Ухвала
від 02.02.2018 по справі 761/47129/17
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/47129/17

Провадження № 1-кс/761/415/2018

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 лютого 2018 року слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участі секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого СУ ФР ДПІ у Шевченківському району ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32017210000000007 від 23.01.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27, ч.3 ст. 15, ч.1 ст.205-1, ч.1 ст.205 та ч. 3 ст. 212 КК України, -

в с т а н о в и в :

Старший слідчий СУ ФР ДПІ у Шевченківському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 за погодженням з прокурором Київської місцевої прокуратури № 10 ОСОБА_4 звернулась до Шевченківського районного суду м. Києва з клопотанням по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32017210000000007 від 23.01.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27, ч.3 ст. 15, ч.1 ст.205-1, ч.1 ст.205 та ч. 3 ст. 212 КК України про тимчасовий доступ до речей і документів з можливістю вилучення оригіналів документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), які знаходяться у ІНФОРМАЦІЯ_2 за адресою: АДРЕСА_1 , а саме наступних документів: статуту товариства та зміни до нього, рішень про створення товариства, наказів про призначення службових осіб товариства, реєстраційних карток про проведення державної реєстрації,змін до установчих документів юридичної особи,довіреностей на право представлення інтересів підприємства в державних органах, матеріали листування та інші документи, які стосуються діяльності та містяться у реєстраційній справі даного товариства за весь період його діяльності.

Клопотання мотивоване тим, що в ході досудового розслідування встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) створено (придбано) невстановленими особами з метою прикриття незаконної діяльності, а також пособництва в умисному ухиленні від сплати податків суб`єктами господарювання в особливо великих розмірах.

Так, слідчий зазначає, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) протягом листопада 2016-січня 2017 року здійснювало удавану реалізацію товарів, відмінних від придбаних, що вплинуло на ухилення від сплати податків іншими суб`єктами господарювання, шляхом незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість на суму 9 млн. грн.

Дана інформація підтверджується узагальненою податковою інформацією щодо ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) за період 01.11.2016-10.01.2017рр. №59/19-18-12-01/40860615 від 12.01.2017 року.

Згідно пояснень колишнього директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) ОСОБА_5 , встановлено, що вказана особа дійсно являється засновником даного товариства, проте в період діяльності на товаристві жодних фінансово-господарських операцій з контрагентами не проводив. Крім того, ОСОБА_5 є службовою особою ще 37 суб`єктів господарювання, зареєстрованих по всій території України у період з 27.09.2016 р. по 01.11. 2016 р., що ставить під сумнів його намір реального зайняття законною господарською діяльністю.

Відповідно до протоколу допиту свідка гр. ОСОБА_6 , який на даний час є директором та засновником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), повідомив, що не має жодного відношення до ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), реєстраційних документів та фінансово-господарської документації не підписував.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) за юридичною адресою АДРЕСА_2 не знаходиться та ніколи не знаходилось, що підтверджується протоколом допиту свідка ОСОБА_7 , яка являється власником квартири АДРЕСА_3 за вищевказаною адресою, згідно показань якої, квартиру в оренду чи інше користування ніколи та нікому не надавала. ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та його службові особи ОСОБА_5 та ОСОБА_6 їй невідомі.

Також встановлено, що у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) відсутні наймані працівники та будь-які основні засоби, необхідні для здійснення господарської діяльності, в тому числі банківські рахунки, необхідні для здійснення реальної фінансово-господарської діяльності, проведення розрахунків з контрагентами за поставлені товари і послуги. В той час товариством відкрито Казначейський рахунок для отримання можливості здійснення електронного декларування податкових накладних.

Згідно зареєстрованих податкових накладних в єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) у 2016-2017 роках здійснювало реалізацію товарів відмінних від придбаних, а саме придбавало транспортні послуги, дизпаливо, субпродукти, цукор, а реалізовувало пшеницю, сою, будівельні матеріали, будівельно-монтажні послуги, що свідчить про фіктивність господарських операцій між контрагентами.

В ході досудового розслідування, встановлено, що невстановленими особами використовуючи реквізити наступних підприємств-ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ) здійснюється проведення безтоварних операцій по формуванню податкового кредиту підприємствам реального сектору економіки. На даний час вищевказані підприємства перереєстровані на осіб, що проживають на непідконтрольній території України (м. Новоазовськ, Донецька обл.).

В ході проведення заходів, спрямованих на встановлення причетності до реєстрації та введення фінансово-господарської діяльності вказаних підприємств з ознаками «фіктивності», допитано колишніх службових осіб даних підприємств.

Так, допитано засновника, головного бухгалтера та директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 )- ОСОБА_8 , який повідомив, що жодного відношення до вказаних підприємств не має, не здійснював їх реєстрацію/перереєстрацію в органах державної влади, договорів їх купівлі-продажу не укладав.

Також, допитано засновника, головного бухгалтера та директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 )- ОСОБА_9 , яка повідомила, що жодного відношення до вказаних підприємств не має, не здійснювала їх реєстрацію/перереєстрацію в органах державної влади, договорів їх купівлі-продажу не укладала.

В ході досудового розслідування допитано засновника, головного бухгалтера та директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ),ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 )- ОСОБА_10 , який повідомив, що жодного відношення до вказаних підприємств не має, жодних юридичних дій не здійснював.

Під час досудового розслідування виникла необхідність у тимчасовому доступі до речей і документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), які знаходяться у ІНФОРМАЦІЯ_2 за адресою: АДРЕСА_1 , серед яких: статутні, установчі, реєстраційні документи, довіреності, довідки від відповідних установ, підприємств, організацій, накази, протоколи, рішення, копії документів, що посвідчують особу громадянина, за весь період діяльності вказаних підприємств.

Речі і документи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), які знаходяться у ІНФОРМАЦІЯ_2 за адресою: АДРЕСА_1 , мають значення для встановлення фактичних даних про засновників, службових осіб, їх призначення (перепризначення), дані про статутну діяльність, внесення змін до статуту, реєстраційних документів про проведення державної реєстрації, осіб, які за довіреністю надавали документи, та вчиняли дії пов`язані з реєстрацією (перереєстрацією) товариства, представлення інтересів підприємства в державних органах, тощо.

Слідчий вказує, що відомості з реєстраційних та установчих документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), які знаходяться у ІНФОРМАЦІЯ_2 можуть використані під час досудового розслідування як докази факту створення суб`єктів підприємницької діяльності, осіб, якими приймались рішення про створення товариств, щодо видів діяльності підприємств згідно до статуту, періодів та прізвищ ім`я по батькові осіб, що перебували на посадах службових осіб та відповідали за здійснення підприємницької діяльності, щодо осіб, які мали право представлення інтересів підприємств в державних органах, тобто місять відомості про відповідальних осіб і період часу їх діяльності, що впливає на кваліфікацію кримінального правопорушення, а також на здійснені подальші фінансово-господарські операції з підприємствами-контрагентами.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримала та просила надати дозвіл на вилучення копій вказаних у клопотанні документів..

Особа, у володінні якої знаходяться речі і документи, до яких планується отримати доступ, була оповіщена у встановленому законом порядку, представника до суду не направила, причини неприбуття у судове засідання не повідомила, відповідно до ч.4 ст. 163 КПК України неприбуття за судовим викликом вказаної особи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Вивчивши клопотання та додані до нього копії матеріалів кримінального провадження, вважаю, що воно підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 132 КПК України визначено, що заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Частиною 4 цієї ж статті передбачено, що для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Згідно ч.ч. 1, 2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

За змістом п. 2) ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Згідно практики Європейського суду з прав людини під поняттям необхідності слід розуміти, що втручання відповідає нагальній суспільній необхідності та що воно пропорційне з правомірною метою, яку планується досягти (п. 67 справи «ОЛССОН (OLSSON) проти Швеції», п. 44 справи «Камензинд проти Швейцарії» та інші).

Також, з метою дотримання принципу верховенства права, органи влади повинні вживати усіх розумних і доступних їм заходів для забезпечення збирання та збереження доказів, які стосуються події злочину. Це не є обов`язком досягнення результату, але обов`язком вжиття заходів. Зазначені усталені принципи були висловлені, у тому числі, у справах: «Холодков і Холодкова проти України» (заява 29697/08, рішення від 07 травня 2015 року), «Сердюк проти України» (заява 61876/08, рішення від 12 березня 2015 року), «Мащенко проти України» (заява №42279/08, рішення від 11 червня 2015 року).

Враховуючи, що вказані документи мають важливе значення для досудового розслідування кримінального провадження та можуть бути використані в якості доказів, зокрема для встановлення осіб, які від імені вищевказаних підприємств виступали як службові особи та відповідали за здійснення підприємницької діяльності, слідчий суддя вважає, що слідчим доведено необхідність застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей і документів.

Однак, слідчим в переліку документів, до яких необхідний тимчасовий доступ, зазначено «інші» без будь-якої конкретизації даних понять, що є порушенням вимог, які ставляться до зазначеного заходу забезпечення кримінального провадження, та позбавляють слідчого суддю можливості визначити обсяг документів, які будуть надані за ухвалою слідчого судді.

Крім того, слідчим не доведено необхідності вилучення оригіналів вказаних документів, а тому слідчий суддя вважає, що надання завірених належним чином копій даних документів забезпечить досягнення мети застосування даного заходу кримінального провадження.

У відповідності до ч. 1 ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Приймаючи до уваги вищевикладене та враховуючи, що документи міститься лише у ІНФОРМАЦІЯ_2 за адресою: АДРЕСА_1 , а отримані документи, можуть бути використанні під час досудового розслідування кримінального провадження, як докази факту протиправних дій, слідчий суддя приходить до висновку про часткове задоволення клопотання.

Керуючись вимогами ст.ст. 132, 159-164 КПК України, слідчий суддя, -

у х в а л и в :

Клопотання - задовольнити частково.

Надати прокурору Київської місцевої прокуратури №10 юристу 2 класу ОСОБА_4 або старшому слідчому СУ ФР ДПІ у Шевченківському районі ГУ ДФС у м. Києві лейтенанту податкової міліції ОСОБА_3 , слідчому слідчої групи тимчасовий доступ до речей та документів з можливістю вилучення належним чином завірених копій документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), які знаходяться у ІНФОРМАЦІЯ_2 за адресою: АДРЕСА_1 , а саме наступних документів:

- статуту товариства та зміни до нього,

- рішень про створення товариства,

- наказів про призначення службових осіб товариства,

- реєстраційних карток про проведення державної реєстрації,

- змін до установчих документів юридичної особи,

- довіреностей на право представлення інтересів підприємства в державних органах,

- матеріали листування, які стосуються діяльності та містяться у реєстраційній справі даного товариства за весь період його діяльності.

В решті вимог відмовити.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

Роз`яснити посадовим особам ІНФОРМАЦІЯ_2 за адресою: АДРЕСА_1 , що відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала суду оскарженню не підлягає, між тим відповідно до ст. 309 КПК України може бути оскаржена в разі надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, яким дозволено вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутністю яких фізична особа - підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення02.02.2018
Оприлюднено28.02.2023

Судовий реєстр по справі —761/47129/17

Ухвала від 02.02.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Рибак М. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні