Ухвала
від 06.04.2018 по справі 908/1015/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 29/20/17

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про затвердження звітів ліквідатора, ліквідаційного балансу

та припинення провадження у справі

06.04.2018р. Справа № 908/1015/17

м. Запоріжжя

Господарський суд Запорізької області у складі судді Кричмаржевського В.А.

за участю секретаря судового засідання - Ракович С.І.,

розглянувши в судовому засіданні матеріали справи № 908/1015/17

про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Тріумф +» , код з ЄДР-39197565 (03035 м. Київ вул. Кудряшова, 16)

Кредитор - Головне управління Державної фіскальної служби у Запорізькій області, код з ЄДР-39396146 (69107 м.Запоріжжя проспект Соборний, 166)

ліквідатор - арбітражний керуючий ОСОБА_1

За участю ліквідатора ОСОБА_1 та представника кредитора - ОСОБА_2

Установив :

Згідно з постановою господарського суду Запорізької області від 11.09.2017р. у справі № 908/1015/17 визнано банкрутом ТОВ «Тріумф +» , відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого ОСОБА_1, якою 28.03.2018р. подано на затвердження суду звіт, ліквідаційний баланс банкрута, реєстр вимог кредиторів, документи на підтвердження проведення ліквідаційної процедури, а також звіт про нарахування та виплату грошової винагороди.

Ухвалою суду від 30.03.2018р. призначене судове засідання для розгляду звітів ліквідатора на 06.04.2018р. о 10-00 год.

У судовому засіданні ліквідатор надала письмове клопотання, яким просить стягнути з кредитора грошову винагороду за період виконання нею повноважень ліквідатора у розмірі - 45.126,66 грн. та видати наказ.

Представник кредитора у судовому засіданні не заперечила проти затвердження звітів ліквідатора про нарахування та виплату грошової винагороди та звіту ліквідатора про проведення ліквідаційної процедури. Питання щодо стягнення суми грошової винагороди ліквідатора залишила на розсуд суду.

Відповідно до статті 46 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом після завершення усіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: відомості за результатами інвентаризації майна боржника та перелік ліквідаційної маси; відомості про реалізацію об'єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу; копії договорів купівлі-продажу та акти приймання-передачі майна; реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, які підтверджують погашення вимог кредиторів; довідка архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню; для акціонерних товариств - копія розпорядження про скасування реєстрації випуску акцій, засвідчена Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

Якщо ліквідатор не виявив майнових активів, що підлягають включенню до ліквідаційної маси, він зобов'язаний подати господарському суду ліквідаційний баланс, який засвідчує відсутність у банкрута майна.

Господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки членів комітету кредиторів або окремих кредиторів виносить ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

Отже, законодавством передбачено певну сукупність дій, які необхідно вчинити ліквідатору в ході ліквідаційної процедури, та перелік додатків до звіту ліквідатора, які подаються суду разом із зазначеним звітом, та є предметом дослідження в судовому засіданні за підсумками ліквідаційної процедури, яке проводиться за участю кредиторів (комітету кредиторів); подання звіту та ліквідаційного балансу здійснюється ліквідатором за наслідком усіх проведених ним дій в ході ліквідаційної процедури.

На офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет 10.02.2017р. оприлюднено повідомлення № 45848 про визнання ТОВ «Тріумф +» банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

Протягом встановленого законом строку до суду та ліквідатора заяву з кредиторськими вимогами до боржника подало Головне управління ДФС у Запорізькій області.

Зазначена заява розглянута судом, вимоги кредитора визнані, про що винесено відповідну ухвалу.

Ліквідатором подано суду на затвердження реєстр вимог кредиторів, до якого включено ГУ ДФС у Запорізькій області з вимогами до боржника в розмірі - 5.029.717,01 грн., з яких - 2.827.436 грн. з четвертою чергою задоволення, 2.199.081,01 грн. з шостою чергою задоволення та 3.200 грн. - з першою чергою задоволення.

Суд погоджується з представленим ліквідатором реєстром кредиторів та вважає його таким, що підлягає затвердженню.

Розглянувши наданий звіт ліквідатора та матеріали ліквідаційної процедури, суд вважає, що ліквідатором вжиті всі встановлені Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» заходи по здійсненню та завершенню ліквідаційної процедури.

Згідно з матеріалами справи та документами, що підтверджують проведену ліквідаційну процедуру, рухоме та нерухоме майно, земельні ділянки за боржником не зареєстровані, виконавчі документи на виконанні в органах державної виконавчої служби не перебувають.

Зазначені запити та отримані відповіді досліджені в судовому засіданні і долучені до матеріалів справи.

Проведеною ліквідатором роботою встановлено, що майно банкрута, за рахунок якого можливо було б погасити кредиторську заборгованість, відсутнє, що підтверджено матеріалами ліквідаційної процедури.

У ліквідаційному балансі підприємства-банкрута відображено про відсутність майнових активів.

Жодних заперечень з боку кредитора щодо звіту ліквідатора чи його дій до суду не надходило.

Господарський суд дійшов висновку, що ліквідатором в повній мірі виконані обов'язки з розшуку майна (активів) банкрута.

Також ліквідатором поданий на затвердження суду звіт про його грошову винагороду за період з 11.09.2017р. по 29.03.2018р. у розмірі - 45.186,66 грн., яку просить стягнути з кредитора, оскільки майно, за рахунок якого можливо було б компенсувати ліквідатору витрати та передбачену законом винагороду, відсутнє.

Згідно зі статтею 115 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом арбітражний керуючий, зокрема, ліквідатор виконує повноваження за грошову винагороду. Грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора складається з основної та додаткової грошових винагород. Основна грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора визначається в розмірі двох середньомісячних заробітних плат керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до введення господарським судом процедури санації боржника або відкриття процедури ліквідації банкрута за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень керуючого санацією або ліквідатора. Розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора не може перевищувати десяти мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень. Додаткова грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією визначається в розмірі 5 відсотків від обсягу стягнутих на користь боржника активів (повернення грошових коштів майна, майнових прав), які на день порушення провадження у справі про банкрутство перебували у третіх осіб, а також 3 відсотків від обсягу погашених вимог конкурсних кредиторів. Право вимоги основної грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень керуючого санацією, ліквідатора. Право вимоги арбітражного керуючого (керуючого санацією, ліквідатора) на додаткову грошову винагороду виникає з дня фактичного надходження до боржника стягнутих на його користь активів чи їх частини, які на день порушення провадження у справі про банкрутство перебували у третіх осіб, або з дня фактичного повного або часткового погашення вимог конкурсних кредиторів пропорційно до їх обсягу.

Враховуючи вищевикладене, слід затвердити розмір основної грошової винагороди ліквідатора у справі № 908/1015/17 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Тріумф +» ОСОБА_1 у розмірі двох мінімальних заробітних плат, передбачених чинним законодавством, за кожен місяць здійснення повноважень, за рахунок боржника.

Згідно зі статтею 98 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) користується усіма правами розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора відповідно до законодавства, у тому числі має право отримувати винагороду в розмірі та порядку, передбачених цим Законом.

Відповідно до статті 115 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) виконує повноваження за грошову винагороду. Звіт арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат доводиться кредиторам до відома та повинен бути схвалений або погоджений комітетом кредиторів. Звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками процедур розпорядження майном, санації, ліквідації подається арбітражним керуючим до господарського суду за п'ять днів до закінчення відповідної процедури, розглядається судом та затверджується ухвалою, що може бути оскаржена у встановленому порядку.

Статтею 94 Кодексу законів про працю України визначено, що заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Таким чином, з урахуванням приписів Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом арбітражний керуючий (ліквідатор) безумовно має право на оплату послуг, наданих в межах даної справи, та фактично понесених витрат.

Судом встановлено, що кредиторами у цій справі не створювався фонд для оплати послуг та відшкодування витрат ліквідатора, виробничої діяльності боржник не здійснював та не було виявлено активів, кошти від реалізації яких можливо було б спрямувати на оплату послуг ліквідатора та відшкодування його витрат.

Приписами частини 7 статті 115 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» передбачено, що ліквідатор щомісяця звітує перед комітетом кредиторів про нарахування та виплату основної та додаткової грошових винагород арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування витрат. Звіт арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат доводиться кредиторам до відома та повинен бути схвалений або погоджений комітетом кредиторів.

Судом встановлено, що ліквідатор звітувала перед комітетом кредиторів за результатами ліквідаційної процедури, а також про нараховану грошову винагороду за період виконання повноважень.

Протоколом № 5 від 28.03.2018р. звіти ліквідатора про нарахування та виплату грошової винагороди за виконання обов'язків ліквідатора за період з 11.09.2017р. по 29.03.2018 року на суму - 45.186,66 грн., а також звіт про ліквідаційну процедуру, затверджені. У протоколі відображені ухвалені комітетом рішення: 1. Звіт ліквідатора ТОВ Тріумф+ і ліквідаційний баланс схвалити без зауважень. 2. Затвердити звіт про нарахування та виплату основної та додаткової грошової винагороди арбітражному керуючому за виконання повноважень ліквідатора ТОВ Тріумф+ та відшкодування витрат ліквідатора. 3. Рекомендувати ліквідатору направити звіт з додатками, ліквідаційний баланс та цей протокол до господарського суду Запорізької області для його затвердження.

Суд вважає, що коли здійснення виплати винагороди та відшкодування витрат ліквідатора за рахунок коштів, одержаних від продажу майна (майнових прав) боржника, виявилося неможливим за відсутності у банкрута майна, суд вправі, виходячи з принципу недопустимості безоплатності праці, змінити визначене джерело оплати винагороди та покласти сплату винагороди на кредитора, яким ініційовано справу про банкрутство боржника.

За таких обставин звіт ліквідатора ОСОБА_1 про нарахування та виплату грошової винагороди у цій справі за період з 11.09.2017р. по 29.03.2018р. на суму - 45.186,66 грн. слід затвердити та стягнути з кредитора - Головного управління ДФС у Запорізької області (69107 м.Запоріжжя пр-т Соборний, 166, код з ЄДР-39396146) на користь арбітражного керуючого ОСОБА_1 (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) № 1784 від 02.12.2016р., 49044 м. Дніпро вул. Січових Стрільців, 5, ідентифікаційний номер - НОМЕР_1) грошову винагороду за період з 11.09.2017 року по 29.03.2018 року у розмірі - 45.186 (сорок п'ять тисяч сто вісімдесят шість) грн. 66 коп., видати наказ.

Згідно з пунктом 6 частини 1 статті 83 Закону про банкрутство господарський суд припиняє провадження у справі про банкрутство, якщо затверджено звіт ліквідатора в порядку, передбаченому статтею 46 цього Закону.

Таким чином, оскільки за результатами ліквідаційної процедури у банкрута не виявлено майна, за рахунок якого можливе погашення кредиторських вимог, підприємницька діяльність товариства припинена, що відображено у ліквідаційному балансі, господарський суд приймає рішення про ліквідацію юридичної особи-банкрута та припинення провадження у справі.

Згідно з частиною 4 статті 83 Закону про банкрутство вимоги конкурсних кредиторів, які не були заявлені в установлений цим Законом строк або відхилені господарським судом, вважаються погашеними, а виконавчі документи за відповідними вимогами визнаються такими, що не підлягають виконанню.

На підставі викладеного та керуючись статтями 2, 40, 46, 83, 98, 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ", статтями 3, 232-235, 255, 256, 327 Господарського процесуального кодексу України, суд -

Ухвалив:

Звіт арбітражного керуючого ОСОБА_1 про нарахування та виплату грошової винагороди за період виконання повноважень ліквідатора в розмірі - 45.186,66 грн. затвердити.

Стягнути з Головного управління Державної фіскальної служби в Запорізькій області, код з ЄДР-39396146, м.Запоріжжя, на користь ліквідатора - ОСОБА_1 (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора № 1784 від 02.12.2016р., 49044 м. Дніпро вул. Січових Стрільців, 5, ідентифікаційний номер - НОМЕР_1) - 45.186 (сорок п'ять тисяч сто вісімдесят шість) грн. 66 коп. грошової винагороди.

Видати наказ.

Звіт ліквідатора, ліквідаційний баланс, реєстр вимог кредиторів банкрута затвердити.

Банкрута - Товариство з обмеженою відповідальністю «Тріумф +» , код з ЄДР-39197565, ліквідувати.

Провадження у справі припинити.

Вимоги, що не задоволені за недостатністю майна, вважати погашеними.

Зобов'язати ліквідатора передати до архіву фінансово-господарську документацію банкрута.

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення та може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом десяти днів з дня її проголошення.

Копію ухвали надіслати: кредитору, ліквідатору, Центру надання адміністративних послуг Солом'янської районної в місті Києві державної адміністрації, Солом'янському ВДВС м.Києва, Заводському ВДВС м.Запоріжжя, Головному територіальному управлінню юстиції у Запорізькій області.

Суддя В .А . Кричмаржевський

Дата ухвалення рішення06.04.2018
Оприлюднено17.04.2018
Номер документу73308736
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Тріумф +» , код з ЄДР-39197565 (03035 м. Київ вул. Кудряшова, 16) Кредитор - Головне управління Державної фіскальної служби у Запорізькій області, код з ЄДР-39396146 (69107 м.Запоріжжя проспект Соборний, 166) ліквідатор - арбітражний керуючий ОСОБА_1

Судовий реєстр по справі —908/1015/17

Ухвала від 29.05.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 22.05.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Судовий наказ від 17.04.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 06.04.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 30.03.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 21.11.2017

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 06.11.2017

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Судовий наказ від 11.09.2017

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Постанова від 11.09.2017

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 11.07.2017

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні