Вирок
від 28.02.2018 по справі 761/3261/18
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/3261/18

Провадження №1-кп/761/1197/2018

В И Р О К

іменем України

28 лютого 2018 року

Шевченківський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

захисника ОСОБА_4

підозрюваного ОСОБА_5

провівши підготовче судове засідання в м. Києві у кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за № 12017100010011209 від 24.11.2017 року щодо

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Рождественське Драбівського району Черкаської області, громадянина України, українця, офіційно не працюючого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого, -

за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч.1 ст. 205 КК України,

в с т а н о в и в:

До Шевченківського районного суду м. Києва 31.01.2018 року надійшли обвинувальний акт, затверджений прокурором Київської місцевої прокуратури № 1 м. Києва ОСОБА_3 та угода про визнання винуватості від 30 січня 2018 року, укладена між прокурором ОСОБА_3 та підозрюваним ОСОБА_5 .

Відповідно до обвинувального акта 28 жовтня 2015 року Шевченківською районною в місті Києві державною адміністрацією здійснено державну реєстрацію юридичної особи - ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ФІНЕСТРАЙ-ЛАЙТІНГ-ФГ» (далі - ТОВ «ФІНЕСТРАЙ-ЛАЙТІНГ-ФГ»), ідентифікаційний код юридичної особи 40089278, юридична адреса якого: м. Київ, вул. О.Довженка, 18, номер запису державної реєстрації юридичної особи 10741020000056622. Видами діяльності є:

Код КВЕД 46.19 Діяльність посередників у торгівлі товарами широкого асортименту;

Код КВЕД 46.49 Оптова торгівля іншими товарами господарського призначення;

Код КВЕД 82.99 Надання інших допоміжних комерційних послуг, н. в. і. у;

Код КВЕД 47.42 Роздрібна торгівля телекомунікаційним устаткуванням у спеціальних магазинах;

Код КВЕД 46.19 Діяльність посередників у торгівлі товарами широкого асортименту;

Код КВЕД 69.20 Діяльність у сфері бухгалтерського обліку й аудиту; консультування з питань оподаткування;

Код КВЕД 70.22 Консультування з питань комерційної діяльності й керування.

З метою реалізації злочинного умислу, приблизно у жовтні 2015 року, особа, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження - №12017100010007651/ при невстановлених слідством обставинах, у невстановлений досудовим розслідуванням час та місці, запропонувала за грошову винагороду ОСОБА_5 стати фіктивним засновником та директором ТОВ «ФІНЕСТРАЙ-ЛАЙТІНГ-ФГ», тим самим бути пособником /фіктивно стати засновником та директором/ у придбанні суб`єкта підприємницької діяльності /юридичної особи/ з метою прикриття незаконної діяльності особи, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження.

ОСОБА_5 , маючи на меті покращення свого матеріального становища, усвідомлюючи противний характер своїх дій, діючи умисно, не маючи наміру займатися підприємницькою діяльністю, погодився на вказану пропозицію. При цьому, ОСОБА_5 не мав досвіду у сфері здійснення господарської діяльності, не мав мети досягнення економічних, соціальних результатів господарської діяльності юридичної особи та відповідно законного одержання прибутку.

Таким чином, у ОСОБА_5 виник злочинний умисел, спрямований на вчинення пособництва у вчиненні фіктивного підприємництва, тобто придбання суб`єкта підприємницької діяльності /юридичної особи/ з метою прикриття незаконної діяльності особи, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, яке виражатиметься у здійсненні безтоварних операцій, оформлення фіктивних угод без наміру їх подальшого виконання.

В подальшому, з метою реалізації вказаного злочинного умислу особа, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, підібрала суб`єкт підприємницької діяльності /юридичну особу/ ТОВ «ФІНЕСТРАЙ-ЛАЙТІНГ-ФГ». При невстановлених досудовим розслідуванням обставинах відбулася попередня домовленість засновника ТОВ «ФІНЕСТРАЙ-ЛАЙТІНГ-ФГ» про продаж частки у статутному капіталі розміром 100% даної юридичної особи ОСОБА_5 .

Після цього, при невстановлених досудовим розслідуванням обставинах, особа, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження запропонувала ОСОБА_5 стати засновником та директором ТОВ «ФІНЕСТРАЙ-ЛАЙТІНГ-ФГ» з метою прикриття незаконної діяльності даної особи та за грошову винагороду. При цьому, ОСОБА_5 надав свої документи, що посвідчують особу та підписав надані йому особою, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження, статутні та інші документи щодо перереєстрації фіктивного підприємства ТОВ «ФІНЕСТРАЙ-ЛАЙТІНГ-ФГ».

Крім цього, з метою перереєстрації юридичної особи у невстановленому місці та невстановлений досудовим розслідуванням час, особою, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, складено протокол № 2 загальних зборів учасників ТОВ «ФІНЕСТРАЙ-ЛАЙТІНГ-ФГ» від 05.01.2016, який 05.01.2016 підписано попереднім учасником товариства ОСОБА_6 . Згідно заключної частини даного протоколу, прийнято рішення про передачу статутного капіталу в розмірі 100 % ТОВ «ФІНЕСТРАЙ-ЛАЙТІНГ-ФГ» ОСОБА_5 та призначення його директором.

Крім цього, ОСОБА_5 підписано заздалегідь підготовлені особою, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження, документи, а саме договори купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ «ФІНЕСТРАЙ-ЛАЙТІНГ-ФГ» код ЄДРПОУ 40089278 від 05.01.2016, протокол реєстрації учасників зборів ТОВ «ФІНЕСТРАЙ-ЛАЙТІНГ-ФГ» № 2а від 05.01.2016, статут ТОВ «ФІНЕСТРАЙ-ЛАЙТІНГ-ФГ» в новій редакції від 05.01.2016 та інші документи, необхідні для перереєстрації підприємства.

З метою прикриття незаконної діяльності особи, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження та здійснення фіктивного підприємництва, при невстановлених слідством обставинах ОСОБА_5 як директор ТОВ «ФІНЕСТРАЙ-ЛАЙТІНГ-ФГ» підписав виготовлені особою, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, довіреності на представлення інтересів ТОВ «ФІНЕСТРАЙ-ЛАЙТІНГ-ФГ», заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, опис документів, що надаються державному реєстратору для проведення реєстраційної дії «Внесення змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань».

Після підписання всіх статутних та інших документів, ОСОБА_5 для подальшої державної реєстрації змін, пов`язаних із придбанням ТОВ «ФІНЕСТРАЙ-ЛАЙТІНГ-ФГ» передав їх невстановленій особі, яка поставила відтиски мастичної печатки ТОВ «ФІНЕСТРАЙ-ЛАЙТІНГ-ФГ».

При невстановлених обставинах, документи щодо перереєстрації передано до відділуз питаньдержавної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб підприємців Шевченківської районноївмісті Києві державної адміністрації (адреса: 01030,м.Київ, бульвар Тараса Шевченка, 26/4) для проведення державної реєстрації змін щодо юридичної особи ТОВ «ФІНЕСТРАЙ-ЛАЙТІНГ-ФГ». На підставі вищевказаних документів, державний реєстратор вніс запис до Єдиного Державного реєстру фізичних та юридичних осіб щодо перереєстрації учасника ТОВ «ФІНЕСТРАЙ-ЛАЙТІНГ-ФГ» ОСОБА_5 .

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 № 755-15 (далі - Закон), державна реєстрація юридичних осіб, громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців - офіційне визнання шляхом засвідчення державою факту створення або припинення юридичної особи, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, засвідчення факту наявності відповідного статусу громадського об`єднання, професійної спілки, її організації або об`єднання, політичної партії, організації роботодавців, об`єднань організацій роботодавців та їхньої символіки, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, зміни відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, про юридичну особу та фізичну особу - підприємця, а також проведення інших реєстраційних дій, передбачених цим Законом.

Таким чином, ОСОБА_5 став засновником та директором ТОВ «ФІНЕСТРАЙ-ЛАЙТІНГ-ФГ», при цьому фінансово-господарську діяльність вказаного підприємства не здійснював, товарів не поставляв, послуг не надавав, податкову звітність не складав, не підписував та не подавав до органів Державної фіскальної служби України.

Реєстрація змін учасників (засновників) ТОВ «ФІНЕСТРАЙ-ЛАЙТІНГ-ФГ» в органах державної влади здійснена згідно чинного законодавства, тому отримання необхідних реквізитів - назви, юридичної адреси, особистих даних службових осіб підприємства, індивідуального номера платника податків та печатки підприємства надало можливість невстановленій слідством особі, прикриваючись зовнішньо законним фактом реєстрації ТОВ «ФІНЕСТРАЙ-ЛАЙТІНГ-ФГ» здійснювати неконтрольовані фінансові операції з метою прикриття незаконної діяльності.

Крім того, ОСОБА_5 відповідно до вимог чинного законодавства України, відкрив рахунки ТОВ «ФІНЕСТРАЙ-ЛАЙТІНГ-ФГ» у банківських установах для отримання можливості особою, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, здійснювати незаконні розрахунки із контрагентами ТОВ «ФІНЕСТРАЙ-ЛАЙТІНГ-ФГ».

Незаконна діяльність ТОВ «ФІНЕСТРАЙ-ЛАЙТІНГ-ФГ» полягала у тому, що невстановлені слідством особи, використовуючи реквізити вказаного підприємства та його печатку, здійснювали незаконну діяльність, яка полягала в документальному оформленні неіснуючих операцій за продаж товарів, виконання робіт, надання послуг) на адресу підприємств-контрагентів, після чого такі документи передавалися замовникам «послуг» чи «товарів» (підприємствам-вигодонабувачам) з метою уникнення від оподаткування шляхом незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість та завищення валових витрат з податку на прибуток.

При цьому, хоча ОСОБА_5 являвся засновником та директором ТОВ «ФІНЕСТРАЙ-ЛАЙТІНГ-ФГ», підприємством він ніколи не керував, грошовими коштами підприємства не розпоряджався, реєстраційні документи ТОВ «ФІНЕСТРАЙ-ЛАЙТІНГ-ФГ» передав невстановленій слідством особі для подальшого використання у незаконній діяльності, надавши можливість складати фіктивні господарські угоди та фіктивні первинні фінансово-господарські документи для того, щоб перераховувати кошти без фактичного здійснення операцій, використовуючи реквізити ТОВ «ФІНЕСТРАЙ-ЛАЙТІНГ-ФГ», здійснювати безтоварні операції та надання послуг з мінімізації податкових зобов`язань підприємствам реального сектору економіки.

Таким чином, ОСОБА_5 вчинив пособництво у фіктивному підприємництві, тобто придбав суб`єкт підприємницької діяльності /юридичної особи/ з метою прикриття незаконної діяльності, чим вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України.

Відповідно до умов угоди про визнання винуватості від 30 січня 2018 року, прокурор ОСОБА_3 та підозрюваний ОСОБА_5 у кримінальному провадженні за №12017100010011209 від 24.11.2017 року за спільною ініціативою та обопільною згодою відповідно до ст.ст. 468, 469, 472 КПК України уклали дану угоду про визнання винуватості, в якій виклали формулювання підозри та його правову кваліфікацію за ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України, яка ніким не оспорюється, зазначили істотні обставини для даного кримінального провадження, беззастережне визнання підозрюваним своєї винуватості у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України, а також узгодили призначення покарання підозрюваному за ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України, у виді штрафу в розмірі п`ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Також, у даній угоді зазначені роз`яснення підозрюваному про наслідки укладення та затвердження угоди, наслідки її невиконання.

Перевіривши угоду про визнання винуватості на її відповідність вимогам чинного КПК України, суд прийшов до висновку, що зазначена угода у повному обсязі відповідає вимогам чинного законодавства, оскільки вона містить всі необхідні реквізити, визначені статтею 472 КПК України, зокрема, найменування сторін, формулювання підозри та його правову кваліфікацію із зазначенням частини статті закону України про кримінальну відповідальність, істотні для відповідного кримінального провадження обставини, беззастережне визнання підозрюваним своєї винуватості у вчиненні кримінального правопорушення, узгоджене покарання та згода підозрюваного на призначення покарання, наслідки укладення та затвердження угоди, передбачені статтею 473 цього Кодексу, наслідки невиконання угоди, дата її укладення та підписи сторін.

У підготовчому судовому засіданні підозрюваний підтвердив суду, що укладення угоди є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Прокурор, захисник та підозрюваний у підготовчому судовому засіданні просили затвердити угоду про визнання винуватості.

Підозрюваний ОСОБА_5 в судовому засіданні просив вказану угоду з прокурором затвердити і призначити узгоджену в ній міру покарання, при цьому беззастережно визнав себе винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст.205 КК України, дав згоду на застосування узгодженого виду та розміру покарання, заявивши, що здатний реально виконати взяті на себе відповідно до угоди зобов`язання.

Суд шляхом проведення опитування сторін кримінального провадження переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді. При цьому судом з`ясовано, що підозрюваний ОСОБА_5 повністю усвідомлює зміст укладеної угоди про визнання винуватості, характер підозри, щодо якої визнає себе винуватим підозрюваний, цілком розуміє свої права, визначені п. 1 ч. 4 ст. 474 КПК України, а також наслідки укладення, затвердження даної угоди, передбачені ч.2 ст.473 КПК України, та наслідки її невиконання, передбачені ст. 476 КПК України.

Дослідивши угоду про визнання винуватості, вислухавши доводи сторін, суд вважає, що укладена між прокурором і підозрюваним угода відповідає вимогам КПК України, суд вважає доведеним, що ОСОБА_5 вчинено пособництво у фіктивному підприємництві, тобто придбання суб`єкта підприємницької діяльності /юридичної особи/ з метою прикриття незаконної діяльності та правильно кваліфіковано дії підозрюваного ОСОБА_5 за ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України, умови угоди не суперечать інтересам суспільства і не порушуються права, свободи чи інтереси сторін або інших осіб, сторони уклали угоду добровільно, підозрюваний може виконати взяті на себе за угодою зобов`язання, фактичні підстави для визнання винуватості наявні, узгоджена міра покарання відповідає загальним засадам призначення покарання, визначених ст. 65 КК України.

З огляду на викладене, суд прийшов до висновку, що укладена між прокурором ОСОБА_3 та підозрюваним ОСОБА_5 угода про визнання винуватості підлягає затвердженню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 374, 375, 376, 472, 473, 474, 475 КПК України, суд, ?

засудив:

Угоду про визнання винуватості від 30 січня 2018 року, що укладена у кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за №12017100010011209 від 24.11.2017 року за підозрою ОСОБА_5 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України, між прокурором Київської місцевої прокуратури № 1 ОСОБА_3 та підозрюваним ОСОБА_5 затвердити.

ОСОБА_5 визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України та призначити йому узгоджене сторонами покаранняу виді штрафу в розмірі п`ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян в сумі 8500 /вісім тисяч п`ятсот/ гривень.

Вирок може бути оскаржений до Апеляційного суду міста Києва через Шевченківський районний суд міста Києва протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку. Копію вироку негайно після його проголошення вручити підозрюваному та прокурору.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.02.2018
Оприлюднено28.02.2023
Номер документу73023046
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —761/3261/18

Вирок від 28.02.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Левицька Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні