Ухвала
від 19.03.2018 по справі 605/48/18
ПІДГАЄЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 605/48/18

У Х В А Л А

про зупинення провадження у справі

"19" березня 2018 р. Підгаєцький районний суд

Тернопільської області

в складі :

головуючого судді Горуц Р.О.

за участю:

секретаря судового засідання Дармограй Т.І.

представника позивачів ОСОБА_1

представника відповідача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі засідань в м.Підгайці цивільну справу за позовом ОСОБА_3, ОСОБА_4 в інтересах якої діє ОСОБА_3 до ОСОБА_5, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Підгаєцька державна нотаріальна контора про визнання права власності на спадкове майно, -

В С Т А Н О В И В :

Позивачі ОСОБА_3, ОСОБА_4 в інтересах якої діє ОСОБА_3 звернулись в суд з позовом до ОСОБА_5, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Підгаєцька державна нотаріальна контора про визнання права власності на спадкове майно.

У підготовчому судовому засіданні представник позивачів заперечив щодо задоволення клопотання відповідача, вважаючи його безпідставним, при цьому повідомивши, що на виконання ухвали Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 20 грудня 2017 року про залишення позову ОСОБА_3, ОСОБА_4 в інтересах якої діє ОСОБА_3 до ОСОБА_5 про визнання права власності на спадкове майно, без руху та надання позивачам строку для усунення недоліків, які полягали у тому числі й у порушенні правил виключної підсудності, останніми 11 січня 2018 року було подано до Тернопільського міськрайонного суду заяву про залишення без розгляду частини позовних вимог, а саме: зазначених у п.3 прохальної частини вказаної заяви. Чому саме в ухвалі Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області про відкриття провадження у вказаній справі немає зазначено, що позовні вимоги в частині визнання за позивачами права власності на спадкове майно у вигляді земельних ділянок, що знаходяться на території Новосілківської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області, залишено без розгляду, йому не відмово і це питання безпосередньо до суду.

Представник відповідача письмове клопотання про залишення позову без розгляду, підтримав повністю, оскільки у провадженні Тернопільського міськрайонного суду є справа із спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав.

Суд, заслухавши думку представників сторін, дослідивши матеріали справи, приходить до наступного висновку.

Відповідно до п.6 ч.1 ст.251 ЦПК України суд зобов'язаний зупинити провадження у справі у разі: об'єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі; суд не може посилатися на об'єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

Судом встановлено, що ухвалою Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 25 жовтня 2017 року зупинено провадження у справі №607/5723/16-ц за позовом ОСОБА_5 до ОСОБА_3 та ОСОБА_4 про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини до набрання законної сили рішення Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у цивільній справі №607/10982/16-ц за позовом ОСОБА_5 до ОСОБА_3, ОСОБА_4 про встановлення факту батьківства.

Із ухвали Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 20 грудня 2017 року у справі №607/16178/17, заяви ОСОБА_3 та ОСОБА_4 в інтересах якої діє ОСОБА_3 про усунення недоліків та залишення без розгляду частини позовних вимог від 11 січня 2018 року та ухвали Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 15 січня 2018 року, вбачається, що вказаним судом відкрито провадження у справі за позовом ОСОБА_3, ОСОБА_4 в інтересах якої діє ОСОБА_3 до ОСОБА_5 про визнання права власності на спадкове майно. В частині позовних вимог позивачів про визнання права власності на спадкове майно, а саме: на земельні ділянки площами 0,15 та 2,01 га., що розташовані на території Новосілківської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області, ОСОБА_3 та ОСОБА_4 в інтересах якої діє ОСОБА_3, у поданій на виконання ухвали про залишення позову без руху від 20 грудня 2017 року, заяві від 11 січня 2018 року, просили залишити їх позовні вимоги без розгляду.

Як вбачається із ухвали про відкриття провадження у справі від 15 січня 2018 року, питання про залишення позовних вимог позивачів в цій частині без розгляду не вирішувалось, при цьому суддя відкрив провадження у справі врахувавши усунені недоліки, зокрема: щодо порушення правил виключної підсудності.

Крім того, відповідачем та його представником не надано суду доказів того, що ними оскаржувалась ухвала Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 15 січня 2018 року про відкриття провадження у справі в частині порушення правил підсудності.

Згідно п.4 ч.1 ст.257 ЦПК України суд постановляє ухвалу про залишення позову без розгляду, якщо: у провадженні цього чи іншого суду є справа із спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав.

Із вищезазначеного вбачається, що у провадженні Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області немає справи із спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав, як це зазначає відповідач та його представник у клопотанні про залишення позову без розгляду.

За таких обставин, суд, враховуючи об'єктивну неможливость розгляду цієї справи до вирішення справи за позовом ОСОБА_5 до ОСОБА_3 та ОСОБА_4 про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, вважає за необхідне, зупинити провадження у даній справі до набрання законної сили судовим рішенням у справі за позовом ОСОБА_5 до ОСОБА_3 та ОСОБА_4 про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, при цьому у задоволенні клопотання відповідача про залишення позову без розгляду - відмовити.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст.251-253, 260 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Зупинити провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_3, ОСОБА_4 в інтересах якої діє ОСОБА_3 до ОСОБА_5, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Підгаєцька державна нотаріальна контора про визнання права власності на спадкове майно до набрання законної сили судовим рішенням у справі №607/5723/16-ц за позовом ОСОБА_5 до ОСОБА_3 та ОСОБА_4 про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

У задоволенні клопотання відповідача та його представника про залишення позову без розгляду - відмовити.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається безпосередньо до апеляційного суду Тернопільської області або через Підгаєцький районний суд Тернопільської області протягом п'ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п'ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Суддя: ОСОБА_6

Дата ухвалення рішення19.03.2018
Оприлюднено03.04.2018
Номер документу73120953
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —605/48/18

Рішення від 25.07.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 05.07.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 27.06.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 19.04.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 20.03.2018

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 19.03.2018

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 20.03.2018

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 28.02.2018

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 02.02.2018

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні