Ухвала
від 29.03.2018 по справі 200/5421/18
БАБУШКІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа №200/5421/18

1-кс/200/3660/18

УХВАЛА

про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту

29 березня 2018 року м. Дніпро

Слідчий суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , при секретарі: ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , слідчого ОСОБА_4 , підозрюваної ОСОБА_5 , захисника ОСОБА_6 , розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчого СВ Шевченківського ВП Дніпровського ВП ГУНП у Дніпропетровській області капітана поліції ОСОБА_4 у кримінальному проваджені № 42018040000000056 про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту у відношенні ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 підозрюваної у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 366, ч. 5 ст. 191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

28 березня 2018 року до Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська надійшло клопотання про обрання міри запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту підозрюваній ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у кримінальному провадженні №42018040000000056 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 366, ч. 5 ст. 191 КК України.

У клопотанні органу досудового розслідування зазначено, що в ході досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_5 , відповідно до наказу № 1 від 24.04.2015 призначена на посаду директора ТОВ «Сферастрой-Д» (ЄДРПОУ 39757900), яка відповідно до вимог ч. 3 ст. 18 КК України та посадових обов`язків виконує організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції, тобто є службовою особою вказаного товариства. Відповідно до своїх посадових обов`язків ОСОБА_7 зобов`язана забезпечувати дотримання законності у діяльності підприємства та здійснення його господарсько-економічних зв`язків, виконання правових засобів для фінансового управління й функціонування у ринкових умовах, укріплення договірної та фінансової дисципліни, регулювання соціально-трудових відносин, забезпечення інвестиційної привабливості підприємства у цілях підтримання і розширення масштабів підприємницької діяльності.

Відповідно до раніше розробленого плану ОСОБА_5 , будучи службовою особою ТОВ «Сферастрой-Д», реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, з метою заволодіння бюджетними коштами, перебуваючи у невстановленому слідством місці, усвідомлюючи протиправність своїх дій, умисно у період з грудня 2016 року по вересень 2017 року вносила шляхом підписання завідомо неправдиві відомості щодо обсягів та вартості виконаних ТОВ «Сферастрой-Д» будівельних робіт з капітального ремонту покрівлі житлових будинків у м. Дніпро до наступних офіційних документів.

Продовжуючи реалізацію свого злочинного умислу, спрямованого на заволодіння бюджетними коштами, ОСОБА_5 , будучи службовою особою ТОВ «Сферастрой-Д» у період з грудня 2016 року по вересень 2017 року приходила до приміщення Департаменту житлового господарства Дніпровської міської ради, розташованого за адресою: м.Дніпро, вул. Воскресенська, 16 та усвідомлюючи свої протиправні дії, достовірно знаючи що будівельні роботи з капітального ремонту покрівлі житлових будинків у м. Дніпро ТОВ «Сферастрой-Д» виконано не в повному обсязі надавала посадовим особам вказаного департаменту наступні завідомо підроблені офіційні документи.

У подальшому, на підставі вищевказаних актів виконаних робіт Департаментом житлового господарства Дніпровської міської ради на розрахунковий рахунок ТОВ «Сферастрой-Д» № НОМЕР_1 , відкритий у ПАТ КБ «Приват Банк» перераховано бюджетні кошти на загальну суму 3164 715 гривень.

В результаті умисних та протиправних дій службової особи ТОВ «Сферастрой-Д» директора ОСОБА_5 остання, шляхом зловживання своїм службовим становищем заволоділа майном територіальної громади м. Дніпро, а саме коштами бюджету м. Дніпро на загальну суму 555 177, 92 гривень, що у період 2016-2017 років у 600 та більше разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян.

Вина ОСОБА_5 у вчиненні інкримінованих їй кримінальних правопорушень повністю підтверджується зібраними в кримінальному провадженні доказами: протоколами огляду (покрівель будинків за вказаними адресами) від 29.11.2017; висновком судової будівельно-технічної експертизи № 822/12-17; протоколами допиту свідків; інформацією щодо руху грошових коштів по розрахунковому рахунку ТОВ «Сферастрой Д»; актами виконаних робіт та довідками про вартість виконаних будівельних робіт та витрат.

Суд, заслухавши слідчого, прокурора, який підтримав клопотання слідчого про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту, підозрюваної, яка заперечувала щодо обрання відносно неї запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту, яка вважає, клопотання не обґрунтованим, оскільки відсутні будь-які ризики, які дають достатні підстави для обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту, захисника, яка заперечувала щодо обрання запобіжного заходу, додала копії ухвал Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська та Апеляційного суду Дніпропетровської області ( з реєстру) в підтвердження того, що відносно підозрюваної ОСОБА_8 раніше розглядалося питання щодо обрання запобіжного заходу, до того ж пояснила, що проведено вже всі слідчі дії в рамках даного кримінального провадження та враховуючи те, що ані прокурором, ані слідчим не доведено наявність реального ризику відповідно до ст.. 177 КПК України, а саме переховування ОСОБА_5 від органів досудового розслідування та суду, який зазначено в клопотанні просила відмовити в даному клопотанні в повному обсязі.

Згідно ст. 177 КПК України, метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченім покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам:

Переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду;

Знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення;

Незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому же кримінальному провадженні;

Перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином;

Вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

Згідно з ч.1ст.194 КПК Українипід час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя, суд зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про: 1) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення; 2) наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбаченихстаттею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; 3) недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

Враховуючи викладене, суд вважає, що обрання стосовно ОСОБА_5 запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту не може ґрунтуватись лише на тому, що кримінальне правопорушення, вчинення якого їй інкримінується, відноситься до категорії особливо тяжкого злочину, а також на тому, що підозрювана може вчинити спробу переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду.

Крім того, прокурором та слідчим у судовому засіданні не доведено, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів, який би міг бути застосованим до підозрюваної ОСОБА_5 , не зможе запобігти ризику, передбаченому п. 1 ч. 1ст. 177 КПК України, а тому, враховуючи положення ч. 4ст. 194 КПК України, слідчий суддя приходить до висновку про наявність достатніх підстав для застосування до підозрюваної запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання з покладенням на неї обов`язків, передбачених ч. 5ст. 194 КПК України.

Застосовуючи такий вид запобіжного заходу, слідчий суддя виходить з необхідності уникнення ризику, передбаченого п. 1 ч. 1ст. 177 КПК України, щодо можливості підозрюваної переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду, міцності її соціальних та сімейних зв`язків, віку та стану здоров`я підозрюваної, її майнового стану , а також зі ступеню тяжкості інкримінованого їй кримінального правопорушення.

Разом із цим, слідчий суддя вважає за необхідне покласти на ОСОБА_5 обов`язки, передбачені ч. 5ст. 194 КПК України, та зобов`язати підозрювану прибувати до слідчого, прокурора, слідчого судді та суду за їх першою вимогою;не відлучатися з населеного пункту, в якому вона зареєстрована та проживає (м. Дніпро), без дозволу слідчого, прокурора чи суду; повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи.

Роз`яснити підозрюваній, що у разі невиконання обов`язків до неї може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід та накладено грошове стягнення в розмірі від 0,25 розміру мінімальної заробітної плати до 2 розмірів мінімальної заробітної плати.

При цьому, запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання необхідно застосувати до підозрюваної ОСОБА_5 на строк не більше двох місяців.

Враховуючи наведене, керуючись ст.131,132,176 - 179,193,309 КПК України, слідчий суддя -

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання слідчого СВ Шевченківського ВП Дніпровського ВП ГУНП у Дніпропетровській області капітана поліції ОСОБА_4 у кримінальному проваджені № 42018040000000056 про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту у відношенні ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 підозрюваної у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 366, ч. 5 ст. 191 КК України відмовити.

Застосувати до підозрюваної ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Ніжин, Ченігівської області, українки, громадянки України, одруженої, працюючої інженером будівельником ТОВ «Сферастой-Д» з 14.02.2018 року, зареєстрованої та проживаючої за адресою АДРЕСА_1 , за вчинення кримінальних правопорушень передбачених ч. 2 ст. 366, ч. 5 ст. 191 КК України запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання.

На підставі ч. 5ст. 194 КПК Українипокласти на підозрювану ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 наступні обов`язки:

- прибувати до слідчого, прокурора, слідчого судді та суду за їх першою вимогою;

- не відлучатися з населеного пункту, в якому вона зареєстрований та проживає (м. Дніпро), без дозволу слідчого, прокурора чи суду;

- повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи.

Визначити термін дії обов`язків не більше двох місяців.

У разі невиконання обов`язків до підозрюваної може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід та накладено грошове стягнення в розмірі від 0,25 розміру мінімальної заробітної плати до 2 розмірів мінімальної заробітної плати.

Контроль за виконанням особистого зобов`язання покладається на слідчого, а з моменту надходження справи до суду - на прокурора.

Ухвала слідчого судді, суду щодо застосування запобіжного заходу підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала може бути оскаржена до апеляційного суду Дніпропетровської області в термін 5 днів з моменту її проголошення.

Слідчий-суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.03.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу73035589
СудочинствоКримінальне
Сутьзастосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту у відношенні ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 підозрюваної у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 366, ч. 5 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —200/5421/18

Ухвала від 29.03.2018

Кримінальне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Женеску Е. В.

Ухвала від 29.03.2018

Кримінальне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Леонов А. А.

Ухвала від 29.03.2018

Кримінальне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Женеску Е. В.

Ухвала від 29.03.2018

Кримінальне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Леонов А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні