Рішення
від 27.03.2018 по справі 573/313/18
БІЛОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 573/313/18

Номер провадження 2/573/176/18

РІШЕННЯ

іменем України

27 березня 2018 року м. Білопілля

Білопільський районний суд Сумської області в складі:

головуючої судді: Черкашиної М.С.

при секретарі: Терещенко О.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в м. Білопіллі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Іскрисківщинської сільської ради Білопільського району Сумської області, треті особи: Шістнадцята Київська державна нотаріальна контора, відділ у Білопільському районі Головного управління Держгеокадастру у Сумській області про визнання права власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом,

В С Т А Н О В И В:

23 лютого 2018 року представник ОСОБА_2 в інтересах позивача ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Іскрисківщинської сільської ради про визнання права власності на земельну частку (пай) у порядку спадкування за законом. Позовні вимоги мотивовані тим, що ІНФОРМАЦІЯ_4 року в с. Безсалівка Білопільського району Сумської області помер свекор позивача - ОСОБА_3. Після його смерті відкрилась спадщина на земельну частку (пай) у землі, яка перебувала у колективній власності АПТЗТ Іскра , розміром 6,55 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), яка належала померлому на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_2 від 14 січня 1997 року, виданого на підставі розпорядження Білопільської районної державної адміністрації від 09 січня 1997 року № 9. За життя ОСОБА_3 заповів своєму сину - ОСОБА_4 все своє майно. Спадкодавець на день смерті був зареєстрований та проживав за адресою: с. Безсалівка Білопільського району Сумської області одиноко. ОСОБА_4 в свою чергу фактично прийняв спадщину свого батька ОСОБА_3, але не оформив своїх спадкових прав. ОСОБА_4, який був чоловіком позивача, помер ІНФОРМАЦІЯ_5 року в м. Києві. Позивач частково оформила свої спадкові права, отримавши в Шістнадцятій Київській державній нотаріальній конторі свідоцтво про право на спадщину за законом на спадкове майно, яке залишилось після смерті чоловіка. Маючи намір отримати свідоцтво про право на спадщину за законом на вищевказану земельну частку (пай) ОСОБА_3, спадкоємцем після смерті якого був його син, тобто чоловік позивача - ОСОБА_4, позивач звернулась до державного нотаріуса, але у видачі вказаного свідоцтва їй було відмовлено у зв'язку з тим, що сертифікат на право на земельну частку (пай) був виготовлений на ім'я ОСОБА_3 після його смерті та оригінал зберігається у Відділі у Білопільському районі Головного управління Держгеокадастру у Сумській області. Таким чином вона вимушена звернутись до суду за захистом своїх спадкових прав, як спадкоємець першої черги після смерті свого чоловіка. Посилаючись на викладені вище обставини, представник позивача просить визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом після чоловіка ОСОБА_4, який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 року, право власності на земельну частку (пай) у землі, яка перебувала у колективній власності АПТЗТ Іскра , розміром 6,55 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) на території Іскрисківщинської сільської ради Білопільського району Сумської області, посвідчену сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_2 від 14 січня 1997 року, виданого на підставі розпорядження Білопільської районної державної адміністрації від 09 січня 1997 року на ім'я ОСОБА_3, який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 року.

В підготовче засідання позивач ОСОБА_1 не з'явилась, її представник за дорученням ОСОБА_2 надав до суду письмову заяву про підтримання позовних вимог та розгляд справи у їх відсутність (а. с. 64-65).

Представник відповідача - Іскрисківщинської сільської ради Білопільського району Сумської області в підготовче засідання не з'явився, повідомивши, що з позовом згодні, просили розглянути справу без участі представника сільської ради (а. с. 66).

Представники третіх осіб - відділу у Білопільському районі Головного управління Держгеокадастру у Сумської області та Шістнадцятої Київської державної нотаріальної контори у підготовче засідання також не з'явились (а. с. 26, 30).

Частиною 3 статті 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

У відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України суд вважає за можливе розглянути справу без участі сторін, на підставі наявних у справі доказів, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Повно, всебічно і об'єктивно дослідивши матеріали справи та оцінивши їх у сукупності з точки зору належності, допустимості і взаємозв'язку, суд приходить до наступних висновків.

Судом встановлені наступні фактичні обставини справи і відповідні їм правовідносини.

Суд вважає, що згідно з п. 4 Перехідних положень Цивільного кодексу України 2003 року до правовідносин щодо прийняття спадщини після ОСОБА_3, який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 року , слід застосовувати і норми Цивільного кодексу Української РСР 1963 року, який діяв на час їх виникнення, і норми нині діючого Цивільного кодексу України, так як спірні правовідносини виникли до набрання чинності ЦК України 2003 року та продовжують існувати на даний час.

Зокрема, згідно з ч. 1 ст. 524 ЦК Української РСР 1963 року спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом. Спадкоємство за законом має місце, коли і оскільки воно не змінено заповітом.

Відповідно до ст. 525 ЦК УРСР часом відкриття спадщини визнається день смерті спадкодавця, а при оголошенні його померлим - день, зазначений в статті 21 цього Кодексу.

Спадкоємцями можуть бути особи, що були живими на момент смерті спадкодавця, а також діти померлого, зачаті при його житті і народжені після його смерті (ст. 527 ЦК УРСР).

Зі змісту ч. 1 ст. 534 ЦК УРСР кожний громадянин може залишити за заповітом усе своє майно або частину його (не виключаючи предметів звичайної домашньої обстановки і вжитку) одній або кільком особам як тим, що входять, так і тим, що не входять до кола спадкоємців за законом, а також державі або окремим державним, кооперативним та іншим громадським організаціям.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 549 ЦК УРСР визнається, що спадкоємець прийняв спадщину: якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном; якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини. Зазначені в цій статті дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_4 року помер ОСОБА_3 в с. Безсалівка Білопільського району Сумської області, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3 (а. с. 8).

Відповідно до заповіту, посвідченого секретарем виконавчого комітету Іскрисківщинської сільської ради Білопільського району Сумської області 13 квітня 1993 року, зареєстрованого в реєстрі за № 40, ОСОБА_3 все своє майно заповів сину - ОСОБА_4 (а. с. 10).

Зі змісту довідки відділу у Білопільському районі Головного управління Держгеокадастру у Сумській області від 05 лютого 2018 року за № 72/162-18 вбачається, що ОСОБА_3 мав право на земельну частку (пай) розміром 6,55 умовних кадастрових гектарів на території Іскрисківщинської сільської ради, АПТЗТ Іскра для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_2 від 14 січня 1997 року, виданого згідно розпорядження Білопільської районної державної адміністрації від 09 січня 1997 року № 9. Сертифікат не одержаний, його оригінал зберігається у відділі (а. с. 9).

З інформаційної довідки, виданої відділом у Білопільському районі Головного управління Держгеокадастру у Сумській області від 20 лютого 2018 року за № 32/132-18 вбачається, що станом на 2018 рік оціночна вартість об'єкта оцінки - земельної частки (паю), розміром 6,55 умовних кадастрових гектарів без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) складає 110 399 грн. для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Іскрисківщинської сільської ради (бувше СГАПТЗТ Іскра ) на а. с. 17.

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_4 ОСОБА_3 був батьком ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2 (а. с. 11).

На підставі довідки, виданої виконкомом Іскрисківщинської сільської ради Білопільського району Сумської області від 11 грудня 2017 року за № 674/02-24 ОСОБА_3,ІНФОРМАЦІЯ_3, який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 року, був зареєстрований та одиноко проживав за адресою: с. Безсалівка Білопільського району Сумської області. Заповіт від імені померлого ОСОБА_3 виконкомом сільської ради посвідчувався на ім'я ОСОБА_4, 13 квітня 1993 року за реєстровим номером 40, в спадковому реєстрі № 42960900. Спадкоємцем на майно, що залишилось після смерті ОСОБА_3 є його син ОСОБА_4, який на протязі 6 місяців із дня смерті батька зберігав його документи, доглядав за будинком та городом, розпоряджався особистим майном померлого (а. с. 12).

Згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_6 ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_5 року в м. Києві (а. с. 13).

ОСОБА_1 є дружиною ОСОБА_4, що підтверджується свідоцтвом про укладення шлюбу серії НОМЕР_5, про що в Книзі реєстрації актів укладення шлюбу 09 березня 1994 року зроблено відповідний запис за № 377 (а. с. 14).

З Витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі, виданого Шістнадцятою Київською державною нотаріальною конторою 16 жовтня 2012 року вбачається, що нотаріусом заведено спадкову справу № 117/2010 після смерті ОСОБА_4, який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 року та видано свідоцтво про право на спадщину на ім'я ОСОБА_1 (а. с. 15).

Згідно з п. 24 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 "Про судову практику у справах про спадкування" при розгляді цих справ слід перевіряти наявність або відсутність спадкової справи стосовно спадкодавця у державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини.

Зі змісту постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії, виданої державним нотаріусом Шістнадцятої Київської державної нотаріальної контори Вірнік І.Є. від 02 грудня 2017 року за № 2308/0231 вбачається, що оформлення спадщини після померлого ІНФОРМАЦІЯ_5 року ОСОБА_4, який був спадкоємцем згідно заповіту від 13 квітня 1993 року після ОСОБА_3, який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 року, не вдається можливим у зв'язку з відсутністю правовстановлюючого документа, який посвідчує право власності спадкодавця на майно (а. с. 16).

У відповідності до Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру вбачається, що спадкова справа після ОСОБА_3, який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 року держнотконторою не заводилась, в Спадковому реєстрі відсутня будь-яка інформація (а. с. 29).

Із копії спадкової справи № 117/2012 вбачається, що після ОСОБА_4, який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 року, заведена спадкова справа та видано свідоцтва про право на спадщину за законом на ім'я ОСОБА_1. Спадкове майно складається із квартири, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 (а. с. 33-62).

Зокрема, статтею 1216 ЦК України 2003 року визначено, що спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно ч. ч. 1, 2 ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Пленум Верховного Суду України у п. 20 своєї постанови "Про судову практику у справах про спадкування від 30 травня 2008 року роз'яснив, що справи про спадкування за законом мають вирішуватись на основі правил глави 86 ЦК України. Спадкування за законом здійснюється почергово. За відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття всіма спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують спадкоємці відповідної черги. Зокрема, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

У відповідності до ч. 1 ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Спадкоємець, який постійно проживав разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї (ч. 3 ст. 1268 ЦК України).

Згідно ч. 1 ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має право подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Згідно з ч. 1, 3 ст. 1296 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. Відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Частиною першою статті 316 Цивільного кодексу України поняття права власності визначено як право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. При цьому право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом (ст. 328 ЦК України).

У відповідності до ч. 2 ст. 373 ЦК України право власності на землю (земельну ділянку) набувається і здійснюється відповідно до закону.

За змістом п. г ч. 1 ст. 81 Земельного кодексу України громадяни України набувають право власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини.

Пленум Верховного Суду України у п. 11 своєї постанови "Про судову практику справах про спадкування від 30 травня 2008 року роз'яснив, що при вирішенні спору про спадкування права на земельну частку (пай) основним документом, що посвідчує таке право, є сертифікат про право на земельну частку (пай).

Згідно п. 17 Перехідних положень Земельного кодексу України від 25 жовтня 2001 року сертифікати на право на земельну частку (пай), отримані громадянами, вважаються правовстановлюючими документами при реалізації ними права вимоги на відведення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості) відповідно до законодавства.

Сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення власникам таких часток (паїв) у натурі (на місцевості) земельних ділянок та видачі їм державних актів на право власності на землю.

Статтею 2 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) передбачено, що основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною (міською) державною адміністрацією. Документом, який посвідчує право на земельну частку (пай) також є: рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

Виходячи з вищевикладеного, суд вважає за можливе задовольнити позовні вимоги ОСОБА_1 та визнати за нею право власності на земельну частку (пай), розміром 6,55 умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі, в порядку спадкування за законом після чоловіка ОСОБА_4, померлого ІНФОРМАЦІЯ_5 року, право на яке належало ОСОБА_3, який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 року.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 524, 525, 527, 534, 549 Цивільного кодексу Української РСР 1963 року, ст.ст. 316, 328, 373, 1216, 1218, 1220, 1261, 1268, 1269, 1296, п. 4 Перехідних положень ЦК України 2003 року, ст. 81 Земельного Кодексу України, ст.ст. 10, 81, 200, 247, 259, 265, 273, 354-355 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 (паспорт серія НОМЕР_7, КНОКПП: НОМЕР_1, зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1) до Іскрисківщинської сільської ради Білопільського району Сумської області (місце знаходження: с. Іскрисківщина, вул. Молодіжна, буд. 35 Білопільський район Сумська область, код ЄДРПОУ: 04390009), треті особи: Шістнадцята Київська державна нотаріальна контора (місце знаходження: 02091, м. Київ, вул. Харківське шосе, буд. 172, ЄДРПОУ: 39121983), відділ у Білопільському районі Головного управління Держгеокадастру у Сумській області (місце знаходження: 41800, м. Білопілля, вул. Старопутивльська, 20, код ЄДРПОУ: 39765885), про визнання права власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом, задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 у порядку спадкування за законом після чоловіка ОСОБА_4, який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 року, право власності на земельну частку (пай) у землі, яка перебувала у колективній власності АПТЗТ Іскра , розміром 6,55 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) на території Іскрисківщинської сільської ради Білопільського району Сумської області, посвідчену сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_2 від 14 січня 1997 року, виданого на підставі розпорядження Білопільської районної державної адміністрації від 09 січня 1997 року на ім'я ОСОБА_3, який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 року.

Відповідно до п. п. 15.5 п. 15 Перехідних положень ЦПК апеляційна скарга на рішення може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Апеляційного суду Сумської області через Білопільський районний суд Сумської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги усіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя :

СудБілопільський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення27.03.2018
Оприлюднено29.03.2018
Номер документу73010331
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —573/313/18

Рішення від 27.03.2018

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

Ухвала від 26.02.2018

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні