Ухвала
від 02.04.2018 по справі 815/6462/17
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

----------------------

У Х В А Л А

02 квітня 2018 р. Справа № 815/6462/17

Категорія: 5.1.2Головуючий у суді І інстанції: ОСОБА_1 Одеський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

судді-доповідачаОСОБА_2 суддів: ОСОБА_3 ОСОБА_4

розглянувши можливість відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою комунального закладу охорони здоров'я "Іванівський районний центр первинної медико - санітарної допомоги" на Рішення Одеського окружного адміністративного суду від 23 лютого 2018 року по справі № 815/6462/17 за позовом Головного управління ДСНС України в Одеській області до комунального закладу охорони здоров'я "Іванівський районний центр первинної медико - санітарної допомоги", треті особи: Іванівська районна рада, Іванівська районна державна адміністрація про вжиття заходів реагування у вигляді повного зупинення роботи, -

встановив:

Позивач, звернувся до Одеського окружного адміністративного суду з позовом до комунального закладу охорони здоров'я "Іванівський районний центр первинної медико - санітарної допомоги", треті особи: Іванівська районна рада, Іванівська районна державна адміністрація про вжиття заходів реагування у вигляді повного зупинення роботи.

Рішенням Одеського окружного адміністративного суду від 23 лютого 2018 року позов задоволено. Застосовано до комунального закладу охорони здоров'я "Іванівський районний центр первинної медико - санітарної допомоги" заходи реагування у сфері державного нагляду (контролю) у вигляді повного зупинення роботи за місцем провадження господарської діяльності суб'єкта господарювання комунального закладу охорони здоров'я "Іванівський районний центр первинної медико - санітарної допомоги" за адресою: 67212, Одеська область, Іванівський район, селище міського типу Радісне, вул. Миру,буд.1.

Комунальний заклад охорони здоров'я "Іванівський районний центр первинної медико - санітарної допомоги" не погодившись з рішенням суду першої інстанції, подав апеляційну скаргу.

Згідно із ст. 8 Конституції України в Україні визнається і діє принцип верховенства права. Конституція має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції і повинні відповідати їй.

Відповідно до ч. 4 ст. 131 2 Конституції України, виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення.

Відповідно до п. 19 ч. 1 р. VII Перехідних положень КАС України положення цього Кодексу застосовуються з урахуванням підпункту 11 пункту 16-1 розділу XV Перехідні положення Конституції України.

Згідно пп. 11 п. 16-1 розділу XV Перехідні положення Конституції України представництво відповідно до пункту 3 частини першої статті 131-1 та статті 131-2 цієї Конституції виключно прокурорами або адвокатами у Верховному Суді та судах касаційної інстанції здійснюється з 1 січня 2017 року; у судах апеляційної інстанції - з 1 січня 2018 року; у судах першої інстанції - з 1 січня 2019 року.

У відповідно до ч. 1 ст. 43 КАС України встановлено здатність мати процесуальні права та обов'язки в адміністративному судочинстві (адміністративна процесуальна правоздатність) визнається за громадянами України, іноземцями, особами без громадянства, органами державної влади, іншими державними органами, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, їх посадовими і службовими особами, підприємствами, установами, організаціями (юридичними особами).

Частиною 3 цієї ж статті встановлено, що здатність особисто здійснювати свої адміністративні процесуальні права та обов'язки, у тому числі доручати ведення справи представникові (адміністративна процесуальна дієздатність), належить органам державної влади, іншим державним органам, органам влади Автономної Республіки Крим, органам місцевого самоврядування, їх посадовим і службовим особам, підприємствам, установам, організаціям (юридичним особам).

Згідно з ч. 2 ст. 16 КАС України представництво в суді, як вид правничої допомоги, здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом.

Відповідно до ч.1 ст.57 КАС України, представником у суді може бути адвокат або законний представник.

Згідно зі ст.59 КАС України, повноваження представників сторін та інших учасників справи мають бути підтверджені довіреністю фізичної особи.

Повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України Про адвокатуру і адвокатську діяльність від 05 липня 2012 року № 5076-VІ.

Відповідно до ч. 1 ст. 6 вказаного Закону, адвокатом може бути фізична особа, яка має повну вищу юридичну освіту, володіє державною мовою, має стаж роботи в галузі права не менше двох років, склала кваліфікаційний іспит, пройшла стажування (крім випадків, встановлених цим Законом), склала присягу адвоката України та отримала свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю.

Згідно з ч. 1 ст. 12 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" N 5076-VI від 05.07.2012 особі, яка склала присягу адвоката України, радою адвокатів регіону у день складення присяги безоплатно видаються свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю та посвідчення адвоката України.

Відповідно до ч. 1 ст. 26 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: 1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер; 4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Ордер - письмовий документ, що у випадках, встановлених цим Законом та іншими законами України, посвідчує повноваження адвоката на надання правової допомоги. Ордер видається адвокатом, адвокатським бюро або адвокатським об'єднанням та повинен містити підпис адвоката (ч. 2 цієї статті).

Положеннями ст. 17 Закону N 5076-VI визначено, що інформація про адвокатів, які набули права на заняття адвокатською діяльністю в Україні вноситься до Єдиного реєстру адвокатів України.

Таким чином, повноваження представника позивача, яким є адвокат, повинні бути підтверджені оригіналом ордеру виданого на ведення справи в адміністративному суді. В той же час, доказом того, що адвокат має право на заняття адвокатською діяльністю є свідоцтво на право зайняття адвокатською діяльністю та/або ОСОБА_3 із Єдиного реєстру адвокатів.

Відповідно до змісту апеляційної скарги, її було подано та підписано представником по довіреності комунального закладу охорони здоров'я "Іванівський районний центр первинної медико - санітарної допомоги" - ОСОБА_5

Разом з тим, доказів на підтвердження своїх повноважень, як адвоката представником відповідача не надано.

До того ж, означена довіреність була видана представляти інтереси комунального закладу охорони здоров'я "Іванівський районний центр первинної медико - санітарної допомоги" в Одеському окружному адміністративному суді, а не в Одеському апеляційному адміністративному суді.

Отже, є підстави вважати, що апеляційна скарга підписана особою, яка не має права її підписувати.

Аналогічну правову позицію висловив Верховний Суд у своїх рішеннях від 05.02.2018 року по справі № 815/3402/17, від 22.01.2018 року по справі 813/1159/17, від 20.03.2018 року по справі № 818/1058/17.

З огляду на викладене, означена апеляційна карга повинна була бути підписана адвокатом, або керівником підприємства, повноваження якого підтверджуються належним чином засвідченими копіями установчих документів.

Відповідно до ч. 4 ст. 298 КАС України, встановлено. що апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом апеляційної інстанції також, якщо: апеляційна скарга подана особою, яка не має адміністративної процесуальної дієздатності, не підписана, або підписана особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не зазначено.

Відповідно до ч. 2 ст. 298 КАС України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 296 цього Кодексу, застосовуються положення статті 169 цього Кодексу.

Нормами п. 3 ч. 4 ст. 169 КАС України встановлено, що позовна заява повертається позивачеві, якщо позов подано особою, яка не має адміністративної процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Керуючись ст.ст. 169, 298, 321, 325 КАС України,-, суд, -

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу комунального закладу охорони здоров'я "Іванівський районний центр первинної медико - санітарної допомоги" на Рішення Одеського окружного адміністративного суду від 23 лютого 2018 року по справі № 815/6462/17, - повернути.

Повернення апеляційної скарги не позбавляє права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена у касаційному порядку безпосередньо до Верховного суду протягом тридцяти днів.

суддя-доповідач: ОСОБА_2 судді: ОСОБА_3 ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення02.04.2018
Оприлюднено11.04.2018
Номер документу73194001
СудочинствоАдміністративне
Сутьвжиття заходів реагування у вигляді повного зупинення роботи

Судовий реєстр по справі —815/6462/17

Постанова від 10.07.2018

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Семенюк Г.В.

Постанова від 10.07.2018

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Семенюк Г.В.

Ухвала від 13.06.2018

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Семенюк Г.В.

Ухвала від 13.06.2018

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Семенюк Г.В.

Ухвала від 25.05.2018

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Семенюк Г.В.

Ухвала від 02.04.2018

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Семенюк Г.В.

Рішення від 01.03.2018

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Потоцька Н. В.

Ухвала від 27.12.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Потоцька Н. В.

Ухвала від 18.12.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Потоцька Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні