Рішення
від 27.03.2018 по справі 328/661/18
ТОКМАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

328/661/18

27.03.2018

2-о /328/31/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 березня 2018 року м.Токмак

Токмацький районний суд Запорізької області у складі: головуючого судді Коваленко П.Л., присяжних ОСОБА_1, ОСОБА_2, за участю:

секретаря судового засідання Баздирь О.Л.

представника заявника лікара-психіатра ОСОБА_3

прокурора Дяченко М.М.,

законний представник особи, відносно якої розглядається заява - ОСОБА_4,

особи, відносно якого розглядається заява - ОСОБА_5,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Токмак цивільну справу за заявою заступника головного лікаря з медичної частини КУ Молочанська психіатрична лікарня Запорізької обласної ради ОСОБА_6 про госпіталізацію у психіатричну лікарню в примусовому порядку ОСОБА_5, заінтересована особа - опікун ОСОБА_4,

в с т а н о в и в:

До Токмацького районного суду Запорізької області звернулася заступник головного лікаря з медичної частини КУ „Молочанська психіатрична лікарня" Запорізької обласної ради ОСОБА_6 з заявою про госпіталізацію у психіатричну лікарню в примусовому порядку недієздатного ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1 , який мешкає за адресою: Запорізька область, Токмацький район, село Остриківка, вулиця Прибережнівська, 148 .

Заяву обґрунтовує наступним.

ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1 , є інвалідом 2 групи з дитинства, безстроково. На підставі рішення Токмацького районного суду Запорізької області від 07.02.2006 визнаний недієздатним, на підставі рішення Токмацького районного суду Запорізької області від 01.06.2006 опікуном призначено мати - ОСОБА_4.

23.03.2018 ОСОБА_5 госпіталізований у змішане чоловіче психіатричне відділення КУ Молочанська психіатрична лікарня ЗОР за направленням лікара-психіатра Токмацької багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування у супроводі працівників швидкої допомоги, працівників поліції та матері у зв'язку з погіршенням психічного стану. Стан хворого кваліфікується як важкий психічний розлад у формі Тяжкої розумової відсталості в ступені вираженої імбецильності з вираженими порушеннями поведінки , за своїм психічним станом несе загрозу для себе та оточуючих, з неможливістю корекції психічного стану вдома. Таким чином, лікування можливо тільки в умовах психіатричного стаціонару.

У судовому засіданні представник КУ Молочанська психіатрична лікарня ЗОР лікар-психіатр ОСОБА_3 заяву підтримав з підстав, викладених в ній, та наполягав на її задоволенні.

Прокурор Дяченко М.М. заяву підтримав та просив задовольнити.

Опікун ОСОБА_4 у судовому засіданні заяву підтримала та наполягала на примусовій госпіталізації ОСОБА_5

ОСОБА_5 у судовому засіданні усвідомленої згоди на його госпіталізацію не надав.

Заслухавши пояснення учасників процесу, дослідивши письмові докази, суд дійшов висновку, що заява про госпіталізацію в психіатричну лікарню у примусовому порядку обґрунтована та підлягає задоволенню з наступних підстав.

Статтею 14 Закону України Про психіатричну допомогу визначено, що особа, яка страждає на психічний розлад, може бути госпіталізована до психіатричного закладу без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника, якщо її обстеження або лікування можливі лише в стаціонарних умовах, та при встановленні в особи тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона: вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих, або неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність.

Суд встановив, що ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1 , є інвалідом 2 групи з дитинства, безстроково. На підставі рішення Токмацького районного суду Запорізької області від 07.02.2006 визнаний недієздатним, на підставі рішення Токмацького районного суду Запорізької області від 01.06.2006 опікуном призначено ОСОБА_4.

23.03.2018 ОСОБА_5 госпіталізований у змішане чоловіче психіатричне відділення КУ Молочанська психіатрична лікарня ЗОР.

23.03.2018 оглянутий комісією лікарів-психіатрів, яка зробила наступний висновок: стан хворого ОСОБА_5 кваліфікується як важкий психічний розлад у формі Тяжкої розумової відсталості в ступені вираженої імбецильності з вираженими порушеннями поведінки , за своїм психічним станом несе загрозу для себе та оточуючих. Лікування можливо тільки в умовах психіатричного стаціонару.

Зазначені обставини підтверджуються висновком комісії лікарів-психіатрів КУ Молочанська психіатрична лікарня ЗОР від 23.03.2018 .

За таких обставин, суд дійшов висновку, що відповідно до ст.14 Закону України Про психіатричну допомогу є всі підстави для госпіталізації ОСОБА_5 у психіатричний заклад в примусовому порядку.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст.14, 19 Закону України Про психіатричну допомогу , ст.ст.5-7, 9-10, 76, 77, 80-82, 89, 259, 263-265, 339-342 ЦПК України , суд,

у х в а л и в:

Заяву заступника головного лікаря з медичної частини КУ Молочанська психіатрична лікарня Запорізької обласної ради ОСОБА_6 про госпіталізацію у психіатричну лікарню в примусовому порядку ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, заінтересована особа - опікун ОСОБА_4 - задовольнити.

Госпіталізувати недієздатного ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, в Комунальну установу Молочанська психіатрична лікарня Запорізької обласної ради у примусовому порядку.

Рішення суду підлягає негайному виконанню. Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Запорізької області шляхом подачі в 30-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги з урахуванням п.15.5 Розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України в редакції Закону №2147-VIII від 03.10.2017, який набрав чинності 15.12.2017 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не було скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя:

Присяжні:

Дата ухвалення рішення27.03.2018
Оприлюднено28.03.2018
Номер документу72993123
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —328/661/18

Рішення від 27.03.2018

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Коваленко П. Л.

Ухвала від 26.03.2018

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Коваленко П. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні