Ухвала
від 02.04.2018 по справі 160/163/18
ЛОКАЧИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 160/163/18

Провадження № 1-кс/160/16/18

У Х В А Л А

02 квітня 2018 року. смт. Локачі

Слідчий суддя Локачинського районного суду - ОСОБА_1 ,

за участю: секретаря - ОСОБА_2 ,

представників скаржника - ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

розглянувши скаргу Локачинської районної ради на постанову від 04.09.2017 року слідчого СВ Локачинського ВП Горохівського ВП Головного управління Національної поліції України у Волинській області ОСОБА_5 про закриття кримінального провадження № 12017030120000183,

ВСТАНОВИВ:

26.03.2018 року до Локачинського районного суду надійшла скарга Локачинської районної ради на постанову від 04.09.2017 року слідчого СВ Локачинського ВП Горохівського ВП Головного управління Національної поліції України у Волинській області ОСОБА_5 про закриття кримінального провадження № 12017030120000183.

Свою скаргу скаржник мотивує тим, що 04.09.2017 року слідчим СВ Локачинського ВП Горохівського ВП Головного управління Національної поліції України у Волинській області ОСОБА_5 було винесено постанову про закриття кримінального провадження № 12017030120000183 у зв`язку з відсутністю складу кримінального правопорушення, відповідно до ч.1 ст. 284 КК України.

Локачинська районна рада не погоджується із постановою слідчого вказуючи на те, що в ході досудового розслідування було встановлено, що гаражне приміщення, розташоване за адресою: АДРЕСА_1 належить до спільної власності територіальних громад сіл та селища району (що підтверджується рішенням Локачинської районної ради №17/3 від 20.12.2007 року «Про уточнення переліку установ, організацій та нерухомого майна спільної власності, територіальних громад сіл та селища району» ).

Було виявлено факт пошкодження стіни гаражного приміщення і відсутність воріт. Вартість відновлювальних робіт становить 11117 грн. (Дефектний акт від 06.09.2017 року).

26.08.2017 року до відділення поліції звернувся громадянин ОСОБА_6 , який повідомив, що гаражне приміщення належало АТ "Ощадбанк" та слугувало приміщенням для схову автомобілів даної установи, проте згодом перейшло до комунальної власності, та повідомив, що безпосередньо приймав участь у будівництві гаража, та до цього часу має ключі від даного приміщення, внаслідок чого час від часу лишає там свій автомобіль. Також дав пояснення своїм діям, а саме сказав, що він виявив, що двері зігнуті, а у стіні наявне пошкодження у вигляді тріщини і внаслідок цього прийняв рішення зняти двері і залишити їх в своєму господарстві з метою недопущення подальшого пошкодження та можливого викрадення.

Слідчим було зроблено висновок про те, що ОСОБА_6 (котрий виламав і забрав додому двері від гаража) прямого умислу на таємне викрадення чужого майна не мав, а вчинив дані дії з метою збереження та не допущення пошкодження та розкрадання чужого майна.

Зазначається, що під час винесення оскаржуваної постанови було порушено порядок збирання доказів та дачі їм правової оцінки. Зокрема, з часу внесення в Єдиний реєстр досудових розслідувань заяви та порушення кримінального провадження, слідчим всупереч ст. 9 КПК України, не вчинено необхідної кількості слідчих дій спрямованих на всебічне, повне і неупереджене дослідження обставин кримінального провадження.

Слідчим СВ Локачинського ВП Горохівського ВП ГУНП у Волинській області ОСОБА_5 не було встановлено чи були у ОСОБА_6 будь-які законні підстави для пошкодження стіни гаражного приміщення і зриву дверей, транспортування та зберігання їх у приватному будинку. Не були вчинені інші процесуальні дії спрямовані на всебічне, повне і неупереджене дослідження обставин кримінального провадження.

Просить скасувати постанову від 04.09.2017 року слідчого СВ Локачинського ВП Горохівського ВП Головного управління Національної поліції України у Волинській області ОСОБА_5 про закриття кримінального провадження № 12017030120000183.

Представники скаржника у судовому засіданні скаргу підтримали із підстав, зазначених у ній.

Слідчий у судове засідання не з`явився, хоча був належним чином повідомлений про час та місце судового розгляду справи. Його неявка не перешкоджає розгляду скарги.

Заслухавши пояснення представників скаржника, дослідивши матеріали скарги, приходжу до наступного висновку.

Згідно з ч.1 ст.2 КПК України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Відповідно до ч.2 ст.9 КПК України, слідчий зобов`язаний всебічно, повно, неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують підозрюваного, обвинуваченого, а також обставини, що пом`якшують чи обтяжують його покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

Згідно з ч.1 ст.91 КПК України у кримінальному провадженні підлягають доказуванню: подія кримінального правопорушення; винуватість обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, форма вини мотив і мета вчинення кримінального правопорушення; вид і розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, а також розмір процесуальних витрат; обставини, які впливають на ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, характеризують особу обвинуваченого, обтяжують чи пом`якшують покарання, які виключають кримінальну відповідальність або є підставою закриття кримінального провадження; обставини, що є підставою для звільнення від кримінальної відповідальності та покарання; обставини, які підтверджують, що гроші, цінності та інше майно, яке підлягає спеціальній конфіскації, одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від такого майна, або призначалися (використовувалися) до схиляння особи до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та/або матеріального забезпечення кримінального правопорушення чи винагороди за йо вчинення, або є предметом кримінального правопорушення, у тому числі пов`язаного їх незаконним обігом, або підшукані, виготовлені, пристосовані або використані засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення; обставини, що є підставою для застосування до юридичних осіб заходів кримінального правового характеру.

Відповідно до ч.2 ст.91 КПК України доказування полягає у збиранні, перевірці та оцінці доказів з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження.

Згідно з ч.1 ст.92 КПК України обов`язок доказування обставин, передбачених статтею 91 цього Кодексу, за винятком випадків, передбачених частиною другою цієї статті, покладається на слідчого, прокурора та в установлених цим Кодексом випадках - на потерпілого.

Згідно з ч.1 п.3 ст.303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені, зокрема, рішення слідчого про закриття кримінального провадження - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником.

Згідно з ч. 2 ст. 307 КПК України, ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування може бути про: 1) скасування рішення слідчого чи прокурора; 2) зобов`язання припинити дію; 3) зобов`язання вчинити певну дію; 4) відмову у задоволенні скарги.

Під час досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12017030120000183 було встановлено, що в діях ОСОБА_6 не вбачається складу злочину.

Слідчий у своїй постанові про закриття кримінального провадження послався лише на те, що в діях ОСОБА_6 не вбачається умислу на таємне викрадення чужого майна, а відтак і складу злочину. Такий висновок слідчим було зроблено лише на підставі наданих самим ОСОБА_6 показів, хоча він повинен був допитати ще і всіх свідків по даному факту.

Зокрема слідчим не дано належної правової оцінки тим фактам, що ОСОБА_6 зізнався в тому, що шляхом пошкодження стіни гаражного приміщення демонтував двері і відвіз їх до себе додому, що він не мав ніяких прав розпоряджатися гаражним приміщенням. Дане приміщення відноситься до спільної власності територіальних громад сіл та селища району з 2007 року. За цей час договору з ОСОБА_6 на користування даним приміщенням не укладалося, ключі від даного приміщення він тримав в себе незаконно, оскільки повинен був їх віддати.

Таким чином, встановлено, що при проведенні досудового слідства, слідчий неповно встановив всі обставини кримінального правопорушення та передчасно і необґрунтовано виніс постанову про закриття кримінального провадження, ним не вичерпано всі можливості здобуття доказів скоєння злочину, неповно досліджено та не дано належної правової оцінки всім доказам у кримінальному провадженні, у зв`язку із чим необґрунтовано закрито кримінальне провадження, а тому постанова слідчого про закриття кримінального провадження є передчасною і підлягає скасуванню.

Керуючись ст. ст. 91, 92, 306, 307 КПК України,

постановив :

Скаргу Локачинської районної ради на постанову від 04.09.2017 року слідчого СВ Локачинського ВП Горохівського ВП Головного управління Національної поліції України у Волинській області ОСОБА_5 про закриття кримінального провадження № 12017030120000183, задовольнити.

Постанову слідчого СВ Локачинського ВП Горохівського ВП Головного управління Національної поліції України у Волинській області ОСОБА_5 про закриття кримінального провадження № 12017030120000183 від 04.09.2017 року - скасувати.

Ухвалу направити в Локачинське ВП Горохівського ВП Головного управління Національної поліції України у Волинській області для продовження досудового розслідування.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подане під час підготовчого провадження у суді.

Слідчий суддя Локачинського районного суду ОСОБА_1

СудЛокачинський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення02.04.2018
Оприлюднено28.02.2023
Номер документу73133047
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —160/163/18

Ухвала від 02.04.2018

Кримінальне

Локачинський районний суд Волинської області

Корнелюк В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні