Постанова
від 08.12.2009 по справі 2-а-10616/09/1070
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМ ІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 грудня 2009 року справа № 2-а-10616/ 09/1070

Київський окружний адміністративний суд у скла ді: головуючого судді - Бала клицького А.І., розглянувши в п орядку письмового проваджен ня в м. Києві адміністративну справу

за позовом Відділення виконавчої дир екції Фонду соціального стра хування від нещасних випадкі в на виробництві та професій них захворювань України в Бо риспільському районі Київсь кої області до Сільськогосподарського ви робничого кооперативу «Наді я» про про стягнення заборговано сті по страховим внескам

в с т а н о в и в :

Відділення виконавчої ди рекції Фонду соціального стр ахування від нещасних випадк ів на виробництві та професі йних захворювань в Україні у Бориспільському районі Київ ської області (далі - Позива ч) звернувся до суду з позовом , в якому просить стягнути з С ільськогосподарського виро бничого кооперативу «Надія» (далі - Відповідач) 239 грн. 40 ко п. боргу зі сплати страхових в несків до Фонду соціаль ного страхування від нещасни х випадків на виробництві та професійних захворювань Ук раїни в Бориспільському райо ні Київської області .

В обґрунтування позовних в имог позивач зазначив, що від повідач в порушення вимог ст . 45 Закону України «Про загаль нообов'язкове державне соціа льне страхування від нещасно го випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працез датності» від 23 вересня 1999 року N 1105-XIV (далі - Закон № 1105-ХІV) нерег улярно сплачував страхові вн ески до Фонду, у зв' язку з чи м за ним утворилась заборгов аність в сумі 239,40 грн.

Представник позивача в зая ві про розгляд справи в поряд ку письмового провадження ві д 08.12.2009 року вказав, що позовні в имоги підтримує в повному об сязі і просить суд позов задо вольнити.

Відповідач в письмовій зая ві від 08 грудня 2009 року заявив, щ о проти позову заперечує, про сить суд розглядати справу б ез його участі, в порядку пись мового провадження.

Відповідач позов не визнає з підстав викладених в письм ових запереченнях.

Дослідивши матеріали спра ви, всебічно і повно з' ясува вши всі фактичні обставини с прави, об' єктивно оцінивши докази, які мають юридичне зн ачення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд д ійшов висновку, що позовні ви моги є обґрунтованими та під лягають задоволенню з наступ них підстав.

Судом встановлено, що Сільс ькогосподарський виробничи й кооператив «Надія» зареєст роване у Відділенні виконавч ої дирекції Фонду соціальног о страхування від нещасних в ипадків на виробництві та пр офесійних захворювань Украї ни в Бориспільському районі Київської області як платни к страхових внесків на загал ьнообов' язкове державне со ціальне страхування від неща сного випадку на виробництві та професійного захворюванн я, які спричинили втрату прац ездатності 10 липня 2001 року, що п ідтверджується страховим св ідоцтвом № 1004000654.

Відповідно до ст. 10 Закону № 1105-ХІV відповідач є платником страхових внесків до Фонду с оціального страхування від н ещасних випадків на виробниц тві та професійних захворюва нь України .

Відповідно до ст. 45 Закону № 1105-ХІV, роботодавець як страхув альник зобов' язаний: своєча сно та повністю нараховувати і сплачувати в установленом у порядку страхові внески до Фонду соціального страхуван ня від нещасних випадків. Сіл ьськогосподарський виробни чий кооператив «Надія» зобов ' язані були до 13 січня 2009 року щомісячно сплачувати позива чу страхові внески в розмірі 1,09 %, а після 13 січня 2009 року - 0,99 % в ід фонду заробітної плати.

Як пояснив представник по зивача, станом на 01.11.2009 року за В ідповідачем рахується забор гованість по сплаті страхови х внесків до Фонду в сумі 239,40 гр н.

Заборгованість Відповідач а підтверджується наявною в матеріалах справи копією роз рахункових відомостей про на рахування і перерахування ст рахових внесків та витрачанн я коштів Фонду соціального с трахування від нещасних випа дків за 9 місяців 2009 року.

До цього часу заборгованіс ть Відповідачем в добровільн ому порядку не погашена.

Фінансування Фонду, відпов ідно до ст. 46 Закону здійснюєт ься за рахунок внесків робот одавців.

Відповідно до ст. 52 Закону С трахувальник несе відповіда льність за шкоду, заподіяну з астрахованому або Фонду соці ального страхування від неща сних випадків внаслідок неви конання своїх обов' язків із страхування від нещасного в ипадку, відповідно до закону .

За прострочення сплати стр ахового внеску до Фонду соці ального страхування від неща сних випадків із страхувальн ика стягується пеня згідно і з законом.

За несвоєчасне та неповне н арахування і сплату страхови х внесків, приховування (зани ження) суми заробітної плати (доходу), на яку нараховуються страхові внески, неподання, н есвоєчасне подання, подання не за встановленою формою зв ітності щодо страхових внеск ів, несвоєчасне інформування Фонду соціального страхуван ня від нещасних випадків про чисельність працівників, рі чний фактичний обсяг реалізо ваної продукції (робіт, послу г), суму заробітної плати на пі дприємстві, нещасні випадки на виробництві та професійні захворювання, що сталися на п ідприємстві, про зміни техно логії робіт або виду діяльно сті підприємства, ухилення в ід подання заяви про взяття н а облік або несвоєчасне пода ння заяви про взяття на облік у Фонді соціального страхув ання від нещасних випадків, з а вчинення дій, що перешкоджа ють уповноваженим особам орг анів Фонду соціального страх ування від нещасних випадків у здійсненні перевірок, стра хувальник притягується до ві дповідальності згідно із зак оном.

Згідно з ст. 55 Закону спори щ одо суми страхових внесків, а також щодо розміру шкоди та п рав на її відшкодування, накл адення штрафів та з інших пит ань вирішуються в судовому п орядку.

Органи Фонду соціального страхування від нещасних ви падків мають право: застосов увати фінансові санкції, пер едбачені Законом; порушувати в установленому законом пор ядку питання про притягнення до відповідальності осіб, ви нних у порушенні законодавст ва про загальнообов' язкове державне соціальне страхува ння від нещасних випадків.

Відповідно до пункту 36 Інс трукції про порядок надходже ння, обліку та витрачання кош тів Фонду соціального страху вання України затвердженої П остановою Фонду соціального страхування України - недоїм ка по платежах, не сплачена в у становлений строк

особами, які наймають окрем их громадян за договорами, ст ягується за рішенням суду.

Отже, враховуючи викладене , та з огляду на те, що відповід ачем не надано суду доказів, я кі б спростовували доводи по зивача, позовні вимоги про ст ягнення з відповідача заборг ованості зі сплати страхових внесків в сумі 239,40 грн. є обґрун тованими та підлягають задов оленню.

Оскільки, спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб' єкта владних повно важень, пов' язаних із залуч енням свідків та проведенням судових експертиз, судові ви трати стягненню з відповідач а не підлягають.

На підставі викладеного, ке руючись статтею 124 Конституці ї України, статтями 10, 45, 46 Закону України «Про загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування від нещасного випа дку на виробництві та профес ійного захворювання, які спр ичинили втрату працездатнос ті», статтями 69, 70, 71, 112, 122, 136, 158-163, 167, 257 Ко дексу адміністративного суд очинства України, суд, -

п о с т а н о в и в:

Адміністративний позов В ідділення виконавчої дирекц ії Фонду соціального страхув ання від нещасних випадків н а виробництві та професійних захворювань України у Борис пільському районі Київської області - задовольнити.

Стягнути з Сільськогосп одарського виробничого кооп еративу «Надія» (08335, Київська о бласть, Бориспільський район , с. Іванків, вул. Центральна, 13-а , код ЄДРПОУ 30640661) на користь Від ділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхуван ня від нещасних випадків на в иробництві та професійних за хворювань України у Бориспіл ьському районі Київської обл асті (код ЄДРПОУ 30640661) заборгова ність зі сплати страхових вн есків в сумі 239 (двісті тридц ять дев' ять) гривень 40 коп .

Постанова набирає зак онної сили після закінчення строків подання заяви про ап еляційне оскарження та апеля ційної скарги, якщо вони не бу ли подані у встановлені стро ки. У разі подання апеляційно ї скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеля ційного розгляду справи.

Постанова може бут и оскаржена в апеляційному п орядку до Київського апеляці йного адміністративного суд у через Київський окружний а дміністративний суд шляхом п одачі в 10-ти денний строк з дня її проголошення заяви про ап еляційне оскарження і поданн я після цього протягом 20 днів апеляційної скарги, з подаче ю її копій відповідно до кіль кості осіб, які беруть участь у справі.

Суддя: / підпис/

З оригіналом згідно

Суддя А.І.Балакли цький

Дата ухвалення рішення08.12.2009
Оприлюднено24.06.2010
Номер документу7312786
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-10616/09/1070

Постанова від 08.12.2009

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Балаклицький Андрій Іванович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні