Рішення
від 30.03.2018 по справі 819/433/18
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 819/433/18

30 березня 2018 рокум.Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд, в складі головуючого судді Баранюка А.З., розглянувши у письмовому провадженні в порядку спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Бучацького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області про визнання незаконним рішення та зобов'язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 (далі - позивач, ОСОБА_1П.) звернувся до Тернопільського окружного адміністративного суду із позовом до Бучацького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області (далі - відповідач) про визнання незаконним рішення №67/02 від 03.01.2018 року щодо відмови в підтвердженні пільгового стажу для призначення пенсії згідно з п."в" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" та зобов'язання здійснити з 25 вересня 2017 року призначення та виплату пенсії за віком на пільгових умовах.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що 03.01.2018 р. листом №67/02 Бучацьке об'єднане управління Пенсійного фонду України Тернопільської області повідомило позивача про неможливість підтвердження пільгового стажу роботи на пільгових умовах на посаді тракториста за період роботи в колгоспі Вільна Україна та селянській спілці Вільна Україна , оскільки документально не підтверджено, що ТзОВ Вільна Україна є правонаступником колгоспу Вільна Україна та селянської спілки Вільна Україна , а тому періоди роботи до 01.04.2000 року не зараховано до стажу тракториста для призначення пенсії згідно з п. в статті 13 Закону України Про пенсійне забезпечення . Позивач вважає, що Бучацьке об'єднане управління Пенсійного фонду України Тернопільської області об'єктивно не дослідило і дало його доводам належної оцінки та прийняло неправомірне рішення про відмову, оскільки позивач надав усі дані про наявність у нього 22 роки і 5 місяців загального пільгового стажу на посаді тракториста на момент звернення про призначення пенсії.

Ухвалою суду від 13 березня 2018 року відкрито провадження у адміністративній справі №819/433/18 та призначено справу до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні). Розгляд справи по суті розпочався 28 березня 2018 року.

23 березня 2018 року Бучацьке об'єднане управління Пенсійного фонду України Тернопільської області подало до суду відзив на позовну заяву, в якому зазначило, що при зверненні тракториста - машиніста за призначенням пенсії на пільгових умовах, адміністрація (правління) господарства подає в Управління Пенсійного фонду України довідку про стаж роботи, який дає право на пільгове пенсійне забезпечення (встановленої форми) і яка визначає безпосередню зайнятість у виробництві сільськогосподарської продукції на протязі повного польового періоду в рослинництві або на протязі календарного року в тваринництві. Стаж зазначеної роботи визначається на підставі відповідних первинних документів. Якщо підприємство, установа чи організація, у якій працювала особа, що звертається за пенсією ліквідована або припинила своє існування з інших причин, то довідки видаються правонаступником із зазначенням підстав її видачі. Однак, в наданих ОСОБА_1 до заяви про призначення пенсії документах немає жодного підтвердження чи посилання на те, що TOB Вільна Україна є правонаступником колгоспу Вільна Україна та СС Вільна Україна . Так, відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань TOB Вільна Україна у розділі щодо юридичних осіб правонаступником яких є зареєстрована юридична особа, зазначено, що інформація відсутня. Відтак у Бучацького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області відсутні підстави для зарахування періоду роботи до 01.04.2000 року до стажу тракториста для призначення позивачу пенсії згідно з п. в статті 13 Закону України Про пенсійне забезпечення .

Відповідно до положень ч.5 ст.262 Кодексу адміністративного судочинства України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши подані суду письмові докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що позов підлягає до задоволення, з огляду на наступне.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1, після досягнення ним 55-річного віку, 25 вересня 2018 року звернувся до Бучацького об'ємного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області із заявою про призначення йому пенсії за віком на пільгових умовах, оскільки його загальний трудовий стаж становить 31 рік 7 місяців 5 днів, а пільговий стаж роботи на посаді тракториста становить 22 роки 05 місяців.

Рішенням Бучацького об'єднаного управління пенсійного фонду України Тернопільської області відмовлено позивачу у призначенні йому пенсії за віком на пільгових умовах.

Дане рішення обґрунтоване тим, що при зверненні тракториста - машиніста за призначенням пенсії на пільгових умовах, адміністрація (правління) господарства подає в Управління Пенсійного фонду України довідку про стаж роботи, який дає право на пільгове пенсійне забезпечення (встановленої форми) і яка визначає безпосередню зайнятість у виробництві сільськогосподарської продукції на протязі повного польового періоду в рослинництві або на протязі календарного року в тваринництві. Відповідно до записів трудової книжки та довідки про стаж №293 від 12.02.2008 р. з 01.01.1980 р. по 31.10.1981 р., з 01.01.1984 р. по 15.11.2004 р., з 13.04.2005 р. по 16.01.2006 р. та з 20.05.2006 р. по 31.12.2006 р. ОСОБА_1 працював в колгоспі Вільна України , селянській спілці Вільна Україна . Загальний стаж роботи становить 31 р. 07 місяців 5 днів. Оскільки документально не підтверджено, що ТзОВ Вільна Україна є правонаступником селянської спілки Вільна Україна та колгоспу Вільна Україна , тому періоди роботи до 01.04.2000 р. не зараховано до стажу тракториста. Оскільки стаж роботи на посаді тракториста становить 05 років 4 місяці, права на пільгову пенсію ОСОБА_1 не має.

Не погодившись із відповідним рішенням позивач звернувся до суду із даним позовом.

Статтею 1 Закону України Про пенсійне забезпечення визначено, що громадяни України мають право на державне пенсійне забезпечення за віком, по інвалідності, у зв'язку з втратою годувальника та в інших випадках, передбачених цим Законом.

Відповідно до пункту 2 розділу XV Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та з врахуванням пункту в статті 13 Закону України Про пенсійне забезпечення на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи трактористи-машиністи, безпосередньо зайняті у виробництві сільськогосподарської продукції в колгоспах, радгоспах, інших підприємствах сільського господарства, - чоловіки після досягнення 55 років і при загальному стажі роботи не менше 30 років, з них не менше 20 років на зазначеній роботі. За відсутності стажу роботи, встановленого абзацом першим цього пункту, у період до 1 квітня 2024 року пенсія за віком на пільгових умовах призначається за наявності стажу роботи, зокрема з 1 квітня 2016 року по 31 березня 2017 року - не менше 26 років.

Згідно із п.1 роз'яснення Міністерства соціального забезпечення України від 20.01.1992 №7 Про порядок призначення пенсій на пільгових умовах трактористам-машиністам, які безпосередньо зайняті на виробництві сільськогосподарської продукції в колгоспах, радгоспах і інших підприємствах сільського господарства до трактористів-машиністів, безпосередньо зайнятих у виробництві сільськогосподарської продукції, відносяться працівники, які оформлені на роботу трактористами-машиністами, мають відповідне посвідчення, постійно зайняті на тракторах та інших самохідних сільськогосподарських машинах на протязі повного сезону сільськогосподарських робіт в рослинництві та тваринництві. Трактористам-машиністам, які відробили повний польовий період на тракторах та інших самохідних сільськогосподарських машинах, весь рік роботи зараховується до стажу, який дає право на пільгове пенсійне забезпечення і в тому випадку, якщо в міжпольовий або міжсезонний період вони виконували інші роботи (на стаціонарних і причепних установках та агрегатах, по ремонту сільськогосподарської техніки, на тваринницьких фермах тощо).

Відповідно до п. д ст.56 Закону України Про пенсійне забезпечення до стажу роботи зараховується також навчання у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах по підготовці кадрів, підвищенню кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі.

Також, згідно ч.1 ст.2 Закону України Про військовий обов'язок і військову службу час проходження військової служби зараховується громадянам України до їх страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби.

Згідно трудової книжки позивача та наявних доказів у матеріалах справи ОСОБА_1 з 01 вересня 1978 року по 16 серпня 1979 року навчався в СПТУ-6 м.Бучач та здобув професію тракторист-машиніст ІІІ класу. 01 січня 1980 року прийнятий на роботу трактористом у колгосп Вільна Україна . З 21 листопада 1981 року по 19 листопада 1983 року проходив службу в армії. З 13 лютого 1992 року по 12 березня 1992 року проходив перепідготовку на курсах підвищення класності трактористів-машиністів з присвоєнням кваліфікації тракторист-машиніст першого класу. 29 січня 1993 р. на базі колгоспу Вільна Україна створена селянська спілка Вільна Україна . 01 квітня 2000 р. членство ОСОБА_1 у господарстві припинено у зв'язку з реформуванням селянської спілки Вільна Україна у сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю Вільна Україна та переведено його на роботу у сільськогосподарському товаристві з обмеженою відповідальністю Вільна Україна на посаду тракториста по ст.36 Кодексу законів про працю України. 15 листопада 2004 року повивач звільнений з роботи згідно поданої заяви за згодою двох сторін по ст.36 п.1 КЗпП України. 13 квітня 2005 року позивач прийнятий на сезонні роботи на посаду тракториста у сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю Вільна Україна та 16 січня 2006 року звільнений із роботи по закінченні сезонних робіт по ст.36 п.2 КЗпП України.

Згідно статті 62 Закону України "Про пенсійне забезпечення" основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. Порядок підтвердження наявного трудового стажу при відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до п.1 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993р. №637 (далі - Порядок №637) основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. За відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами.

Отже, необхідність підтверджувати періоди роботи для визначення стажу роботи виникає у разі відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній.

Відповідно до п.3 вищевказаного Порядку №637 за відсутності трудової книжки, а також у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні необхідні записи або містяться неправильні чи неточні записи про періоди роботи, для підтвердження трудового стажу приймаються дані, наявні в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, довідки, виписки із наказів, особові рахунки і відомості на видачу заробітної плати, посвідчення, характеристики, письмові трудові договори і угоди з відмітками про їх виконання та інші документи, які містять відомості про періоди роботи.

Пунктом 20 Порядку №637 визначено, що у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установлені для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників. У разі відсутності правонаступника підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установленої для окремих категорій працівників, здійснюється у порядку, визначеному Пенсійним фондом України за погодженням з Мінсоцполітики та Мінфіном.

За правилами Основних положень затверджених постановою Ради Міністрів СРСР від 21 квітня 1975 року №310 трудова книжка колгоспника є основним документом про трудову діяльність членів колгоспу. Такі книжки ведуться на всіх членів колгоспів з моменту їх прийняття в члени колгоспу. Згідно з пунктом 5 Основних положень про трудову книжку вносяться відомості про трудову діяльність в суспільному господарстві, прийнятий в колгоспі річний мінімум, його виконання і на підставі чого внесено запис.

Механізм підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установленої для окремої категорії працівників у разі ліквідації підприємства, установи та організації без визначення правонаступника визначено Порядком підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, затвердженого Постановою Правління пенсійного фонду України №18-1 від 10.11.2006 року, відповідно до якого Пенсійний фонд України визначає механізм підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах у разі ліквідації підприємства без визначення правонаступника.

Відповідно до положень пункту 6 вищевказаного Порядку основним завданням комісії з питань підтвердження стажу роботи на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років є розгляд заяв про підтвердження стажу роботи та прийняття рішень щодо підтвердження стажу для призначення пенсії або відмову в його підтвердженні в установленому порядку.

При вирішенні даної справи суд не приймає до уваги твердження відповідача про те, що документально не підтверджено, що ТзОВ Вільна Україна є правонаступником селянської спілки Вільна Україна та колгоспу Вільна Україна , а тому періоди роботи позивача до 01.04.2000 р. не можливо зарахувати до стажу тракториста, з огляду на наступне.

Відповідно до архівної довідки №1296 від 11.09.2017 року архівного сектору Бучацької районної державної адміністрації, протоколом №4 загальних зборів уповноваженого колгоспу ім. Лесі Українки с.Пилява та уповноважених колгоспу ім. Свердлова с.Медведівці від 01 червня 1971 року вирішили, в зв'язку з укрупненням, колгосп ім. Свердлова приєднати до колгоспу ім. Лесі Українки. Укрупнений колгосп назвати ім. ХХІV з'їзду КПРС з центром в с.Пилява Бучацького району. Колгосп ім. ХХІV з'їзду КПРС в 1991 році перейменовано на колгосп Вільна Україна . 28 січня 1993 року згідно протоколу №1 загальних зборів членів колгоспу Вільна Україна перейменовано на селянську спілку Вільна Україна . На загальних зборах селянської спілки Вільна Україна від 09 лютого 2000 року згідно протоколу №1 прийнято рішення про реформування господарства з метою створення умов для реалізації кожним членом селянської спілки свого права на земельну частку (пай).

Згідно відомостей у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань колективне сільськогосподарське підприємство селянська спілка "Вільна Україна" (ідентифікаційний код юридичної особи 03780702) перебуває в процесі припинення з 28.11.2008 року.

Суд також зазначає, що згідно архівної довідки №1295 від 11.09.2017 року архівного сектору Бучацької районної державної адміністрації, в протоколах загальних зборів членів колгоспу та засіданнях правління колгоспу ім. ХХІV з'їзду КПРС, колгоспу Вільна Україна , селянської спілки Вільна Україна , ТзОВ Вільна Україна село Пилява Бучацького району Тернопільської області за 1980-1981, 1984-2000 роки записів про переведення ОСОБА_1 з неповним робочим днем, про переведення на іншу роботу та про надання відпусток без збереження заробітної плати немає.

Крім того, на підтвердження стажу роботи трактористом, що безпосередньо зайнятий у виробництві сільськогосподарської продукції позивачем до матеріалів справи додано наступні документи: архівну довідку №1293 від 11.09.2017 року, архівну довідку №1292 від 11.09.2017 року, архівну довідку №1294 від 11.09.2017 року, довідку №292 від 12.02.2008 року та довідку №293 від 12.02.2008 року.

Згідно із загальним правилом, передбаченим ст.45 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування , пенсія призначається з дня звернення за пенсією.

Суд звертає увагу на те, що пенсійне забезпечення не може ставитись в залежність від існування певних документів, відсутніх не з вини особи, збереження яких не може нею контролюватись, відтак на цю особу не може покладатись відповідальність за їх збереження. Об'єктивна неможливість дослідження таких документів не може бути підставою для відмови у задоволенні позову за обставин, коли право на відповідний вид пенсії підтверджується сукупністю зібраних у справі доказів, а відсутність уточнюючих документів в даному випадку не може бути перешкодою для зарахування позивачу вказаного періоду роботи до стажу, який дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

Відповідно до ч.2 ст.77 Кодексу адміністративного судочинства України, в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку що позовні вимоги слід задовольнити.

Відповідно до ч.1 ст.139 Кодексу адміністративного судочинства України, при задоволенні позову сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб'єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

Керуючись статтями 139, 241-246, 250 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ВИРІШИВ:

1.Адміністративний позов задовольнити.

2. Визнати незаконною відмову Бучацького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області №67/02 від 03.01.2018 року щодо відмови ОСОБА_1 в підтвердженні пільгового стажу для призначення пенсії згідно з п."в" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення"

3.Зобов'язати Бучацьке об'єднане управління Пенсійного фонду України Тернопільської області (48400, вул. Г.Шухевича, 1, м.Бучач, Тернопільська обл. ідентифікаційний код юридичної особи 40377488) призначити ОСОБА_1 (с.Медведівці, Бучацький р-н., Тернопільська обл., реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1) пенсію за віком на пільгових умовах з 25 вересня 2017 року відповідно до пункту "в" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

4.Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Бучацького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області (48400, вул. Г.Шухевича, 1, м.Бучач, Тернопільська обл. ідентифікаційний код юридичної особи 40377488) на користь ОСОБА_1 (с.Медведівці, Бучацький р-н., Тернопільська обл., реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1), витрати по сплаті судового збору в розмірі 704 (сімсот чотири) грн. 80 коп.

Головуючий суддя Баранюк А.З.

копія вірна

Суддя Баранюк А.З.

СудТернопільський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення30.03.2018
Оприлюднено01.04.2018
Номер документу73067762
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —819/433/18

Ухвала від 31.05.2018

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Кушнерик Мар’ян Петрович

Ухвала від 05.05.2018

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Кушнерик Мар’ян Петрович

Рішення від 30.03.2018

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Баранюк Андрій Зіновійович

Ухвала від 13.03.2018

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Баранюк Андрій Зіновійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні