Рішення
від 30.03.2018 по справі 373/2391/17
ПЕРЕЯСЛАВ-ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 373/2391/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 березня 2018 р. м. Переяслав-Хмельницький

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючого - судді Реви О.І.

за участю секретаря судового засідання Товстої В.О.

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін в м.Переяслав-Хмельницькому справу за позовом Управління Державного агентства рибного господарства у м.Києві та Київській області до ОСОБА_1, третя особа: Стовп'язька сільська рада Переяслав-Хмельницького району Київської області, про відшкодування шкоди, завданої внаслідок порушення законодавства в галузі охорони, використання і відтворення водних біоресурсів, -

встановив:

Представник позивача - начальник Управління Державного агентства рибного господарства у м.Києві та Київській області ОСОБА_2 звернувся до суду із позовом і просить стягнути із відповідача ОСОБА_1 на користь Стовп'язької сільської ради Переслав-Хмельницького району Київської області 1547 грн. 00 коп. шкоди, заподіяної порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища внаслідок господарської та іншої діяльності.

Також просить стягнути з відповідача 1600 грн. 00 коп. судових витрат на користь держави.

Посилається на те, що відповідач ОСОБА_1 28.04.2017 близько 05 год. 30 хв. на Канівському водосховищі в районі с.Стовп'яги Переяслав-Хмельницького району Київської області проводив лов риби в нерестовий період забороненим знаряддям лову (сітками з жилки) в забрід та спіймав рибу (судак - 3 шт., карась -1 шт.) загальною вагою 3,5 кг. Своїми діями ОСОБА_1 заподіяв рибному господарству України збитки у розмірі 1547 грн. 00 коп., чим порушив п. 4.6 Правил любительського та спортивного рибальства, ст. 63 Закону України Про тваринний світ .

Постановою Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду Київської області від 26.06.2017 у справі №373/986/17 ОСОБА_1 було визнано винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ч.4 ст.85 КУпАП.

Вважає, що в зв'язку з тим, що вина відповідача є доведеною, а отже, постанова суду у справі про адміністративне правопорушення є обов'язковою для суду, що розглядає справу про цивільно-правові наслідки дій особи, стосовно якої ухвалено постанову суду, з питань, чи мали місце ці дії та чи вчинені вони цією особою.

Посилається на Закони України Про тваринний світ , Про охорону навколишнього природного середовища , Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів , відповідно до яких громадяни зобов'язані відшкодовувати шкоду, заподіяну ними внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, в порядку та розмірах, встановлених законодавством України, в повному обсязі.

Таким чином, природні ресурси, в тому числі водні біоресурси, які відповідно до Конституції України та інших законодавчих актів є майном певної територіальної громади, в даному випадку Стовп'язької сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області, а тому завдану відповідачем шкоду внаслідок порушення законодавства в галузі охорони, використання і відтворення водних біоресурсів в сумі 1547 грн. 00 коп. позивач просить стягнути на користь Стовп'язької сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області.

Судом ухвалено розглядати дану справу в порядку спрощеного провадження.

Про розгляд справи відповідач та третя особа повідомлені належним чином.

У встановлений судом строк відповідачем не надано відзиву на позов без поважних причин, а тому суд вирішує спір за наявними матеріалами справи, відповідно до ч.2 ст.191 ЦПК України.

Від третьої особи - Стовп'язької сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області будь-яких заяв, клопотань до суду не надходило.

З'ясувавши фактичні обставини справи, судом встановлено наступне.

28.04.2017 близько 05 год. 30 хв. ОСОБА_1 на Канівському водосховищі в районі с.Стовп'яги Переяслав-Хмельницького району Київської області проводив лов риби в нерестовий період забороненим знаряддям лову (сітками з жилки) в забрід та спіймав рибу (судак - 3 шт., карась -1 шт.) загальною вагою 3,5 кг. Своїми діями ОСОБА_1 заподіяв рибному господарству України збитки у розмірі 1547 грн. 00 коп., чим порушив п. 4.6 Правил любительського та спортивного рибальства, ст. 63 Закону України Про тваринний світ .

Дані обставини встановлено судом в адміністративній справі про адміністративне правопорушення відносно ОСОБА_1 та постановою Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду Київської області від 26.06.2017 за якою ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 85 КпАП України, та накладено на нього адміністративне стягнення у виді штрафу у розмірі 30 (тридцяти) неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що складає 510 (п`ятсот десять) гривень, з конфіскацією двох сіток. Чоботи гумові повернуті ОСОБА_1

При винесенні даної постанови судом не вирішувалося питання відшкодування майнової шкоди в розмірі 1547 грн. 00 коп.

Правовідносини, що виникли між сторонами регулюються Законом України Про тваринний світ ; Законом України Про охорону навколишнього природного середовища ; Законом України Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів , Постановою КМ України №1209 від 21.11.2011 Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення цінних видів водних біоресурсів .

Відповідно до такс для обчислення розміру відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення цінних видів водних біоресурсів, затверджених Постановою КМ України №1209 від 21.11.2011, розмір збитків, заподіяних ОСОБА_1 рибному господарству України становить 1547 гривень, виходячи з розрахунку за 1 штуку карася 1 неоподатковуваний мінімум доходів громадян, що становить 17 гривень, та виходячи з розрахунку за 1 штуку судака 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 510 гривень, а відповідно за 3 штуки судака - 1530 гривень. Загальний розмір майнової шкоди становить 1547 гр. 00 коп.

Згідно з ст.10 Закону України Про тваринний світ громадяни відповідно до закону зобов'язані відшкодовувати шкоду, заподіяну ними тваринному світу внаслідок порушення вимог законодавства про охорону, використання і відтворення тваринного світу. Як слідує з ст.3 даного Закону об'єктами тваринного світу, на які поширюється дія цього

Закону, є дикі тварини - хордові, в тому числі хребетні (ссавці, птахи,

плазуни, земноводні, риби та інші), які перебувають у стані природної волі, утримуються у напіввільних умовах чи в неволі.

Відповідно до ст.ст.68, 69 Закону України Про охорону навколишнього природного середовища застосування заходів дисциплінарної, адміністративної або кримінальної відповідальності не звільняє винних від компенсації шкоди, заподіяної забрудненням навколишнього природного середовища та погіршенням якості природних ресурсів. Шкода, заподіяна внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, підлягає компенсації в повному обсязі.

Як вбачається із ст.20 Закону України Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів шкода, завдана рибному господарству внаслідок знищення або погіршення стану водних біоресурсів та середовища їх перебування внаслідок господарської та іншої діяльності, підлягає відшкодуванню за рахунок осіб, які безпосередньо здійснювали або замовляли здійснення такої діяльності.

Згідно з ст.1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Належність водних біоресурсів визначається Законом України Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів , ст.37 якого передбачає, що водні біоресурси, що знаходяться у внутрішніх водних об'єктах, територіальному морі, у виключній (морській) економічній зоні України, на континентальному шельфі, є об'єктами права власності Українського народу, від імені якого права власника на ці ресурси здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування у межах, визначених Конституцією України та законами України.

Таким чином, природні ресурси, які незаконно добуті ОСОБА_1 на Канівському водосховищі в районі с.Стовп'яги Переяслав-Хмельницького району Київської області є майном територіальної громади с.Стовп'яги Переяслав-Хмельницького району Київської області, на користь якої підлягає відшкодуванню майнова шкода, завдана відповідачем внаслідок порушення законодавства в галузі охорони, використання і відтворення водних біоресурсів.

Позивачем при зверненні до суду було сплачено судовий збір за позовну вимогу майнового характеру у розмірі 1600 гривень (станом на 26.12.2017 - день подачі позову до суду, згідно штампу на поштовому відправленні), який підлягає стягненню з відповідача на користь держави, відповідно до ч.1 ст.141 ЦПК України.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги Управління Державного агентства рибного господарства у м. Києві та Київській області є законними, обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст.324, 1166 ЦК України, Законами України Про тваринний світ , Про охорону навколишнього природного середовища , Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів , на підставі ст.ст.12, 81, 141, 263-265, 274 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов Управління Державного агентства рибного господарства у м.Києві та Київській області до ОСОБА_1, третя особа: Стовп'язька сільська рада Переяслав-Хмельницького району Київської області, про відшкодування шкоди, завданої внаслідок порушення законодавства в галузі охорони, використання і відтворення водних біоресурсів - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 1547 (одну тисячу п'ятсот сорок сім) грн. 00 коп. шкоди, завданої внаслідок порушення законодавства в галузі охорони, використання і відтворення водних біоресурсів шляхом сплати коштів на користь Стовп'язької сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області (р/р 33111331700500, МФО 821018 в ГУ ДКСУ у Київській області, отримувач - П-Хм. УК/с.Стовп'яги/ 24062100, код отримувача 37644877, призначення платежу: 24062100).

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Управління Державного агентства рибного господарства у м.Києві та Київській області 1600 (одна тисяча шістсот) гривень судових витрат.

Рішення суду може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Апеляційного суду Київської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відповідно до пункту 15.5 Перехідних положень ЦПК України (03.10.2017) до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи до Апеляційного суду Київської області через Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд, а матеріали справи витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Учасники судового процесу:

позивач - Управління Державного агентства рибного господарства у м.Києві та Київській області, місцезнаходження: вул.Тургенєвська, 82-а, м.Київ, 04053, код ЄДРПОУ 40419475;

відповідач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1, місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_2;

третя особа - Стовп'язька сільська рада Переяслав-Хмельницького району Київської області , місцезнаходження: вул.Дружби, 24, с.Стовп'яги, Переяслав-Хмельницький район, Київська область, 08436, код ЄДРПОУ 04361597.

Судове рішення не проголошувалося в силу ч. 4 ст. 268 ЦПК України.

Суддя О. І. Рева

Дата ухвалення рішення30.03.2018
Оприлюднено01.04.2018
Номер документу73066438
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —373/2391/17

Рішення від 30.03.2018

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Рева О. І.

Ухвала від 01.02.2018

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Рева О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні