Ухвала
від 14.03.2018 по справі 755/17058/16-к
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 755/17058/16-к

1-кс/755/1365/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е МУ К Р А Ї Н И

14 березня 2018 рокуслідчий суддя Дніпровського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання прокурора третього відділу процесуального керівництва управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури міста Києва ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю, в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42016100000000935 від 29 вересня 2016 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 365 КК України,

ВСТАНОВИВ:

13 березня 2018 року прокурор третього відділу процесуального керівництва управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури міста Києва ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням про надання дозволу йому та оперативним працівникам ОУ ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , та ОСОБА_6 , (за його дорученням) тимчасовий доступ до інформації та документів, які містять охоронювану законом таємницю, щодо відкриття та обслуговування рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з можливістю вилучення їх копій, які знаходяться у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 ), а саме: банківських виписок (роздруківок руху коштів) по рахункам: № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 , № НОМЕР_7 , № НОМЕР_8 , відкритих ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) (в друкованому та електронному вигляді у форматі .txt, .doc, .docx, з зазначенням призначення платежу; повних даних платника та отримувача з зазначенням коду, номеру рахунку та міжфіліальних оборотів (МФО) банківської установи; конкретного часу та дати платежу; номеру платіжного документу, загальної суми надходжень та витрат), за період з моменту відкриття рахунків по день оголошення ухвали; документів з юридичного оформлення ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 ), підприємства: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 , № НОМЕР_7 , № НОМЕР_8 , документів про встановлення та обслуговування системи «Клієнт-Банк», протоколів обміну інформацією, LOG-файлів, документів щодо передачі магнітних носіїв з файлами, копії журналів, тощо з дня відкриття рахунків, по день виконання ухвали суду, із зазначенням ІР-адрес та МАС-адрес комп`ютерів, з яких відбувалося з`єднання з системою, а також зазначенням дат та часу за Київським часом в форматі - день, місяць, рік, години, хвилини, секунди таких з`єднань; платіжних доручень, меморіальних ордерів, чеків, інших розрахункових документів використаних для здійснення розрахунково-касових операцій за рахунками; заявок на видачу готівкових коштів; документів, які були підставою для ідентифікації особи (осіб), уповноважених діяти від імені власника рахунку при відкритті (закритті) рахунків і здійсненні розрахункових касових операцій (доручення та інше).

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на те, що третім слідчим відділом управлінням з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури міста Києва проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №42016100000000935, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, що спричинило тяжкі наслідки та за фактом ухилення від сплати податків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " код НОМЕР_10 директор ОСОБА_7 , ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " код НОМЕР_11 , ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 " код НОМЕР_12 засновник ОСОБА_8 та інші сгд, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах, за ознаками кримінальних правопорушень передбачених ч.3 ст. 365, ч. 3 ст. 212 КК України.

В ході здійснення досудового розслідування даного кримінального провадження встановлено, що ПСП " ІНФОРМАЦІЯ_7 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 ) здійснювало в період лютого-березня 2017 року перерахування безготівкових грошових коштів на рахунки ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_8 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ) в розмірі 107 млн. грн., за акції прості без документарні іменні на рахунку депозитарію згідно: договору купівлі-продажу ЦП №-0217 ДД -1181 від 03.02.2017, без ПДВ, договору купівлі-продажу ЦП №0217 ДД-1201 від 10.02.2017, без ПДВ, договору купівлі-продажу ЦП №0217 ДД-1240 від 28.02.2017, без ПДВ, договору купівлі-продажу ЦП №0317 ДД-1268 від 14.03.2017 р, без ПДВ.

За результатами проведеного аналізу встановлено, що ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_8 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ) отримані кошти від ПСП " ІНФОРМАЦІЯ_7 ", протягом лютого-березня 2017 року перераховувало на розрахункові рахунки ряду підприємств з ознаками фіктивності, в тому числі ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_9 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_10 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_16 ) та ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_11 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), як погашення кредиторської заборгованості за договором про відступлення прав вимоги боргу, без ПДВ.

Встановлено, що ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_11 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_9 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ) та ТОВ" ІНФОРМАЦІЯ_10 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_16 ) задіяні в злочинній схемі по переведенню безготівкових коштів в готівку, дані підприємства за місцем реєстрації не знаходяться, наймані працівники відсутні, звітність до органів ДФС України не подають, а отримані кошти жодним чином не обліковують.

Встановлено та допитано директора, бухгалтера та засновника підприємств ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_9 ", ТОВ" ІНФОРМАЦІЯ_10 ", - ОСОБА_9 , надав покази, що не має відношення до реєстрації даних підприємств та його фінансово-господарської діяльності, печаткою вказаних підприємств він не володіє, договірних відносин з підприємствами контрагентами не укладав та нікого не уповноважував діяти від свого імені, участі в загальних зборах не приймав, податкову звітність не підписував та до податкових органів не подавав.

Під час проведення тимчасового доступу до банківської таємниці, встановлено, що основними покупцями продукції в ПСП « ІНФОРМАЦІЯ_7 » являлись підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_19 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_20 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

15.01.2018 року було підготовлено та направлено запит на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), з метою отримання документів фінансово-господарської діяльності по взаємовідносинах на ПСП « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 ) із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за весь період діяльності, а також направлено повістку директору ОСОБА_10 ІНФОРМАЦІЯ_15 .

Станом на сьогоднішній день відповіді на запит не отримано та на повістку директор підприємства не з`явився, причини неявки останній не повідомив.

Згідно матеріалів виконання доручення встановлено, що у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) відкриті розрахункові рахунки в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 ), ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (МФО НОМЕР_21 ), АТ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (МФО НОМЕР_22 ), які використовуються для проведення фінансово-господарських операцій, спрямованих на отримання неправомірної вигоди.

У зв`язку з цим, з метою забезпечення повноти, всебічності та неупередженості під час розслідування кримінального провадження, зокрема для отримання відомостей з документів, які можуть бути використані як доказ у вказаному провадженні, виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів, які містять охоронювану законом таємницю, щодо руху коштів по рахункам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 , № НОМЕР_7 , № НОМЕР_8 , відкритих ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 ) та їх використання, що є предметом розслідування вказаного кримінального провадження.

Іншим способом отримати оригінали документів, як отримання дозволу слідчого судді на тимчасовий доступ до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю, та можливість їх вилучення, у органа досудового розслідування не має, підстав визначених кримінальним процесуальним законодавством.

Відповідно до ч. 4ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд розглядає клопотання за участю сторони кримінального провадження, яка подала клопотання, та особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті

В засідання слідчий не з`явився, звернувся до суду з заявою про розгляд клопотання за його відсутністю, на задоволенні клопотання наполягає.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходиться інформація, з огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення такої інформації.

Вивчивши матеріали додані до клопотання, слідчий суддя приходить до наступного.

Відповідно дост. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

До охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, згідно зіст. 162 КПК України, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Згідно ч. 6ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених ч. 5ст. 163 КПК України, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться у цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до ст.60,62 Закону України «Про банки та банківську діяльність», інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею. Інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю розкривається банками за рішенням суду.

Для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного факту, зокрема для отримання відомостей, що є необхідними для з`ясування всіх обставин справи у даному провадженні, є необхідність надати дозвіл на тимчасовий доступ до документів, з можливістю вилучення їх копій, що знаходяться у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Враховуючи викладене, керуючись статями159,163-164,309,369-372 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора третього відділу процесуального керівництва управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури міста Києва ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю задовольнити.

Надати дозвіл прокурору третього відділу процесуального керівництва управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури міста Києва ОСОБА_3 та оперативним працівникам ОУ ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , (за його дорученням) тимчасовий доступ до інформації та документів, які містять охоронювану законом таємницю, щодо відкриття та обслуговування рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з можливістю вилучення їх копій, які знаходяться у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 ), а саме: банківських виписок (роздруківок руху коштів) по рахункам: № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 , № НОМЕР_7 , № НОМЕР_8 , відкритих ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) (в друкованому та електронному вигляді у форматі .txt, .doc, .docx, з зазначенням призначення платежу; повних даних платника та отримувача з зазначенням коду, номеру рахунку та міжфіліальних оборотів (МФО) банківської установи; конкретного часу та дати платежу; номеру платіжного документу, загальної суми надходжень та витрат), за період з моменту відкриття рахунків по день оголошення ухвали; документів з юридичного оформлення ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 ), підприємства: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 , № НОМЕР_7 , № НОМЕР_8 , документів про встановлення та обслуговування системи «Клієнт-Банк», протоколів обміну інформацією, LOG-файлів, документів щодо передачі магнітних носіїв з файлами, копії журналів, тощо з дня відкриття рахунків, по день виконання ухвали суду, із зазначенням ІР-адрес та МАС-адрес комп`ютерів, з яких відбувалося з`єднання з системою, а також зазначенням дат та часу за Київським часом в форматі - день, місяць, рік, години, хвилини, секунди таких з`єднань; платіжних доручень, меморіальних ордерів, чеків, інших розрахункових документів використаних для здійснення розрахунково-касових операцій за рахунками; заявок на видачу готівкових коштів; документів, які були підставою для ідентифікації особи (осіб), уповноважених діяти від імені власника рахунку при відкритті (закритті) рахунків і здійсненні розрахункових касових операцій (доручення та інше).

Строк дії ухвали - один місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Перший примірник оригіналу знаходиться в матеріалах судового провадження №755/17058/16-к.

Другий примірник оригіналу наданий прокурору ОСОБА_3 .

Копія ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.03.2018
Оприлюднено28.02.2023

Судовий реєстр по справі —755/17058/16-к

Ухвала від 15.05.2018

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Лашевич Валерій Миколайович

Ухвала від 04.04.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

Ухвала від 17.04.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

Ухвала від 14.03.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

Ухвала від 14.03.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

Ухвала від 14.03.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

Ухвала від 14.03.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

Ухвала від 14.03.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

Ухвала від 14.03.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

Ухвала від 14.03.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні