ОСОБА_1 копії Декларації осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування про доходи відповідача ОСОБА_2, який перебуває на державній службі за місцем роботи Донецький зональний відділ Військової служби правопорядку, ОСОБА_2 за 2016 рік зареєстрував наступні джерела доходу: - заробітна плата отримана за основним місцем роботи Донецький ЗВ ВСП (код ЄДРПОУ 24289666) - 164310 грн.; - заробітна плата отримана за основним місцем роботи ПП СБ Тітан -1 (код ЄДРПОУ 34722585) - 35484 грн.; пенсія - 22197 грн. (а.с.9-15).

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 27 Конвенції ООН про права дитини від 20 листопада 1989 року, яка ратифікована Постановою Верховної Ради України від 27 лютого 1991 року № 789 XII 78912 та набула чинності для України 27 вересня 1991 року, держава визнає право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батьки, або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Згідно частин 8, 9 ст. 7 Сімейного кодексу України регулювання сімейних відносин має здійснюватись з максимально можливим урахуванням інтересів дитини, непрацездатних членів сім'ї. Сімейні відносини регулюються на засадах справедливості, добросовісності та розумності, відповідно до моральних засад суспільства.

Згідно із ст. 141 Сімейного кодексу України мати, батько мають рівні права та обов'язки щодо дитини. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав та не звільняє від обов'язків щодо дитини.

За змістом ст. 180 Сімейного кодексу України батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

При вирішенні питання про збільшення розміру аліментів суд враховує дані Декларації про доходи ОСОБА_2, в якій зазначено, що відповідач офіційно працевлаштований та має постійний офіційний дохід з трьох джерел доходу (основне місце роботи та пенсія), інших стягнень він не має, матеріальне становище дозволяє здійснювати виплату аліментів на утримання дитини в розмірі 1/4 частки всіх видів його доходу.

Також з урахуванням вимог ч.2 ст. 182 Сімейного кодексу України, необхідно зазначити, що розмір аліментів повинен бути не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України судові витрати, пов'язані з розглядом справи, покладаються у разі задоволення позову на відповідача.

Відповідно Довідки за вихідним № 335 від 28 липня 2017 року про безпосередню участь особи в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, ОСОБА_2 в період з 11 серпня 2015 року бере участь у антитерористичній операції на території Донецької області (м. Краматорськ). Довідка є підставою для надання особі статусу учасника бойових дій (а.с.8).

Оскільки позивач ОСОБА_1 звільнена від сплати судового збору на підставі п. 3 ч. 1 ст. 5 Закону України Про судовий збір , а відповідач ОСОБА_2 звільнений від сплати судового збору на підставі п. 12 ч. 1 ст. 5 Закону України Про судовий збір , судовий збір у справі необхідно віднести на рахунок держави.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст. 12, 13, 76, 78, 81, 89, 141, 229, 235, 259, 263, 264, 265, 268, 280-283, 353, 355, 356 ЦПК України, ст.ст. 180, 182-184, 192, Сімейного кодексу України, Постановою пленуму Верховного Суду України від 15 травня 2006 року № 3 Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів , п. 35 Постанови №10 Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 17 жовтня 2014 року Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах , суд,-

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про збільшення розміру аліментів - задовольнити повністю.

Розмір аліментів, визначений Рішенням Краматорського міського суду Донецької області від 16 жовтня 2001 року, збільшити.

Стягувати з ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2, уродженця ІНФОРМАЦІЯ_4, РНОКПП: НОМЕР_1, який проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_5, на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3, уродженки ІНФОРМАЦІЯ_6, РНОКПП: НОМЕР_2, що проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_7, аліменти у розмірі 1/4 частини всіх видів його доходів але не менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, на утримання ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1, починаючи з дня набрання рішенням законної сили до досягнення дитиною повноліття.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано відповідачем протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

На рішення суду позивачем може бути подана апеляційна скарга до суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов'язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Рішення прийнято, складено і підписано в нарадчій кімнаті складом суду, який розглянув справу.

Суддя Слов'янського

міськрайонного суду ОСОБА_4.

Дата ухвалення рішення26.03.2018
Оприлюднено28.03.2018
Номер документу72990026
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —243/11559/17

Рішення від 26.03.2018

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Хаустова Т. А.

Ухвала від 26.03.2018

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Хаустова Т. А.

Ухвала від 27.02.2018

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Хаустова Т. А.

Ухвала від 24.01.2018

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Хаустова Т. А.

Ухвала від 21.12.2017

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Хаустова Т. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні