Рішення
від 28.03.2018 по справі 368/204/18
КАГАРЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 368/204/18

провадження № 2/368/198/18

Рішення

Іменем України

"28" березня 2018 р. Кагарлицький районний суд Київської області

в складі: головуючого судді Шевченко І.І.

при секретарі Гребеневич А.І.

з участю представника позивача ОСОБА_1

позивача ОСОБА_2

та представника відповідача ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кагарлик цивільну справу в загальному провадженні за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_4, Великопріцьківської сільської ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

в с т а н о в и в:

позивач та його представник просять суд визначити ОСОБА_2 додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини, що відкрилася після смерті ОСОБА_5, який помер ІНФОРМАЦІЯ_4, свідоцтво про смерть серії НОМЕР_3, видане 11 травня 2010 року виконкомом В.Пріцьківської сільської ради, актовий запис № 9, до двох місяців, з дня набрання законної сили даного рішення, обґрунтовуючи позов наступним.

ІНФОРМАЦІЯ_5 у віці 85 років, померла ОСОБА_7, у якої було три сина:

спадкодавець - ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, позивач - ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, та відповідач - ОСОБА_4.

Факт спорідненості спадкодавця, позивача та відповідач щодо ОСОБА_7, підтверджується свідоцтвами про народження, які додані до даної позовної заяви, де в графі "батько" зазначений ОСОБА_9, а в графі "мати" зазначена ОСОБА_7.

Факт спорідненості спадкодавця, позивача та відповідача щодо ОСОБА_7, підтверджується свідоцтвами про народження, де в графі "батько" зазначений ОСОБА_9, а в графі "мати" зазначена ОСОБА_7.

Факт смерті ОСОБА_7, підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_4, яке видане 02.04.2009 року виконкомом В.Пріцківської сільської ради Кагарлицького району Київської області, актовий запис № 4.

За життя ОСОБА_7 належала спадщина, відповідно до якої, ОСОБА_7 прийняла рішення про складання заповіту на всю спадщину, відносно меншого сина - відповідача ОСОБА_4

Про наявність складеного заповіту позивачу було відомо, і тому після смерті своєї матері, останній не звертався до нотаріальної контори із заявою після смерті своєї матері.

В той же час, після смерті своєї матері, із заявою про видачу свідоцтва про право на обов'язкову частку у спадщині, до нотаріуса звернувся і старший син померлої - ОСОБА_5. Разом із цим, про існування даної заяви позивачу відомо не було, і останній вважав, що всю спадщину після своєї матері прийняв його менший брат - відповідач по даній справі.

Таким чином, спадщина після смерті ОСОБА_7 розділилась наступним чином: ? частина спадщини відійшла - ОСОБА_5, а ? частин спадщини відійшла ОСОБА_4

Про прийняття ? спадщини ОСОБА_5, після смерті своєї матері, позивач дізнався тоді, коли його дочка ОСОБА_3, повідомила, що її дядько - ОСОБА_4 (брат позивача), склав відносно неї заповіт від 14.11.2017р., у тому числі на ? частин спадщини, після смерті ОСОБА_7, показавши при цьому сам заповіт від 14.11.2017р. та свідоцтво про право власності на 3/4 частин земельної ділянки.

Оскільки ОСОБА_5 помер ІНФОРМАЦІЯ_4, а про наявність у останнього спадкового майна Позивач дізнався із вказаних вище обставин, він звернувся до Ржищівської нотаріальної контори із письмовою заявою про прийняття спадщини після свого померлого брата ОСОБА_5

Однак листом від 21.11.2017р. № 521/01-16, Ржищівська міська державна нотаріальна контора повідомила його про пропущення шестимісячного строку на прийняття спадщини після померлого ІНФОРМАЦІЯ_4 брата ОСОБА_5, який проживав на день смерті в с. Великі Пріцьки Кагарлицького району Київської області, та запропоновано звернутись до суду за визначенням додаткового строку на подання заяви про прийняття спадщини згідно ст. 1272 Цивільного кодексу України.

У померлого залишилося майно, яке належало йому особисто (право на майновий пай у пайовому фонді СТОВ "Колос") та майно, яке він прийняв як спадкоємець на обов'язкову частку шляхом проживання разом з померлою ІНФОРМАЦІЯ_5 матір"ю ОСОБА_7 по день її смерті та подачі заяви до нотаріальної контори після померлої, але не оформив своїх спадкових прав (1/4 частки у праві власності на земельну ділянку та 1/4 частину права на її майновий пай).

Відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній дія подання ним заяви про прийняття спадщини.

В свою чергу він вважає, що ним з поважних причин не звернувся до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини у встановлений законом шестимісячний строк після смерті свого брата ОСОБА_5, оскільки про наявність у останнього спадкового майна дізнався з обставин, які наведені вище.

Представник відповідач ОСОБА_4 ОСОБА_3 позовні вимоги позивача визнала та не заперечувала проти задоволення позовних вимог позивача.

Представник відповідача в особі - Великопріцьківської сільської ради Кагарлицького району в судове засідання не з'явився, подавши до суду заяву, в якій просить розгляд справи проводити у відсутність представника сільської ради. Позовні вимоги позивача визнають.

Суд, вислухавши позивача, його представника та представника відповідача, вивчивши матеріали справи, приходить до висновку про задоволення позовних вимог, виходячи з наступного.

Судом встановлені наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

ОСОБА_7 померла ІНФОРМАЦІЯ_5.

Після її смерті відкрилася спадщина, яка складається із земельної ділянки та майнового паю.

ОСОБА_7 було складено заповіт, згідно якого все своє майно вона заповіла ОСОБА_4.

ОСОБА_7 мала трьох дітей: ОСОБА_4, ОСОБА_2 та ОСОБА_5.

ОСОБА_5 на час смерті ОСОБА_7 був особою пенсійного віку.

Після смерті ОСОБА_13 спадщину прийняли ОСОБА_4 за заповітом, що підтверджується свідоцтвом про прийняття спадщини за заповітом, та ОСОБА_5 за законом.

ОСОБА_5 помер ІНФОРМАЦІЯ_4, що підтверджується копіє свідоцтва про смерть виданого 11.05.2010 року виконкомом В. Пріцьківською сільською радою Кагарлицького району Київської області.

Відповідач ОСОБА_4 склав заповіт, згідно якого він заповів все своє майно ОСОБА_14

Проте, що ОСОБА_5 прийняв спадщину після смерті ОСОБА_7, але не оформив, стало відомо, після отримання дублікату свідоцтва про право на спадщину за заповітом ОСОБА_4

З письмових роз'яснень Ржищівського міського державного нотаріуса Отькало С.В. від 01.11.2017 року за № 521/01-16 вбачається, що позивачу ОСОБА_2 роз'яснено, що ним пропущено шестимісячний строк на прийняття спадщини після померлого ІНФОРМАЦІЯ_4 брата ОСОБА_5, який проживав на день смерті в с. Великі Пріцьки Кагарлицького району Київської області, тому запропоновано йому звернутись до суду за визначенням додаткового строку на подання заяви про прийняття спадщини згідної ст. 1272 Цивільного кодексу України. У померлого залишилося майно, яке належало йому особисто (право на майновий пай у пайовому фонді СТОВ "Колос") та майно, яке він прийняв як спадкоємець на обов'язкову частку шляхом проживання разом з померлою ІНФОРМАЦІЯ_5 матір"ю ОСОБА_7 по день її смерті та подачі заяви до нотаріальної контори після померлої, але не оформив своїх спадкових прав (? частки у праві власності на земельну ділянку та ? частину права на її майновий пай).

Відповідно до ч. 1 ст. 1262 ЦК України у другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері.

На підставі ч.1 ст.1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до ч.1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини - з дня смерті спадкодавця ( ч.2 ст.1220 ЦК України ).

Згідно до ч.1 ст. 1272 ЦК України якщо спадкоємець протягом шести місяців не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

Частина 3 ст. 1272 ЦК України передбачає, що за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, які пов'язані з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Згідно п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах про спадкування №7 від 30.05.2008 року передбачено, що вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов'язані з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Відповідно до п.п. 2, 6 ст. 3 ЦК України , загальними засадами цивільного законодавства є неприпустимість позбавлення права власності, судовий захист цивільного права та інтересу, а також справедливість, добросовісність та розумність і ними суд має керуватися при вирішенні питання про права на спадкування.

Суд оцінивши наявні у справі докази, з урахуванням обставин справи, приходить до висновку, що ОСОБА_2 з поважних причин пропустив встановлений законодавством шестимісячний строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_5

Вказані висновки узгоджуються з правовою позицією, яка висловленою Верховним Судом України в постанові від 6 вересня 2017 року у справі № 6-496цс17.

З урахуванням вищенаведених вимог закону, визнання позову представниками відповідачів, поважності пропуску строку на подання заяви про прийняття спадщини позивачем, відсутності інших, крім позивача, спадкоємців, які б бажали прийняти спадщину, визначення додаткового строку для звернення до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини буде відповідати загальним засадам цивільного законодавства, визначених у ст. 3 ЦК України .

На підставі викладеного та керуючись Законом України від 02 вересня 1993 року Про нотаріат , ст. 1272 ЦК України, постановою Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 Про судову практику у справах про спадкування , ст. ст. 4, 76-89, 141, 258, 263-265, 268, 273, 352, 354, 355 ЦПК України суд, -

в и р і ш и в:

Позовні вимоги ОСОБА_2 до ОСОБА_4, Великопріцьківської сільської ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, паспорт громадянина України НОМЕР_5, виданий 10 жовтня 1997 року Кагарлицьким РВ ГУ МВС України в Київській області, реєстраційний номер облікової картки платника податків, НОМЕР_1, додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини, що відкрилася після смерті ОСОБА_5, який помер ІНФОРМАЦІЯ_4, свідоцтво про смерть серія НОМЕР_6, видане 11 травня 2010 року виконкомом В.Пріцьківської сільської ради, актовий запис № 9, тривалістю у два місяці з дня набрання законної сили рішення.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно - телекомунікаційної системи апеляційні скарги на рішення можуть бути подані протягом 30 днів з дня його складення через суд першої інстанції до апеляційного суду Київської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач - ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, паспорт громадянина України НОМЕР_5, виданий 10 жовтня 1997 року Кагарлицьким РВ ГУ МВС України в Київській області, реєстраційний номер облікової картки платника податків, НОМЕР_1, зареєстроване у встановленому порядку місце проживання (перебування): АДРЕСА_2.

Відповідач - ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3, реєстраційний номер облікової карти платника податків НОМЕР_2, зареєстроване у встановленому порядку місце проживання (перебування): АДРЕСА_1.

Відповідач - Великопріцьківська сільська рада Кагарлицького району Київської області (код ЄДРПОУ 04358253), місцезнаходження: 09236, Київська область, Кагарлицького району, с. Великі Пріцьки, вул.. Центральна, 33

Повне рішення суду буде складено 03.04.2018 року

Суддя І.І. Шевченко

СудКагарлицький районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення28.03.2018
Оприлюднено04.04.2018
Номер документу73141103
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —368/204/18

Рішення від 28.03.2018

Цивільне

Кагарлицький районний суд Київської області

Шевченко І. І.

Рішення від 28.03.2018

Цивільне

Кагарлицький районний суд Київської області

Шевченко І. І.

Ухвала від 06.03.2018

Цивільне

Кагарлицький районний суд Київської області

Шевченко І. І.

Ухвала від 14.02.2018

Цивільне

Кагарлицький районний суд Київської області

Шевченко І. І.

Ухвала від 12.02.2018

Цивільне

Кагарлицький районний суд Київської області

Іванюта Т. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні