Ухвала
від 03.04.2018 по справі 643/2084/18
МОСКОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 643/2084/18

Номер провадження 1-кп/643/729/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03.04.2018 року м.Харків

Московський районний суд м. Харків у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1

за участю секретарясудового засідання - ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

підозрюваного- ОСОБА_4

розглянувши у підготовчому судовому засіданні у залі суду у м. Харкові клопотання прокурора відділу прокуратури Харківської області радника юстиції ОСОБА_3 про звільнення від кримінальної відповідальності в кримінальному провадженні № 32017220000000117 від 27.07.2017 року відносно

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Харкова, громадянина України,з вищою освітою, розлученого, маючого неповнолітнього сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , малолітню дочку ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , раніше не судимого, працюючого на посаді директора ТОВ ВТФ «Фармаком», проживаючого та зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 ,

підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.212КК України,

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшло клопотання від прокурора прокуратури Харківської області ОСОБА_3 про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 за ч. 1ст. 212 КК Українина підставі ч. 4ст. 212 КК України, у зв`язку з відшкодуванням в повному обсязі завданих державі збитків.

Так, із клопотання вбачається, що ОСОБА_4 , згідно з наказом від 23.05.2005 № 6 призначений директором ТОВ ВТФ «Фармаком» (код ЄДРПОУ 30590731), зареєстрованого у Департаменті реєстрації Харківської міської ради 14.10.1999 за № 14801050001005156, на даний час за адресою: м. Харків, вул. Юр`ївська, буд. 17 (Московський район), яке перебуває на обліку в Київській ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області як платник податку на додану вартість (свідоцтво платника ПДВ № 29288109 від 22.02.2005), у період часу з 01.04.2016 до 30.09.2017, вчинив умисне ухилення від сплати податку у значних розмірах.

Так, ОСОБА_7 , займаючи посаду директора ТОВ ВТФ «Фармаком», здійснює керівництво поточною діяльністю товариства та виконує організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції, покладені на нього відповідно до п.п. 10.9.1 п.10.9 ст. 10 статуту ТОВ ВТФ «Фармаком», затвердженого протоколом загальних зборів учасників товариства від 06.05.2016 № 2, а саме:

- самостійно вирішує усі питання діяльності Товариства за винятком тих, що віднесені Статутом до компетенції Загальних зборів учасників та Ревізійної комісії (Ревізора);

- приймає на роботу та звільняє працівників товариства;

- притягає до дисциплінарної відповідальності працівників товариства згідно до чинного законодавства;

- видає накази, розпорядження та дає вказівки обов`язкові для виконання усіма працівниками товариства;

- від імені товариства самостійно здійснює будь-які юридичні дії, укладає угоди (договори, контракти), здійснює фактичні дії;

- відкриває та розпоряджається поточними рахунками підприємства;

- підписує фінансові документи товариства;

- організує ведення бухгалтерського, податкового обліку та звітності товариства;

- здійснює інші дії для керівництва поточною господарською діяльністю товариства в межах, встановлених статутом та чинним законодавством.

Як керівник підприємства ОСОБА_4 відповідно до ст. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» зобов`язаний створити необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку, забезпечити неухильне виконання всіма підрозділами, службами та працівниками, причетними до бухгалтерського обліку, правомірних вимог бухгалтера щодо дотримання порядку оформлення та подання до обліку первинних документів

Так, ОСОБА_7 , займаючи посаду директора ТОВ ВТФ «Фармаком», являючись службовою особою підприємства, маючи безпосередній доступ до первинних, облікових, звітних документів і банківських рахунків ТОВ ВТФ «Фармаком», діючи умисно, з корисливих мотивів та з метою ухилення від сплати податків, достовірно знаючи, про те, що в липні, серпні 2016 року TOB «КЕНМОР» (код ЄДРПОУ 40476769), у лютому 2017 року ТОВ «Соцбудтранс» (код ЄДРПОУ 40259582), у серпні 2016року TOB «Файлекомп» (код ЄДРПОУ 39528017) не постачали на адресу ТОВ ВТФ «Фармаком» сировину, матеріали для виробництва харчових добавок, косметичних засобі в асортименті, товарів для подальшої реалізації, відобразив у бухгалтерському та податковому обліках ТОВ ВТФ «Фармаком» дані отримані з первинних фінансово-господарських документів, виданих від імені TOB «КЕНМОР» (код ЄДРПОУ 40476769), ТОВ «Соцбудтранс» (код ЄДРПОУ 40259582), ТОВ «Файлекомп» (код ЄДРПОУ 39528017).

Згідно положень Податкового Кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI, (із змінами та доповненнями):

п. 198.1 ст.198 - право на віднесення сум податку до податкового кредиту виникає у разі здійснення операцій з придбання або виготовлення товарів (у тому числі в разі їх ввезення на митну територію України) та послуг; придбання (будівництво, спорудження, створення) необоротних активів, у тому числі при їх ввезенні на митну територію України (у тому числі у зв`язку з придбанням та/або ввезенням таких активів як внесок до статутного фонду та/або при передачі таких активів на баланс платника податку, уповноваженого вести облік результатів спільної діяльності); отримання послуг, наданих нерезидентом на митній території України; ввезення необоротних активів на митну територію України за договором оперативного або фінансового лізингу.

п.198.2 ст.198 - датою виникнення права платника податку на віднесення сум податку до податкового кредиту вважається дата тієї події, що відбулась раніше -дата списання коштів з банківського рахунку платника податку на оплату товарів/послуг; дата отримання платником податку товарів/послуг, що підтверджено податковою накладною.

п. 198.3 ст.198 - податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг, але не вище рівня звичайних цін, визначених відповідно до статті 39 цього Кодексу, та складається з сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою пунктом 193.1 статті 193 цього Кодексу, протягом такого звітного періоду у зв`язку з: придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку; придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій у необоротні капітальні активи), у тому числі при їх імпорті, з метою подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку. Право на нарахування податкового кредиту виникає незалежно від того, чи такі товари/послуги та основні фонди почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.

п. 198.6 - не відносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв`язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені податковими накладними (або підтверджені податковим накладними, оформленими з порушенням вимог статті 201 цього Кодексу) чи не підтверджені митними деклараціями, іншими документами, передбаченими пунктом 201.11 статті 201 цього Кодексу.

п.201.1 ст.201 - платник податку зобов`язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи, та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних.

п.201.10 ст.201- при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку - продавець товарів/послуг зобов`язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних та надати покупцю за його вимогою. Податкова накладна, складена та зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту. Податкові накладні, які не надаються покупцю, а також податкові накладні, складені за операціями з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування, підлягають реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних. Підтвердженням продавцю про прийняття його податкової накладної та/або розрахунку коригування до Єдиного реєстру податкових накладних є квитанція в електронному вигляді у текстовому форматі, яка надсилається протягом операційного дня. З метою отримання податкової накладної/розрахунку коригування, зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних, покупець надсилає в електронному вигляді запит до Єдиного реєстру податкових накладних, за яким отримує в електронному вигляді повідомлення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних та податкову накладну/розрахунок коригування в електронному вигляді. Такі податкова накладна/розрахунок коригування вважаються зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних та отриманими покупцем. Відсутність факту реєстрації платником податку - продавцем товарів/послуг податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних та/або порушення порядку заповнення обов`язкових реквізитів податкової накладної, передбачених пунктом 201.1 статті 201 цього Кодексу, не дає права покупцю на включення сум податку на додану вартість до податкового кредиту та не звільняє продавця від обов`язку включення суми податку на додану вартість, вказаної в податковій накладній, до суми податкових зобов`язань за відповідний звітний період.

Таким чином, директор ТОВ ВТФ «Фармаком» ОСОБА_7 , перебуваючи за місцем реєстрації підприємства за адресою: м. Харків, вул. Юр`ївська,17 (Московський район), усупереч вимогам п. 198.1, п. 198.3, п.198.6 ст.198, п.200.1 ст.200, п.201.10 ст.210 Податкового Кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI, (із змінами та доповненнями), переслідуючи мету ухилення від сплати податку на додану вартість у значних розмірах, використовуючи своє службове становище у злочинних цілях, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх злочинних дій, передбачаючи їх наслідки у вигляді ненадходження до бюджету держави податків у значних розмірах, і бажаючи їх настання, шляхом відображення 09.08.2016 (точний час слідством не встановлено) у декларації з податку на додану вартість за липень 2016 року №9140301664; 16.09.2016 (точний час слідством не встановлено) декларації з податку на додану вартість за серпень 2016 року №9169889802; 17.03.2017 (точний час слідством не встановлено) декларації з податку на додану вартість за лютий 2017 року №9044093168, інформації щодо здійснення фінансово- господарських взаємовідносин з TOB «КЕНМОР» (код ЄДРПОУ 40476769), ТОВ «Соцбудтранс» (код ЄДРПОУ 40259582), ТОВ «Файлекомп» (код ЄДРПОУ 39528017), які фактично не відбувалися, занизив податок на додану вартість на загальну суму 693 660 грн., в т.ч.: за липень 2016 року у сумі 336 840 грн., за серпень 2016 року у сумі 297 700 грн., за лютий 2017 року у сумі 59 120 грн., що підтверджується речовими доказами - актом перевірки ГУ ДФС у Харківській області № 250/20-40-14-01-08/30590731 від 25.01.2018.

Кримінальним правопорушенням завдана шкода у розмірі 693 660 грн.

Дії ОСОБА_4 кваліфіковані за ч.1ст.212 КК України, як умисне ухилення від сплати податку, що входить в систему оподаткування, введеному у встановленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства, незалежно від форми власності, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у значному розмірі.

Прокурор у підготовчому судовому засіданні просив задовольнити клопотання про звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності на підставі ч. 4ст. 212 КК України, у зв`язку з тим, що ОСОБА_4 сплатив суму податку на додану вартість у розмірі 693660грн., та штрафні санкції у розмірі 346 830грн.

ОСОБА_4 у судовому засіданні також просив задовольнити клопотання прокурора про звільнення від кримінальної відповідальності.

Заслухавши учасників кримінального провадження, суд прийшов до висновку, що клопотання прокурора підлягає до задоволення.

Відповідно до положень ч. 1 та ч. 2ст. 285 КПК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність. Особі, яка підозрюється, обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення та щодо якої передбачена можливість звільнення від кримінальної відповідальності у разі здійснення передбачених законом України про кримінальну відповідальність дій, роз`яснюється право на таке звільнення.

В судовому засіданні було встановлено, що під час виконання вимогст. 285 КПК Україниз підозрюваним ОСОБА_4 , останнім подано заяву про згоду на звільнення його від кримінальної відповідальності на підставі ч. 4ст. 212 КК України.

Згідно з вимогами ч. 1 та ч. 2ст. 286 КПК України, звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється судом.

Встановивши на стадії досудового розслідування підстави для звільнення від кримінальної відповідальності та отримавши згоду підозрюваного на таке звільнення, прокурор склав клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності та без проведення досудового розслідування у повному обсязі надіслав його до суду.

Відповідно до ч. 4ст. 212 КК України, особа, яка вчинила діяння, передбачене ст. 1 цієї статті, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона до притягнення до кримінальної відповідальності сплатила податки, збори (обов`язкові платежі).

В судовому засіданні встановлено, що в період кримінального провадження відносно ОСОБА_4 останнім сплачено податок на додану вартість та штрафні санкції, що підтверджується платіжними дорученнями № 18003 від 30.01.2018 року на суму 1040490,00 грн.

Зазначені обставини у своїй сукупності вказують на наявність передбачених ч. 4ст. 212 КК Українипідстав для звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності.

Відповідно до ч. 2ст. 44 КК України, звільнення від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом, здійснюється виключно судом.

Згідно з п.1 ч. 2ст. 284 КПК України, кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Відповідно до п.2 ч. 3ст. 314 КПК України, у підготовчому судовому засіданні суд має право закрити провадження у випадку встановлення підстав, передбачених частиною другоюстатті 284 цього Кодексу.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що клопотання прокурора про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 підлягає задоволенню, а кримінальне провадження належить закрити.

Цивільний позов не заявлено.

Долю речових доказів суд вирішує в порядку ст. 100 КПК України.

Процесуальні витрати відсутні.

Запобіжний захід щодо ОСОБА_4 не застосовувався.

Керуючись ст.44, ч.4 ст.212 КК Українист.314,284288,376 КПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Звільнити ОСОБА_4 , від кримінальної відповідальності передбаченої ч.1ст. 212 КК Українина підставі ч. 4ст. 212 КК України.

Кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 320172200000000117 від 27.07.2017 року за підозрою ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1ст. 212 КК України- закрити.

Речові докази по кримінальному провадженню, а саме: копії документів залишити в матеріалах кримінального провадження № 32017220000000117 протягом усього часу їх зберігання.

Ухвала суду може бути оскаржена до Апеляційного суду Харківської області протягом 7 днів з дня її оголошення.

Суддя: ОСОБА_1

СудМосковський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення03.04.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу73146909
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —643/2084/18

Ухвала від 03.04.2018

Кримінальне

Московський районний суд м.Харкова

Довготько Т. М.

Ухвала від 28.02.2018

Кримінальне

Московський районний суд м.Харкова

Довготько Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні