Ухвала
від 06.03.2018 по справі 757/10727/18-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/10727/18-к

Примірник №__

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 березня 2018 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду у м. Києві клопотання старшого слідчого СУ ФР ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів, -

В С Т А Н О В И В:

До провадження слідчого судді надійшло клопотання старшого слідчого СУ ФР ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні №42017101060000104.

Обґрунтовуючи внесене клопотання сторона кримінального провадження вказує, що у провадженні СУ ФР ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м. Києві знаходяться матеріали досудового розслідування, внесені 25.05.2017 до Єдиного реєстру досудових розслідувань під №42017101060000104, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України.

В судове засідання слідчий не з`явився, про місце і час розгляду клопотання повідомлений належним чином, подав до суду заяву про розгляд вказаного провадження у відсутність сторони обвинувачення, клопотання підтримав та просив його задовольнити.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання у відсутності особи, у володінні якої знаходиться речі і документи, з огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення такої інформації.

У відповідності до положень ст. 26 КПК України, сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та спосіб, передбачених цим Кодексом.

Зважаючи на ці положення закону та враховуючи принцип диспозитивності, суд визнав можливим прийняти рішення по суті клопотання у відсутність не з`явившихся осіб, оскільки їх не прибуття не перешкоджає розгляду клопотання на підставі наданих доказів.

Як вказує слідчий у своєму клопотанні, що згідно матеріалів ІНФОРМАЦІЯ_1 , в період з січня 2014 року по березень 2017 року, службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДР НОМЕР_1 ) умисно не сплатили до державного бюджету податок на додану вартість та податок на прибуток на загальну суму 6 155564 грн., внаслідок проведення безтоварних операцій з підприємствами, які мають ознаки фіктивності, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДР НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДР НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДР НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДР НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДР НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДР НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДР НОМЕР_8 ).

Також, під час досудового розслідування встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » з метою уникнення від відповідальності за ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах створили нову юридичну особу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДР НОМЕР_9 ), від імені якої здійснюється аналогічна фінансово-господарська діяльність що в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ». Так, встановлено, що колишні працівники ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » отримають дохід в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 », фактичне місцезнаходження юридичної особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » таке саме як в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », а саме: АДРЕСА_1 , основні засоби, що знаходились в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » перереєстровані в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 », ОСОБА_4 0 ІНФОРМАЦІЯ_11 (ІПН НОМЕР_10 ) являється в.о. директора в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 ».

Крім того, під час досудового розслідування встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДР НОМЕР_11 ) в період з 01.01.2016 по 12.02.2018 здійснювали фінансово-господарські взаємовідносини з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДР НОМЕР_1 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДР НОМЕР_9 ) за результатами яких сформували податковий кредит з податку на додану вартість на суму близько 3 млн. грн.

Слідчий вказує, у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані речі і документи необхідні для встановлення важливих обставин у досудовому розслідуванні, а також, що існує реальна загроза зміни або знищення відповідних документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 », тому необхідно отримати тимчасовий доступ та можливість вилучити оригінали документів у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 », а саме: оригінали документів фінансово-господарської діяльності, які відображають взаємовідносини між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДР НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДР НОМЕР_9 ).

Виходячи зі змісту вимог ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, одним із яких є тимчасовий доступ до речей і документів.

Як вбачається із змісту ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до ч.5 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з якими подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, вивчивши надані матеріали, що стосуються розгляду клопотання, дійшов висновку, що речі і документи, які знаходяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДР НОМЕР_11 ), та до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ, з урахуванням наведених обґрунтувань та поданих документів мають суттєве значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Керуючись ст. ст. 108, 160, 162, 163, 164, 166, 309 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Надати старшому слідчому СУ ФР ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 тимчасовий доступ до фінансово-господарських документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДР НОМЕР_11 ) по взаємовідносинам з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДР НОМЕР_1 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДР НОМЕР_9 ), які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 », за адресою: АДРЕСА_2 , та/або за іншим місцезнаходженням юридичної особи, з можливістю вилучення оригіналів (здійснити їх виїмку), а саме:

- договори з додатками та специфікаціями до них, податкові накладні, видаткові накладні, рахунки-фактури, платіжні доручення, векселі, акти прийому-передачі товарно-матеріальних цінностей (послуг, векселів), акти виконаних робіт, акти взаємозвірки, товарно-транспортні накладні, сертифікати якості (відповідності) на придбані товарно-матеріальних цінностей, довіреності, копії сторінок журналів видачі довіреностей та інші первинні бухгалтерські документи по зазначеним фінансово-господарським взаємовідносинам між підприємствами, за період з 01.01.2016 по 12.02.2018.

Визначити строк дії ухвали тривалістю один місяць, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник 1- в матеріалах судового провадження № 757/10727/18-к

Примірник 2 - наданий слідчому ОСОБА_3

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.03.2018
Оприлюднено28.02.2023
Номер документу73000430
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —757/10727/18-к

Ухвала від 06.03.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Писанець В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні