Постанова
від 04.01.2010 по справі 2а-6337/09/0870
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АД МІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

Іменем України

04 січня 2010 року/12год.04хв./ справа № 2а-6337/09/0870

Запорізький окружний адм іністративний суд у складі г оловуючого судді Нестеренко Л.О. при секретарі Щербині Л.М ., за участю представника пози вача Стоянова Ю.О., розгля нувши у місті Запоріжжі у від критому судовому засіданні а дміністративну справу

за заявою Державної под аткової інспекції у Орджонік ідзевському районі м. Запорі жжя

до Товариства з обме женою відповідальністю «Мод уль Білд Групп»

про стягнення 161001 грн. 00 ко п. податкового боргу

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспе кція у Орджонікідзевському р айоні м. Запоріжжя звернулас я із адміністративним позово м до Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Модуль Б ілд Групп» про стягнення 16100 1 грн. 00 коп. податкового боргу. В позовній заяві зазначено, щ о Державною податковою інспе кцією у Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя проведен а камеральна перевірка Товар иства з обмеженою відповідал ьністю «Модуль Білд Групп », якою встановлено завищенн я податкового кредиту з пода тку на додану вартість. За рез ультатами перевірки Державн ою податковою інспекцією вин есено податкове повідомленн я - рішення від 24.07.2009 р. № 0005601501/0, яким визначена сума податкового зобов' язання з податку на д одану вартість в сумі 153 296 коп., та застосовані фінансові сан кції в сумі 7665 грн., усього нара ховано 160 961 грн. Крім того, відпо відачем самостійно узгоджен о податкове зобов' язання з податку на додану вартість в сумі 182 грн. Узгоджене податко ве зобов' язання відповідач ем не сплачено, тому Державна податкова інспекція просить стягнути податковий борг в с умі 161001 грн. 00 коп. в судовому пор ядку.

Представник позивача у суд овому засіданні на позові на полягає, просить стягнути з в ідповідача податковий борг в сумі 161001 грн. 00 коп.

Відповідач, у судове засіда ння вдруге не з' явився, про п ричини неприбуття не повідом ив, заяву про розгляд справи з а його відсутності не надав.

Розглянувши та дослідивши матеріли справи, вислухавши думку представника позивача , суд вважає позовні вимоги та кими, що підлягають задоволе нню, виходячи з наступного.

Товариство з обмеженою від повідальністю «Модуль Біл д Групп» зареєстровано як п латник податку на додану вар тість.

17 липня 2009 р. Державною податк овою інспекцією у Орджонікі дзевському районі м. Запоріж жя проведена невиїзна докуме нтальна (камеральна) перевір ка податкової звітності Това риства з обмеженою відповіда льністю «Модуль Білд Групп » з податку на додану варті сть.

За результатами перевірки складено Акт від 17.07.2009 р. № 518/16/35627855.

Актом перевірки встановле но, що Товариством з обмежено ю відповідальністю «Модуль Білд Групп» безпідставно включено до дозволеного под аткового кредиту в уточнюючо му розрахунку за березень 2008 р . 153295 грн. 00 коп.

21.07.2009 р. Державною податковою інспекцією складено акт про неможливість вручення акту перевірки Товариству з обмеж еною відповідальністю «Моду ль Білд Групп» в зв' язку з поверненням рекомендовано го листа поштовим відділення м з відміткою про відсутніст ь підприємства за юридичною адресою.

На підставі акту перевірки Державною податковою інспек цією у Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя винесено податкове повідомлення - ріш ення від 24.07.2009 р. № 0005601501/0, яким визна чена сума податкового зобов' язання з податку на додану ва ртість в сумі 153 296 коп., та засто совані фінансові санкції в с умі 7665 грн., усього нараховано 1 60 961 грн.

Податкове повідомлення - рі шення від 24.07.2009 р. № 0005601501/0 направле но відповідачу рекомендован им листом, та повернуто пошто вим відділенням з відміткою про відсутність підприємств а за юридичною адресою.

28.07.2009 р. Державною податковою інспекцією у Орджонікідзев ському районі м. Запоріжжя ск ладений акт № 237/16/35627855 про неможл ивість вручення податкового повідомлення - рішення та р озміщення його на дошці пода ткових оголошень.

Відповідно до п.п. 5.2.1. п. 5.2 ст. 5 З акону України «Про порядок п огашення зобов' язань платн иків податків перед бюджетам и та державними цільовими фо ндами» податкове зобов'язанн я платника податків, нарахов ане контролюючим органом від повідно до пунктів 4.2 та 4.3 стат ті 4 цього Закону, вважається у згодженим у день отримання п латником податків податково го повідомлення.

Відповідно до п.п. 6.2.4. п. 6.2 ст. 6 З акону України «Про порядок п огашення зобов' язань платн иків податків перед бюджетам и та державними цільовими фо ндами» (податкове повідомлен ня - рішення) податкова вимо га (податкове повідомлення - рішення) вважається надісла ною (врученою) особі, якщо його передано особі під розписку або надіслано листом з повід омленням про вручення. У разі коли податковий орган або по шта не може вручити платнику податків податкову вимогу (п одаткове повідомлення - ріш ення) у зв'язку з незнаходженн ям фактичного місця розташув ання (місцезнаходження) плат ника податків, податковий ор ган розміщує податкову вимог у на дошці податкових оголош ень, встановленій на вільном у для огляду місці біля входу до приміщення податкового о ргану. При цьому день розміще ння такої податкової вимоги вважається днем її вручення.

Узгоджене податкове зобов ' язання Товариством з обмеж еною відповідальністю «Моду ль Білд Групп» у встановл ений термін не сплачено, та з у рахуванням наявної переплат и в сумі 142 грн., заборгованість зі сплати податку на додану в артість складає 160819 грн.

Відповідно до п.п. 4.1.1 п. 4.1 ст. 4 За кону України «Про податок на додану вартість» платник по датків самостійно обчислює с уму податкового зобов'язання , яку зазначає у податковій де кларації, крім випадків, пере дбачених підпунктом "г" підпу нкту 4.2.2 пункту 4.2, а також пункто м 4.3 цієї статті.

Відповідно до п.п. 7.8.1 п. 7.8. ст. 7 З акону України «Про податок н а додану вартість» податков им періодом з податку на дода ну вартість є один календарн ий місяць.

Податкові декларації пода ються за базовий податковий (звітний) період, що дорівнює календарному місяцю (у тому ч ислі при сплаті місячних ава нсових внесків), - протягом 20 ка лендарних днів, наступних за останнім календарним днем з вітного (податкового) місяця (п.п. «а», п.п 4.1.4 п. 4.1. ст. 4 Закону Укр аїни «Про податок на додану в артість»).

В серпні 2009 р. Товариством з о бмеженою відповідальністю « Модуль Білд Групп» подан а декларація з податку на дод ану вартість за липень 2009 р., ві дповідно до якої підлягало с платі 91 грн. податку.

В вересні 2009 р. Товариством з обмеженою відповідальністю «Модуль Білд Групп» пода на декларація з податку на до дану вартість за серпень 2009 р., відповідно до якої підлягало сплаті 91 грн. податку.

Відповідно до п. 5.1 ст. 5 Закону України «Про порядок погаше ння зобов' язань платників п одатків перед бюджетами та д ержавними цільовими фондами » податкове зобов'язання, сам остійно визначене платником податків у податковій декла рації, вважається узгодженим з дня подання такої податков ої декларації.

Платник податків зобов'яза ний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, за значену у поданій ним податк овій декларації, протягом де сяти календарних днів, насту пних за останнім днем відпов ідного граничного строку, пе редбаченого підпунктом 4.1.4 пу нкту 4.1 статті 4 цього Закону дл я подання податкової деклара ції (п.п 5.3.1. п. 5.3 ст. 5 Закону Україн и «Про порядок погашення зоб ов' язань платників податкі в перед бюджетами та державн ими цільовими фондами»).

Товариством з обмеженою ві дповідальністю «Модуль Бі лд Групп» узгоджене податк ове зобов' язання зі сплати податку на додану вартість з а липень, серпень 2009 р. в сумі 182 г рн. не сплачено.

Згідно до п.п. 5.4.1. п. 5. 4 ст. 5 Закон у України «Про порядок погаш ення зобов' язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондам и» узгоджена сума податковог о зобов'язання, не сплачена пл атником податків у строки, ви значені цією статтею, визнає ться сумою податкового боргу платника податків.

В зв' язку з несплатою Това риством з обмеженою відповід альністю «Модуль Білд Груп п» узгодженого податковог о зобов' язання у встановлен ий термін, зобов' язання под атковою інспекцією визнане п одатковим боргом та відповід ачу були направлені: перша по даткова вимога від 11 серпня 2009 року № 1/1067 та друга податкова в имога від 28.09.2009 року № 2/243, які були повернуті відділом зв' язку з відміткою про те, що Товарис тво з обмеженою відповідальн істю «Модуль Білд Групп» за вказаною адресою не числи ться та не обслуговується.

В зв' язку з неврученням по даткових вимог і на підставі п.п. 6.2.4. п. 6. ст. 6 Закону України «П ро порядок погашення зобов' язань платників податків пер ед бюджетами та державними ц ільовими фондами» посадовим и особами державної податков ої інспекції у Орджонікідзе вському районі м. Запоріжжя складені акти від 25 серпня 2009 р. і від 06 жовтня 2009 року № 341 про невручення податкових вимог і їх розміщення на дошці под аткових оголошень. Таким чин ом, їх розміщення на дошці по даткових оголошень підтверд жує їх вручення відповідачу.

В зв' язку з тим, що податко вий борг відповідачем добров ільно не сплачений та податк овою інспекцією виконані усі передбачені законом дії по с понуканню боржника сплатити податковий борг та самостій но визначити джерела погашен ня боргу, державною податков ою інспекцією у Орджонікідз евському районі м. Запоріжжя 06 листопада 2009 року прийн яте Рішення № 258 «Про стягненн я коштів та продаж інших акти вів платника податків в раху нок погашення його податково го боргу», згідно з яким вирі шено здійснити стягнення кош тів та продаж інших активів щ о перебувають у власності (по вному господарському віданн і) платника податків Товарис тва з обмеженою відповідальн істю «Модуль Білд Групп» , а також тих активів, права вл асності, на які він набуде у ма йбутньому, в рахунок погашен ня узгодженої суми податково го боргу цього платника пода тків.

Відповідно до п.п. 3.1.1. п. 3. ст. 3 За кону України «Про порядок по гашення зобов' язань платни ків податків перед бюджетами та державними цільовими фон дами» активи платника податк ів можуть бути примусово стя гнені в рахунок погашення йо го податкового боргу виключн о за рішенням суду.

Відповідно до п. 11 ст. 10 Закону України «Про державну подат кову службу в Україні» держа вні податкові інспекції пода ють до судів позови до підпри ємств, установ, організацій т а громадян про … стягнення за боргованості перед бюджетом і державними цільовими фонд ами за рахунок їх майна.

За таких обставин, враховую чи положення ч. 1 ст. 11 КАС Украї ни (розгляд і вирішення справ в адміністративних судах зд ійснюється на засадах змагал ьності сторін та свободи в на данні ними суду своїх доказі в і у доведеності перед судом їх переконливості) та ч. 1 ст. 71 К АС України (кожна сторона пов инна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги т а заперечення) суд дійшов вис новку, що заявлені державною податковою інспекцією у Орд жонікідзевському районі м. З апоріжжя до Товариства з обм еженою відповідальністю «Мо дуль Білд Групп» вимоги п ро стягнення 161001 грн. 00 коп. пода ткового боргу, обґрунтовані і підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 94, 158-163 КАС Укра їни; п.п. 4.1.1, п.п. «а», п.п 4.1.4 п. 4.1. ст. 4; п .п 7.8.1 п. 7.8. ст. 7 Закону України «Пр о податок на додану вартість »; п.п. 3.1.1. п. 3.1 ст. 3; п. 4.2, п. 4.3 статті 4, п . 5.1, п.п. 5.2.1. п. 5.2, п.п 5.3.1. п. 5.3, п.п. 5.4.1. п. 5.4. ст . 5; п.п. 6.2.4. п. 6.2 ст. 6 Закону України «Про порядок погашення зобо в' язань платників податків перед бюджетами та державни ми цільовими фондами», п. 11 ст. 1 0 Закону України «Про державн у податкову службу в Україні » суд,

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «Мо дуль Білд Групп» (69037, м. За поріжжя, вул. 40 років Радянськ ої України, 41, кв. 15, код ЄДРПОУ 35627855) на користь Державного бюд жету Орджонікідзевського ра йону м. Запоріжжя податковий борг у сумі 161001 грн. 00 коп.

Постанова суду першої інст анції, набирає законної сили після закінчення строку под ання заяви про апеляційне ос карження, встановленого цим Кодексом, якщо таку заяву не б уло подано.

Якщо було подано заяву про а пеляційне оскарження, але ап еляційна скарга не була пода на у строк, встановлений цим К одексом, постанова суду перш ої інстанції набирає законно ї сили після закінчення цьог о строку.

Заява про апеляційне оскар ження постанови суду першої інстанції подається протяго м десяти днів з дня її проголо шення, а в разі складення пост анови у повному обсязі відпо відно до статті 160 цього Кодек су - з дня складення в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду першої інста нції подається протягом двад цяти днів після подання заяв и про апеляційне оскарження.

Апеляційна скарга може бут и подана без попереднього по дання заяви про апеляційне о скарження, якщо скарга подає ться у строк, встановлений дл я подання заяви про апеляцій не оскарження.

Заява про апеляційне оскар ження чи апеляційна скарга, п одані після закінчення строк ів, залишаються без розгляду , якщо суд апеляційної інстан ції за заявою особи, яка їх под ала, не знайде підстав для пон овлення строку, про що постан овляється ухвала.

Суддя /підпис/ Л.О .Нестеренко

Постанову виготовлено у по вному обсязі 11.01.2010р.

Постанова не набула чиннос ті.

Суддя Л.О.Несте ренко

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення04.01.2010
Оприлюднено11.12.2010
Номер документу7340318
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6337/09/0870

Постанова від 04.01.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нестеренко Людмила Олексіївна

Постанова від 04.01.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нестеренко Людмила Олексіївна

Ухвала від 24.11.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нестеренко Людмила Олексіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні