Ухвала
від 26.03.2018 по справі 815/1219/18
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/1219/18

УХВАЛА

26 березня 2018 року м. Одеса

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Цховребова М.Г., розглянувши матеріали адміністративного позову Товариства з обмеженою відповідальністю «Норойл-К» до Головного управління ДФС в Одеській області про визнання протиправним і скасування податкового повідомлення-рішення, -

встановив:

21 березня 2018 року до Одеського окружного адміністративного суду надійшов позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Норойл-К» (місцезнаходження: 65104, м. Одеса, вул. Ільфа і Петрова, 18, кабінет 316, ідентифікаційний код юридичної особи: 39617908) до Головного управління ДФС в Одеській області (місцезнаходження: 65044, м. Одеса, вул. Семінарська, 5, ідентифікаційний код юридичної особи: 39398646) про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення № 00001144004 від 17.01.2018 року, з тих підстав, по суті, що позивач не є такою особою, що відповідно до пп. 212.3.4 п. 212.3 ст. 212 Податкового кодексу України, здійснює реалізацію пального, та підлягає обов'язковій реєстрації контролюючими органами як платника акцизного податку за місцезнаходженням юридичної особи.

До позовної заяви позивачем додано клопотання про відстрочення сплати судового збору, в якому останній, керуючись ст.ст. 49, 88, 160 КАС України, просить відстрочити сплату судового збору позивачу за позовною заявою до відповідача з вимогою визнати протиправним та скасувати податкове повідомлення-рішення № 000011440044 від 17.01.2018 року до ухвалення судового рішення у справі, із посиланням на те, що: - якщо майновий стан особи не дає можливості оплатити судові витрати, то суд може прийняти рішення, яким зокрема, відстрочити оплату судових витрат на визначений строк; - на підтвердження важкого майнового стану надаємо копію податкової декларації, з якої вбачається прибуток за звітний період у розмірі 2500 гривень, що не надає можливості сплатити судовий збір та отримати доступ до правосуддя. До клопотання додано податкову декларацію позивача з податку на прибуток підприємства за півріччя 2017 року.

Судом з'ясовано, що оскарженим податковим повідомленням-рішенням відповідача від 17.01.2018 року № 00001144004 до позивача застосовано штрафні (фінансові) санкції (штрафи) у сумі двадцять вісім мільйонів тринадцять тисяч дев'ятсот вісімнадцять гривень 09 коп.

Згідно пп. 1 п. 3 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» від 8 липня 2011 року № 3674-VІ (далі – ЗУ № 3674-VІ) за подання до адміністративного суду адміністративного позову майнового характеру, який подано суб'єктом владних повноважень, юридичною особою ставка судового збору складає 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно належний розмір судового збору за подання до адміністративного суду даного адміністративного позову складає чотириста двадцять тисяч двісті вісім гривень 77 коп.

Відповідно до ч. 1 ст. 133 КАС України, суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою зменшити розмір належних до оплати судових витрат чи звільнити від їх оплати повністю або частково, чи відстрочити або розстрочити сплату судових витрат на визначений строк.

Частиною 1 сттті 8 ЗУ № 3674-VІ встановлено, що враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі.

Керуючись та на підставі вищенаведених положень КАС України та ЗУ № 3674-VІ, враховуючи значний розмір судового збору за подання до адміністративного суду даного адміністративного позову та майновий стан сторони, суд вважає за можливе задовольнити клопотання позивача та відстрочити сплату судового збору до ухвалення судового рішення у справі № 815/1219/18.

Підстави для залишення позовної заяви без руху, її повернення чи відмови у відкритті провадження у справі відсутні.

Згідно ч. 3 ст. 80 КАС України про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Відповідно до ч. 8 ст. 171 КАС України, питання про відкриття провадження в адміністративній справі суддя вирішує протягом п'яти днів з дня надходження до адміністративного суду, зокрема, заяви про усунення недоліків позовної заяви у разі залишення позовної заяви без руху.

Керуючись ст.ст. 80, 133, 149, 171, 243, 248, 256, 294, 295, Перехідними положеннями КАС України, суд -

ухвалив:

Прийняти позовну заяву до розгляду.          

Відкрити провадження в адміністративній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Норойл-К» до Головного управління ДФС в Одеській області про визнання протиправним і скасування податкового повідомлення-рішення.

Клопотання позивача про відстрочення сплати судового збору задовольнити. Відстрочити Товариству з обмеженою відповідальністю «Норойл-К» сплату судового збору за даним адміністративним позовом до ухвалення судового рішення у справі № 815/1219/18.

Справа буде розглядатися за правилами загального позовного провадження.

Призначити підготовче засідання по справі на 23 квітня 2018 року о 10 год. 00 хв. у приміщенні Одеського окружного адміністративного суду за адресою: м. Одеса, вул. Фонтанська дорога, 14, зала судових засідань № 9 (1-й поверх).

Встановити відповідачу 15-денний строк з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі для подання відзиву на позов, із дотриманням вимог ч.ч. 2, 4 ст. 162 КАС України. На виконання вимог ч. 3 ст. 162 КАС України, копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана (надана) іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Неподання суб'єктом владних повноважень відзиву на позов без поважних причин може бути кваліфіковано судом як визнання позову.

Витребувати у відповідача належним чином засвідчені копії:

- усіх доказів-підстав прийняття оскаржуваного рішення;

- усіх матеріалів досудового вирішення спору (якщо позивач скористався відповідним порядком оскарження).

Витребувані документи подати до суду у 5-денний строк з дня одержання ухвали із підтвердженням надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

В разі ненадання витребуваних документів – надати письмові пояснення щодо причин їх ненадання у той самий строк.

Встановити позивачу 5-денний строк з дня отримання відзиву на позов для подання відповіді на відзив, із дотриманням вимог ч.ч. 2, 4 ст. 162 КАС України. На виконання вимог ч. 3 ст. 162 КАС України, копія відповіді на відзив та доданих до неї документів повинна бути надіслана (надана) іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) відповіді на відзив до суду.

Встановити відповідачу 5-денний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення щодо відповіді на відзив, із дотриманням вимог ч.ч. 2, 4 ст. 162 КАС України. На виконання вимог ч. 3 ст. 162 КАС України, копія заперечення та доданих до нього документів повинна бути надіслана (надана) іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) заперечення до суду.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 149 КАС України у випадку невиконання процесуальних обов'язків, зокрема ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу, суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід Державного бюджету України з відповідної особи штрафу у сумі від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається, за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: http://court.gov.ua/fair/sud1570/.

Наявні в суді матеріали, які підлягають врученню суб'єкту владних повноважень за місцезнаходженням якого розглядається справа, як стороні, можна отримати лише безпосередньо у суді.

Окремо від рішення суду ухвалу суду про відкриття провадження у справі може бути оскаржено в апеляційному порядку лише в частині порушення правил підсудності, в порядку, передбаченому п. 15.5 ч. 1 Розділу VІІ Перехідних положень КАС України, та у строк, встановлений ст. 295 КАС України.

В іншій частині ухвала суду окремо не оскаржується.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

          Суддя                     М.Г. Цховребова

          

Дата ухвалення рішення26.03.2018
Оприлюднено02.04.2018
Номер документу73006608
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним і скасування податкового повідомлення-рішення

Судовий реєстр по справі —815/1219/18

Ухвала від 11.05.2018

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Цховребова М. Г

Ухвала від 11.05.2018

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Цховребова М. Г

Ухвала від 26.03.2018

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Цховребова М. Г

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні