Ухвала
від 03.04.2018 по справі 922/848/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-21-42, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

"03" квітня 2018 р.м. ХарківСправа № 922/848/18

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Прохорова С.А.

розглянув матеріали

позовної заяви ОСОБА_2 (учасник ТОВ "Відродження-1881"), АДРЕСА_1 до ОСОБА_3 (учасник ТОВ "Відродження-1881"), АДРЕСА_2 про скасування наказу

До Господарського суду Харківської області звернувся ОСОБА_2, як учасник ТОВ "Відродження-1881" (далі позивач) з позовом до іншого учасника товариства - ОСОБА_3 (далі відповідач) про визнання незаконним та скасування наказу про розірвання договорів оренди землі.

В обґрунтування своїх позовних вимог ОСОБА_2 вказує, що 01.03.2018 року за вказівкою ОСОБА_3 на Товаристві з обмеженою відповідальністю "ВІДРОДЖЕННЯ-1881" (в якому він є учасником) було видано наказ про розірвання договорів оренди землі сільськогосподарського призначення, користується для здійснення своє підприємницької діяльності, з вказаним наказом, його, як учасника Товариства ознайомлено не було, відповідач - ОСОБА_3 самостійно прийняв таке рішення, не отримавши від нього згоди, чим порушив права та інтереси позивача, як учасника Товариства.

Позивач вважає що такий наказ негативним чином впливає на діяльність Товариства, та дії ОСОБА_3 направленні на спричинення збитків, як Товариству так, відповідно і позивачу, як його учаснику.

Відповідно до протоколу розподілу судової справи від 03.04.2018, справу № 922/848/18 було передано до розгляду судді Прохорову С.А.

Відповідно до частини першої, п'ятої статті 12 ГПК України господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: 1) наказного провадження; 2) позовного провадження (загального або спрощеного).

Враховуючи наявність спору між сторонами в даному випадку, що виключає можливість розгляду даної справи в порядку наказного провадження, суд, виходячи із приписів п.п.9 п.1 Розділу XI Перехідних Положень ГПК України, частин першої, третьої, четвертої статті 12 ГПК України, має визначити в порядку спрощеного чи загального позовного провадження підлягає розгляду ця справа.

Дослідивши обставини на які посилається позивач в своїй позовній заяві та враховуючи зміст самих позовних вимог, суд дійшов висновку про відсутність підстав для розгляду цієї справи в спрощеному порядку, а тому справа № 922/848/18 підлягає розгляду в порядку загального позовного провадження.

Розглянувши матеріали позовної заяви, господарський суд Харківської області встановив, що позовну заяву подано з додержанням процесуальних вимог статей 162, 164, 172, 173 ГПК України, а тому визнає їх достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду, відкриття провадження у справі та розгляду справи за правилами загального позовного провадження.

Крім того, в своїй позовній заяві, позивач вказує третьою особою Товариство з обмеженою відповідальністю "Відродження-1881".

Статтею 50 Господарського процесуального кодексу України передбачено наступне:

1. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов'язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

2. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

3. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

4. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов'язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

5. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов'язки, встановлені статтею 42 цього Кодексу.

6. Вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, не тягне за собою розгляду справи спочатку.

Враховуючи, що наказ, який позивач просить визнати незаконним та скасувати стосується діяльності Товариства з обмеженою відповідальністю "Відродження-1881", суд дійшов висновку про необхідність залучення її до участі у справі у якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, оскільки рішення суду може вплинути на її права та обов'язки.

Також, позивачем, до позовної заяви було подано клопотання про витребування у Товариства з обмеженою відповідальністю "Відродження-1881" наказ про розірвання договорів оренди землі від 01.03.2018.

Вирішуючи зазначене клопотання, суд виходить з наступного.

Частиною 1 ст. 81 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

В обґрунтування свого клопотання, позивач вказує, що з вказаним наказом, його, як учасника Товариства ознайомлено не було, відповідач - ОСОБА_3 самостійно прийняв таке рішення

Враховуючи, що вказане клопотання подано позивачем у встановлені ст. 80 ГПК України та відповідає вимогам ст. 81 цього ж кодексу, суд дійшов до висновку про задоволення клопотання позивача про витребування доказів.

Керуючись статтями 12, 50, 80, 81, 124, 176, 232-235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Відкрити провадження по справі № 922/848/18 та призначити справу до розгляду в порядку загального позовного провадження.

2. Почати у справі підготовче провадження і призначити підготовче засідання на "26" квітня 2018 р. о(об) 10:30 .

3. Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду за адресою: 61022, місто Харків, майдан Свободи 5, 8-й під'їзд, 3-й поверх, зал № 331.

4. Залучити до участі у справі у якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю "Відродження-1881", 62220, Харківська область, Золочівський район, с. Уди, вул. Гагаріна, 75.

5. Встановити відповідачу п'ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву.

У зазначений строк відповідач має надіслати суду відзив, який повинен відповідати вимогам статті 165 ГПК України, і всі письмові та електронні докази, висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову. Копію відзиву та доданих до нього документів відповідач має надіслати (надати) іншим учасникам справи одночасно із надсиланням (наданням) відзиву до суду та докази надіслання надати суду разом із відзивом на позов.

6. Встановити позивачу строк на подання до суду відповіді на відзив із урахуванням вимог ст. 166 ГПК України у 5 днів з дня його отримання.

У зазначений строк позивач має надіслати суду відповідь на відзив, яка повинна відповідати вимогам статті 165, 166 ГПК України, і всі письмові та електронні докази, висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують викладені в ній обставини. Копію відповіді та доданих до неї документів позивач має надіслати (надати) іншим учасникам справи одночасно із надсиланням (наданням) її до суду та докази надіслання надати суду разом із відповіддю на відзив.

7. Встановити відповідачу строк для подання заперечень на відповідь позивача на відзив із урахуванням вимог ст. 167 ГПК України у 5 днів з дня отримання відповіді на відзив. В разі подання заперечень, надати суду докази їх направлення іншим учасникам справи з доданими до них документами.

7. Встановити третій особі п'ятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання пояснень щодо позову та для надання пояснень на відзив та відповіді на відзив п'ятиденний строк з дня їх отримання.

У зазначені строки треті особи мають надіслати суду свої пояснення, які повинні відповідати вимогам статті 165, 166 ГПК України, і всі письмові та електронні докази, висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують викладені в них обставини. Копії пояснень та доданих до них документів слід надіслати (надати) іншим учасникам справи одночасно із надсиланням (наданням) їх до суду та докази надіслання надати суду разом із поясненнями.

8. Встановити учасникам справи строк для подання відповіді на пояснення третіх осіб у 5 днів з дня їх отримання. В разі подання відповідей, надати суду докази їх направлення іншим учасникам справи з доданими до них документами.

9. Встановити учасникам справи в строк до 26.04.2018 р. на подання суду заяв чи клопотань, пов'язаних з розглядом справи, а також доказів, які не були подані суду в обґрунтування своїх вимог та заперечень.

10. Задовольнити клопотання позивача про витребування доказів.

Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Відродження-1881" в п'ятиденний строк з дня вручення даної ухвали надати до суду наказ про розірвання договорів оренди землі від 01.03.2018.

11. Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі зі сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою http://court.gov.ua/

12. Повідомити учасників справи про відсутність у суду технічної можливості забезпечення учасникам справи права брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

13. Копію ухвали надіслати учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвалу підписано 03.04.2018

Суддя С.А. Прохоров

Примітка: Копії витребуваних судом документів можуть бути також надіслані на офіційну електронну адресу суду inbox@hr.arbitr.gov.ua. У разі надсилання електронних документів без електронного цифрового підпису та факсограм необхідно надсилати також оригінал документа в паперовій формі. Електронний документ надсилати у форматі MS Word. У назві файлу зазначати номер справи.

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення03.04.2018
Оприлюднено04.04.2018
Номер документу73160205
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/848/18

Ухвала від 18.06.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Ухвала від 17.05.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Ухвала від 17.05.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Ухвала від 26.04.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Ухвала від 04.04.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Ухвала від 03.04.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Ухвала від 03.04.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні