Ухвала
від 06.03.2018 по справі 201/2315/18
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/2315/18

Провадження № 1-кс/201/2537/2018

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 березня 2018 року м.Дніпро

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м.Дніпропетровська ОСОБА_1 , з секретарем судового засідання ОСОБА_2 за участю слідчого розглянувши у судовому засіданні в м.Дніпро клопотання старшого слідчого першого слідчого відділу слідчого управління прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку, -

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшло клопотання старшого слідчого першого слідчого відділу слідчого управління прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 , погодженого з прокурором відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку, в якому слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку усіх без виключення кабінетів та приміщень, розташованих за адресою: АДРЕСА_1 , які належать ОСОБА_5 .

В обґрунтування заявленого клопотання, слідчий вказав на те, що першим слідчим слідчого управління прокуратури Дніпропетровської області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному 02.11.2016 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань під № 42017040000001395, за фактом зловживання службовим становищем службовими особами Верхньодніпровського відділення Кам`янської ОДПІ ГУ ДФС в Дніпропетровській області спільно з посадовими особами суб`єктів господарювання під час здійснення адміністрування ПДВ вчинення дій направлених на мінімізацію податкових зобов`язань суб`єктам господарювання реального сектору економіки, що призвело до тяжких наслідків.

Під час досудового розслідування по кримінальному провадженню встановлено, що ФОП ОСОБА_6 (код НОМЕР_1 ) має можливість здійснювати оптову торгівлю зерном, необробленим титаном, насінням і кормами для тварин. Юридична податкова адреса ФОП ОСОБА_6 : АДРЕСА_2 . Проте, фактичною адресою місцезнаходження вказаного суб`єкта господарювання є АДРЕСА_1 .

З метою мінімізації податкового навантаження та ухилення від сплати податків, ФОП ОСОБА_6 (код НОМЕР_1 ) розробила схему продажу харчових продуктів підприємствам та фізичним особам за готівку без відображення в податковому обліку, а документальне відображення її продажу в бухгалтерському та податковому обліку здійснюється з використанням документів СГД з ознаками «ризиковості». Також, використовуючи вище вказану схему ФОП ОСОБА_6 (код НОМЕР_1 ) виступає як підприємство «транзитер» ризикового податкового кредиту, який по ланцюгу перепродується за безготівковий рахунок іншим підприємствам з ознаками «ризиковості» та підприємствам реального сектору економіки, легалізовуючи таким чином частину вирученої готівки.

Згідно інформації з інформаційної ситеми «АІС Податковий блок», «податкові накладні» в період з 01.01.2016 року по 01.03.2018 року ФОП ОСОБА_6 (код НОМЕР_1 ) отримала від підприємств з ознаками «ризиковості», а саме : ТОВ «Мега Старт» (код 40413363), ТОВ «Ал-Пауер» (код 39848971), ТОВ «Внешпродторг» (код 41457930), ТОВ «Аліот Інвест» (код 40429682), ТОВ «Побутторг» (код 41457794), ТОВ «Єлізаро» (код 41069975), ТОВ «Астер Трейд» (код 39879659), ТОВ «Вальторн» (код 38908091), ТОВ «Камперст» (код 40779236), ТОВ «Інтер зерно» (код 40546385), ТОВ «Лерон Інвест» (код 40261853), ТОВ «Сайпл» (код 41292861), ТОВ «Експерт Технолоджі» (код 38118812), ТОВ «Октупус Натур» (код 40518122), ТОВ «Західенерготрейд» (код 40452638), ТОВ «Фердинанд Груп» (код 4152063), ТОВ «Лестерн» (код 40696925), ТОВ «Хоз груп» (код 41102378) ризиковий податковий кредит у розмірі 7 664 518 грн. ПДВ та відобразила в бухгалтерській та податковій звітності як господарські операції з придбання різної номенклатури продуктів харчування. На підприємствах ТОВ «Західенерготрейд» (код 40452638), ТОВ «Фердинанд Груп» (код 4152063), ТОВ «Лестерн» (код 40696925), ТОВ «Хоз груп» (код 41102378) відбувся так званий «пересорт» товару, обрив ланцюга на суму 1 171 171 грн. Надалі, згідно податкової звітності, вказані продукти харчування (як ризиковий податковий кредит) були нібито продані іншим підприємствам які мають ознаки «ризиковості» для наступного перепродажу підприємствам реального сектору економіки, так званим вигодонабувачам, які через отримання завищеного ризикового податкового кредиту ухиляються від сплати податків. Зазначені підприємства мають директора та бухгалтера в 1 особі, відсутні наймані працівники та не мають основних засобів здійснення господарської діяльності, не є сільгоспвиробниками, земельні ділянки відсутні. Аналізом руху товарів, який відображено в реєстрі податкових накладних, вказані СГД «здійснюють» купівлю-продаж товарів різноманітного призначення: від продуктів харчування, електроніки, побутових товарів до металу, пального та інше.

Встановлено, що ФОП ОСОБА_6 (код НОМЕР_1 ), згідно декларації про майновий стан і доходи за 2017 рік, задекларувала валовий дохід 213 834 грн. По взаємовідносинам з СГД з ознаками «ризиковості», сума завищеного податкового кредиту складає 7 664 518 грн., що є сумою збитків завданих державі.

Таким чином, для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного факту, в ході досудового розслідування виникла необхідність в проведенні обшуку всіх приміщень ФОП ОСОБА_6 за адресою: АДРЕСА_1 з метою відшукання та вилучення документів фінансово-господарської діяльності підприємств (податкові накладні, видаткові накладні, акти виконаних робіт, договори, угоди, рахунки-фактури, специфікації, товарно-транспортні накладні, акти прийому-передачі товарів, робіт, послуг та інше), чорнових записів про фактичних виконавців злочинних дій, комп`ютерної техніки (комп`ютери, ноутбуки, техніка для копіювання та друку), магнітних, електронних, оптичних та цифрових носіїв інформації, засобів зв`язку (мобільних телефонів, SIM-карт та інші пристроїв зв`язку), на яких міститься інформація, яка має значення для кримінального провадження, печаток та штампів, усіх грошових коштів у будь-якій валюті, цінних паперів, пластикових банківських карток та ключів від банківських скриньок, за допомогою яких проводиться легалізація грошових коштів та інших предметів і документів, які стосуються фінансово-господарської діяльності ФОП ОСОБА_6 , а також, чорнову бухгалтерію фінансових злочинів; наркотичні засоби та психотропні речовини; вогнепальну, холодну зброю та боєприпаси; документи, що підтверджують відмивання грошових коштів отриманих незаконним способом та перерахування зазначених грошових коштів на банківські рахунки в т.ч. за кордон, інші речі та документи, що мають значення для проведення досудового розслідування.

Єдиним можливим та необхідним у даному випадку шляхом для законного отримання доступу до вказаних предметів і документів, забезпечення їх схоронності та можливості подальшого використання, як доказів у кримінальному провадженні є проведення обшуку за місцем фактичного здійснення підприємницької діяльності ФОП ОСОБА_6 за адресою: АДРЕСА_1 , у приміщенні, яке відповідно до відомостей з ДРРП належать ОСОБА_5 .

Слідчий в судовому засіданні на задоволенні клопотання наполягав та просив його задовольнити.

Суддя, вислухавши слідчого, розглянувши клопотання, дослідивши додані до клопотання документи, матеріали кримінального провадження вважає, що клопотання підлягає задоволенню за наступними підставами.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

На підставі ч. 1 ст. 236 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Стаття 30 Конституції України гарантує кожному недоторканність житла чи іншого володіння особи. Так, згідно із цією статтею не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду. У невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку.

Відповідно до ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року (Конвенція) кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Згідно до ч. 2 ст. 233 КПК України під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також усі складові частини такого приміщення. Не є житлом приміщення, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Враховуючи вищевикладене, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення даного кримінального правопорушення, що дозволять органам досудового розслідування провести подальше розслідування кримінального провадження, враховуючи той факт, що є всі підстави вважати, що за адресою, зазначеною у клопотанні, можуть знаходитись предмети, речі та засоби, які є речовими доказами у кримінальному провадженні, суд приходить до висновку, що клопотання слідчого про проведення обшуку підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене, з метою досягнення дієвості кримінального провадження, керуючись ст.ст. 110, 233, 234, 236, 309 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати старшому слідчому першого слідчого відділу слідчого управління прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 дозвіл на проведення обшуку усіх без виключення кабінетів та приміщень, розташованих за адресою: АДРЕСА_1 , які належать ОСОБА_5 , з метою відшукання та вилучення документів фінансово-господарської діяльності підприємств (податкові накладні, видаткові накладні, акти виконаних робіт, договори, угоди, рахунки-фактури, специфікації, товарно-транспортні накладні, акти прийому-передачі товарів, робіт, послуг та інше), чорнових записів про фактичних виконавців злочинних дій, комп`ютерної техніки (комп`ютери, ноутбуки, техніка для копіювання та друку), магнітних, електронних, оптичних та цифрових носіїв інформації, засобів зв`язку (мобільних телефонів, SIM-карт та інші пристроїв зв`язку), на яких міститься інформація, яка має значення для кримінального провадження, печаток та штампів, усіх грошових коштів у будь-якій валюті, цінних паперів, пластикових банківських карток та ключів від банківських скриньок, за допомогою яких проводиться легалізація грошових коштів та інших предметів і документів, які стосуються фінансово-господарської діяльності ФОП ОСОБА_6 , а також, чорнову бухгалтерію фінансових злочинів; наркотичні засоби та психотропні речовини; вогнепальну, холодну зброю та боєприпаси; документи, що підтверджують відмивання грошових коштів отриманих незаконним способом та перерахування зазначених грошових коштів на банківські рахунки в т.ч. за кордон, інші речі та документи, що мають значення для проведення досудового розслідування.

Ухвала оскарженню не підлягає та підлягає негайному виконанню.

Строк дії ухвали становить 30 днів з моменту її винесення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЖовтневий районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення06.03.2018
Оприлюднено28.02.2023
Номер документу73280472
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —201/2315/18

Ухвала від 06.03.2018

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Трещов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні