Рішення
від 11.04.2018 по справі 195/342/18
ТОМАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 195/342/18

2-о/195/19/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р АЇ Н И

11.04.2018 року с-ще Томаківка Дніпропетровської області

Томаківський районний суд Дніпропетровської області в складі: головуючого судді - Скрипченко Д.М., за участю секретаря судового засідання - Левкович Н.М.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні цивільну справу в порядку окремого провадження за заявою ОСОБА_1, який проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1, заінтересована особа: Головне управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області в особі відділу Держгеокадастру у Томаківському районі Дніпропетровської області - місцезнаходження: смт.Томаківка, вул.Лесі Українки, 46, Дніпропетровської області

про встановлення факту належності правовстановлюючого документу,

В С Т А Н О В И В :

Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документу.

Заявник обґрунтовує заявлені вимоги тим, що вінзвернувся до державної реєстраційної служби щодо реєстрації свого майнового права на земельну ділянку площею 9,81 гектарів, розташовану на території Кисличуватської сільської ради Томаківського району Дніпропетровської області, належну йому на підставі Державного акта на право приватної власності на землю серії ДП Тм №006217.

ОСОБА_2 реєстратор оглянув наданий заявником ОСОБА_2 акт і виявив, що в ОСОБА_2 акті невірно зазначено його по батькові, а саме: зазначено Омеляновичу замість Омел'_яновичу .

Зазначені обставини виникли внаслідок помилки при складанні Державного акта.

Існуюча помилка в зазначеному правовстановлюючому документі робить його невідповідність вимогам статті 17 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , у зв'язку з чим державна реєстрація права власності на земельну ділянку не можлива.

Діючим законодавством не передбачено внесення змін в ОСОБА_2 акт на право власності на земельну ділянку, чи видачу нового Державного акта на право власності на земельну ділянку, у зв'язку з припиненням з 01.01.2013 року повноважень територіальних органів Держземагенства, а далі правонаступника Держгеокадастру у частині реєстрації та видачі державних актів на право власності на земельну ділянку і відсутності механізму внесення виправлень в дійсні державні акти на право власності на земельну ділянку. До повноважень сільських рад, які раніше реєстрували державні акти на право власності на землю, за зазначених правових підстав, також не належить внесення змін в ОСОБА_2 акт на право власності на земельну ділянку, чи видачу нового Державного акту на право власності на земельну ділянку.

На звернення заявника, відділом Держгеокадастру у Томаківському районі Дніпропетровської області, у внесенні виправлення в ОСОБА_2 акт листом за вих. П-277/0-0.35-336/147-18 від 26.03.2018 року - відмовлено.

Відповідно в позасудовому порядку заявник не має змоги вирішити питання внесення виправлення в зазначений ОСОБА_2 акт.

У відповідності з ч.2 ст.315 Цивільного процесуального кодексу України суди розглядають справи про встановлення фактів від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Факт належності заявнику Державного акту на право власності на земельну ділянку, підтверджується тим, що заявник, в установленому діючим законодавством порядку в 1998 році отримав у володіння і користується земельною ділянкою відповідно до зазначеного Державного акта.

Представник заявника подав до суду письмову заяву про розгляд справи за його відсутності, при цьому зазначив, що заявлені вимоги ОСОБА_1 підтримує в повному обсязі та просить суд їх задовольнити.

Заінтересована особа подала до суду письмову заяву про розгляд справи за відсутності представника, де зазначено, що проти заявлених вимог не заперечують.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, розглянувши матеріали справи, вважає, що дана заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

З копії Державного акту на право приватної власності на землю серії ДП Тм №006217 від 15.04.1998 року №36-р, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю, суд вбачає, що заявнику дійсно належить на праві приватної власності земельна ділянка, якій присвоєно кадастровий номер 1225483500:01:004:0241, площею 9.8100 гектарів, що знаходиться на території Кисличуватської сільської ради Томаківського району Дніпропетровської області, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Судом встановлено, що дійсно у зазначеному ОСОБА_2 акті на право власності на земельну ділянку серії ДП Тм №006217 від 15.04.1998 року №36-р помилково зазначено по батькові заявника як Омеляновичу замість Омел'яновичу .

Зазначені обставини підтверджуються наявним у заявника ОСОБА_2 актом та Витягом з Державного земельного кадастру про земельну ділянку від 04.12.2017 року №НВ-1205556642017.

Дійсне по батькові заявника Омел'янович , що підтверджується паспортом громадянина України серія АЕ №312714, виданого Томаківським РВ УМВС України в Дніпропетровській області 07.10.1996 року.

Як зазначає заявник у своїй заяві, що вінзвертався до державної реєстраційної служби щодо реєстрації свого майнового права на земельну ділянку площею 9,81 гектарів, розташовану на території Кисличуватської сільської ради Томаківського району Дніпропетровської області, належну йому на підставі Державного акта на право приватної власності на землю серії ДП Тм №006217. ОСОБА_2 реєстратор оглянув наданий заявником ОСОБА_2 акт і виявив, що в ОСОБА_2 акті невірно зазначено його по батькові, а саме: зазначено Омеляновичу замість Омел'_яновичу .

Відповідно до вимог Законів України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень та Про ОСОБА_2 земельний кадастр , починаючи з 01.01.2013 року, зміни у державні акти не вносяться, що підтверджується листом від 26.03.2018 року Д-277/0-0.35-336/147-18 Відділу у Томаківському районі Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області.

Відомості про прізвище та по батькові заявника, а також його адреса проживання зазначені в ОСОБА_2 акті, відповідають відомостям зазначеним у його паспорті громадянина України, Витязі з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, трудовій книжці де зазначено, що заявник був членом к-пу Победа і відповідно отримував земельну ділянку (пай).

Вищевказане не дає заявнику можливості внести відомості про належне йому право власності на зазначену земельну ділянку до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та, в послідуючому, розпорядитися нею шляхом укладення договору оренди землі та зареєструвати таке право оренди в ОСОБА_2 peєстрі речових прав на нерухоме майно.

Прав заявника на зазначену земельну ділянку ніхто не оспорював і не оспорює.

У відповідності до ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п.6 ч.1 ст.315 ЦПК України суди розглядають справи про встановлення фактів належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім'я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються прізвищем, з ім'ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Відповідно до ч.2 ст.315 ЦПК України суди розглядають справи про встановлення фактів від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. ст.ст. 3, 4, 9, 83, 229, 235, ч.2 ст.247, 258-259, 265, 293, 315 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_1, який проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1, заінтересована особа: Головне управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області в особі відділу Держгеокадастру у Томаківському районі Дніпропетровської області - місцезнаходження: смт.Томаківка, вул.Лесі Українки, 46, Дніпропетровської області про встановлення факту належності правовстановлюючого документу - задовольнити.

Встановити факт належності ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, Державного акта на право приватної власності на землю серії ДП Тм № 006217, на земельну ділянку площею 9,81 гектарів для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Кисличуватської сільської ради Томаківського району Дніпропетровської області, в якому невірно зазначено його по батькові, а саме: зазначено Омеляновичу замість Омел'яновичу .

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Дніпропетровської області через Томаківський районний суд Дніпропетровської областіпротягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя: ОСОБА_3

СудТомаківський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення11.04.2018
Оприлюднено17.04.2018
Номер документу73312843
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —195/342/18

Ухвала від 17.05.2018

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Скрипченко Д. М.

Рішення від 11.04.2018

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Скрипченко Д. М.

Ухвала від 30.03.2018

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Скрипченко Д. М.

Ухвала від 16.03.2018

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Скрипченко Д. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні