Рішення
від 01.03.2018 по справі 804/149/18
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД РІШЕННЯ ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 березня 2018 року Справа № 804/149/18 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Кононенко О. В. розглянувши у письмовому провадженні у місті Дніпро адміністративну справу за адміністративним позовом Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області до Петропавлівської районної державної лікарні ветеринарної медицини про стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах по списку № 2 у розмірі 99289,16 грн. у зв'язку з порушенням вимог Законів України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та "Про пенсійне забезпечення", -

ВСТАНОВИВ :

04.01.2018 року Першотравенське об'єднане управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області звернулось до суду з позовом, в якому просить стягнути з Петропавлівської районної державної лікарні ветеринарної медицини заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах у сумі 99289,16 грн.

В обґрунтування позову зазначено, що відповідач за період з 2010 по 14 грудня 2017 року в терміни визначені законом не сплатив кошти, призначені на покриття витрат на виплату та доставку пенсій, на пільгових умовах відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" у загальній сумі 99289,16 грн.

Ухвалою від 09.01.2018 року було призначено справу до розгляду у порядку письмового провадження.

Ухвалою від 01.03.2018 року замінено Першотравенське об'єднане управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області на правонаступника - Головне управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області.

Відповідачем було подано відзив на позовну заяву в якому він зазначає, що є державною організацією та фінансується з державного бюджету, тому звільняється від фінансування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій.

Позивачем надано відповідь на відзив в якому він зазначає, що Петропавлівська районна державна лікарня ветеринарної медицини є платником збору на обов'язкове державне соціальне страхування та помилково вважає, що не належить до суб'єктів, які зобов'язані здійснювати відшкодування витрат Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій призначених на пільгових умовах. Також зазначає, що підприємством не оскаржувались розрахунки витрат на виплату та доставку пенсій призначених на пільгових умовах відповідно до пункту 2 Прикінцеві положення Законів України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", тому повинно сплачувати заборгованість.

Суд, дослідивши матеріали справи та оцінивши їх у сукупності, вважає за необхідне відмовити в задоволенні позову з таких підстав.

Судом встановлено та матеріалами справи підтверджено, що Петропавлівська районна державна лікарня ветеринарної медицини зареєстрована в Першотравенському об'єднаному управлінні Пенсійного фонду України Дніпропетровської області, як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Відповідно до пункту 1 статті 1 Закону України "Про збір на обов'язкове пенсійне страхування" платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

Відповідно до пункту 1 статті 2 та пункту 1 статті 4 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи сплачують також збір на обов'язкове державне пенсійне страхування у розмірі 100% фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "а", "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення". Таким чином, на відповідача покладено обов'язок в повному обсязі відшкодовувати витрати Пенсійного фонду на виплату і доставку пенсій, призначених особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №1 та списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України.

У відповідності до підпункту 6.1 пункту 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Правління Пенсійного фонду України №21-1 від 19.12.2003 року (далі - Інструкція), відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Згідно підпункту 6.4 пункту 6 Інструкції розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом місяця з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Відповідно до підпункту 6.7 пункту 6 Інструкції підприємства щомісяця до 25 числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

В обгрунтування позовних вимог позивач зазначає, що заборгованість підтверджується розрахунками фактичних витрат на виплату і доставку пенсій.

Разом з цим суд зазначає, що у відповідності до пункту 2 Постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку призначення пенсій за рахунок коштів підприємств та організацій окремим категоріям працівників за результатами атестації робочих місць за умовами праці" за № 937 від 18.07.2007 року, пільгові пенсії можуть призначатися за рахунок коштів підприємств та організацій (крім тих, що фінансуються або дотуються з бюджету) відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" працівникам, що працюють (працювали) на виробництвах, роботах, за професіями і на посадах, не передбачених Списком N 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, та Списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 16 січня 2003 р. № 36.

Згідно довідки з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України Петропавлівська районна державна лікарня ветеринарної медицини зареєстрована як державна організація (установа, заклад, видами діяльності за КВЕД є ветеринарна діяльність.

Отже відповідач є державною організацією, що отримує фінансування з Державного бюджету, тому не входить до складу підприємств та організацій, за рахунок яких можуть призначатись пільгові пенсії відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

За таких обставин суд дійшов висновку, що відповідач , звільняється від зобов'язання щодо сплати відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, що є підставою для відмовити в задоволенні позову.

Керуючись статтями 242-246 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ВИРІШИВ:

В задоволенні адміністративного позову Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області (вул. Набережна Перемоги, б. 26, м. Дніпро, 49094, код ЄДРПОУ 21910427) Петропавлівської районної державної лікарні ветеринарної медицини (вул. Польова, 100, смт. Петропавлівка, Петропавлівський район, Дніпропетровська область, 52700, код ЄДРПОУ 25789260) про стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах по списку № 2 у розмірі 99289,16 грн. у зв'язку з порушенням вимог Законів України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та "Про пенсійне забезпечення" відмовити.

Рішення суду набирає законної сили відповідно до вимог статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржене в строки, передбачені статтею 295 Кодексу адміністративного судочинства України.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи рішення суду оскаржується до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Дніпропетровський окружний адміністративний суд відповідно до підпункту 15.5 пункту 15 Розділу VII Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя О.В. Кононенко

Дата ухвалення рішення01.03.2018
Оприлюднено12.04.2018
Номер документу73251814
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/149/18

Рішення від 01.03.2018

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кононенко Олександр Володимирович

Ухвала від 01.03.2018

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кононенко Олександр Володимирович

Ухвала від 09.01.2018

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кононенко Олександр Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні