Рішення
від 03.04.2018 по справі 543/140/18
ОРЖИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

543/140/18

2/543/144/18

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03.04.2018 селище Оржиця

Оржицький районний суд Полтавської області в складі: головуючого - судді Гришка О.Я., за участі секретаря судового засідання Федорини А.А., представника позивача ОСОБА_1, розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в селищі Оржиця Полтавської області цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Територіальної громади в особі ОСОБА_3 сільської ради Оржицького району Полтавської області, третя особа: приватний нотаріус Оржицького районного нотаріального округу ОСОБА_4, про визначення ОСОБА_2 додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини після померлої 23 березня 2014 року ОСОБА_5, строком на три місяці, -

в с т а н о в и в:

Позивач ОСОБА_2 звернулася 13.02.2018 року до Оржицького районного суду Полтавської області із вищевказаним позовом.

У позовній заяві ОСОБА_2 зазначено, що 23 березня 2014 року померла мати позивача ОСОБА_5.

Позивач ОСОБА_2 вказує, що в даний час до неї звернувся знайомий та повідомив її, що після смерті її матері залишилася спадщина у вигляді земельної ділянки, що належала їй згідно Державного акта на право власності на земельну ділянку. Після цього позивач в речах, які належали її матері, виявила Державні акти на право власності на земельні ділянки та заповіт, згідно якого заповідальним розпорядження ОСОБА_5 визначила дочку ОСОБА_2 єдиним своїм спадкоємцем на все майно.

Отримавши відомості про наявність заповіту та наявність спадкового майна, маючи намір провести юридичне оформлення своїх спадкових прав позивач звернулася до нотаріальної контори із відповідною заявою. Однак, нотаріус відмовив їй у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв'язку з тим, що вона пропустила визначений законом строк для подачі заяви про прийняття спадщини.

Позивач вважає, що вона через поважні причини пропустила встановлений законом строк для прийняття спадщини, оскільки не знала про існування заповіту на своє ім'я.

Посилаючись на вищевикладені обставини та на те, що нотаріус відмовив у видачі свідоцтва про право на спадщину через пропуск строку для подання заяви про прийняття спадщини, позивач ОСОБА_2 просила визначити додатковий строк достатній для подання нею заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_5, померлої 23 березня 2014 року, терміном на три місяці.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав у повному обсязі, в своїх поясненнях посилався на обставини, викладені в позовній заяві.

Представник відповідача ОСОБА_3 сільської ради Оржицького району Полтавської області в судове засідання не з'явився, в матеріалах справи міститься лист, в якому представник просить розглянути справу без його участі.

Від третьої особи - приватного нотаріуса Оржицького районного нотаріального округу ОСОБА_4 до суду надійшов лист про розгляд справи у її відсутність.

Суд, заслухавши пояснення представника позивача, заслухавши показання свідка ОСОБА_6, дослідивши докази і давши їм належну оцінку, приходить до висновку, що позов ОСОБА_2 підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_5 померла 23.03.2014 року, про що виконавчим комітетом ОСОБА_3 сільської ради Оржицького району Полтавської області видане відповідне свідоцтво про смерть (а.с. 11). На час своєї смерті вона була зареєстрована та проживала в ІНФОРМАЦІЯ_1. За вказаною адресою протягом шести місяців з дня смерті ОСОБА_5 ніхто не був зареєстрований та не проживав (а.с. 12).

До складу спадщини, яка відкрилася після смерті ОСОБА_5, входять, зокрема, дві земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею по 4,30 га кожна (а.с. 14,15).

Позивач ОСОБА_2, яка до одруження мала прізвище Денисенко , є спадкоємцем за заповітом після смерті матері ОСОБА_5 (а.с. 4-7). Батько позивача, а чоловік померлої ОСОБА_5, ОСОБА_7 помер раніше спадкодавця 01.01.2004 року (а.с. 8-9).

Приватний нотаріус Оржицького районного нотаріального округу Полтавської області ОСОБА_4 постановою від 04.12.2017 року відмовила позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом у зв'язку з пропуском строку для прийняття спадщини (а.с. 16).

Допитаний у судовому засіданні свідок ОСОБА_6 показав, що лише восени 2017 року повідомив ОСОБА_2 про існування спадкового майна, яке залишилось після смерті ОСОБА_5, і лише після цього позивачем було розшукано правовстановлюючі документи на спадкове майно та заповіт на її ім'я.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом (ст. 1217 ЦК України ).

Згідно ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять всі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися на момент його смерті.

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ст. ст. 1220, 1222, 1270 ЦК України).

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (ч. 1 ст. 1269 ЦК України).

Відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, які пов'язані з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Згідно п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах про спадкування №7 від 30.05.2008 року передбачено, що вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов'язані з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Позивач ОСОБА_2 у встановлений законом строк не звернулася до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_5 у зв'язку із відсутністю відомостей про існування заповіту на її ім'я. Крім того суд приймає до уваги, що позивач проживала окремо від спадкодавця в іншому населеному пункті, суду не надано доказів того, що нотаріусами було вижито заходів для повідомлення ОСОБА_2 після смерті ОСОБА_5 про наявність заповіту померлої на ім'я позивача. Суд приймає до уваги пояснення позивача, викладені в позовній заяві про те, що позивач відразу після того як дізналася про існування заповіту звернулася до нотаріуса з приводу подачі заяви про прийняття спадщини. Ці пояснення позивача узгоджуються з іншими матеріалами справи, не суперечать їм, не заперечуються і не спростовуються іншими учасниками справи.

Суд при прийнятті рішення приймає до уваги, зокрема, що відповідач проти задоволення позову позивача не заперечував.

Суд оцінивши наявні у справі докази, з урахуванням обставин справи, приходить до висновку, що ОСОБА_2 з поважних причин пропустила встановлений законодавством шестимісячний строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_5 Вказані висновки узгоджуються з правовою позицією, яка висловленою Верховним Судом України в постанові від 6 вересня 2017 року у справі № 6-496цс17.

При таких обставинах справи, у суду є передбачені законом підстави для визначення позивачу додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 328, 1216-1218, 1268, 1296 ЦК України, ст.ст. 12, 13, 81, 141, 247, 263-265 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в:

1. Позов ОСОБА_2 (зареєстроване місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_2, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1) до Територіальної громади в особі ОСОБА_3 сільської ради Оржицького району Полтавської області (місцезнаходження: с. Савинці, вул. Бабака, 5, Оржицького району Полтавської області, код ЄДРПОУ 25157317), третя особа: приватний нотаріус Оржицького районного нотаріального округу Полтавської області ОСОБА_4 (місцезнаходження: Полтавська область, Оржицький район, селище Оржиця, вул. Бумажкова, 1/5), про визначення додаткового строку для прийняття спадщини - задовольнити.

2. Визначити ОСОБА_2 додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_5, померлої 23 березня 2014 року, строком на три місяці.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя

СудОржицький районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення03.04.2018
Оприлюднено04.04.2018
Номер документу73144828
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —543/140/18

Рішення від 03.04.2018

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Гришко О. Я.

Ухвала від 16.03.2018

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Гришко О. Я.

Ухвала від 16.02.2018

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Гришко О. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні