Рішення
від 05.04.2018 по справі 332/3843/17
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Заводський районний суд м. Запоріжжя

69009 Україна м. Запоріжжя вул. Лізи Чайкіної 65 тел.(061) 236-59-98

Справа № 332/3843/17

Провадження №: 2/332/305/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 квітня 2018 р. м. Запоріжжя

Заводський районний суд м. Запоріжжя у складі:

головуючого судді Яцуна О.С. за участю секретаря позивача представників відповідачаВінник Л.І., ОСОБА_3 ОСОБА_4 ОСОБА_16, ОСОБА_17

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Запоріжжя цивільну справу за позовом ОСОБА_4 до Обслуговуючого кооперативу Садівниче товариство Схід-Хімік про визнання рішення про виключення з членів Обслуговуючого кооперативу Садівниче товариство Схід-Хімік недійсним, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_4 звернулась до суду з позовом до ОКСТ Схід-Хімік про визнання рішення про виключення з членів ОКСТ Схід-Хімік недійсним, який в подальшому було уточнено. В обґрунтування зазначила, що з 2013 року вона була членом ОКСТ Схід-Хімік . 19.08.2017 року рішенням позачергових загальних зборів членів ОКСТ Схід-Хімік , оформленого протоколом № 2 від 19.08.2017 року її виключено зі складу членів кооперативу. Позивач вважає зазначене рішення незаконним, оскільки засідання зборів було проведене з порушенням норм діючого законодавства та статуту кооперативу. Позивач зазначала про те, що вона не була повідомлена про те, що буде розглядатись питання про її виключення з кооперативу, це питання також не було включене до порядку денного зборів, а підстави, на яких її виключено зі складу членів кооперативу, не передбачені статутом кооперативу та Законом України Про кооперацію . На підставі зазначеного, просила визнати рішення про її виключення з членів ОКСТ Схід-Хімік , оформлене протоколом № 2 позачергових загальних зборів від 19.08.2017 року недійсним.

В судовому засіданні позивач підтримала уточнені позовні вимоги у повному обсязі та просила їх задовольнити. Пояснення в обґрунтування позовних вимог надала аналогічні тим, що викладені в позовній заяві, заяві про уточнення позовних вимог та відповіді на заперечення.

Представники відповідача - ОСОБА_16, ОСОБА_17, в судовому засіданні проти позовних вимог заперечували, посилаючись на правомірність виключення ОСОБА_4 з членів кооперативу та відсутність порушення її прав, просили відмовити позивачу в задоволені позовних вимог у повному обсязі, надали письмові заперечення.

Свідки ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10 в судовому засіданні пояснили, що були присутні на зборах 19.08.2017 року, підтвердили факт виключення ОСОБА_4 з членів кооперативу рішенням загальних зборів. Свідок ОСОБА_10 також підтвердила, що ОСОБА_4 виключено з членів кооперативу на підставі систематичної дестабілізації ситуації в кооперативі.

Свідок ОСОБА_11 в судовому засіданні пояснив, що ОСОБА_4 поширює недостовірну інформацію відносно ОСОБА_16

Свідок ОСОБА_12 підтвердив, що ОСОБА_4 не була присутня на зборах 19.08.2017 року, повідомив, що раніше на зборах ОСОБА_4 ображала ОСОБА_16

Свідки ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15 на зборах членів кооперативу 19.08.2017 року присутні не були.

Дослідивши матеріали справи, вислухавши пояснення учасників процесу, встановивши фактичні обставини та відповідні їм правовідносини, суд приходить до висновку, що заявлений позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що відповідно до державного акта на право приватної власності на землю НОМЕР_2, позивач є власником земельної ділянки № 8 площею 0,06 га, що розташована на території Люцернянської сільської Ради народних депутатів, с/т Восток .

З 2013 року ОСОБА_4 була членом ОКСТ Схід-Хімік , що підтверджується копією членської книжки та не заперечується відповідачем.

ОКСТ Схід-Хімік є юридичною особою, створений та діє відповідно до Закону України Про кооперацію .

Згідно ст. 8 Закону України Про кооперацію статут кооперативу є правовим документом, що регулює його діяльність.

На момент виникнення спірних правовідносин, ОКСТ Схід-Хімік діяв на підставі Статуту, затвердженого загальними зборами ОКСТ Схід-Хімік протокол № 6 від 17.09.2016 року.

Пунктом 1.3 Статуту передбачено, що Обслуговуючий кооператив Садівниче товариство Схід-Хімік є самостійним господарюючим суб'єктом, який має статус юридичної особи.

Відповідно до п. 2.1 Статуту, кооператив створено шляхом об'єднання фізичних осіб - колишніх членів СТ Хімік та СТ Схід , які діяли у складі (мовою оригіналу) объединенного коллектива садоводов-любителей Химик и Восток , що не мали статусу юридичної особи, для надання послуг членам кооперативу з метою провадження їх господарської діяльності та поліпшення економічного стану.

Відповідно до п. 4.1 членами кооперативу можуть бути громадяни України, іноземні громадяни і особи без громадянства, юридичні особи України та іноземних держав, що діють через своїх представників, які внесли вступний внесок та пай у розмірах, визначених Статутом кооперативу, додержуються вимог Статуту кооперативу і користуються правом ухвального голосу; членом кооперативу може бути фізична особа, яка досягла 16-ти річного віку і виявила бажання брати участь у його діяльності.

Згідно п. 4.6. рішення про припинення членства у Кооперативі приймаються загальними зборами членів кооперативу.

Згідно з п. 4.7. членство у кооперативі припиняється з моменту винесення рішення про це загальними зборами членів кооперативу.

Встановлено, що 19.08.2017 року рішенням позачергових загальних зборів членів ОКСТ Схід-Хімік , оформленого протоколом № 2 від 19.08.2017 року, було вирішено: 2. За образу членів правління, за поширення недостовірної інформації про факти крадіжок грошових коштів кооперативу, за систематичну дестабілізацію ситуації в кооперативі, що погіршує моральний клімат в колективі і заважає нормальній праці і відпочинку садівників, виключити ОСОБА_4 з кооперативу.

За змістом п. 8.2.13 Статуту до компетенції загальних зборів членів кооперативу належить питання прийняття рішень про припинення членства у кооперативі.

Згідно п. 8.4 Статуту про дату, місце, час проведення та порядок денний загальних зборів члени кооперативу повинні бути повідомлені не пізніше ніж за 10 днів до визначеного строку їх проведення.

Про необхідність повідомлення позивача у в десятиденний строк до проведення зборів йдеться і в ч. 5 ст. 15 Закону України Про кооперацію .

Відповідач не надав жодних доказів про додержання вимог ч. 5 ст. 15 ЗУ Про кооперацію та п. 8.4 Статуту щодо належного повідомлення ОСОБА_4 про призначення проведення зборів членів ОКСТ Схід-Хімік на 19 серпня 2017 р. та включення до порядку денного питання про її виключення із членів кооперативу та підстави виключення. Із протоколу загальних зборів № 2 від 19.08.2017 р. не вбачається, що в порядок денний було включено питання про виключення ОСОБА_4 із членів кооперативу.

При цьому, ст. 4 Закону України Про кооперацію встановлює, що кооперація базується на таких основних принципах: добровільності вступу та безперешкодного виходу з кооперативної організації; соціальної справедливості, взаємодопомоги та співробітництва; рівного права голосу під час прийняття рішень (один член кооперативу - один голос); вільного вибору напрямів і видів діяльності; демократичного контролю за діяльністю кооперативних організацій та їх посадових осіб з боку членів кооперативних організацій; безпосередньої участі членів кооперативної організації у її діяльності.

Право окремих членів кооперативу на участь у загальних зборах і голосуванні при прийнятті рішення є порушеним та підлягає захисту у випадку їхньої відсутності на зборах через недотримання органами кооперативу вимог закону і статуту кооперативу про порядок скликання і проведення зборів.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що позивач не була належним чином повідомлена відповідачем про порядок денний позачергових загальних зборів членів ОКСТ Схід-Хімік 19.08.2017 року відповідно до ч. 5 ст. 15 Закону України Про кооперацію та п. 8.4 Статуту ОКСТ Схід-Хімік , чим було порушено право позивача щодо безпосередньої участі членів кооперативної організації у її діяльності та позбавило позивача права та можливості у встановлений законом та статутом строк бути обізнаною з порядком денним позачергових зборів, висловити свою точку зору з приводу питань, які виносились на їх розгляд, та прийняти участь у їх вирішенні.

Як слідує із викладеного в протоколі, підставами прийняття рішення загальними зборами щодо виключення ОСОБА_4 з членів кооперативу були: образа членів правління, поширення недостовірної інформації про факти крадіжок грошових коштів кооперативу, систематична дестабілізація ситуації в кооперативі, що погіршує моральний клімат в колективі і заважає нормальній праці і відпочинку садівників, при цьому посилання на відповідні пункти статуту в протоколі відсутні.

Пунктом 4.5. Статуту ОКСТ Схід-Хімік встановлено, що членство у кооперативі припиняється у разі: 4.5.1. добровільного виходу з нього; 4.5.2. несплати внесків у порядку, визначеному даним Статутом; 4.5.3. смерті члена кооперативу - фізичної особи; 4.5.4. припинення діяльності кооперативу. Аналогічні підстави припинення членства у кооперативі визначено ст. 13 Закону України Про кооперацію .

Статут ОКСТ Схід-Хімік не містить інших підстав припинення членства у кооперативі, отже виключення ОСОБА_4 з членів кооперативу проведено не з підстав, передбачених Статутом ОКСТ Схід-Хімік .

За таких обставин та з урахуванням обсягу наданих сторонами доказів, суд приходить до висновку, що позов ОСОБА_4 є обґрунтованим та законним, а тому підлягає задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 89, 141, 259, 263-265 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_4 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1) до Обслуговуючого кооперативу Садівниче товариство Схід-Хімік (місцезнаходження: м. Запоріжжя, вул. Алмазна, буд. 32, кв. 21, ЄДРПОУ 38931885) про визнання рішення про виключення з членів Обслуговуючого кооперативу Садівниче товариство Схід-Хімік недійсним - задовольнити.

Визнати недійсним рішення Обслуговуючого кооперативу Садівниче товариство Схід-Хімік , яке оформлене протоколом позачергових загальних зборів № 2 від 19.08.2017 року, в частині виключення ОСОБА_4 з членів кооперативу.

Стягнути з Обслуговуючого кооперативу Садівниче товариство Схід-Хімік на користь ОСОБА_4 судовий збір в розмірі 640,00 грн.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення до Апеляційного суду Запорізької області через Заводський районний суд м. Запоріжжя.

Повне судове рішення складено 05.04.2018 року.

Суддя: О.С. Яцун

СудЗаводський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення05.04.2018
Оприлюднено12.04.2018
Номер документу73211327
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —332/3843/17

Рішення від 05.04.2018

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. С.

Рішення від 05.04.2018

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. С.

Ухвала від 20.02.2018

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. С.

Ухвала від 11.01.2018

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. С.

Ухвала від 26.12.2017

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні