Рішення
від 28.03.2018 по справі 905/2758/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.: (057) 702-07-99, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

28.03.2018 Справа № 905/2758/17

Господарський суд Донецької області у складі судді Величко Н.В.

секретар судового засідання Хадієва М.Ф.

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали

за позовом: ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, адреса: АДРЕСА_4)

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю Еліт-Павлівське (Ідентифікаційний код 40743744, адреса: 85612, АДРЕСА_1)

про: визнання недійсним рішення загальних зборів та визнання недійсною нової редакції статуту товариства

за зустрічним позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю Еліт-Павлівське (Ідентифікаційний код 40743744, адреса: 85612, АДРЕСА_1)

до відповідача: ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, адреса: АДРЕСА_4)

про: виключення зі складу учасників з товариства

за участю представників

від позивача (відповідача за зустрічним позовом): не з'явились

від відповідача (позивача за зустрічним позовом): не з'явились

СУТЬ СПОРУ:

ОСОБА_1 звернувся до господарського суду Донецької області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Еліт-Павлівське , в якому просить:

1) визнати недійсними рішення позачергових загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю Еліт-Павлівське , оформлені протоколом від 28.11.2017 № 1, а саме:

п.1 - обрати головою загальних зборів ОСОБА_2, а секретарем зборів ОСОБА_3

п.2 - про виключення зі складу ТОВ "Еліт-Павлівське" засновників (учасників) які не внесли свою частку до Статутного капіталу ТОВ "Еліт-Павлівське" - виключити зі складу ТОВ "Еліт-Павлівське" засновника - ОСОБА_1;

п.3 - про визначення порядку перерозподілу часток у Статутному капіталі ТОВ "Еліт-Павлівське" - перерозподілити частки учасників ТОВ "Еліт-Павлівське", а саме ОСОБА_3, пропорційно вартості його вкладу в статутному капіталі Товариства, зокрема: частка учасника ТОВ "Еліт-Павлівське" ОСОБА_3 становить 100 (сто) відсотків статутного капіталу ТОВ "Еліт-Павлівське" і складає 100 000 (сто тисяч) гривень;

п.4 - про затвердження Статуту ТОВ "Еліт-Павлівське" в новій редакції, в зв'язку із внесенням змін до установчих документів ТОВ "Еліт-Павлівське", передбачених п.2. Порядку денного, та перерозподілу часток в статутному фонді товариства, передбачених п.3. Порядку денного - затвердити Статут ТОВ "Еліт-Павлівське" в новій редакції, в зв'язку із внесенням змін до установчих документів ТОВ "Еліт-Павлівське" передбачених п.2. Порядку денного, та перерозподілу часток в статутному фонді товариства, передбачених п.3 Порядку денного;

п.5 - про надання повноважень на здійснення юридично значимих дій - доручити ОСОБА_3, як директору Товариства з обмеженою відповідальністю "Еліт-Павлівське" особисто, або через уповноваженого представника за довіреністю провести дії по державній реєстрації змін до установчих документів Товариства з обмеженою відповідальністю "Еліт-Павлівське" шляхом їх реєстрації у визначеному законодавством порядку;

2) визнати недійсною нову редакцію Статуту Товариства з обмеженою відповідальністю Еліт-Павлівське , затверджену рішенням позачергових загальних зборів учасників Товариства від 28.11.2017 № 1.

Позовні вимоги мотивовані порушенням відповідачем процедури проведення загальних зборів учасників, встановленої як Статутом Товариства з обмеженою відповідальністю Еліт-Павлівське , так і ст.ст. 41, 42, 59, 60, 61 Закону України Про господарські товариства .

Позивач наголошує на відсутності кворуму при прийнятті відповідних рішень, а також констатує прийняття рішень з питань, не включених до порядку денного загальних зборів товариства, що є безумовною підставою для визнання таких рішень недійсними в судовому порядку.

На підтвердження позовних вимог надано суду: протокол № 1 від 28.11.2017 позачергових загальних зборів засновників Товариства з обмеженою відповідальністю Еліт-Павлівське , повідомлення про проведення позачергових зборів засновників (учасників) від 25.10.2017 № 5, пенсійне посвідчення № НОМЕР_1, паспорт громадянина України, копії яких долучено до справи.

Відповідач проти задоволення позову заперечує. У відзиві на позовну заяву зазначає про те, що позивачем протягом строку, установленого Статутом товариства та Законом України Про господарські товариства , не внесено свого вкладу (частки) до статутного капіталу товариства, тому позивач не отримав відповідних корпоративних прав, належних доказів протилежного позивач не надав. На переконання відповідача, позивач безпідставно вимагає від товариства участі у зборах, перешкоджає прийняттю рішень товариству та чинить опір прийнятим рішенням, які мають важливе значення для діяльності Товариства, чим втручається в чуже право власності, претендуючи на реалізацію права, якого він не набув, оскільки не вніс своєї майнової частки до статутного капіталу Товариства.

На підтвердження доводів надано суду: фіскальний чек УКРПОШТИ від 26.10.2017 та опис вкладення у цінний лист, листи-запити від 31.08.2017 №№ 11 - 15, лист-відповідь № 6 від 25.10.2017 з доказами направлення поштою та повідомлення про вручення поштового відправлення, статут ТОВ Еліт-Павлівське , протокол № 1 від 10.08.2016

15.01.2018 відповідачем подано зустрічний позов до ОСОБА_1 про виключення зі складу учасників Товариства з обмеженою відповідальністю Еліт-Павлівське .

Ухвалою суду від 16.01.2018 прийнято зустрічний позов Товариства з обмеженою відповідальністю Еліт-Павлівське та призначено до спільного розгляду с первісним позовом по справі № 905/2758/17.

Зустрічний позов мотивований порушенням учасником - ОСОБА_1 зобов'язань по сплаті протягом року з дня державної реєстрації товариства своєї частки до статутного капіталу Товариства з обмеженою відповідальністю Еліт-Павлівське , строк сплати сплив 15.08.2017.

Також позивач за зустрічним позовом посилається на перешкоди та бездіяльність з боку ОСОБА_1 досягненню цілей товариства, що унеможливлює роботу Товариства з обмеженою відповідальністю Еліт-Павлівське . Звернення до відповідача за зустрічним позовом добровільно вийти зі складу учасників товариства залишено ОСОБА_1 без розгляду. Натомість вказаний учасник домагається ліквідації Товариства з обмеженою відповідальністю Еліт-Павлівське , що у сукупності зумовило звернення до суду з цим зустрічним позовом.

На підтвердження зустрічних позовних вимог надано суду: витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на 15.12.2017, протоколи загальних зборів учасників ТОВ Еліт-Павлівське від 09.10.2017, від 28.11.2017, лист № 4 від 24.10.2017, свідоцтво товариства № 1 від 13.09.2016, довідка товариства № 8 від 15.12.2017.

У відзиві на зустрічну позовну заяву від 16.01.2018 ОСОБА_1 проти її задоволення заперечив, посилаючись на недотримання Товариством з обмеженою відповідальністю Еліт-Павлівське вимог законодавства та статутних документів товариства при скликанні та проведенні відповідних зборів учасників. При цьому позивач (відповідач за зустрічним позовом) зауважив, що питання про виключення учасників зі складу товариства віднесено до виключної компетенції вищого органу управління такого товариства і відбувається виключно на підставі рішення загальних зборів учасників, тому вважає, що доводи зустрічної позовної заяви щодо можливості вирішення корпоративного конфлікту шляхом примусового виключення учасника господарського товариства за рішенням суду не ґрунтуються на вимогах закону.

На вимогу суду від Відділу державної реєстрації Мар'їнської районної державної адміністрації Донецької області надійшла належним чином засвідчена копія реєстраційної справи № 1_244_001213_95 Товариства з обмеженою відповідальністю Еліт-Павлівське .

Розгляд справи неодноразово відкладався. Провадження у справі зупинялось у зв'язку з отриманням від ОСОБА_1 заяви про відвід судді від розгляду справи № 905/2758/18. Ухвалою від 26.02.2018 провадження у справі поновлено з 12.03.2018.

В судовому засіданні, що відбулось 28.03.2018, сторони своїх представників не направили, про дату, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

Враховуючи, що явка уповноважених представників сторін в судове засідання обов'язковою визнана не була, наявних матеріалів достатньо для вирішення спору, тому справа розглядається за наявними матеріалами без присутності представників сторін.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази, з'ясувавши всі фактичні дані, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Згідно протоколу № 1 від 10.08.2016 загальних зборів засновників (т.1 а.с. 42) громадянами ОСОБА_1 та ОСОБА_3 прийнято рішення про створення Товариства з обмеженою відповідальністю Еліт-Павлівське із місцезнаходженням: Україна, 85612, Донецька область, Мар'їнський район, місто Курахове, мікрорайон Южний, буд. 17, кв.16. Встановлено, що розмір статутного капіталу Товариства складає 100 000,00 грн. (сто тисяч гривень) та формується за рахунок грошових вкладів засновників (учасників) товариства; розподілено частки в статутному капіталі Товариства наступним чином: ОСОБА_3 - 50% від загального розміру Статутного капіталу Товариства з обмеженою відповідальністю Еліт-Павлівське , що дорівнює 50 000,00 грн. (п'ятдесят тисяч гривень); ОСОБА_1 - 50% від загального розміру Статутного капіталу Товариства з обмеженою відповідальністю Еліт-Павлівське , що дорівнює 50 000,00 грн. (п'ятдесят тисяч гривень); затверджено статут Товариства з обмеженою відповідальністю Еліт-Павлівське ; визначено призначити на посаду директора товариства ОСОБА_3 та доручено вказаній особі особисто або через уповноваженого ним представника за довіреністю провести легалізацію Товариства з обмеженою відповідальністю Еліт-Павлівське шляхом його реєстрації у визначеному законодавством порядку, провести державну реєстрацію статуту та здійснити усі інші дії щодо постановлення його на облік у відповідних державних органах (т.1 а.с.42-43).

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (т.1 а.с.64) 15.08.2016 Товариство з обмеженою відповідальністю Еліт-Павлівське зареєстровано в реєстрі в якості юридичної особи, номер запису 1 244 102 0000 001213, ідентифікаційний код юридичної особи 40743744, місцезнаходженням юридичної особи є: 85612, Донецька область, Мар'їнський район, місто Курахове, мікрорайон Южний, буд. 17, кв. 16, керівник та підписант - ОСОБА_3.

Згідно з Статутом товариства, затвердженого протоколом загальних зборів учасників N 1 від 10.08.2016 (т.1 а.с.44), Товариство з обмеженою відповідальністю Еліт-Павлівське є юридичною особою, має баланс, рахунки у банківських установах, печатку, іншу атрибутику юридичної особи, може від свого імені укладати договори, набувати майнові та пов'язані з ними немайнові права, нести обов'язки, бути позивачем та відповідачем в суді (розділ 1 Статуту).

Засновниками (учасниками) товариства є громадянин України ОСОБА_3 та громадянин України ОСОБА_1 (п. 1.1 Статуту).

Статутний капітал товариства утворюється за рахунок внесків учасників та становить 100000,00 грн. (сто тисяч гривень); статутний капітал поділено на частки, які розподіляються між учасниками наступним чином: ОСОБА_3 - 50000,00 грн. (п'ятдесят тисяч гривень), що становить 50 % статутного капіталу, ОСОБА_1 - 50000,00 грн. (п'ятдесят тисяч гривень), що становить 50 % статутного капіталу (п. 3.1 Статуту).

Згідно п.3.1.2 Статуту встановлено, що засновнику (учаснику) Товариства, який повністю зробив внесок, видається свідоцтво Товариства про це.

Збільшення або зменшення статутного капіталу провадиться по рішенню Зборів засновників (учасників), у порядку, який вони самостійно встановлять, а також за умов, передбачених чинним законодавством (п.3.2 Статуту).

Засновник (учасник) товариства, який систематично не виконує або неналежним чином виконує свої обов'язки, або перешкоджає своїми діями досягненню цілей Товариства, може бути виключений з числа засновників (учасників товариства) при умові, якщо за це рішення проголосують учасники, що володіють у сукупності більш як 50 відсотками загальної кількості голосів. При цьому цей засновник (учасник) товариства (його представник) у голосуванні участі не бере (п. 4.6 Статуту).

Вищим органом управління товариством є Загальні збори засновників (учасників) товариства.

При прийнятті загальними зборами засновників (учасників) рішень кожний з засновників (учасників) товариства має кількість голосів, пропорційну його частці у статутному капіталі (п.6.1 Статуту).

Згідно з п.6.2 Статуту до виключної компетенції загальних зборів засновників (учасників) товариства належить серед іншого й внесення змін та доповнень до статуту товариства, зміна розміру його статутного капіталу; прийняття рішень про припинення діяльності або ліквідацію товариства, призначення ліквідаційної комісії, затвердження її балансу; встановлення розміру, форми та порядку внесення засновниками (учасниками) додаткових внесків, а також прийняття рішень про придбання товариством частки засновника (учасника); виключення засновника (учасника) з товариства. Рішення з питань, перелічених в пунктах а , б , к цієї статті вважаються прийнятими, якщо за нього проголосують учасники, що володіють у сукупності більш як 50 відсотками загальної кількості голосів учасників товариства. З усіх інших питань рішення приймаються простою більшістю голосів.

Загальні збори вважаються повноважними, якщо на них присутні засновники (учасники) або представники засновників (учасників), що володіють у сукупності більше ніж 50 % голосів. Про проведення загальних зборів товариства засновники (учасники) повідомляються письмово (поштою або нарочним) з зазначенням дати, часу і місця проведення зборів та порядку денного. Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за 30 днів до скликання загальних зборів (п. 6.3 Статуту).

Виконавчий орган товариства очолює директор, який призначається загальними зборами засновників (учасників) товариства (п.6.7 Статуту).

Відповідно до статті 117 Цивільного кодексу України учасники господарського товариства зобов'язані: 1) додержуватися установчого документа товариства та виконувати рішення загальних зборів; 2) виконувати свої зобов'язання перед товариством, у тому числі ті, що пов'язані з майновою участю, а також робити вклади (оплачувати акції) у розмірі, в порядку та засобами, що передбачені установчим документом; 3) не розголошувати комерційну таємницю та конфіденційну інформацію про діяльність товариства.

Учасники господарського товариства можуть також мати інші обов'язки, встановлені установчим документом товариства та законом.

Згідно з положеннями статті 144 Цивільного кодексу України статутний капітал товариства з обмеженою відповідальністю складається із вкладів його учасників. Розмір статутного капіталу дорівнює сумі вартості таких вкладів. Статутний капітал товариства визначає мінімальний розмір майна товариства, що гарантує інтереси його кредиторів.

Не допускається звільнення учасника товариства з обмеженою відповідальністю від обов'язку внесення вкладу до статутного капіталу товариства, у тому числі шляхом зарахування вимог до товариства.

Статутний капітал товариства з обмеженою відповідальністю підлягає сплаті учасниками товариства до закінчення першого року з дня державної реєстрації товариства.

Якщо учасники до закінчення першого року з дня державної реєстрації товариства не внесли (не повністю внесли) свої вклади, загальні збори учасників приймають одне з таких рішень:

- про виключення із складу товариства тих учасників, які не внесли (не повністю внесли) свої вклади, та про визначення порядку перерозподілу часток у статутному капіталі;

- про зменшення статутного капіталу та про визначення порядку перерозподілу часток у статутному капіталі;

- про ліквідацію товариства.

Зміни до статуту, пов'язані із зміною розміру статутного капіталу та/або із зміною складу учасників, підлягають державній реєстрації в установленому законом порядку.

Збільшення статутного капіталу товариства з обмеженою відповідальністю допускається після внесення усіма його учасниками вкладів у повному обсязі. Порядок внесення додаткових вкладів встановлюється законом і статутом товариства.

Аналогічна норма міститься у статті 52 Закону України Про господарські товариства .

Таким чином, учасники Товариства з обмеженою відповідальністю Еліт-Павлівське до закінчення першого року з дня державної реєстрації товариства мали внести свої вклади до його статутного капіталу, тобто - до 15.08.2017.

З матеріалів справи вбачається, що учасником товариства ОСОБА_3 повністю внесено свою частку до статутного капіталу Товариства з обмеженою відповідальністю Еліт-Павлівське , про що видано відповідне Свідоцтво Товариства № 1 від 13.09.2016 (т.1 а.с.71), як це передбачено п.3.1.2 Статуту.

Учасником товариства ОСОБА_1 внесок до статутного фонду Товариства з обмеженою відповідальністю Еліт-Павлівське не сплачено, що не оспорюється вказаною особою. Доказів внесення своєї частки до статутного капіталу товариства до матеріалів справи ОСОБА_1 не надано.

Згідно відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (т.1 а.с.64) дата закінчення формування статутного капіталу Товариства з обмеженою відповідальністю Еліт-Павлівське не зазначена, з чого суд робить висновок про те, що статутний капітал товариства не сформовано.

Як вбачається, Товариством з обмеженою відповідальністю Еліт-Павлівське було заплановано на 28.11.2017 проведення позачергових загальних зборів засновників (учасників) з наступним порядком денним:

1) обрання голови та секретаря позачергових загальних зборів засновників (учасників) ТОВ Еліт-Павлівське ;

2) про виключення зі складу ТОВ Еліт-Павлівське засновників (учасників), які не внесли свою частку до статутного капіталу ТОВ Еліт-Павлівське ;

3) про визначення порядку перерозподілу часток у статутному капіталі ТОВ Еліт-Павлівське .

Відповідне повідомлення № 5 від 25.10.2017 (т.1 а.с.16) направлено на адресу ОСОБА_1 листом з описом вкладення у цінний лист 26.10.2017 (т.1 а.с.22,23). Факт отримання цього повідомлення позивачем за первісним позовом не заперечується.

Згідно Протоколу № 1 загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю Еліт-Павлівське від 28.11.2017 (т.1 а.с.14), на загальних зборах були присутні всі засновники (учасники) товариства: ОСОБА_3 особисто та від ОСОБА_1 представник за довіреністю ОСОБА_4.

Зі змісту цього Протоколу вбачається, що збори засновників (учасників) вважаються повноважними і мають приймати будь-яке рішення з порядку денного.

У порядку денному визначено наступні питання:

1) обрання голови та секретаря позачергових загальних зборів засновників (учасників) ТОВ Еліт-Павлівське ;

2) про виключення зі складу ТОВ Еліт-Павлівське засновників (учасників), які не внесли свою частку до статутного капіталу ТОВ Еліт-Павлівське ;

3) про визначення порядку перерозподілу часток у статутному капіталі ТОВ Еліт-Павлівське ;

4) про затвердження Статуту Товариства в новій редакції, в зв'язку з внесенням змін до установчих документів Товариства з обмеженою відповідальністю Еліт-Павлівське у зв'язку зі зміною складу учасників товариства, передбачених п.2 Порядку денного, та перерозподілу часток в статутному фонді товариства, передбачених п. 3 Порядку денного;

5) Про надання повноважень на здійснення юридично значимих дій.

Зборами учасників прийнято наступні рішення:

По першому питанню порядку денного - обрано головою загальних зборів ОСОБА_2, секретарем зборів ОСОБА_3;

По другому питанню порядку денного - виключити зі складу ТОВ Еліт-Павлівське засновника ОСОБА_1, який не вніс свою частку до статутного капіталу ТОВ Еліт-Павлівське , а також систематично не виконує обов'язки покладені на нього Товариством, перешкоджає своїми діями досягненню цілей Товариства, не дотримується положень установчих документів та не виконує рішень загальних зборів Товариства;

По третьому питанню порядку денного - перерозподілити частки учасників Товариства з обмеженою відповідальністю Еліт-Павлівське , а саме ОСОБА_3 пропорційно вартості його вкладу в статутному капіталі товариства, зокрема: частка учасника Товариства з обмеженою відповідальністю Еліт-Павлівське ОСОБА_3 становить 100 (сто) відсотків статутного капіталу Товариства з обмеженою відповідальністю Еліт-Павлівське і складає 100000,00 грн. (сто тисяч гривень);

По четвертому питання порядку денного - затвердити Статут Товариства Еліт-Павлівське в новій редакції, в зв'язку з внесенням змін до установчих документів Товариства Еліт-Павлівське у зв'язку зі зміною складу учасників Товариства Еліт-Павлівське , передбачених п. 2 Порядку денного, та перерозподілу часток в статутному фонді товариства, передбачених п. 3 Порядку денного;

По п'ятому питанню - доручити ОСОБА_3 як директору Товариства з обмеженою відповідальністю Еліт-Павлівське особисто або через уповноваженого їм представника за довіреністю провести дії по державній реєстрації змін до установчих документів Товариства з обмеженою відповідальністю Еліт-Павлівське шляхом їх реєстрації у визначеному законодавством порядку.

З тексту Протоколу № 1 загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю Еліт-Павлівське від 28.11.2017 вбачається, що рішення приймались простою більшістю голосів, оскільки ОСОБА_1 до закінчення першого року з дня державної реєстрації Товариства взагалі не вніс свій вклад до статутного фонду Товариства, тому при визначенні результатів голосування за прийняття рішень на загальних зборах враховувалась кількість голосів учасників пропорційно від вартості реально внесеного ним вкладу до статутного капіталу товариства.

Протокол підписано головою та секретарем загальних зборів, з протоколом ознайомлені присутні на загальних зборах особи.

Від ОСОБА_1 протокол загальних зборів підписано представником з зауваженнями наступного змісту: Є зауваження стосовно не внесення п.4 та п.5 до порядку денного, отриманого ОСОБА_1 та неправомірності прийнятих рішень, так як за вказані рішення мають право бути прийнятими якщо за нього проголосували учасники які мають більш ніж 50 % голосів, а ОСОБА_3 не має більше 50% (п.4.6 Статуту ТОВ Еліт-Павлівське та були зауваження стосовно не внесення до порядку денного питання, поставленого ОСОБА_1 про ліквідацію товариства) .

В матеріалах справи відсутні і сторонами не надано документального підтвердження проведення дій по державній реєстрації змін до установчих документів Товариства з обмеженою відповідальністю Еліт-Павлівське на підставі рішення загальних зборів засновників (учасників) товариства, оформленого протоколом № 1 від 28.11.2017.

Предметом розгляду у цій справі є первісні позовні вимоги ОСОБА_1 про визнання недійсним рішення загальних зборів, оформленого протоколом № 1 від 28.11.2017, та про визнання недійсною нової редакції Статуту Товариства з обмеженою відповідальністю Еліт-Павлівське , затвердженої рішенням позачергових загальних зборів учасників Товариства від 28.11.2017 № 1.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 116 ЦК України, п. "а" ч. 1 ст. 10 Закону України "Про господарські товариства" учасники господарського товариства мають право брати участь в управлінні товариством.

Частиною 5 ст. 61 Закону України "Про господарські товариства" передбачено, що про проведення загальних зборів товариства учасники повідомляються передбаченим статутом способом з зазначенням часу і місця проведення зборів та порядку денного. Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за 30 днів до скликання загальних зборів. Будь-хто з учасників товариства вправі вимагати розгляду питання на загальних зборах учасників за умови, що воно було ним поставлено не пізніш як за 25 днів до початку зборів. Не пізніш як за 7 днів до скликання загальних зборів учасникам товариства повинна бути надана можливість ознайомитися з документами, внесеними до порядку денного зборів. З питань, не включених до порядку денного, рішення можуть прийматися тільки за згодою всіх учасників, присутніх на зборах.

Судом встановлено і матеріалами справи підтверджується, що учасник Товариства - ОСОБА_1 повідомлений передбаченим статутом способом з зазначенням часу і місця проведення зборів та порядку денного та брав участь у загальних зборах Товариства через свого представника.

Також судом встановлено, що 28.11.2017 зборами засновників (учасників) приймались рішення з питань, не включених до порядку денного, зокрема: питання № 4 - про затвердження Статуту Товариства в новій редакції, в зв'язку з внесенням змін до установчих документів Товариства з обмеженою відповідальністю Еліт-Павлівське у зв'язку зі зміною складу учасників товариства, передбачених п.2 Порядку денного, та перерозподілу часток в статутному фонді товариства, передбачених п. 3 Порядку денного; питання № 5 - про надання повноважень на здійснення юридично значимих дій.

У той же час, в матеріалах справи відсутні і сторонами не надано документального підтвердження згоди всіх учасників, присутніх на зборах, приймати рішення з питань, не включених до порядку денного. Такі обставини є порушенням положень ст. 61 Закону України "Про господарські товариства".

Згідно з ч. 1 ст. 167 Господарського кодексу України корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.

Статтею 52 Закону України "Про господарські товариства" також передбачено, що статутний капітал товариства з обмеженою відповідальністю підлягає сплаті учасниками товариства до закінчення першого року з дня державної реєстрації товариства.

Якщо учасники до закінчення першого року з дня державної реєстрації товариства не внесли (не повністю внесли) свої вклади, загальні збори учасників приймають одне з таких рішень: про виключення із складу товариства тих учасників, які не внесли (не повністю внесли) свої вклади, та про визначення порядку перерозподілу часток у статутному капіталі; про зменшення статутного капіталу та про визначення порядку перерозподілу часток у статутному капіталі; про ліквідацію товариства.

Відповідно до статті 145 Цивільного кодексу України вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю є загальні збори його учасників.

До виключної компетенції загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю належить, зокрема: внесення змін до статуту товариства, зміна розміру його статутного капіталу; виключення учасника із товариства.

Згідно із статтею 59 Закону України "Про господарські товариства" до компетенції зборів товариства з обмеженою відповідальністю належить, зокрема виключення учасника з товариства.

З питань, зазначених у пунктах "а", "б" статті 41 цього Закону (внесення змін до статуту товариства, у тому числі зміна розміру його статутного капіталу), а також при вирішенні питання про виключення учасника з товариства рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосують учасники, що володіють у сукупності більш як 50 відсотками загальної кількості голосів учасників товариства. З решти питань рішення приймається простою більшістю голосів.

У статті 64 Закону України "Про господарські товариства" передбачено, що учасника товариства з обмеженою відповідальністю, який систематично не виконує або неналежним чином виконує обов'язки, або перешкоджає своїми діями досягненню цілей товариства, може бути виключено з товариства на основі рішення, за яке проголосували учасники, що володіють у сукупності більш як 50 відсотками загальної кількості голосів учасників товариства. При цьому цей учасник (його представник) у голосуванні участі не бере. Виключення учасника з товариства призводить до наслідків, передбачених статтями 54 і 55 цього Закону.

Виключення учасника з товариства - це передбачена законом форма корпоративної відповідальності першого перед другим, спрямована на одностороннє припинення корпоративних правовідносин за рішенням товариства за порушення учасником обов'язків, зокрема й щодо внесення вкладів до статутного капіталу. На відміну від виходу з товариства, виключення має примусовий характер і не залежить від бажання учасника та можливе лише за наявності підстав, визначених законом та установчими документами.

Про виключення з товариства з обмеженою відповідальністю будь-кого з його учасників має бути прийнято відповідне рішення на загальних зборах учасників товариства в порядку, передбаченому законом та установчими документами.

Згідно правової позиції Верховного Суду України, що викладена в постанові від 16.09.14 у справі № 914/1334/13, не наявність корпоративного права є визначальною для права власності на частку, а навпаки - право власності на частку у статутному капіталі товариства засвідчує обсяг корпоративних прав особи, якій ця частка належить.

Судом встановлено і матеріалами справи підтверджується, що засновниками Товариства з обмеженою відповідальністю Еліт-Павлівське є лише два громадянина України - ОСОБА_3 та ОСОБА_1; статутний капітал товариства поділено на частки, які розподілено між учасниками наступним чином: ОСОБА_3 - 50000,00 грн. (п'ятдесят тисяч гривень), що становить 50 % статутного капіталу, ОСОБА_1 - 50000,00 грн. (п'ятдесят тисяч гривень), що становить 50 % статутного капіталу (п. 3.1 Статуту); учасником товариства ОСОБА_1 внесок до статутного фонду Товариства з обмеженою відповідальністю Еліт-Павлівське не сплачено, що не оспорюється вказаною особою; статутний капітал Товариства у встановленому порядку до тепер не сформований.

Законодавець врегулював питання щодо строку сплати статутного капіталу (внесення вкладів до статутного капіталу) учасниками ТОВ, обмеживши його одним роком з дня державної реєстрації ТОВ (абзац перший частини третьої статті 144 ЦК України, частина перша статті 52 Закону України "Про господарські товариства").

У мотивувальній частині Рішення Конституційного Суду України від 05.02.2013 N 1-рп/2013 підкреслено імперативність норм, закріплених у частині третій статті 144 ЦК України і частині другій статті 52 Закону "Про господарські товариства", якими передбачено дії, які належить вживати господарському товариству в разі невнесення (неповного внесення) учасниками своїх вкладів до закінчення встановленого річного строку, зокрема, загальні збори учасників приймають одне з таких рішень: про виключення зі складу товариства тих учасників, які не внесли (не повністю внесли) свої вклади, та про визначення порядку перерозподілу часток у статутному капіталі; про зменшення статутного капіталу та про визначення порядку перерозподілу часток у статутному капіталі; про ліквідацію товариства.

Отже, господарський суд, визначаючи повноважність загальних зборів, не має законних підстав для неврахування голосів учасників, які не сплатили або неповністю сплатили вартість своїх часток протягом одного року з дня державної реєстрації товариства.

На порушення положень частини третьої статті 59 та статті 64 Закону України "Про господарські товариства" при вирішенні питання на загальних зборах від 28.11.2017 про виключення учасника ОСОБА_1 з товариства рішення було прийнято простою більшістю голосів. Втім, таке рішення може вважатись прийнятим лише у разі, якщо за нього проголосують учасники, що володіють у сукупності більш як 50 відсотками загальної кількості голосів учасників товариства, при цьому учасник (його представник), відносно якого вирішується питання про виключення зі складу учасників, у голосуванні участі не бере. У даному ж випадку, оскільки капітал товариства поділено на частки, які розподілено між учасниками у співвідношенні 50% / 50%, наявних у учасника товариства - ОСОБА_3 голосів не достатньо для прийняття рішення про виключення учасника ОСОБА_1 з товариства. Отже, таке рішення загальних зборів учасників підлягає визнанню недійсним.

Судом також було встановлено, що до порядку денного зборів учасників від 28.11.2017 включені питання, які віднесені Статутом товариства та Законом до виключної компетенції загальних зборів засновників (учасників) і вирішення цих питань може вважатись прийнятим лише за умови якщо за них проголосують учасники, що володіють у сукупності більш як 50 відсотками загальної кількості голосів учасників товариства.

Оскільки прийняті рішення згідно з пунктами 3, 4 та 5 протоколу № 1 від 28.11.2017 щодо перерозподілу часток учасників товариства та внесення змін до статуту шляхом викладення його у новій редакції, є похідними від прийнятого рішення щодо виключення позивача за первісним позовом зі складу учасників товариства, тому суд дійшов висновку, що такі рішення є також такими, що підлягають визнанню недійсними.

Щодо вимоги ОСОБА_1 визнати недійсною нову редакцію Статуту Товариства з обмеженою відповідальністю Еліт-Павлівське , затверджену рішенням позачергових загальних зборів учасників Товариства від 28.11.2017 № 1, то така вимога задоволенню не підлягає, оскільки в матеріалах справи відсутні і сторонами не надано документального підтвердження проведення дій по державній реєстрації змін до установчих документів Товариства з обмеженою відповідальністю Еліт-Павлівське на підставі рішення загальних зборів засновників (учасників) товариства, оформленого протоколом № 1 від 28.11.2017.

Предметом зустрічного позову є вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю Еліт-Павлівське про виключення зі складу учасників ОСОБА_1.

Суд зазначає, що зустрічні позовні вимоги задоволенню не підлягають, оскільки прийняття рішення про виключення учасника з господарського товариства законом віднесено до компетенції загальних зборів учасників цих товариств, а не суду. Виключення учасника з товариства судом є втручанням у господарську діяльність товариства, а тому суд не має права брати на себе функції органів управління товариством; суд перевіряє обґрунтованість та законність прийняття рішення про виключення учасника у разі подання ним позову про визнання такого рішення недійсним.

Аналогічна правова позиція викладена у пункті 4.24 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 25.02.2016 № 4 "Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з корпоративних правовідносин".

Таким чином, з огляду на встановлені судом обставини та норми чинного законодавства, господарський суд дійшов висновку про часткове задоволення первісного позову та про відмову в задоволенні зустрічного позову. Протилежного сторонами не доведено.

Судочинство в господарських судах здійснюється на засадах рівності сторін та їх змагальності. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов'язків, передбачених Господарським процесуальним кодексом України. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов'язаних з вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

Розподіл судових витрат здійснюється відповідно до положень статті 129 Господарського процесуального кодексу України.

Так, у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Судовий збір, від сплати якого позивач у встановленому порядку звільнений, стягується з відповідача в дохід бюджету пропорційно розміру задоволених вимог, якщо відповідач не звільнений від сплати судового збору.

Суд враховує, що ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, є інвалідом 2 групи, про що свідчить наявне у справі пенсійне посвідчення № НОМЕР_1 серії НОМЕР_2, тому звільнений від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях в силу положень п.9 ч.1 ст. 5 Закону України Про судовий збір .

Так, за подачу первісного позову, який має дві вимоги немайнового характеру, судовий збір мав бути сплачений у розмірі 3200,00 грн. (три тисячі двісті гривень) Оскільки первісні позовні вимоги задоволені судом частково, тому судові витрати за розгляд цього позову покладаються на відповідача за первісним позовом пропорційно задоволеним позовним вимогам, який підлягає стягненню в дохід бюджету.

За розгляд зустрічних позовних вимог судові витрати покладаються на позивача за зустрічним позовом.

Керуючись статтями 73 - 80, 129, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

Первісний позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Еліт-Павлівське" про визнання недійсним рішення загальних зборів та про визнання недійсною нової редакції Статуту Товариства з обмеженою відповідальністю Еліт-Павлівське , затвердженої рішенням позачергових загальних зборів учасників Товариства від 28.11.2017 № 1 - задовольнити частково.

Визнати недійсними рішення позачергових загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю Еліт-Павлівське , оформлені протоколом від 28.11.2017 № 1, а саме:

п.1 - обрати головою загальних зборів ОСОБА_2, а секретарем зборів ОСОБА_3

п.2 - про виключення зі складу ТОВ "Еліт-Павлівське" засновників (учасників) які не внесли свою частку до Статутного капіталу ТОВ "Еліт-Павлівське" - виключити зі складу ТОВ "Еліт-Павлівське" засновника - ОСОБА_1;

п.3 - про визначення порядку перерозподілу часток у Статутному капіталі ТОВ "Еліт-Павлівське" - перерозподілити частки учасників ТОВ "Еліт-Павлівське", а саме ОСОБА_3, пропорційно вартості його вкладу в статутному капіталі Товариства, зокрема: частка учасника ТОВ "Еліт-Павлівське" ОСОБА_3 становить 100 (сто) відсотків статутного капіталу ТОВ "Еліт-Павлівське" і складає 100 000 (сто тисяч) гривень;

п.4 - про затвердження Статуту ТОВ "Еліт-Павлівське" в новій редакції, в зв'язку із внесенням змін до установчих документів ТОВ "Еліт-Павлівське", передбачених п.2. Порядку денного, та перерозподілу часток в статутному фонді товариства, передбачених п.3. Порядку денного - затвердити Статут ТОВ "Еліт-Павлівське" в новій редакції, в зв'язку із внесенням змін до установчих документів ТОВ "Еліт-Павлівське" передбачених п.2. Порядку денного, та перерозподілу часток в статутному фонді товариства, передбачених п.3 Порядку денного.

п.5 - про надання повноважень на здійснення юридично значимих дій - доручити ОСОБА_3, як директору Товариства з обмеженою відповідальністю "Еліт-Павлівське" особисто, або через уповноваженого представника за довіреністю провести дії по державній реєстрації змін до установчих документів Товариства з обмеженою відповідальністю "Еліт-Павлівське" шляхом їх реєстрації у визначеному законодавством порядку

В іншій частині позовних вимог - відмовити.

В задоволенні зустрічного позову Товариства з обмеженою відповідальністю "Еліт-Павлівське" до ОСОБА_1 про виключення зі складу учасників з товариства - відмовити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Еліт-Павлівське (Ідентифікаційний код 40743744, адреса: 85612, Донецька область, м. Курахове, мкр.Южний, буд. 17, кв.16) на користь Державного бюджету України судовий збір у сумі 1 600,00 грн. (одна тисяча шістсот гривень).

Піcля набрання рішенням законної сили видати наказ

Рішення господарського суду Донецької області набирає законної сили через двадцять днів з дня його підписання та може бути оскаржене в апеляційному порядку, згідно з Розділом IV Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст рішення складено та підписано 06.04.2018.

Суддя Н.В. Величко

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення28.03.2018
Оприлюднено11.04.2018
Номер документу73243696
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/2758/17

Ухвала від 07.05.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Н.В. Величко

Рішення від 28.03.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Н.В. Величко

Ухвала від 12.03.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Н.В. Величко

Ухвала від 26.02.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Н.В. Величко

Ухвала від 07.02.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Г.Є. Курило

Ухвала від 07.02.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Н.В. Величко

Ухвала від 22.01.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Н.В. Величко

Ухвала від 16.01.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Н.В. Величко

Ухвала від 16.01.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Н.В. Величко

Ухвала від 16.01.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Н.В. Величко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні