Ухвала
від 20.03.2018 по справі 755/2020/18
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 755/2020/18-к

1-кс/755/1598/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е МУ К Р А Ї Н И

20 березня 2018 рокуслідчий суддя Дніпровського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участі слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого слідчого управління фінансових розслідувань ДПІ у Дніпровському районі Головного управління ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , яке погоджено прокурором Київської місцевої прокуратури №4 ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів, в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32018100040000008 від 17 січня 2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України,

ВСТАНОВИВ:

20 березня 2018 року старший слідчий слідчого управління фінансових розслідувань ДПІ у Дніпровському районі Головного управління ДФС у м. Києві ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням про надання дозволу старшому слідчому СУ ФР ДПІ у Дніпровському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , начальнику другого відділу розслідування кримінальних проваджень ДПІ у Дніпровському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_5 на тимчасовий доступ до документів, з можливістю вилучення копій документів, що містять банківську таємницю клієнта банку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) по рахунках № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , за період з 2016 року по теперішній час, які перебувають у володінні та розпорядженні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 , а саме: виписок про рух грошових коштів за період з 2016 року по теперішній час на паперових та електронних носіях (із зазначенням дати надходження грошових коштів, призначення платежу, з якого рахунку надійшли кошти, назва підприємства від якого надійшли грошові кошти, код ЄДРПОУ підприємства, дату списання коштів з рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), сума коштів, призначення платежу, на який рахунок перераховано грошові кошти, назву підприємства куди перераховані грошові кошти, код ЄДРПОУ підприємства).

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на те, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ДПІ у Дніпровському районі Головного управління ДФС у м. Києві здійснюється досудове розслідування кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32018100040000008 від 17 січня 2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що громадянин ОСОБА_6 разом з невстановленими особами, придбали (створили) суб`єкти підприємницької діяльності, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 »» (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРОПУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_16 ), ПП « ОСОБА_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_19 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_20 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_21 ) з метою прикриття незаконної діяльності, встановивши контроль над вищевказаними підприємствами.

Під час досудового розслідування даного кримінального правопорушення, зокрема, встановлено ознаки кримінального правопорушення скоєного службовими особами підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Підприємство ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у період 2016 року мало фінансово-господарські взаємовідносини з підприємством ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_21 ), які полягали у придбанні підприємством ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) пшениці та ячменю 3-5 класу.

Під час використання бази даних ГУ ДФС «Податковий Блок», проведено огляд податкових накладних підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_21 ) за період 2016 року. В ході огляду встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_21 ) в період 2016 року не здійснювало придбання пшениці та ячменю 3-5 класу взагалі. Також встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_21 ) не являється виробником даної продукції, а фінансово-господарська діяльність даного підприємства характеризується підміною номенклатури товарів і послуг, оскільки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » ( НОМЕР_21 ) здійснює придбання таких товарів як: вироби для свят, м`ячі, ручки, взуття, одяг, білизна, цукор, м`ясо, а в подальшому здійснює реалізацію пшениці, ячменю, фарби, розчинників та надає послуги з охорони та супроводження вантажів.

Крім того, у ході досудового розслідування проведено огляд інтернет ресурсу « ІНФОРМАЦІЯ_17 », під час якого встановлено, що підприємство ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_21 ) фігурує в судових справах № 757/64563/17-к, № 757/64504/17-к, №761/23331/17 як «підприємство з ознаками фіктивності».

Також під час досудового розслідування встановлено, що податкова адреса ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_21 ) АДРЕСА_2 . У ході користування інтернет ресурсом « ІНФОРМАЦІЯ_18 » встановлено, що за даною адресою знаходиться житловий будинок, офісних приміщень та вивісок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » не встановлено.

Оглядом податкової звітності підприємства встановлено, що за період 2016 року дане підприємство жодного разу не звітувало до податкових органів щодо осіб, які отримують доходи на даному підприємстві. Виробничі потужності у підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_21 ) відсутні, складські приміщення у власності та в оренді не перебувають, трудові ресурси для здійснення фінансово-господарської діяльності відсутні.

З огляду на вищевикладені обставини, слідство має підстави вважати, що фінансово-господарські взаємовідносини між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_21 ) направлені на ухилення від сплати податку на додану вартість, в результаті формування фіктивного податкового кредиту підприємством ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_21 ) в адресу підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) на суму 1494894 грн.

У ході допиту директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) ОСОБА_8 встановлено, що замовником продукції, яку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) купувало у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_21 ) виступало підприємство ДП « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_22 ). Також встановлено, що відповідно до показів ОСОБА_8 підприємство ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_21 ) здійснювало доставку пшениці та ячменю 3-5 класу вантажним автомобільним транспортом в адресу елеватора, що використовуються ДП « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_22 ), звідки дані ТМЦ в подальшому відправлялись на експорт.

Крім того, ОСОБА_8 в ході допиту не зміг чітко надати відповідь на запитання слідчого, щодо отримання від представників чи службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_21 ) примірника товарно-транспортних накладних, який відповідно до чинного законодавства є обов`язковим при перевезенні товарно-матеріальних цінностей, у даному випадку продукції, яку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) купувало у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_21 ), що свідчить про сумнівний характер таких операцій.

Таким чином, з метою встановлення всіх обставин злочину, повного кола осіб причетних до його вчинення та реального обсягу збитків, заподіяних злочинними діями винних осіб та проведення аналізу руху коштів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), в ході досудового розслідування виникла необхідність у проведенні тимчасового доступу та вилучення документів, що становлять банківську таємницю по рахунках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 відкритих в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), а саме: виписок про рух грошових коштів за період з 2016 року по теперішній час на паперових та електронних носіях (із зазначенням дати надходження грошових коштів, призначення платежу, з якого рахунку надійшли кошти, назва підприємства від якого надійшли грошові кошти, код ЄДРПОУ підприємства, дату списання коштів з рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), сума коштів, призначення платежу, на який рахунок перераховано грошові кошти, назву підприємства куди перераховані грошові кошти, код ЄДРПОУ підприємства).

Відповідно до ч. 4ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд розглядає клопотання за участю сторони кримінального провадження, яка подала клопотання, та особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив його задовольнити з підстав викладених у клопотанні.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходиться інформація, з огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення такої інформації.

Заслухавши думку слідчого, вивчивши матеріали додані до клопотання, слідчий суддя приходить до наступного.

Відповідно дост. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

До охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, згідно зіст. 162 КПК України, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Згідно ч. 6ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених ч. 5ст. 163 КПК України, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться у цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до ст.60,62 Закону України «Про банки та банківську діяльність», інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею. Інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю розкривається банками за рішенням суду.

Для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного факту, зокрема для отримання відомостей, що є необхідними для з`ясування всіх обставин справи у даному провадженні, є необхідність надати дозвіл на тимчасовий доступ до документів, з можливістю вилучення їх копій, що знаходяться у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Враховуючи викладене, керуючись статями159,163-164,309,369-372 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого слідчого управління фінансових розслідувань ДПІ у Дніпровському районі Головного управління ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , яке погоджено прокурором Київської місцевої прокуратури №4 ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити.

Надати дозвіл старшому слідчому СУ ФР ДПІ у Дніпровському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , начальнику другого відділу розслідування кримінальних проваджень ДПІ у Дніпровському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_5 на тимчасовий доступ до документів, з можливістю вилучення копій документів, що містять банківську таємницю клієнта банку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) по рахунках № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , за період з 2016 року по теперішній час, які перебувають у володінні та розпорядженні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 , а саме: виписок про рух грошових коштів за період з 2016 року по теперішній час на паперових та електронних носіях (із зазначенням дати надходження грошових коштів, призначення платежу, з якого рахунку надійшли кошти, назва підприємства від якого надійшли грошові кошти, код ЄДРПОУ підприємства, дату списання коштів з рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), сума коштів, призначення платежу, на який рахунок перераховано грошові кошти, назву підприємства куди перераховані грошові кошти, код ЄДРПОУ підприємства).

Строк дії ухвали - один місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Перший примірник оригіналу знаходиться в матеріалах судового провадження №755/2020/18-к.

Другий примірник оригіналу наданий слідчому ОСОБА_3 .

Копія - ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудДніпровський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення20.03.2018
Оприлюднено28.02.2023
Номер документу73206583
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —755/2020/18

Ухвала від 24.09.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марченко М. В.

Ухвала від 31.07.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марченко М. В.

Ухвала від 27.06.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марченко М. В.

Ухвала від 27.06.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марченко М. В.

Ухвала від 27.06.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марченко М. В.

Ухвала від 20.03.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

Ухвала від 20.03.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

Ухвала від 20.03.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

Ухвала від 20.03.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

Ухвала від 20.03.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні