Ухвала
від 13.04.2018 по справі 757/15928/18-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/15928/18-к

Примірник №__

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 квітня 2018 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду у місті Києві клопотання слідчого в особливо важливих справах четвертого слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури міста Києва ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів, -

В С Т А Н О В И В :

До провадження слідчого судді надійшло вказане клопотання слідчого, про тимчасовий доступ до документів у кримінальному провадженні №42016100000001077.

Обґрунтовуючи внесене клопотання, сторона кримінального провадження вказує, що Четвертим слідчим відділом управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури міста Києва проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №42016100000001077 внесеному до Єдиного реєструдосудовихрозслідувань 03.11.2016 за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.364 КК України.

В судове засідання слідчий не з`явився, повідомлявся належним чином, через канцелярію суду надавши заяву про розгляд клопотання у його відсутність.

На підставі ч. 4 ст. 163 КПК України, слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання у відсутності особи, у володінні якої знаходяться витребувані документи (інформація).

Вивчивши клопотання та долучені до нього матеріали кримінального провадження, приходжу до наступного висновку.

Як вказує слідчий у своєму клопотанні, що за сприяння службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_1 проведено реєстрацію ряду суб`єктів господарювання з ознаками фіктивності, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 (в подальшому назва зазначеного товариства змінена на «Фірма « ІНФОРМАЦІЯ_3 »), «ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », кодзаЄДРПОУ НОМЕР_2 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », код за ЄДРПОУ НОМЕР_3 , ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_4 », код за ЄДРПОУ НОМЕР_4 (в подальшому назва зазначеного товариства змінена на « ІНФОРМАЦІЯ_5 ») із якими ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_6 », код за ЄДРПОУ НОМЕР_5 уклало договори щодо надання консалтингових послуг по супроводу документів оренди земельних паїв, розробки технічної документації із встановленням меж земельних ділянок, формування обмінних файлів формату XML та реєстрації земельних ділянок в Державному земельному кадастрі.

На підставі зазначених угод службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » в результаті безпідставного перерахування на банківські рахунки фіктивних підприємств ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_2 » (кодЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (кодЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) та TOB « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) за ніби виконані консалтингові послуги, конвертували у готівку грошові кошти, на загальну суму 26587384 грн.

Відповідно до актів приймання-виконання робіт ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » нібито виконано в повному обсязі роботи через ряд фізичних осіб підприємців.

Разом з тим, зазначені у актах роботи, які нібито виконані фізичними особами, не відносяться до розробки землевпорядної документації (ремонт авто, надання послуг перекладача, роздрібна торгівля та ін.), а їх вартість є необґрунтовано високою та не може відповідати дійсності.

Відповідно до довідки №26/16-30/03568089 від 12.09.2016 року про результати планової виїзної перевірки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » з питань дотримання вимог податкового та іншого законодавства з метою запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом за період з 01.07.2013 по 30.06.2016 встановлено, що операції з отримання консалтингових послуг по супроводу документів оренди земельних паїв, розробка технічної документації із встановленням меж земельної ділянки, формування обмінних файлів формату XML та реєстрації земельних ділянок в Державному земельному кадастрі від ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » носять фіктивний характер та ймовірно направлені на конвертацію коштів в готівку через рахунки фізичних осіб-підприємців (платників єдиного податку), а саме: ОСОБА_4 та ОСОБА_5 .

Перевіркою ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » встановлено наявність сумнівних фінансових операцій, які можуть бути пов`язані з легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом.

Враховуючи викладене, проведені ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », операції з отримання консалтингових послуг від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », носять фіктивний характер та ймовірно направлені на конвертацію коштів у готівку через рахунки фізичних осіб підприємців.

Зазначене підтверджується тим, що засновником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та кінцевими виконавцями робіт частково виступали працівники ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » на яких за посадовими обов`язками покладено функцію оформлення земельних питань підприємства, зокрема відповідно до штатного розпису ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_6 » директором департаменту земельних ресурсів є ОСОБА_5 , який є одночасно засновником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

При цьому, незважаючи на чисельні невідповідності у звітних документах по використанню коштів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_7 операції із виведення коштів підприємства зараховані в рахунок зменшення його податкових зобов`язань.

Вищевказане підтверджується довідкою ГУ ДФС України в м. Києві №26/16-30/03568089 від 12.09.2016 про результати планової виїзної перевірки ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_6 » з питань дотримання вимог податкового та іншого законодавства з метою запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом за період з 01.07.2013 по 30.06.2016 та іншими матеріалами кримінального провадження в їх сукупності.

Статтею 159 КПК України передбачено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий суддя, вивчивши надані матеріали, що стосуються розгляду клопотання, дійшов висновку про наявність підстав для надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів з можливістю їх вилучення у копіях, оскільки, матеріалами клопотання обґрунтовані обставини, які б свідчили про необхідність вилучення документів, однак, в частині вимог клопотання про надання дозволу на вилучення оригіналів не знаходять свого підтвердження, а відтак слідчий суддя вбачає підстави для часткового задоволення клопотання.

На підставі викладеного і керуючись ст.31 Конституції України, ст.ст.160, 162, 163, 164, 166, 309, 561, 562 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити частково.

Надати слідчому в особливо важливих справах четвертого слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури міста Києва ОСОБА_3 , слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні: старшому слідчому четвертого слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури міста Києва ОСОБА_6 , старшому слідчому четвертого слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури міста Києва ОСОБА_7 , слідчому в особливо важливих справах четвертого слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури міста Києва ОСОБА_8 , слідчому в особливо важливих справах четвертого слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури міста Києва ОСОБА_9 та оперативним працівникам за дорученням слідчого, тимчасовий доступ до речей та документів, що містять інформацію, що становить банківську таємницю відносно ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », код за ЄДРПОУ НОМЕР_5 , які перебувають у володінні банківських установ, а саме:

1.1. Філії «Розрахунковий центр» ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », код за ЄДРПОУ НОМЕР_6 (МФО НОМЕР_7 , АДРЕСА_1 , АДРЕСА_2 ) та вилучення документів:

- виписки руху коштів по рахунках (в національній та іноземних валютах) №№ НОМЕР_8 , НОМЕР_9 , НОМЕР_10 , НОМЕР_11 та НОМЕР_12 , з обов`язковим зазначенням дат, часу, сум, валюти, даних про банківські установи та їх рахунки, на які перераховувались грошові кошти, призначення платежів, назв контрагентів, їх кодів, місцезнаходження, номерів рахунків, на які перераховані грошові кошти, у період з моменту їх відкриття по теперішній час (у разі використання транзитних або інших рахунків для здійснення переказів грошових коштів, обов`язково вказати повний шлях проходження грошових коштів) з наданням інформації в паперовому та електронному вигляді;

- копій документів банківської справи щодо обслуговування зазначених рахунків, а саме: банківських карток зі зразками підписів, статуту ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_6 », код за ЄДРПОУ НОМЕР_5 , наказів про призначення керівників, протоколів загальних зборів засновників, заяв, копій паспортів, доручень, інших документів.

1.2. ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », код за ЄДРПОУ НОМЕР_13 (МФО НОМЕР_14 , АДРЕСА_3 ) та вилучення документів:

- виписки руху коштів по рахунках (в національній та іноземних валютах) №№ НОМЕР_15 , НОМЕР_16 , НОМЕР_17 та НОМЕР_18 , з обов`язковим зазначенням дат, часу, сум, валюти, даних про банківські установи та їх рахунки, на які перераховувались грошові кошти, призначення платежів, назв контрагентів, їх кодів, місцезнаходження, номерів рахунків, на які перераховані грошові кошти, у період з моменту їх відкриття по теперішній час (у разі використання транзитних або інших рахунків для здійснення переказів грошових коштів, обов`язково вказати повний шлях проходження грошових коштів) з наданням інформації в паперовому та електронному вигляді;

- копій документів банківської справи щодо обслуговування зазначених рахунків, а саме: банківських карток зі зразками підписів, статуту ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_6 », код за ЄДРПОУ НОМЕР_5 , наказів про призначення керівників, протоколів загальних зборів засновників, заяв, копій паспортів, доручень, інших документів.

1.3. ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 », код за ЄДРПОУ НОМЕР_19 (МФО НОМЕР_20 , АДРЕСА_4 ) та вилучення документів:

- виписки руху коштів по рахунку (в національній та іноземних валютах) № НОМЕР_21 , з обов`язковим зазначенням дат, часу, сум, валюти, даних про банківські установи та їх рахунки, на які перераховувались грошові кошти, призначення платежів, назв контрагентів, їх кодів, місцезнаходження, номерів рахунків, на які перераховані грошові кошти, у період з моменту їх відкриття по теперішній час (у разі використання транзитних або інших рахунків для здійснення переказів грошових коштів, обов`язково вказати повний шлях проходження грошових коштів) з наданням інформації в паперовому та електронному вигляді;

- копій документів банківської справи щодо обслуговування зазначених рахунків, а саме: банківських карток зі зразками підписів, статуту ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_6 », код за ЄДРПОУ НОМЕР_5 , наказів про призначення керівників, протоколів загальних зборів засновників, заяв, копій паспортів, доручень, інших документів.

1.4. ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_11 », код за ЄДРПОУ НОМЕР_22 (МФО НОМЕР_23 , АДРЕСА_5 ) та вилучення документів:

- виписки руху коштів по рахунку (в національній та іноземних валютах) № НОМЕР_24 , з обов`язковим зазначенням дат, часу, сум, валюти, даних про банківські установи та їх рахунки, на які перераховувались грошові кошти, призначення платежів, назв контрагентів, їх кодів, місцезнаходження, номерів рахунків, на які перераховані грошові кошти, у період з моменту їх відкриття по теперішній час (у разі використання транзитних або інших рахунків для здійснення переказів грошових коштів, обов`язково вказати повний шлях проходження грошових коштів) з наданням інформації в паперовому та електронному вигляді;

- копій документів банківської справи щодо обслуговування зазначених рахунків, а саме: банківських карток зі зразками підписів, статуту ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_6 », код за ЄДРПОУ НОМЕР_5 , наказів про призначення керівників, протоколів загальних зборів засновників, заяв, копій паспортів, доручень, інших документів.

1.5. ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_12 », код за ЄДРПОУ НОМЕР_25 (МФО НОМЕР_26 , АДРЕСА_6 ) та вилучення документів:

- виписки руху коштів по рахунку (в національній та іноземних валютах) № НОМЕР_27 , з обов`язковим зазначенням дат, часу, сум, валюти, даних про банківські установи та їх рахунки, на які перераховувались грошові кошти, призначення платежів, назв контрагентів, їх кодів, місцезнаходження, номерів рахунків, на які перераховані грошові кошти, у період з моменту їх відкриття по теперішній час (у разі використання транзитних або інших рахунків для здійснення переказів грошових коштів, обов`язково вказати повний шлях проходження грошових коштів) з наданням інформації в паперовому та електронному вигляді;

- копій документів банківської справи щодо обслуговування зазначених рахунків, а саме: банківських карток зі зразками підписів, статуту ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_6 », код за ЄДРПОУ НОМЕР_5 , наказів про призначення керівників, протоколів загальних зборів засновників, заяв, копій паспортів, доручень, інших документів.

1.6. ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_13 », код за ЄДРПОУ НОМЕР_28 (МФО НОМЕР_29 , АДРЕСА_7 ) та вилучення документів:

- виписки руху коштів по рахунку (в національній та іноземних валютах) № НОМЕР_30 , з обов`язковим зазначенням дат, часу, сум, валюти, даних про банківські установи та їх рахунки, на які перераховувались грошові кошти, призначення платежів, назв контрагентів, їх кодів, місцезнаходження, номерів рахунків, на які перераховані грошові кошти, у період з моменту їх відкриття по теперішній час (у разі використання транзитних або інших рахунків для здійснення переказів грошових коштів, обов`язково вказати повний шлях проходження грошових коштів) з наданням інформації в паперовому та електронному вигляді;

- копій документів банківської справи щодо обслуговування зазначених рахунків, а саме: банківських карток зі зразками підписів, статуту ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_6 », код за ЄДРПОУ НОМЕР_5 , наказів про призначення керівників, протоколів загальних зборів засновників, заяв, копій паспортів, доручень, інших документів.

1.7. ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_14 », код за ЄДРПОУ НОМЕР_31 (МФО НОМЕР_32 , АДРЕСА_8 ) та вилучення документів:

- виписки руху коштів по рахунку (в національній та іноземних валютах) № НОМЕР_33 , з обов`язковим зазначенням дат, часу, сум, валюти, даних про банківські установи та їх рахунки, на які перераховувались грошові кошти, призначення платежів, назв контрагентів, їх кодів, місцезнаходження, номерів рахунків, на які перераховані грошові кошти, у період з моменту їх відкриття по теперішній час (у разі використання транзитних або інших рахунків для здійснення переказів грошових коштів, обов`язково вказати повний шлях проходження грошових коштів) з наданням інформації в паперовому та електронному вигляді;

- копій документів банківської справи щодо обслуговування зазначених рахунків, а саме: банківських карток зі зразками підписів, статуту ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_6 », код за ЄДРПОУ НОМЕР_5 , наказів про призначення керівників, протоколів загальних зборів засновників, заяв, копій паспортів, доручень, інших документів.

1.8. ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_15 », код за ЄДРПОУ НОМЕР_34 (МФО НОМЕР_35 , АДРЕСА_9 ) та вилучення документів:

- виписки руху коштів по рахунку (в національній та іноземних валютах) № НОМЕР_36 , з обов`язковим зазначенням дат, часу, сум, валюти, даних про банківські установи та їх рахунки, на які перераховувались грошові кошти, призначення платежів, назв контрагентів, їх кодів, місцезнаходження, номерів рахунків, на які перераховані грошові кошти, у період з моменту їх відкриття по теперішній час (у разі використання транзитних або інших рахунків для здійснення переказів грошових коштів, обов`язково вказати повний шлях проходження грошових коштів) з наданням інформації в паперовому та електронному вигляді;

- копій документів банківської справи щодо обслуговування зазначених рахунків, а саме: банківських карток зі зразками підписів, статуту ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_6 », код за ЄДРПОУ НОМЕР_5 , наказів про призначення керівників, протоколів загальних зборів засновників, заяв, копій паспортів, доручень, інших документів.

1.9. ПАТ Акціонерний банк « ІНФОРМАЦІЯ_16 », код за ЄДРПОУ НОМЕР_37 (МФО НОМЕР_38 , АДРЕСА_10 ) та вилучення документів:

- виписки руху коштів по рахунку (в національній та іноземних валютах) № НОМЕР_39 , з обов`язковим зазначенням дат, часу, сум, валюти, даних про банківські установи та їх рахунки, на які перераховувались грошові кошти, призначення платежів, назв контрагентів, їх кодів, місцезнаходження, номерів рахунків, на які перераховані грошові кошти, у період з моменту їх відкриття по теперішній час (у разі використання транзитних або інших рахунків для здійснення переказів грошових коштів, обов`язково вказати повний шлях проходження грошових коштів) з наданням інформації в паперовому та електронному вигляді;.

- копій документів банківської справи щодо обслуговування зазначених рахунків, а саме: банківських карток зі зразками підписів, статуту ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_6 », код за ЄДРПОУ НОМЕР_5 , наказів про призначення керівників, протоколів загальних зборів засновників, заяв, копій паспортів, доручень, інших документів.

В задоволенні решти вимог клопотання відмовити.

Визначити строк дії ухвали тривалістю один місяць, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник 1 в матеріалах судового провадження № 757/15928/18-к.

Примірник 2 надано слідчому ОСОБА_3

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.04.2018
Оприлюднено28.02.2023

Судовий реєстр по справі —757/15928/18-к

Ухвала від 13.04.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Писанець В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні