Ухвала
від 12.04.2018 по справі 522/5458/16-к
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/5458/16-к

Провадження № 1-кс/522/4954/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е МУ К Р А Ї Н И

12 квітня 2018 року

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2

розглянувши у судовому засіданні клопотання представника ОСОБА_3 в інтересах ОСББ «Прованс» про скасування арешту майна, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_3 в інтересах ОСББ «Прованс» звернувся до суду з клопотанням про скасування арешту майна, у якому просить скасувати арешт накладений ухвалою слідчого судді Приморського районного суду м. Одеси від 22.11.2016 року на вилучені речі в ході проведення обшуку від 18.09.2016 року по кримінальному провадженню №320161600000000 за адресою м. Одеса, вул. Бугаївська, 35, 7 поверх, а саме 2 (двох) технічних паспортів на ліфти реєстраційний №№ 8951, 8952.

В обґрунтування клопотання заявник зазначив, що об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Прованс» (надалі за текстом ОСББ «Прованс», Заявник або Замовник), в особі Голови правління ОСОБА_4 , діюча на підставі Контракту та ФІЗИЧНА ОСОБА-ПІДПРИЄМЕЦЬ ОСОБА_5 , діючий на підставі Виписки с єдиного державного реєстру (надалі за текстом Підрядник), мають Договірні зобов`язання, а саме за Договором підряду на технічне обслуговування ліфтів розташованих у житловому будинку, за адресою: АДРЕСА_1 , №153-ТО від 16 листопада 2015 року (надалі за тексом Договір ТО).

Відповідно до умов Договору ТО, а саме згідно п. 1.1 р.1 Замовник доручає, а Підрядник приймає на себе організацію та виконання робіт по технічному обслуговуванню 2-ох (двох) пасажирських ліфтів та систем диспетчеризації (надалі за текстом обладнання), на об`єкті Замовника, згідно Додатку №1, що є невід`ємною частиною цього Договору.

Відповідно до п. 3.1.4 р. 3 Договору ТО, Підрядник зобов`язаний, вносити в паспорти обладнання записи, які відносяться до обов`язків Підрядника.

Технічний паспорт ліфта, це документ, в який вносяться основні характеристики ліфта і його параметри, а також відомості про його експлуатацію, а саме відомості про: допустиму температуру в машинному приміщенні і шахті, відомості про характеристики лебідки, гальма, електродвигуна, противаги, що врівноважують елементи, а також про механічні і електричні пристрої безпеки.

Належне обслуговування ліфту не можливе без інформації, яка міститься у паспорті ліфту, а саме про його характеристики.

Правила експлуатації ліфтів регулюються Наказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 01 вересня 2008 року № 190, яким були затверджені Правила будови і безпечної експлуатації ліфтів (НПАОП 0.00-1.02-08), який в свою чергу Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 07 жовтня 2008р. за № 937/15628 та включено Держгірпромнаглядом України до Державного реєстру нормативно-правових актів з питань охорони праці від 21 жовтня 2008р. за № 435 (у подальшому Правила експлуатації ліфтів).

Відповідно до п. 7.1.3. зазначених Правил експлуатації ліфтів, виготовлені ліфти повинні бути забезпечені такою технічною документацією від виробника:

- паспортом ліфта, зразок якого наведено в додатку 1 до цих Правил;

- установчим кресленням (для ліфтів);

- настановою з експлуатації;

- настановою з монтажу, пуску, регулювання та обкатки;

- принциповою електричною (гідравлічною) схемою з переліком елементів;

- описом електроприводу і автоматики (дозволяється опис записувати в настанову з експлуатації);

- електричною (гідравлічною) схемою з`єднань, а також іншою документацією, передбаченою технічними умовами на конкретний ліфт.

Зазначена документація, крім паспорта ліфта, може бути на електронному носії. У разі поставки декількох ліфтів одного типу для встановлення на одному об`єкті технічну документацію, крім паспорта, дозволяється поставляти в одному примірнику.

Принципова електрична (гідравлічна) схема та схеми з`єднань повинні бути вкладені в паспорт ліфта.

Відповідно до п. 9.1.3. Правил експлуатації ліфтів, у паспорті ліфта повинен бути запис про призначення особи, відповідальної за організацію робіт з технічного обслуговування і ремонту ліфта, і електромеханіка, відповідального за справний стан ліфта.

Відповідно до п 9.1.5. Правил експлуатації ліфтів, на реєстрацію нововиготовленого ліфта подається паспорт ліфта або дублікат паспорта, складений виробником.

Відповідно до п. 9.2.7. Правил експлуатації ліфтів, у разі виявлення в процесі технічного огляду порушень, вказаних у пункті 9.7.15, робота ліфта повинна бути призупинена до їх усунення і в паспорті ліфта повинен бути зроблений відповідний запис особою, яка його проводила.

Відповідно до п. 9.5.1. Правил експлуатації ліфтів у разі проведення позачергового технічного огляду в паспорті ліфта зазначається причина його проведення.

Відповідно до п. 9.5.4. Правил експлуатації ліфтів , після закінчення технічного огляду фахівець, який його провів, робить відповідний запис у паспорті устаткування про результати технічного огляду, дозволені параметри експлуатації і строк наступного технічного огляду, скріплюючи запис підписом і печаткою.

Відповідно до п. 9.7.15. Правил експлуатації ліфтів робота ліфта не дозволяється, якщо відсутній паспорт чи відомості про реєстрацію.

Паспорти пасажирських ліфтів:

?реєстраційний № НОМЕР_1 (заводський № НОМЕР_2 , 2007 року виробництва, ТОВ «Карат Ліфт Комплект»), розташований за адресою: м. Одеса, вул. Дніпропетровська дорога,73, к.1;

?реєстраційний № НОМЕР_3 (заводський № НОМЕР_4 , 2007 року виробництва, ТОВ «Карат Ліфт Комплект»), розташований за адресою: м. Одеса, вул. Дніпропетровська дорога,73, к.1;

(надалі за текстом паспорти ліфтів), є власністю Заявника, що підтверджується записом в паспортах ліфтів, а саме в розділі 6 (шостому): відомості про місцезнаходження підйомника.

Відповідно до ч. 1 статті 316 ЦК України, правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Частиною 1 статті 317 ЦК України передбачено, що власникові належать права на володіння, користування та розпорядження своїм майном.

Згідно ч. 1 статті 319 ЦК України, власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Керуючись вищезазначеним, Замовник передав Підряднику паспорти ліфтів.

Підрядник орендує приміщення розташоване за адресою: АДРЕСА_2 де і знаходились паспорти ліфтів.

18 листопада 2016 року у приміщенні розташованого за адресою: АДРЕСА_3 , на території котрого знаходиться офіс Підрядника, старшим слідчим першого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області лейтенантом податкової міліції ОСОБА_6 , було проведено обшук офісного приміщення, на підставі ухвали слідчого судді Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_7 від 17 серпня 2016 року, зазначаємо, що в ухвалі йдеться про Товариством з обмеженою відповідальністю «Контакт» (надалі за текстом ТОВ «Контакт»), а про Підрядника, немає жодного слова. В свою чергу, Підрядник надав Договір суборенди нежитлового приміщення №9 від 01 січня 2016 року та пояснив, що в його офісі не має документів пов`язаних з суб`єктом обшуку, а саме ТОВ «Контакт».

22 листопада 2016 року ухвалою Слідчого судді Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_7 по справі №522/5458/16-к (у подальшому Ухвала про накладання арешту) було задоволено клопотання слідчого старшого слідчого з ОВС СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_8 про накладення арешту на вилучене в ході обшуку майно, у кримінальному проваджені №32016160000000017.

Як зазначає заявник у своєму клопотанні, задля забезпечення прав громадян, серед яких також є бійці Антитерористичної операції на сході України, багатодітні сім`ї, ветерани Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, які мешкають у 16-ти (шістнадцяти) поверхових житлових будівлях за адресою: АДРЕСА_1 , де використовуються ліфти, які обслуговуються ФОП ОСОБА_9 , на користування ліфтами та для запобігання небезпеки для здоров`я зазначених громадян в наслідок використання ліфтів, паспорти ліфтів необхідно повернути ОСББ «Прованс».

Заявник в судове засідання не з`явився, надавши заяву, згідно якої клопотання підтримує, просить розглядати матеріли без його участі.

Прокурор в судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду клопотання був повідомлений належним чином.

Розглянувши клопотання, приходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст. 2 КПК України, завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Відповідно до ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Відповідно до ч. 1. ст. 316 ЦК України, правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Відповідно до ст. 317 ЦК України власникові належить право володіння, користування та розпорядження своїм майном.

Статтею 321 ЦК України визначено, що право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Судом враховано, що вимогами законодавства обумовлена необхідність знаходження паспортів за місцем експлуатації ліфтів та неповернення слідчим цих документів призведе до заборони експлуатації ліфтів житлового будинку.

Враховуючи викладене, для забезпечення прав громадян, для запобігання небезпеки здоров`ю, в наслідок використання ліфтів, вважаю, що потреба у застосуванні заходу забезпечення, у вигляді арешту відпала, та арешт накладений 22.11.2016 року на2 (два) технічних паспорта на ліфти реєстраційний №№ 8951, 8952, підлягає скасуванню.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 2, 131, 174 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання представника ОСОБА_3 в інтересах ОСББ «Прованс» про скасування арешту майна задовольнити.

Арешт, накладений ухвалою слідчого судді Приморського районного суду м. Одеси від 22.11.2016 року на вилучені речі в ході проведення обшуку від 18.09.2016 року по кримінальному провадженню №320161600000000 за адресою м. Одеса, вул. Бугаївська, 35, 7 поверх, а саме 2 (два) технічних паспорта на ліфти реєстраційний №№ 8951, 8952 - скасувати.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

12.04.2018

Дата ухвалення рішення12.04.2018
Оприлюднено28.02.2023
Номер документу73330835
СудочинствоКримінальне
Сутьскасування арешту майна

Судовий реєстр по справі —522/5458/16-к

Ухвала від 24.04.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 11.10.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 22.08.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 28.11.2019

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Толкаченко О. О.

Ухвала від 25.11.2019

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Прібилов В. М.

Постанова від 22.10.2019

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Кишакевич Лев Юрійович

Ухвала від 05.07.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 26.06.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

Ухвала від 14.05.2019

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Кишакевич Лев Юрійович

Ухвала від 04.01.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні