Постанова
від 24.07.2006 по справі ас-11/283-06
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АС-11/283-06

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,  

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 "24" липня 2006 р.  14:35              Справа № АС-11/283-06

вх. № 8521/4-11

Суддя господарського суду Харківської області Черленяк М.І.

за участю секретаря судового засідання Хорунжа Є.В.

представників сторін

позивача - Єрьоменко З.Ю.

відповідача - Фатій Н.І.

по справі за позовом  ТОВ ВКФ "Міурія" м. Харків   

до  КП  "Харківське міське бюро технічної інвентаризації"  м. Х-в  

про спонукання до реєстрації прав власності  

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом, в якому просить визнати бездіяльність відповідача по непроведенню реєстрації прав власності на нежитлові приміщення №№ 1-14 в підвальній частині нежитлової будівлі літ. "А-2", загальною площею 375,0 кв.м., цегляних, розташованих за адресою: м. Харків, вул Суздальські ряди, 12/1, а також зобов"язати відповідача провести державну реєстрацію за позивачем прав власності на вказані приміщення.

В обгрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що відповідач без наявності на те правових підстав, встановлених законом ухиляється від державної реєстрації прав власності на майно, що належить позивачу на підставі договору купівлі-продажу.  

В судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги.

Представник відповідача просить суд розглянути справу на підставі доказів наданих позивачем відповідно до вимог законодавства України, що регулює спірні відносини.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши докази по справі, суд встановив наступне.

03 лютого 2006 року між територіальною громадою м. Харкова в особі Харківської міської ради від імені якої діє Управління комунального майна та приватизації Харківської міської ради (продавець) та позивачем (покупець) був укладений договір купівлі-продажу № 3486-В-С нежитлових приміщень №№1-14 в підвальній частині  нежитлової будівлі літ. "А-2" загальною площею 375, 0 кв.м. цегляних, розташованих за адресою: м. Харків, вул Суздальські ряди, 12/1. Договір посвідчено нотаріально.

Відповідно до вимог статті 210 Цивільного кодексу України позивач звернувся до відповідача з заявою про здійснення державної реєстрації права власності, що підтверджується заявою від 11.05.2006 року № 05/11-06.

Згідно з п. 3.4. Тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України 07.02.2002 року № 7/5 розгляд заяви і прийняття рішення щодо реєстрації проводиться у строк, який з дня отримання заяви не повинен перевищувати тридцяти календарних днів.

Проте як свідчать матеріали справи, відповідач у встановлені строки не здійснив реєстрацію права власності за позивачем на майно, що придбане ним на підставі договору купівлі-продажу.

Як пояснив представник відповідача в судовому засіданні, відповідач був позбавлений можливості здійснити реєстрацію права власності, оскільки оригінал реєстраційної справи вилучений правоохоронними органами.

Суд не вважає такі дії відповідача правомірними, оскільки діючі нормативно-правові акти, які регулюють відносини державної реєстрації прав власності на нерухоме майно не передбачають можливості відмови у реєстрації з причин вилучення реєстраційної справи, або нереєстрацію у терміни, що перевищують 30 календарних днів.

Відповідно до статті 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися та розпоряджатися своєю власністю. Право приватної власності набувається  в порядку визначеному законом. Право власності є непорушним.

Згідно із частиною 2 статті 328 ЦК України право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону, або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до статті  48  Закону України "Про власність" Україна законодавчо забезпечує громадянам, організаціям та іншим власникам рівні умови захисту права власності. Власник може вимагати усунення будь-яких порушень його права, хоч би ці порушення і не були поєднані з позбавленням володіння, і відшкодування завданих цим збитків. Захист права власності здійснюється судом, господарським судом або третейським судом.

Виходячи із наведеного конституційного принципу та вимог цивільного  законодавства України не реєстрація права власності на нерухоме майно, яке набуте  позивачем на законних підставах, є обмеженням позивача у здійсненні ним прав власника.

Зважаючи на викладене, суд вважає, що порушені права позивача підлягають захисту, а позов задоволенню.     

Керуючись статтями   162, 163  Кодексу адміністративного судочинства України , суд

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Визнати бездіяльність відповідача по непроведенню реєстрації прав власності на нежитлові приміщення №№ 1-14 в підвальній частині нежитлової будівлі літ. "А-2", загальною площею 375,0 кв.м., цегляних, розташованих за адресою: м. Харків, вул Суздальські ряди, 12/1.

Зобов"язати відповідача провести реєстрацію прав власності за ВКФ "Міурія" (код 21171875) на нежитлові приміщення №№ 1-14 в підвальній частині нежитлової будівлі літ. "А-2", загальною площею 375,0 кв.м., цегляних, розташованих за адресою: м. Харків, вул Суздальські ряди, 12/1 набутих за договором купівлі-продажу  № 3486-В-С від 03.02.2006 року.

На постанову через суд першої інстанції може бути подана заява про апеляційне оскарження протягом десяти днів з дня виготовлення тексту постанови.

Апеляційна скарга може бути  подана через суд першої інстанції протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Копія апеляційної скарги одночасно направляється до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Постанова набирає законної сили після закінчення строків для подачі заяви про апеляційне оскарження.

Повний текст постанови виготовлений 27 липня 2006 року  17 год. 50 хв.

Суддя                                                                                            Черленяк М.І.

 

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення24.07.2006
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу73153
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —ас-11/283-06

Постанова від 24.07.2006

Господарське

Господарський суд Харківської області

Черленяк М.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні