Ухвала
від 05.04.2018 по справі п/811/882/17.
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УХВАЛА

05 квітня 2018 року м. Кропивницький справа № П/811/882/17.

провадження № 2-ап/811/25/17

Кіровоградський окружний адміністративний суду у складі судді Хилько Л.І., розглядаючи адміністративну справу

за позовом:

ОСОБА_1 (адреса: вул. Жовтнева, 59, с. Злинка, Маловисківський район, Кіровоградська область, 26232)

до відповідача:

Державного реєстратора Маловисківської міської ради ОСОБА_2 (адреса: вул. Центральна, 79, м. Мала Виска, Кіровоградська область, 26200)

треті особи:

Селянське (фермерське) господарство "Зінковського Леоніда Петровича" (адреса: вул. Жовтнева, 59, с. Злинка, Маловисківський район, Кіровоградська область, 26232);

Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області в особі відділу у Маловисківському районі Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області (адреса: вул. Шевченка, 60, м. Мала Виска, Кіровоградська область, 26200)

про скасування рішень та зобов'язання вчинити дії, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до Кіровоградського окружного адміністративного суду з позовом і просить:

- скасувати рішення державного реєстратора Маловисківської міської ради Кіровоградської області ОСОБА_2 про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (індексний номер 32315531 від 10 листопада 2016 р.) щодо державної реєстрації права постійного користування земельною ділянкою з кадастровим номером3523181600:02:001:0809 (реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 1081730835231) за селянським (фермерським) господарством «Зінковський Леонід Петрович» ;

- скасувати в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень запис за № 17398038 про державну реєстрацію права постійного користування земельною ділянкою з кадастровим номером 3523181600:02:001:0809 (реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 1081730835231) за селянським (фермерським) господарством «Зінковський Леонід Петрович» ;

- зобов'язати державного реєстратора Маловисківської міської ради Кіровоградської області ОСОБА_2 внести до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень запис про скасування державної реєстрації права постійного користування земельною ділянкою з кадастровим №3523181600:02:001:0809 (реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 1081730835231) за селянським (фермерським) господарством «Зінковський Леонід Петрович» .

Ухвалою Кіровоградського окружного адміністративного суду від 10 листопада 2017 року продовжено процесуальний строк зупинення провадження у справі, питання поновлення провадження у справі призначити до розгляду у судовому засіданні 26 січня 2018 року.

15 грудня 2017 року набрав чинності Кодекс адміністративного судочинства України в редакції Закону від 03.10.2017р. №2147-VIII.

Відповідно до вимог п. 10 ч. 1 Розділу VII Кодексу адміністративного судочинства України в редакції Закону від 03.10.2017р. №2147-VIII - справи у судах першої та апеляційної інстанцій, провадження у яких відкрито до набрання чинності цією редакцією Кодексу, розглядаються за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Відповідно до ч.1 ст. 173 КАС України - підготовку справи до судового розгляду здійснює суддя адміністративного суду, який відкрив провадження в адміністративній справі.

Підготовче засідання проводиться судом з повідомленням учасників справи (ч.1 ст.180 КАС).

05.03.2018 року до суду надійшло клопотання про закриття провадження у справі.

Представник позивача в судовому засіданні 30.03.2018 року заперечив проти заявленого клопотання про закриття провадження у справі.

Від представника третьої особи СФГ "Зінковського Леоніда Петровича" надійшли письмові пояснення в яких також йдеться про закриття провадження у справі.

Представник третьої особи - Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області в особі відділу у Маловисківському районі Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області в судове засідання не прибув, причин неявки суд не повідомив, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. Думку щодо закриття провадження у справі не висловив.

Представник відповідача в судове засідання також не прибув подавши до суду клопотання про відкладення розгляду справи в зв'язку з неможливістю з'явитись у дане судове засідання за станом здоров'я.

Також суд зазначає, що ухвалою від 10.11.2017 року у відповідача - Державного реєстратора Маловисківської міської ради ОСОБА_2 судом витребовувались всі матеріали, що були взяті до уваги при прийнятті (вчиненні) спірних рішень (дій), зокрема, належним чином засвідчену копію реєстраційної справи СФГ "Зінковського Леоніда Петровича".

Станом на момент винесення даної ухвали вимоги ухвали суду від 10.11.2017 року не виконані.

Положеннями статті 72 КАС України визначено, що доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення (стаття 73 КАС України).

З огляду на викладене суд зазначає, що за приписами статті 242 КАС України судове рішення повинно бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі повно і всебічно з'ясованих обставин в адміністративній справі, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні, з наданням оцінки всім аргументам учасників справи.

Згідно статті 9 КАС України принципами адміністративного судочинства є змагальність сторін, диспозитивність та офіційне з'ясування всіх обставин у справі.

Суть офіційного з'ясування всіх обставин у справі визначена в частині четвертій статті 9 цього Кодексу, якими встановлено, що суд вживає передбачені законом заходи, необхідні для з'ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Таким чином, принцип офіційного з'ясування всіх обставин у справі зобов'язує суд вчинити всі необхідні дії для повного та всебічного з'ясування фактичних обставин справи з метою забезпечення прийняття правосудного рішення.

Частиною 2 статті 44 КАС України визначено, що учасники справи зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами і неухильно виконувати процесуальні обов'язки.

Приписи частини 4 статті 45 КАС України покладають на суд обов'язок вживати заходів для запобігання зловживанню процесуальними правами. У випадку зловживання учасником судового процесу його процесуальними правами, суд застосовує до нього заходи, визначені цим Кодексом.

Частина друга статті 77 КАС України встановлює, що в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Частиною 3 статті 77 КАС України визначено, що адміністративному суду надано право збирати докази з власної ініціативи.

Поряд з тим, суд звертає увагу учасників справи, що законодавчими положеннями статті 249 КАС України передбачено, що у разі невиконання вимог ухвали суду та неподання витребуваних доказів без поважних причин, посадова особа може бути притягнута до відповідальності; також судом можуть бути застосовані заходи, передбачені вказаною статтею.

Частиною 1 статті 249 КАС України, передбачено, що суд, виявивши під час розгляду справи порушення закону, може постановити окрему ухвалу і направити її відповідним суб'єктам владних повноважень для вжиття заходів щодо усунення причин та умов, що сприяли порушенню закону.

При цьому, у разі необхідності суд може постановити окрему ухвалу про наявність підстав для розгляду питання щодо притягнення до відповідальності осіб, рішення, дії чи бездіяльність яких визнаються протиправними (ч.2 ст.249 КАС України).

Отже, виходячи із аналізу вказаних законодавчих положень, суд під час розгляду справи, має право застосувати до учасників судового процесу заходи превентивного характеру, як засіб судового контролю за виконанням вимог суду, у разі порушення учасниками справи процесуальних обов'язків визначених положеннями статті 44 Кодексу адміністративного судочинства України.

Частиною 3 ст.80 КАС України встановлено, що про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Статтею 80 КАС України також встановлено, що будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов'язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п'яти днів з дня вручення ухвали.

У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

У разі неподання суб'єктом владних повноважень витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з'ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами, а у разі неподання доказів позивачем - також залишити позовну заяву без розгляду.

Керуючись ст. ст. 12, 80, 121, 163, 256, 294 КАС України, суд, -

У Х В А Л И В:

Провадження в справі № П/811/882/17 за позовом ОСОБА_1 до державного реєстратора Маловисківської міської ради ОСОБА_2, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Селянське (фермерське) господарство "Зінковського Леоніда Петровича", Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області в особі відділу у Маловисківському районі Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області, про скасування рішень та зобов'язання вчинити дії - поновити.

Розгляд справи продовжити за правилами загального позовного провадження.

Призначити підготовче засідання на 10 травня 2018 року о 10:30 год. у приміщенні Кіровоградського окружного адміністративного суду за адресою: 25006, м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 40, 7 поверх в залі судового засідання №4.

Справа розглядатиметься суддею Хилько Л.І. одноособово.

Роз'яснити сторонам їх процесуальні права та обов'язки, передбачені ст.ст.44-47 КАС України.

Роз'яснити відповідачу, що відповідно до статті 77 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дій чи бездіяльності покладається на відповідача.

Сторони (представники) допускаються до участі в справі при наявності документа, що посвідчує особу кожного та документа, що засвідчує повноваження їх представників.

Зобов'язати відповідача - Державного реєстратора Маловисківської міської ради ОСОБА_2 надати до суду: 1)всі матеріали, що були взяті до уваги при прийнятті (вчиненні) спірних рішень (дій); 2) належним чином засвідченої копії реєстраційної справи СФГ "Зінковського Леоніда Петровича".

Зобов'язати третю особу - Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області в особі відділу у Маловисківському районі Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області надати суду письмові пояснення щодо клопотання представника відповідача про закриття провадження у справі.

Надіслати на адресу третьої особи - Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області в особі відділу у Маловисківському районі Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області копію клопотання про закриття провадження у справі.

Встановити відповідачу п'ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, копія якого одночасно з поданням суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Інформацію щодо стану розгляду даної справи сторони можуть отримати в мережі Інтернет за мережевим шляхом: http://adm.kr.court.gov.ua/sud1170/.

Копію ухвали направити учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили в порядку та строки, передбачені ст.256 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Кіровоградського

окружного адміністративного суду ОСОБА_3

СудКіровоградський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.04.2018
Оприлюднено11.04.2018
Номер документу73233179
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —п/811/882/17.

Ухвала від 10.05.2018

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Л.І. Хилько

Ухвала від 05.04.2018

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Л.І. Хилько

Ухвала від 10.11.2017

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Л.І. Хилько

Ухвала від 10.11.2017

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Л.І. Хилько

Ухвала від 31.07.2017

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Л.І. Хилько

Ухвала від 20.07.2017

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Л.І. Хилько

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні