Рішення
від 03.04.2018 по справі 706/199/18
ХРИСТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 706/199/18

2/706/208/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 квітня 2018 року Христинівський районний суд Черкаської області

в складі:

головуючого - судді Олійника М.Ф.,

за участю секретаря Дехканбаєвої О.О.,

розглянувши у підготовчому засіданні в залі суду в м. Христинівці Черкаської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 сільської ради Христинівського району Черкаської області про визнання права власності на майно в порядку спадкування,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_2 сільської ради Христинівського району про визнання права власності на майно в порядку спадкування.

Просила визнати за нею в порядку спадкування за законом після матері ОСОБА_3, яка прийняла спадщину після смерті чоловіка ОСОБА_4, але не оформила свої спадкові права, та померла 04.10.2004 року, право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами № 19 по вулиці Одеській в с. Пеніжковому Христинівського району, посилаючись при цьому на те, що після смерті останньої відкрилась спадщина, до складу якої входить в тому числі і право на вказаний житловий будинок, який ОСОБА_3 отримала у спадщину після смерті чоловіка ОСОБА_4, але не оформила свої спадкові права. Вона прийняла спадщину після смерті матері. 24.10.2016 р. вона звернулася до нотаріуса із заявою про видачу на її ім'я свідоцтва про право на спадщину за законом на зазначений вище житловий будинок, проте нотаріус відмовив у видачі вказаного свідоцтва в зв'язку з тим, що свідоцтво на право власності на нерухоме майно було видане після смерті власника, про що в цей же день була винесена постанова про відмову у вчиненні нотаріальної дії.

Позивач ОСОБА_1 у підготовче засідання не з'явились, проте від неїдо суду надійшла заява з проханням розглянути справу без її участі, у заяві також зазначено, що вона позов підтримує повністю.

Представник відповідача ОСОБА_2 сільської ради Христинівського району у підготовче засідання не з'явився, однак до суду від сільської ради надійшла заява з проханням розглянути справу без участі її представника, у заяві також зазначено, що сільська рада позов визнає повністю.

За таких умов суд вважає можливим розглянути справу без участі позивача ОСОБА_1 та представника відповідача ОСОБА_2 сільської ради Христинівського району.

Дослідивши письмові докази у справі: копії спадкової справи після смерті ОСОБА_3, свідоцтва на право особистої власності № 85 від 08.05.1996 р. на житловий будинок по вул. Одеській, 19 в с. Пеніжковому Христинівського району, Інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо об'єкта нерухомого майна - житлового будинку по вул. Одеській, 19 в с. Пеніжковому Христинівського району, інші письмові докази, суд вважає, що позов підлягає задоволенню повністю з таких підстав.

Судом встановлено, що 04.10.2004 р. померла ОСОБА_3, мати позивача ОСОБА_1

На випадок смерті ОСОБА_3 будь-яких розпоряджень не зробила.

Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина, до складу якої входить в тому числі і право на житловий будинок по вул. Одеській, 19 в с. Пеніжковому Христинівського району.

ОСОБА_3 у свою чергу прийняла спадщину після смерті чоловіка ОСОБА_4, який помер 30.08.1995 р., шляхом фактичного вступу у володіння та управління спадковим майном, що стверджується копіями довідок виконавчого комітету ОСОБА_2 сільської ради Христинівського району № 153 від 14.06.1996 р. та № 469 від 05.10.2016 р., наявними у матеріалах справи. Однак ОСОБА_3 не оформила свої спадкові права на житловий будинок, який є предметом розгляду.

Позивач ОСОБА_1 прийняла спадщину після смерті матері ОСОБА_3, подавши у встановлений законом строк заяву про це до нотаріуса.

24.10.2016 р. позивач ОСОБА_1 звернулась до Христинівської державної нотаріальної контори із заявою про видачу на її ім'я свідоцтва про право на спадщину за законом на житловий будинок по вул. Одеській, 19 в с. Пеніжковому Христинівського району, що належав батьку позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_4, який помер 30.08.1995 р., спадщину після якого фактично прийняла його дружина ОСОБА_3, але не оформила свої спадкові права, проте нотаріус відмовив у видачі вказаного свідоцтва в зв'язку з тим, що свідоцтво на право власності на нерухоме майно було видане після смерті власника, про що в цей же день була винесена постанова про відмову у вчиненні нотаріальної дії.

Відповідно до свідоцтва на право особистої власності № 85 від 08.05.1996 р. на житловий будинок по вул. Одеській, 19 в с. Пеніжковому Христинівського району вказаний будинок належить ОСОБА_4, який помер 30.08.1995 р. Тобто, дійсно свідоцтво видане вже після смерті ОСОБА_4

Згідно із ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, а право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Оскільки позивач ОСОБА_1 прийняла спадщину після смерті матері ОСОБА_3, яка у свою чергуприйняла спадщину після смерті чоловіка ОСОБА_4, якому належав житловий будинок, однак не оформила свої спадкові права, оформити право на житловий будинокв нотаріальному порядку вона не можев зв'язку з тим, що свідоцтво на право власності на нерухоме майно було видане після смерті власника, тому необхідно визнати за позивачем ОСОБА_1 право власності на зазначений вище житловий будинок.

Керуючись ст. ст. 328, 1261 ЦК України, ст. 549 ЦК Української РСР 1963 р., ст.ст. 81, 89, 263-265 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 (20025, Черкаська область, Христинівський район, с. Пеніжкове, вул. Одеська, 19, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) до ОСОБА_2 сільської ради Христинівського району Черкаської області (20025, Черкаська область, Христинівський район, с. Пеніжкове, вул. Шкільна, 10, код ЄДРПОУ 26489754) про визнання права власності на майно в порядку спадкування задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_3, яка прийняла спадщину після смерті чоловіка ОСОБА_4, який помер 30.08.1995 року, але не оформила свої спадкові права, та померла 04.10.2004 року, право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами № 19 по вулиці Одеській в с. Пеніжковому Христинівського району Черкаської області а саме, на: житловий будинок А ; веранду а ; ганок; літню кухню Б ; сарай В ; погріб Г ; сарай Д ; сарай Е ; забор (огорожу) № 1; ворота № 2.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Черкаської області через Христинівський районний суд Черкаської області шляхом подачі протягом тридцяти днів з дня складеннярішення апеляційної скарги.

Суддя М.Ф. Олійник

Дата ухвалення рішення03.04.2018
Оприлюднено04.04.2018
Номер документу73148193
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на майно в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —706/199/18

Рішення від 03.04.2018

Цивільне

Христинівський районний суд Черкаської області

Олійник М. Ф.

Ухвала від 16.02.2018

Цивільне

Христинівський районний суд Черкаської області

Олійник М. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні