Ухвала
від 05.04.2018 по справі 520/4095/18
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

Справа № 520/4095/18

Провадження № 1-кс/520/1200/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05.04.2018 року слідчий суддя Київського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , слідчого ОСОБА_4 , розглянувши у судовому засіданні в місті Одесі клопотання слідчого СВ Київського ВП в м. Одесі ГУНП в Одеській області ОСОБА_4 , погодженого прокурором Одеської місцевої прокуратури №1 ОСОБА_3 про арешт майна у кримінальному провадженні №32018160000000017 від 27.02.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

05.04.2018 року в провадження слідчого судді надійшло клопотання слідчого про арешт майна.

Як вбачається з клопотання, досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ПАТ «Чорноморський паливний термінал» (код ЄДР 31886323), ТОВ «Іллічівський морський рибний порт» (код ЄДР 24544710) та ТОВ «Боріваж» (код ЄДР 32307678), діючи умисно, шляхом зловживання службовим становищем, в результаті переоформлення основних засобів по заниженій вартості на підконтрольні підприємства ТОВ «Оптім Трейд» (код ЄДР 41424905), ТОВ «Дар Торг» (код ЄДР 39739195) та ТОВ «Агротермінал Логістік» (код ЄДР 39296647) заволоділи ввіреним майном в особливо великих розмірах.

Так, протягом грудня 2017 року підприємством ПАТ «Чорноморський паливний термінал» було реалізовано на адресу ТОВ «Оптім Трейд» основні засоби на загальну суму 618468,9 тис. грн.

Згідно проведеного аналізу діяльності ТОВ «Оптім Трейд» було встановлено, що на підприємстві працевлаштована одна особа, а саме керівник та бухгалтер ОСОБА_5 (іпн. НОМЕР_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ). Засновником ТОВ «Оптім Трейд» є ПАТ «Чорноморський паливний термінал».

Керівник та бухгалтер ТОВ «Оптім Трейд» ОСОБА_5 в своєму поясненні від 13.02.2018р. зазначив, що 12.07.2017р. засновник ПАТ «Чорноморський паливний термінал» ОСОБА_6 запропонував йому придбати 100% акцій підприємства ТОВ «Оптім Трейд», на що ОСОБА_5 погодився. 12.07.2017р. згідно протоколу №3 загальних зборів засновників ТОВ «Оптім Трейд», ОСОБА_5 передав ОСОБА_6 100% акцій підприємства ТОВ «Оптім Трейд» на користь ПАТ «Чорноморський паливний термінал» у вигляді продажу за 1000 грн. При цьому, ОСОБА_6 пообіцяв залишити ОСОБА_5 в штаті працівників ТОВ «Оптім Трейд».

06.12.2017 згідно протоколу загальних зборів засновників №4 від 17.10.2017, актом прийому передачі від 06.12.2017 ПАТ «Чорноморський паливний термінал» передав до статутного капіталу ТОВ «Оптім Трейд» нерухомість на суму 562374777,6 грн (ПДВ 93729129,6 грн), основні засоби виробництва в кількості 795 одиниць на суму 56094091,2 грн (ПДВ 9349015,2 грн) та землю 6,8 Га за адресою Одеська область, м. Чорноморськ, вул. Північна, 2 на суму 65600960 грн. (без ПДВ).

Згідно пояснення ОСОБА_5 зазначена господарська операція мала характер передачі основних засобів виробництва, а не реалізації, грошові кошти не перераховувались, платіжні доручення не виписувались тощо.

Разом з тим, ОСОБА_5 зазначив, що ПАТ «Чорноморський паливний термінал» орендує у ТОВ «Оптім Трейд» нежитлові приміщення на суму 60 тис. грн. в місяць та земельну ділянку на суму 42,03 тис. грн. на місяць.

Враховуючи вищевикладене та той факт, що ПАТ «Чорноморський паливний термінал» є засновником ТОВ «Оптім Трейд», а ОСОБА_6 керівником та бухгалтером ПАТ «Чорноморський паливний термінал», обидва підприємства є пов`язаними та фактично підконтрольними ОСОБА_6 .

Слідчий звертається з клопотанням про накладення арешту на майно, обґрунтовуючи клопотання необхідністю забезпечення в подальшому конфіскації майна, а також відшкодування збитків, завданих державі, якщо таке майно буде відчужено. Крім того, згідно клопотання в подальшому в рамках кримінального провадження будуть пред`явлені цивільні позови. Вказане клопотання слідчий просить розглядати без виклику представників ТОВ «Оптім Трейд» (код ЄДРПОУ 41424905).

В судовому засіданні прокурор та слідчий клопотання про накладення арешту майна підтримали у повному обсязі та просили слідчого суддю клопотання задовольнити та застосувати захід забезпечення кримінального провадження у вигляді арешту майна.

Вивчивши клопотання та матеріали, які обґрунтовують доводи клопотання, вислухавши думку прокурора та слідчого, слідчий суддя приходить до наступного.

Відповідно до ч. 5ст. 9 КПК України, кримінальне процесуальне законодавство України застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

У своїх висновках ЄСПЛ неодноразово нагадував, що перша та найважливіша вимога статті 1 Протоколу 1 полягає в тому, що будь-яке втручання влади в право на мирне володіння майном має бути законним: друге речення п. 1 дозволяє позбавлення власності лише «на умовах, передбачених законом», а п. 2 визначає, що держави мають право здійснювати контроль за користуванням майном шляхом введення в дію «законів». Більше того, верховенство права, один з фундаментальних принципів демократичного суспільства, є наскрізним принципом усіх статей конвенції (рішення у справах «Амюр проти Франції», «Колишній король Греції та інші проти Греції» та «Малама проти Греції»).

Відповідно до п. 1, 2 ст. 131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Заходом забезпечення кримінального провадження є, зокрема, арешт майна.

Згідно з ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

При цьому, у відповідності до ч. 2 ст. 170 КПК України, арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Відповідно до ч. 2 ст. 172 КПК України, клопотання слідчого, прокурора, цивільного позивача про арешт майна, яке не було тимчасово вилучене, може розглядатися без повідомлення підозрюваного, обвинуваченого іншого власника майна, їх захисника, представника чи законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо це є необхідним з метою забезпечення арешту майна.

Долученими до клопотання матеріалами, зокрема висновком аналітичного дослідження фінансово-господарської діяльності приватного акціонерного товариства ПАТ «Чорноморський паливний термінал», код ЄРДПОУ 31886323, підтверджується наявність обґрунтованої підозри щодо можливого вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, що з урахуванням можливого завдання збитків державі, може бути підставою для застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді арешту майна.

Крім того, як вбачається з санкції ч. 5 ст. 191 КК України, остання передбачає як додаткове покарання конфіскацію майна, що також свідчить про наявність підстав для застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді арешту майна, з метою подальшого забезпечення конфіскації майна, як виду покарання.

В цілому, беручи до уваги, що внаслідок можливого вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України могло бути заподіяно збитків державі, згідно клопотання в подальшому в рамках кримінального провадження буде пред`явлено цивільні позови, слідчий суддя приходить до переконання про наявність також необхідності в забезпеченні збереження майна, в цілях подальшого відшкодування шкоди, завданої державі, внаслідок можливого вчинення вказаного кримінального провадження.

Таким чином викладене в сукупності свідчить про можливість виконання завдання, для виконання якого слідчий звертається з клопотанням про застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді арешту майна.

На підставі вищевикладеного, слідчий суддя приходить до переконання, що в цілях запобігання можливості знищення, перетворення, відчуження зазначеного у клопотанні майна, враховуючи, що таке майно є необхідним для забезпечення в подальшому конфіскації як виду покарання, беручи до уваги також, що в рамках даного кримінального провадження в подальшому може виникнути необхідність у відшкодування шкоди, завданої внаслідок можливого вчинення кримінального правопорушення державі, враховуючи також наявність правових підстав для застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді арешту майна, в цілях забезпечення повноти, всебічності та неупередженості досудового розслідування, клопотання слідчого підлягає задоволенню. Вказане клопотання, в цілях забезпечення арешту майна, слід розглянути без виклику представників ТОВ «Оптім Трейд» (код ЄДРПОУ 41424905).

Керуючись ст. ст. 170, 171, 172, 173, 309, 395 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СВ Київського ВП в м. Одесі ГУНП в Одеській області ОСОБА_4 , погодженого прокурором Одеської місцевої прокуратури №1 ОСОБА_3 про арешт майна у кримінальному провадженні №32018160000000017 від 27.02.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України задовольнити.

Накласти арешт на майно ТОВ «Оптім Трейд» (код ЄДР 41424905), що згідно інформаційної довідки № 116153540 з Реєстру прав власності на нерухоме майно, належить на праві власності вказаному підприємству, а саме:

земельну ділянку загальною площею 6,8 га, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1348734751108, кадастровий номер 5110800000:03:001:0002.

Цільове призначення: будівництво, експлуатація та обслуговування бункерувального паливного терміналу. Адреса: АДРЕСА_1 .

- нерухоме майно, реєстраційний номер 705805851108. Опис об`єкта: об`єкти нерухомості, які в цілому складаються зі споруд: №1-4,5 ворот, хвіртки; №6,7 -огорожь; №8-резервуару-відстійнику; №9-збірника нафтопродуктів; №10-установки очистки; №11резервуару води з насосною станцією; №12-майданчика обезводнювання опадів; №13-залізничної колії; №14-залізничної заливної естакади; №15-дренажної ємкості; №16-причалу №1; №17-причалу №2; №18-насосної станції автоматичної системи пожежогасіння; №19-камери перемикання; №20-естакади перевантаження нафтопродуктів; №21-14 резервуарів V=6187м3; №22-глибиного заземлювача №1; №23-глибиного заземлювача №2; №24-артезіанської свердловини №1, №25-артезіанської свердловини №2; №26-артезіанської свердловини №3; №27-каналізаційної насосної станції №1; №28-каналізаційної насосної станції №2; №29 каналізаційної насосної станції №3; №30-освітлювальних щогл (7шт.); №31-газопроводу високого тиску (наземна частина 219*6,довжиною 878 м.п., підземною частиною 219*6, довжиною 590 м.п.); І-автошляху; ІІ-майданчику розміщення резервуарів; ІІІ-майданчику пожежних машин. Адреса: АДРЕСА_1 .

Відомості про складові частини об`єкта нерухомого майна:

Складова частина об`єкта нерухомого майна: службово-побутова будівля, А

Опис складової частини: загальна площа (кв.м): 125.6.

Складова частина об`єкта нерухомого майна: триповерхова службово-побутова будівля, Б.

Опис складової частини: загальна площа (кв.м): 1659.4

Складова частина об`єкта нерухомого майна: будівля котельної, труба літ."в", резервуар літ."в*", В.

Опис складової частини: загальна площа (кв.м): 933.2

Складова частина об`єкта нерухомого майна: будівля прохідної автотранспорту, Г.

Опис складової частини: загальна площа (кв.м): 12.2.

Складова частина об`єкта нерухомого майна: будівля прохідної залізниці, Д

Опис складової частини: загальна площа (кв.м): 11.9

Складова частина об`єкта нерухомого майна: двоповерхова будівля трансформаторної підстанції №2, Е.

Опис складової частини: загальна площа (кв.м): 256.3.

Складова частина об`єкта нерухомого майна: двоповерхова будівля лабораторії та прохідної, Ж.

Опис складової частини: загальна площа (кв.м): 398.1.

Складова частина об`єкта нерухомого майна: будівля дизельної з електрощитовою, З.

Опис складової частини: загальна площа (кв.м): 83.6

Складова частина об`єкта нерухомого майна: будівля піногенераторної зі складом піноутворення, И.

Опис складової частини: загальна площа (кв.м): 86.1.

Складова частина об`єкта нерухомого майна: виробничо-побутова будівля з навісом, О.

Опис складової частини: загальна площа (кв.м): 272.9

Складова частина об`єкта нерухомого майна: будівля трансформаторної підстанції, К

Опис складової частини: загальна площа (кв.м): 103.8.

Складова частина об`єкта нерухомого майна: допоміжна будівля, Л.

Складова частина об`єкта нерухомого майна: будівля складу, М.

Складова частина об`єкта нерухомого майна: будівля насосної станції, Н.

Складова частина об`єкта нерухомого майна: будівля насосної станції водопостачання, П

Опис складової частини: загальна площа (кв.м): 36., а також на інше майно, що належить на праві власності підприємству ТОВ «Оптім Трейд» (код ЄДР 41424905).

Виконання ухвали покласти на слідчого СВ Київського ВП в м. Одесі ГУНП в Одеській області ОСОБА_4 .

Ухвала може бути оскаржена протягом п`яти діб з дня її проголошення до апеляційного суду Одеської області.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м. Одеси
Дата ухвалення рішення05.04.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу73233647
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —520/4095/18

Ухвала від 12.11.2018

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 08.05.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Потанін О. О.

Ухвала від 26.04.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Потанін О. О.

Ухвала від 08.05.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Потанін О. О.

Ухвала від 08.05.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Потанін О. О.

Ухвала від 26.04.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Потанін О. О.

Ухвала від 26.04.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Потанін О. О.

Ухвала від 23.04.2018

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 23.04.2018

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 23.04.2018

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні