Ухвала
від 16.04.2018 по справі 296/3388/18
КОРОЛЬОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа № 296/3388/18

1-кс/296/1654/18

У Х В А Л А

Іменем України

16 квітня 2018 року м.Житомир

Слідчий суддя Корольовського районного суду м. Житомира ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Житомирській області ОСОБА_3 , погодженого прокурором прокуратури Житомирської області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів,

ВСТАНОВИВ:

13.04.2018 слідчий звернувся до суду з вказаним клопотанням, в обґрунтування якого зазначив, що у провадженні СУ ГУНП в Житомирській області перебувають матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12017060000000044 від 23.03.2017, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст.364 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ІНФОРМАЦІЯ_1 , в тому числі ІНФОРМАЦІЯ_2 , діючи за попередньою змовою групою осіб із представниками суб`єктів господарської діяльності, протягом 2016 року, зловживаючи своїм службовим становищем в супереч інтересам служби, з корисливих мотивів, з метою одержання неправомірної вигоди для себе та інших юридичних осіб, використовуючи службове становище, вчиняли дії направлені на завищення вартості обсягів та об`ємів виконаних робіт за інвестиційними програмами ІНФОРМАЦІЯ_3 , чим спричинили тяжкі наслідки, завдавши шкоди державному бюджетові на суму понад 350000 грн. Зокрема, встановлено, що між ІНФОРМАЦІЯ_2 та ПП ?Елітбуд-1? підписано договори підряду №8 від 13.07.2016 (загальна вартість 7 681 145 грн.) та №8/1 від 26.12.2016 (загальна вартість 18 190 374 грн.), по реалізації інвестиційного проекту ?Реконструкція футбольного поля та благоустрій території центрального стадіону по АДРЕСА_1 ?, предметом яких є виконання останнім наступних робіт: І черга - встановлення дренажу, водопостачання для поливу газону, укладення бігових доріжок, заміна газонового покриття футбольного поля з коригуванням габаритних розмірів; II черга - розбирання північної, південної та східної трибун, влаштування автостоянок, встановлення огорожі, влаштування навісу над західною трибуною та реконструкція освітлювальних мачт; III черга - влаштування асфальтного покриття та елементів благоустрою. За отриманими даними, у 2016 році на виконання договору підряду №8 від 13.07.2016 на підставі підписаних ОСОБА_5 актів виконаних робіт КБ-2в від 21.10.2016, 09.11.2016, 16.11.2016, довідок КБ-3 №3 від 30.11.2016, 14.12.2016, №2 від 20.12.2016 та рахунків №30 від 22.07.2016, №52 від 12.09.2016 ПП ?Елітбуд-1? перераховано грошові кошти у розмірі 7 681 145 грн., хоча, фактично з запланованого було здійснено лише корегування габаритних розмірів футбольного поля, розібрано південну трибуну, частково встановлено дренаж та демонтовано частину східної і північної трибун.Не зважаючи на часткове виконання будівельних робіт за договором №8 від 13.07.2016, розуміючи, що у підписаних актах форми КБ-2в та довідках форми КБ-3 внесені

недостовірні дані щодо вартості робіт, з метою приховування фактів часткового виконання договору ПП ?Елітбуд-1? та привласнення бюджетних коштів, ОСОБА_5 підписав з ОСОБА_6 додатковий договір підряду №8/1 від 26.12.2016. В той же день, на виконання вказаного договору підписано акт виконаних робіт №1 від 26.12.2016, який містив недостовірні дані щодо вартості робіт (виконаних за один день) та слугував підставою для перерахунку 28.12.2016 грошових коштів в сумі 3 285 864 грн. на рахунок ПП « ОСОБА_7 ». Крім того установлено, що у лютому 2017 року на будівельний майданчик футбольного поля завезено пісок, походження якого не підтверджене фінансово- пеюдарськими документами. Згідно наявної технічної документації, вказаний пісок повинен бути використаний для улаштування підстилаючого та вирівнювального шару основи футбольного поля, на що необхідно 1922 м3 піску, вартість вказаних робіт може сягати 600 000 грн. З урахуванням відсутності на території області ліцензованих суб?єктів господарювання з видобутку піску, даний факт підтверджує здійснення підприємством фіктивних фінансово-господарських операцій, які є підставою для збільшення вартості виконаних робіт.

Крім того установлено, що протягом 2016-2017 років на рахунки суб`єктів господарювання Житомирської області, зокрема на рахунки ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_4 , ПП ОСОБА_7 , ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_5 , ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_6 із Державного бюджету та місцевих бюджетів, в тому числі із Державного фонду регіонального розвитку через рахунки ІНФОРМАЦІЯ_2 та ІНФОРМАЦІЯ_7 перераховувались грошові кошти за виконання будівельних робіт з будівництва та реконструкції об`єктів на території Житомирської області, із завищенням вартості обсягів та об`ємів виконаних робіт.

У ході досудового розслідування встановлено, що ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_4 25.05.2006 взято на облік у ІНФОРМАЦІЯ_8 , де зберігається юридична (обліково-реєстраційна) справа та податкова звітність товариства, акти планових та позапланових перевірок платника податків, а тому отримання тимчасового доступу до речей і документів даного суб`єкта господарювання являється єдиним способом перевірити, яким чином у податковій звітності ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_4 відображено факт придбання товарів, робіт, послуг, отримання коштів з Державного бюджету та місцевих бюджетів, в тому числі із ІНФОРМАЦІЯ_3 , перерахунку коштів на рахунки інших суб?єктів господарювання, оприбуткування одержаних доходів, що дасть змогу перевірити законність фінансово-господарської діяльності службових осіб даних підприємств.

Вказані дані можуть бути використані, як докази незаконної діяльності службових осіб ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_4 та ІНФОРМАЦІЯ_2 , а без вилучення, огляду та оцінки цих документів неможливо отримати інформацію про наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають встановленню.

У зв`язку з цим виникає необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів.

Слідчий подав заяву про розгляд справи у його відсутності, вимоги клопотання підтримав, просив задовольнити.

Відповідно до ч.2ст.163 КПК Українивиклик у судове засідання представника ІНФОРМАЦІЯ_8 призведе до передчасного розголошення відомостей, які безпосередньо стосуються суті кримінального правопорушення та процесуальних дій, які заплановано провести.

Дослідивши подані документи та матеріали, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини на яких ґрунтується клопотання, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду і вирішення клопотання в суті, суд приходить до наступних висновків.

Положеннямист.160 КПК Українипередбачено право сторін кримінального провадження на звернення до слідчого судді під час досудового розслідування з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161 цього Кодексу.

Згідно з ч.5ст.163 КПК Українислідчий суддя постановляє ухвалу про надання

тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму

клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Частиною 6 цієї статті передбачено, що слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Враховуючи викладене, сторона кримінального провадження, яка звернулась з даним клопотання, довела наявність достатніх підстав вважати, що вказані речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні ІНФОРМАЦІЯ_8 , мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; відомості, що містяться в цих речах і документах, можуть бути використані як докази; іншими способами неможливо довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Разом з тим, слідчий суддя вважає, що безпідставною є вимога клопотання щодо надання тимчасового доступу до речей та документів особам, які діятимуть на підставі доручення старшого слідчого в ОВС СУ ГУ НП в Житомирській області ОСОБА_3 , оскільки такі вимоги не відповідають п.1 ч.1ст.164 КПК України, згідно якого в ухвалі слідчого судді обов`язковим є зазначення саме прізвища, ім`я та по батькові особи, якій надається право тимчасового доступу до речей і документів, а не вказівки на невизначене коло працівників ІНФОРМАЦІЯ_9 .

Керуючись вимогами ст. ст.132,159,160,163 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ :

Клопотання старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Житомирській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів - задовольнити.

Надати старшому слідчому в ОВС СУ ГУНП в Житомирській області ОСОБА_3 тимчасовий доступ до документів, які знаходяться у ІНФОРМАЦІЯ_8 (юридична адреса: АДРЕСА_2 ), а саме: оригіналів (у разі відсутності оригіналів завірених службовою особою ДПІ їх копій) актів планових та позапланових перевірок платника податків за 2015-2017 роки, документів юридичної (обліково-реєстраційної) справи та податкової звітності, за період із 01.01.2015 по 31.12.2017, ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_4 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_3 , з можливістю їх вилучення.

Житомирська ІНФОРМАЦІЯ_10 , як володілець вказаних речей і документів, зобов`язана надати тимчасовий доступ до зазначеної в ухвалі інформації.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннямиКПК Україниз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає і заперечення проти неї може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.04.2018
Оприлюднено28.02.2023

Судовий реєстр по справі —296/3388/18

Ухвала від 16.04.2018

Кримінальне

Корольовський районний суд м. Житомира

Рожкова О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні