Рішення
від 11.04.2018 по справі 601/592/18
КРЕМЕНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №601/592/18

Провадження № 2-о/601/33/2018

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 квітня 2018 року Кременецький районний суд Тернопільської області у складі: головуючого судді Білосевич Г.С.,

присяжних: ОСОБА_1, ОСОБА_2

з участю секретаря судового засідання Васільєвої О.М.,

прокурора Василюка А.А.

представника заявника ОСОБА_3

особи, щодо якої розглядаються питання - ОСОБА_4 та його представника ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Кременці справу за заявою Почаївської обласної психоневрологічної лікарні про госпіталізацію особи до психіатричного закладу без її згоди,

В С Т А Н О В И В :

Головний лікар Почаївської обласної психоневрологічної лікарні ОСОБА_6 звернулась до суду із заявою про госпіталізацію ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, який проживає в ІНФОРМАЦІЯ_2 у психіатричний заклад без його згоди, у зв'язку з наявністю у нього тяжкого психічного розладу, внаслідок чого він вчиняє реальні дії, що являють собою безпосередню небезпеку для нього чи оточуючих.

У судовому засіданні представник Почаївської обласної психоневрологічної лікарні ОСОБА_3 заяву підтримав з підстав, викладених у ній та просить її задовольнити. Окрім того, пояснив, що ОСОБА_4 хворіє на розлади психіки та вчиняє реальні дії, що являють собою небезпеку для себе та оточуючих, тому потребує лікування. Неодноразово лікувався у психоневрологічних лікарнях і на даний час поводить себе агресивно.

Прокурор в судовому засіданні погодився із заявленими вимогами про госпіталізацію ОСОБА_4 у психіатричний стаціонар без його згоди.

ОСОБА_5, яка є дружиною та представником ОСОБА_4, просить подану заяву задовольнити, оскільки останній хворіє на тяжкий психічний розлад, потребує лікування, поводиться агресивно, вживає алкогольні напої, вона неодноразово викликала працівників поліції до ОСОБА_4

В судовому засіданні ОСОБА_4 пояснив, що він є повністю адекватний, а його дружина є аферисткою. Лікувався у Почаївській психоневрологічній лікарні.

Судом встановлено, що 05 квітня 2018 року до Почаївської обласної психоневрологічної лікарні поступив ОСОБА_4 в супроводі працівника поліції ОСОБА_7 і фельдшера швидкої допомоги ОСОБА_8

Згідно огляду комісії лікарів-психіатрів Почаївської обласної психоневрологічної лікарні від 06 квітня 2018 року № 55, оглянуто ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, який проживає в ІНФОРМАЦІЯ_2 та встановлено, що він страждає на ТПР і потребує обстеження та лікування в умовах стаціонару, так як вчиняє реальні дії, що являють собою небезпеку для себе та оточуючих.

Суд, заслухавши пояснення сторін, дослідивши огляд комісії лікарів-психіатрів № 55 від 06 квітня 2018 року приходить до висновку, що ОСОБА_4 страждає на тяжкий психічний розлад, тому потребує госпіталізації в психіатричний стаціонар без його згоди, оскільки останній не може самостійно дати усвідомлену згоду на лікування.

Згідно статті 14 Закону України Про психіатричну допомогу особа, яка страждає на психічний розлад, може бути госпіталізована до психіатричного закладу без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника, якщо її обстеження або лікування можливі лише в стаціонарних умовах, та при встановленні в особи тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона: вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих, або неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність.

З урахуванням наведеного, суд вважає, що заява підлягає задоволенню, оскільки ОСОБА_4, у зв'язку з наявністю в нього важкого психічного розладу, внаслідок чого він вчиняє реальні дії, що являють собою безпосередню небезпеку для нього чи оточуючих, потребує госпіталізації до психіатричного закладу без його згоди.

На підставі наведеного, керуючись статтями 339 - 342, 430 ЦПК України, статтею 14 Закону України Про психіатричну допомогу , суд -

В И Р І Ш И В:

Заяву Почаївської обласної психоневрологічної лікарні про госпіталізацію особи до психіатричного закладу без її згоди - задовольнити.

Госпіталізувати ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, жителя ІНФОРМАЦІЯ_3 в психіатричний стаціонар без його згоди.

Рішення допустити до негайного виконання.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заявник: Почаївська обласна психоневрологічна лікарня, місцезнаходження: вул. Фабрична, 17 м. Почаїв Кременецького району Тернопільської області, код ЄДРПОУ 02000872.

Головуючий:

Присяжні:

Дата ухвалення рішення11.04.2018
Оприлюднено17.04.2018
Номер документу73331996
СудочинствоЦивільне
Сутьгоспіталізацію особи до психіатричного закладу без її згоди

Судовий реєстр по справі —601/592/18

Рішення від 11.04.2018

Цивільне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Білосевич Г. С.

Ухвала від 10.04.2018

Цивільне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Білосевич Г. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні